Čo žena môže robiť z domu ako žienka domáca?
Čo vám napadne, že môže žena robiť z domu popri deťoch? Nič, kde treba veľmi špecifické znalosti. Niečo, čo sa dá ľahko naučiť.
Už som doma pár rokov. Rozmýšľam, čo by som ešte pridala aby som tak prispela do domácnosti. Máme zahradu. Teraz robím toto:
- starostlivosť o dieťa
- ročná zásoba džemov, sirupov, čajov a zaváranin. Tiež mrazim zeleninu a skúsim ovocie. Dáva to v prepočte 150€ do mesiaca keby sme to museli kupovať a bolo by to v nižšej kvalite.
Premýšľam to rozšíriť o:
- chov sliepok na mäso a vajcia (to by dalo na ošetrenie 100€ do mesiaca) chov kôz alebo pár oviec? Oplatia sa takéto zvieratá na výrobu mlieka, syrov? Má s tým niekto skúsenosť?
Čo ešte iné vám napadne?
mať sliepky nie je len tak - potrebuješ zrno - pšenicu, ide zima na záhrade si toho v zime veľa nenájdu. zo sliepok nezbohatneš. to je malé na privyrobenie.
skôr prasce chovať, alebo kravy na mäso. známy má kravy na mlieko - predáva mlieko celej ulici. len to zas musíš nachystať sena na zimu - urobíš sa ako hovädo. potrebuješ stroje aby si sa nedorobila.
@belllinka ani zďaleka si to takto nepredstavujem. Viem, že je to práca ako každá iná. Ale pri vízií 5 a viac detí sa mi to vyplatí viac časovo než iné druhy prác.
@anonym_autor autorka, praveze casovo sa ti to nevyplati viac. ako som pisala, tato praca je extremne casovo narocna. tebe by sa pri tom pocte deti hodilo robit kratko a vela zarobit, napr. dve tri hodinky denne (kym su deti v skole/skolke) a zarobit aspon 20e/hod. to by si mala (v hrubom) napr. 50e/den x 20 dni = 1000 e/mesacne. ale na to potrebujes mat nejake schopnosti, preto som sa pytala na vzdelanie.
@diewcatqoo moje prázdniny boli o zbieraní malín, jahôd, ríbezlí, čerešní, ich príprave na zaváranie, umývaní pohárov na zaváranie, čistení papriky, krájaní paradajok, pomedzi to sme lietali k senu, pásla som kravy... pre deti fakt prázdniny snov. Dovolenka až jedna.
@mandzula toto že sú prázdniny snov? nepreháňaj... možno tak týždeň ale isto viac nie. deti majú úplne iné záujmy .
poznám to zo svojich prázdnin, mojim deťom som to už nedopriala. radšej.
@anonym_autor no budeš zodrata ako handra.
@mandzula toto že sú prázdniny snov? nepreháňaj... možno tak týždeň ale isto viac nie. deti majú úplne iné záujmy .
@deti95060810 ona to myslela sarkasticky
@deti95060810 dúfala som, že to bude pochopené ako irónia.🙂
Dobre, teraz máš teda dve deti a akú veľkú záhradu s koľkými plodinami? Z tých 2000 ušetrených odrátaj náklady na polievanie ak nemáte vlastnú studňu, náklady na postrek, potrava pre zvery, druhá chladnička a mraznička lebo do jednej sa ti to všetko nezmestí. Bude ti to mať kto rýľovať, kosiť, plieť burinu?
Sen je to pekný ale treba stáť s nohami na zemi.
Keby som mala velku zahradu, urcite zasadim orechy. A chovam sliepky, hlavne na vajcia. Ja na maso moc nie som, teda chovat aj hej, ale zabijat, ee. A este k tym kozam a mlieku. Ja by som nepasterizovane a netestovane nechcela, lebo sa bojim kliestovej encefalitidy, napr. Len overene. Sesternica ma farmu, ale chova ich len na maso, zabijaju mlade jahnata a capkov. Ale to je otrocina, stale su v minuse, mlieko nespracuva, lebo je to vybavovaciek, cez zariadenia, hygienu, ...ani na rodinne akcie nechodia, na svadbu na obrad chytro, potom bezat zatvarat, krmit, potom trosku na hostinu prisli a hned spat, lebo rano treba skoro vstavat. No ziadne dovolenky, len tvrda robota od rana do vecera. A maju uz blizsie k 60, ako k 50 a stale nemaju dokonceny dom, dieta len jedno, dalsie mala mimomaternicove, potom potrat dvojiciek v 5.mesiaci, tak sa vrhla na tieto zvery. Ona ich miluje, ma tu pracu rada, maju obaja s muzom SPU v Nitre vystudovanu, agronomiu, tak vedia sa v tom obracat, ale vynosne to nie je.
Ja som pri 4 detoch dokazala zrylovat len maly kus zanedbanej zahrady, mame len malicku a nestiham ani tie jablka, co padaju z 1 stromu, spracovat 🙃. Snazim sa, ale bordel doma, dieta sa nejak musi zabavit, ak to nechcem nechat zhnit. Rozmyslala som nad 4 sliepkami, ale kedze viem, co to obnasa starostlivosti a nikam sa nedostanes, lebo vecer to treba zavriet, no kto sa mi bude cez dovcu o to starat? A nedaj Boh este choroby, to je konecna. A dost mi pomaha manzel. Ja radsej klasicku robotu od/do. Dzemy tiez robim, ale kupujem ovocie, tolko ani mama vo velikanskej zahrade nema. Od nich mame zemiaky, mrkvu, petrzlen, cibulu, zavarane fazulky a tekvice na privarok, toto chodime pomahat chystat a tak. Toto pre vlastnu potrebu vies spravit aj pocas prace, keby si daku mala, co i len na 4 hodiny. Casom, ked budu deti vacsie.
Nasi mali len prasce, sliepky, neskor uz len kozy, ako deti sme chodili past, strasna "zabava" to bola 🙄. Ale vela knih som precitala a hrali sme tam karty, ale aj tak sme chceli radsej na bike s kamaratmi. To bolo nahanania cely cas, prevracat seno, susit, skladat, dojit rano a vecer, chovali to rodicia, nasi teda mali tych 3000 m2 zahradu a este v prenajme velku zahumienku, hadam aj vyse 500 metrov na dlzku a tam sa sadili zemiaky pre 2-3 rodiny a neskor sa to len kosilo pre tie kozy na zimu. Ludia uz od tohto upustaju. Ono deti, ak su naucene, tak pomozu, ale zas uz vidim, ze nasi 12 a 10 rocni, uz zacinaju mat ine zaujmy, maju kruzky, a nadludsky vykon je upratat izbu a povysavat dom 😅. Dcera jaci, ked zbada pavuka 🤣. Male sa Ti prebavia v tej zahrade, ale ako rastu, prestava im to stacit. Treba porozmyslat velmi dobre.
@anonym_5acde1 myslíš, že orech vyrastie a zarodí z večera do rána?
@anonym_autor prepáč, ale predstavuješ si to ako Hurvinek valku. Poznám ženu, ktorá mala takéto vízie, aj bývajú na samote s mužom a dvomi deťmi. Tiež chcela viac, ale zistila, že ak chce obriadit zvierata, pracovať na poli, voziť deti do školy, ísť po ne, upratať, oprat a navariť, učiť sa s nimi, tak aj dve sú dosť. Kazde leto ich privezie k mame minimálne na mesiac, aby si dala dom, dvor a záhradu trochu do poriadku. Jej otec mi hovoril, že keby ich finančné nedotoval, tak nevyziju. Ono to krasne vyzerá, ale príde sucho, alebo naopak povodne, zajace chytia nejakú pliagu a financie, ktoré by boli, zrazu nie sú. Nehovoriac o tom, že keď si zlomila nohu, tak muž to nestíhal a boli kusok pred rozvodom. A sorty, ale na tom, že u vás rozvod nie je možný, som sa pobavila najviac. Napriek tomu ti želám, aby ti aspoň časť tvojich snov vyšla, len sa trosku približ realite.
Inak pytam sa tych, co sa vyznaju viacej - ak by chovala hydinu a chcela ist na dovolenku ako spomina 2-3 tyzdne kazdy rok... neexistuju dispenzere na krmivo pre zvierata? Ze by naplnila zasobnik jedlom na 3 tyzdne a ono kazdy den by im tam to sypalo... plus nejaky mini vodopadik s tecucou vodou, aby mali aj pitie poriesene
@reela nevydržia ani týždeň a keď niečo uhynie? Na dovolenku môže pri takom životnom štýle zabudnúť.
Ty tie veci chceš predávať alebo len narobiť pre rodinu a ušetriť? Pretože na akýkoľvek predaj sú pravidlá.
@januska12323 aké sú pravidlá na predaj prebytkov?žiadny
@anonym_autor to nie je práca ako každá iná. To je práca piatok, sviatok, zvieratá nevypneš, na poli musíš činnosti robiť v určitom čase, inak ti to vyjde nazmar. Ja som mala nádherné ukážkové rajčiny, ešte som plánovala, čo s nimi a po tomto daždivom období ich napadla pleseň a muž ich cez víkend zlikviduje komplet a je po rajčinách. A to ich 3 x striekal. Zemiaky tento rok nás vyšli drahšie ako v obchode. Nízka úroda, hnojivo, svadba, benzín do traktora, postrek a vytiahli sme ledva vrece použiteľných.
@anonym_6b4cfa z mojich rajcin za 10 minut krupobitia zostali len hole polamane stonky.....
@anonym_cc28f2 prebytky sú do určitého množstva. Nad určité množstvo je to už podnikanie a keď sa nájde milý sused, že predáva mäso z neregistrovaného chovu, tak jej naparia ešte aj pokutu. A už dopredávala.
@anonym_cc28f2 https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...
Autorka ešte mi napadlo, vieš o tom že chovať tiež nemôžeš hocikde hocičo? Niektoré obce majú vo VZN stanovené, za akých podmienok a koľko kusov zvierat môžeš chovať pre vlastnú potrebu. U nás je to napríklad do 8 ks sliepok v jednej domácnosti, kde sú susedia. Včely presne dané metre od obydlí, atď.
@doriiis Chcela by som vidiet, ako sa stara o 5 deti, zahradu s xy plodinami a hospodarstvo so sliepkami, kozami, kravami a neviem cim este...uplne realne a stihatelne😏
@anonym_a7a364 ....na to som nemierila.Vies,ako sa hovorí: keď chces rozosmiať Boha,povedz mu o svojich plánoch.
5- 6 deti behom desiatich rokov s jedným príjmom je guľka do hlavy v dnešnej dobe.A potom tie veci,ktoré nevieme ovplyvniť ako práca,zdravie,podmienky,ceny,atď.Cely tento Happy systém padne hneď,ako niektoré z týchto poklakne.A prebudenie do reality potom bude peklo.
@anonym_a7a364 ....na to som nemierila.Vies,ako sa hovorí: keď chces rozosmiať Boha,povedz mu o svojich plánoch.
5- 6 deti behom desiatich rokov s jedným príjmom je guľka do hlavy v dnešnej dobe.A potom tie veci,ktoré nevieme ovplyvniť ako práca,zdravie,podmienky,ceny,atď.Cely tento Happy systém padne hneď,ako niektoré z týchto poklakne.A prebudenie do reality potom bude peklo.
@doriiis no konecne to niekto tu napisal ze tolko deti a len jeden prijem …to je sialena predstava
Autorka kto sa bude starat o tie deti ked matka bude stale pri zvieratach a v zahrade (lebo to je naozaj robota od rana do vecera kazdy bozi den) a muz sa pojde zodrat v praci aby vas vsetkych uzivil? Ako super ze budete mat svoj lekvar a vajcia a na tom usetrite ale to je nic v porovnani s vydavkami ktore pri tolkych detoch budete mat
@anonym_autor inak známa vravela, že dobre sa zarába aj na korbáčikoch
@zuzana76 jedna alpaka stoji samica cez 1000€ a potrebuju tiez krmivo,seno,sol atd...ja som zadarmo ponukala vlnu z oviec a lamy a nechcel to nikto
@misulka22 ahoj, pozerám, že si okolie Trenčín, ja som z Uhrovca. Zaujalo ma, že nikto nechce vlnu z oviec. Ja rozmýšľam, že by som budúci rok vyskúšala vlnu ako mulč na záhony. Z kadiaľ si presne, a bude ešte voľná vlna. Do chovu sa nevyznám, neviem kedy sa strihá, jar?
Úprimne mám 2 deti z toho mladšie má 1 rok a som rada, keď ako tak stíham domácnosť. Nakoľko drobec je náročné dieťa. Tvoje sumy pri položkách sú nereálne, nakoľko občas zaváram a pestujem zeleninu pre vlastnú spotrebu. Takisto máme aj pár sliepok a 2 x za rok vychováme pre vlastnú spotrebu 20 brojlerov. O zvieratá sa stará muž a ja svoju mini záhradku. Ja byť na tvojom mieste si toho ozaj moc dopredu neplánujem. Ak by som mala kupovať ovocie, tak sa to vôbec neoplatí a tu trochu zo záhrady spracovávam postupne. Ja ťa obdivujem, že chceš veľkú rodinu a všetko máš dopredu premyslené. Len mi príde, že trochu lietaš mimo realitu. Nikto Ti nezaručí počet detí, ani to že sa nikdy nerozvedieš.🙈
Ak chceš, napíš mi správu
@michaelam2 dve deti
@anonym_autor môžem sa opýtať, v ktorej časti SK žiješ?
@misulka22 ahoj, pozerám, že si okolie Trenčín, ja som z Uhrovca. Zaujalo ma, že nikto nechce vlnu z oviec. Ja rozmýšľam, že by som budúci rok vyskúšala vlnu ako mulč na záhony. Z kadiaľ si presne, a bude ešte voľná vlna. Do chovu sa nevyznám, neviem kedy sa strihá, jar?
@janettdamian ahoj budem strihat dve ovce teraz.chcem to stihnut bud tento alebo buduci vikend.to budu tak 2-3vrecia.v klude ti ju dam
Úprimne mám 2 deti z toho mladšie má 1 rok a som rada, keď ako tak stíham domácnosť. Nakoľko drobec je náročné dieťa. Tvoje sumy pri položkách sú nereálne, nakoľko občas zaváram a pestujem zeleninu pre vlastnú spotrebu. Takisto máme aj pár sliepok a 2 x za rok vychováme pre vlastnú spotrebu 20 brojlerov. O zvieratá sa stará muž a ja svoju mini záhradku. Ja byť na tvojom mieste si toho ozaj moc dopredu neplánujem. Ak by som mala kupovať ovocie, tak sa to vôbec neoplatí a tu trochu zo záhrady spracovávam postupne. Ja ťa obdivujem, že chceš veľkú rodinu a všetko máš dopredu premyslené. Len mi príde, že trochu lietaš mimo realitu. Nikto Ti nezaručí počet detí, ani to že sa nikdy nerozvedieš.🙈
@anonym_16af2e Aj ja si myslím, že sú to plány dosť nereálne, skôr by som doporučila začínať so zvieratami ako aj pestovaním postupne a ukáže sa koľko sa dá zvládnuť. Lebo ono to v živote nikdy nejde podľa plánu, prídu do toho rôzné prekážky, choroby, počasie všeliaké mrazy, búrky, náročnejšie dieťa a už to nejde. Ale kto má vzťah k týmto prácam a je pripravený obetovať im čas, tak môže skúsiť a postupne si to budovať.
Idem to spočítať: ak každý za rok zabezpečím toto:
-100€ džemy 30ks (slivky, šípky, marhule, maliny, ríbezle)
-100€ sirupy 25l (baza, jablko, maliny, ríbezle né)
-100€ mrazené ovocie do koláčov (čučoriedky, slivky, maliny, ríbezle)
-100€ polievkové zmesy mrazak (mrkva, kaleráb, petržlen) alebo sušené (vňať)
- 100€ ovocné kompóty na puding
-100€ calamady a kyslé uhorky
-100€ fazuľa
-100€ orechy a mak do koláčov
-100€ bylinky a koreniny, nechtikova masť, repíková masť, zkorocelovy sirup na zimu
-100€ med 15l
-300€ pečenie vlastného chleba a koláčov
- 300€ hydinové mäso 70kg (50 sliepok a pár moriek)
- 300€ vajcia - 100 vajec po 0,3€ bio (rátam pre 5 členmi rodiny spotrebu 20 vajec týždenne vrátane koláčov)
- 100€ zajačie mäso
-100€ ryby
Zatiaľ je to 2100€ ušetrených ročne. 🙂 celkom dobre.
@anonym_autor nechcem byt pesimista, no to je dosť otázne tato tvoja matematika … máš so všetkým podpísaným skúsenosti? Vies, že nie kazda plodina sa urodi v každej pôde/každý rok? A hlavne - Rátaš s nákladmi? Krmivo,polievanie, nákupy sadeníc, nejaké to ošetrovanie zvierat aj rastlín, skladovanie a energie (nonstop bežiaci +1 mrazak predpokladam). Akože ušetríš, ale aj minieš.…
Želám ti, aby si tú veľkú vytúženú rodinu mala, lebo tiež som chcela kedysi 3 deti a dnes dakujem osudu že mam aspon jedno. Ak by sme mali aj 0, ja sa kvôli tomu rozvádzať nebudem (a ty podľa vlastných slov ani nemozes).
Ideš na to totálne z divného konca, ale to asi vyplýva z tvojich terajších (ne)skúsenosti. Mohla by si využiť čas, kým rodinu nemáš, popracovať na sebe a napr svoje zárobky rozumne investovať - to by ti v budúcnosti možno zarobilo oveľa viac ako tých tebou vypočítaných 2t eur/rocne. Ty miesto toho riešiš koľko jedného dňa o XY rokov ušetríš na fazuli 🙄.
@anonym_autor ja ti k tomu napíšem iba jediné...tvojim dieťaťom by som rozhodne nechcela byt🤦♀️
@anonym_autor a aby som teda prispela aj nápadom - ja by som si vedela predstaviť, že kúpime nejaký domček /chatku v dedine poblíž v nejakom peknom prostredí a kým by som bola doma s detmi, prenajímala by som to vyletnikom (plus to viem jedného dňa predať alebo nechať detom). Samozrejme treba to po návštevníkoch upratovať, atd, .. Ale trebars známi tak začali a neskôr skúpili už 4 dedinské domy a dosť im to vynáša, ľudia tam chodia za oddychom a pani domáca tiež nepracuje, venuje sa rodine s tomuto. Ale ty podnikať nechceš…

@domka222 ano, chce zapojit. Len ci aj deti to chcu. Ja som bola rada, ked som sa odstahovala do bytu, kde nemusim hrabat ziadne seno, okopavat zemiaky, nahanat sliepky a tak. Aj ked teraz by som zahradku uvitala, viem ale iste, ze by som nikdy neotrocila tak, ako moji rodicia.
@diewcatqoo však to chcem presne povedať. Keď ich bude od mala hnať, veľmi v skorom veku sa radšej spakujú a budú žiť svoj život bez statku.