icon

Čo žena môže robiť z domu ako žienka domáca?

16. sep 2025

Čo vám napadne, že môže žena robiť z domu popri deťoch? Nič, kde treba veľmi špecifické znalosti. Niečo, čo sa dá ľahko naučiť.
Už som doma pár rokov. Rozmýšľam, čo by som ešte pridala aby som tak prispela do domácnosti. Máme zahradu. Teraz robím toto:
- starostlivosť o dieťa
- ročná zásoba džemov, sirupov, čajov a zaváranin. Tiež mrazim zeleninu a skúsim ovocie. Dáva to v prepočte 150€ do mesiaca keby sme to museli kupovať a bolo by to v nižšej kvalite.
Premýšľam to rozšíriť o:
- chov sliepok na mäso a vajcia (to by dalo na ošetrenie 100€ do mesiaca) chov kôz alebo pár oviec? Oplatia sa takéto zvieratá na výrobu mlieka, syrov? Má s tým niekto skúsenosť?
Čo ešte iné vám napadne?

lasona
16. sep 2025

Naši doma všetko pestovali a chovali . Mali sme prasa, býka. Cele leta sme trávili na senach, na lúkach. Ako dieta som to nenávidela. Žiadne prázdniny, nič. Naši sadili od zemiakov, cibule, zeleniny, maku, hrachu, fazule všetko snáď. Každý den niekde na poli, od rána do večera. Ja som mala 11 rokov, najmladší brat 2. Vtedy mi neraz nechali na cely den brata na statost a todicia isli na pole. Sadili preto,.lebo nemali peňazí, este aj dom sa staval. Naši zdobení, ja som sa nikdy netesila na prázdniny. Do školy som chodila rada.
Po druhé. Kolko zavaranin skonzumujete? To furt budeš iba zavárané jest? Iba džemy? Doma zjeme možno 4 do roka, aj to som prehnala...ako niečo si doma dopestovať to ano, ale takto? Véd budeš iba kmitat...myslíš si.ze Naši.mali na nas čas? Ze isli s.nami niekde na výlet? Zabudni

janettdamian
16. sep 2025
@misulka22

@janettdamian ahoj budem strihat dve ovce teraz.chcem to stihnut bud tento alebo buduci vikend.to budu tak 2-3vrecia.v klude ti ju dam

@misulka22 a z kadiaľ si prosím?

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
petronelag
16. sep 2025
@lasona

Naši doma všetko pestovali a chovali . Mali sme prasa, býka. Cele leta sme trávili na senach, na lúkach. Ako dieta som to nenávidela. Žiadne prázdniny, nič. Naši sadili od zemiakov, cibule, zeleniny, maku, hrachu, fazule všetko snáď. Každý den niekde na poli, od rána do večera. Ja som mala 11 rokov, najmladší brat 2. Vtedy mi neraz nechali na cely den brata na statost a todicia isli na pole. Sadili preto,.lebo nemali peňazí, este aj dom sa staval. Naši zdobení, ja som sa nikdy netesila na prázdniny. Do školy som chodila rada.
Po druhé. Kolko zavaranin skonzumujete? To furt budeš iba zavárané jest? Iba džemy? Doma zjeme možno 4 do roka, aj to som prehnala...ako niečo si doma dopestovať to ano, ale takto? Véd budeš iba kmitat...myslíš si.ze Naši.mali na nas čas? Ze isli s.nami niekde na výlet? Zabudni

@lasona To je pravda, všetko si vyžaduje čas a naskladá sa to tak, že to pohlti aj čas, ktorý by sa dal využiť lepšie.

dzejn80
16. sep 2025

@anonym_autor ja som sice mestska panicka s bytom 🙈🙈 ale napada ma poukazat na dve veci:
1. odvody/buduci dochodok - pocitala si s tymito nakladmi, pripadne sporenim?
2. co budes robit/comu sa venovat az sa deti osamostania

wudz
16. sep 2025

Máš môj obdiv, že takto vopred plánuješ, je to veľmi inteligentné zmýšľanie aj do budúcnosti. Ja sama mám sestru, čo má 7 detí, veľkú záhradu a domáce zvieratá. A nie, nie je uštvaná. Chodia aj lyžovať, aj na dovolenku (týždňovú), majú priateľov/susedov/rodinu, ktorí im vždy zvieratká a záhradu postrážia. Takže smelo do toho 😊
Z môjho pohľadu pozorovateľa pár rád - plánuj, ale zväčšuj postupne. Proste nie že jeden rok nemáš nič a druhý rok 50 sliepok a 2 ovce. Každý rok pridaj a ak uvidíš, že to dávaš, tak pridaj zas. To isté so záhradou, postupne zväčšuj objem. Vždy sú aj nečakané situácie, keď proste nevládzeš, nemôžeš, zdravie nedovolí. Neznamená to, že to tak bude navždy. Fakt ti držím palce👍

aurora33
16. sep 2025
@wudz

Máš môj obdiv, že takto vopred plánuješ, je to veľmi inteligentné zmýšľanie aj do budúcnosti. Ja sama mám sestru, čo má 7 detí, veľkú záhradu a domáce zvieratá. A nie, nie je uštvaná. Chodia aj lyžovať, aj na dovolenku (týždňovú), majú priateľov/susedov/rodinu, ktorí im vždy zvieratká a záhradu postrážia. Takže smelo do toho 😊
Z môjho pohľadu pozorovateľa pár rád - plánuj, ale zväčšuj postupne. Proste nie že jeden rok nemáš nič a druhý rok 50 sliepok a 2 ovce. Každý rok pridaj a ak uvidíš, že to dávaš, tak pridaj zas. To isté so záhradou, postupne zväčšuj objem. Vždy sú aj nečakané situácie, keď proste nevládzeš, nemôžeš, zdravie nedovolí. Neznamená to, že to tak bude navždy. Fakt ti držím palce👍

@wudz neverim, že nie je uštvaná. Zvieratá a 7 detí. Čo je? Oddýchnutá? 😅

zuzana76
16. sep 2025
@wudz

@wudz musi byt velmi zdrava, ked to vsetko zvlada

autor
16. sep 2025
@anonym_2df2c3

@anonym_autor a aby som teda prispela aj nápadom - ja by som si vedela predstaviť, že kúpime nejaký domček /chatku v dedine poblíž v nejakom peknom prostredí a kým by som bola doma s detmi, prenajímala by som to vyletnikom (plus to viem jedného dňa predať alebo nechať detom). Samozrejme treba to po návštevníkoch upratovať, atd, .. Ale trebars známi tak začali a neskôr skúpili už 4 dedinské domy a dosť im to vynáša, ľudia tam chodia za oddychom a pani domáca tiež nepracuje, venuje sa rodine s tomuto. Ale ty podnikať nechceš…

@anonym_285 nechcem šetriť popri práci. Nechcem pracovať mimo náš dom. Chcem sa venovať deťom.
@anonym_2df2c3 toto mi príde ako dobrý nápad tiež. Ja nie že nechcem podnikať. Ale nechcem chodiť pracovať niekam do korporatu na smeny. Chcem byť deťom k dispozícii. Takže to čo píšeš môže byť tiež.

autor
16. sep 2025
@wudz

@wudz ďakujem ti ❤️ o pár rokov sa možno ozvem ako to ide 😊

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
16. sep 2025
@anonym_autor

Idem to spočítať: ak každý za rok zabezpečím toto:

-100€ džemy 30ks (slivky, šípky, marhule, maliny, ríbezle)
-100€ sirupy 25l (baza, jablko, maliny, ríbezle né)
-100€ mrazené ovocie do koláčov (čučoriedky, slivky, maliny, ríbezle)
-100€ polievkové zmesy mrazak (mrkva, kaleráb, petržlen) alebo sušené (vňať)
- 100€ ovocné kompóty na puding
-100€ calamady a kyslé uhorky
-100€ fazuľa
-100€ orechy a mak do koláčov
-100€ bylinky a koreniny, nechtikova masť, repíková masť, zkorocelovy sirup na zimu
-100€ med 15l
-300€ pečenie vlastného chleba a koláčov
- 300€ hydinové mäso 70kg (50 sliepok a pár moriek)
- 300€ vajcia - 100 vajec po 0,3€ bio (rátam pre 5 členmi rodiny spotrebu 20 vajec týždenne vrátane koláčov)
- 100€ zajačie mäso
-100€ ryby

Zatiaľ je to 2100€ ušetrených ročne. 🙂 celkom dobre.

@anonym_autor z mojho pohladu sa neoplati babrat s tym, co sa da lacno kupit, napriklad taka mrkva a polievkove zmesi. Mozno Ta vyjde lacnejsie to kupit ako to drzat niekolko mesiacov v mraznicke. Mraznicku treba kupit, umiestnit a platit elektrinu na jej spotrebu.
Dzemy su super, pokial ich jete. Robim bezne a viac ako 30 flasticiek, hlavne z jahod.
Sirupy u nas nejdu, nerobim. Vlastne vacsinu z toho co pises, ze by si chcela nerobim, bud to nejeme, alebo je to pracne.
Vcely napriklad mal moj brat a po par rokoch to nechal, je na to potrebne vela casu.
Orech je super, ale kym zacne rodit ubehne aj 10 rokov. Liesku mam na dvore 4 sezonu, este sme z nej neobrali ani 1 oriesok. Na pestovanie maku su prisne pravidla a pri malych detoch by som velmi zvazila.
Bylinky su fajn, nie je s tym vela roboty a mas domaci caj.
Sliepky, zajace, ryby....rataj s investiciou pri zriadeni chlievikov, pripadne rybnika....tu zas je otazna bezpecnost deti.
Pripadne aj bezpecnost zvierat...znamej dcerka stihla za chvilku zahrdusit vsetky kuriatka, co boli v klietke...len sa chcela pohrat, no

zltalienka
16. sep 2025

@anonym_autor ked uz tymto smerom, zamerala by som sa na drobne ovocie a jeho predaj (len asi povolenia treba). Kriky rychlo vyrastu, toto ovocie je pomerne drahe a pokial si v okoli vacsieho mesta, klientelu najdes. A dovolenky budu, ked bude uroda obrata a predana.
Znama ma kvetinovu farmu, ale aj so vsetkymi povoleniami, co k tomu treba ako oficialne podnikanie. Casovo neviem ako, ale vikendy ma vzdy plno prace. O kvety je zaujem hlavne cez vikend.

aurora33
16. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 ustvana môže byť zo života a nie z prace. Akože sory, ale mať doma 7 deti a do toho záhradu a zvieratá, tak to nie je život ale čistá otročina. A neverim, že toto robí žena dobrovoľne.

zuzana76
16. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 ale je rozdiel zahrada a par zvierat a farma. Vo velkom to podla mna jedna zena s 5-6 detmi bude horko tazko zvladat. Jedine, ze budu aj deti pomahat.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_285
Odpoveď bola odstránená
aurora33
16. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 preco upachtena. Ja napríklad vôbec nechodím z práce upachtena. Skôr by ma unavilo starat sa o zvieratá a záhradu.

wudz
16. sep 2025
@aurora33

@wudz neverim, že nie je uštvaná. Zvieratá a 7 detí. Čo je? Oddýchnutá? 😅

@aurora33 Pozri. Ja mám deti 3, žiadne zviera, žiadnu záhradu a aj tak sa niekedy cítim unavená do špiku kosti a akonáhle večer ľahnem, zaspím. Nehovorím , že moja sestra nie je nikdy unavená, ale určite nie je uštvaná. Má parádny time manažment, parádnu sebadisciplínu. Nevravím, že by som chcela mať jej život. Vravím, že ona si taký život vybrala, je tak šťastná, spokojná a je úplne normálne ju vidieť aj oddychovať s knižkou či háčkovaním v rukách. To, že pre teba to nie je normálne, neznamená, že pre ňu to nie je vysnívaný život.

zuzana76
16. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 pise o 2000 metroch stvorcovych, rybach, sliepkach, zajacoch, kozach, ovciach, ani ja nepovazujem pracu zienky domacej za tazku (nakupit, navarit, upratat, naucit sa s detmi a nejaka mensia zahrada a par zvieratiek (5 sliepok, pes, macky). Mat ale stado koz, oviec, sliepky, husy, kacky .... to je praca od svitu do mrku. Nase prastare mamy tak zili a viem, ze jediny cas, ktory pre seba mali, bola nedela v kostole. Skoro chodit spat a skoro vstavat, napiect chlieb, navarit, napiect strudle na nedelu, kysnute kolace, zabijacka, atd... Iny zivot nepoznali, tak netuzili po nom. Boli v domacnosti a starali sa o dom a statok.

vreckovka2
16. sep 2025

Ak ti ide o usetrenie nejakych peniazi popri rodicaku, tak budis. Aj ked ja nevnimam, ze by sme tym setrili. Skor pestujem, lebo viem, ze nestriekam, viem cim hnojim a polievam. Sliepky mame krasne a spokojne , ale este sa nam nevratila ani investicia do mini kurina , ktory sa o rok rozpadne. Rovnako investujes do rastlin, stromov, krikov, semienok, elektrina,voda. Zavaram aj omacky, leco, cviklu, dzemy. Mrazim ovocie aj zeleninu. Peciem chlieb. Mame zahradku pomerne malu, ak mi to nieco nezozerie, tak mame v sezone vsetko co nam treba. A aj mimosezony nejake zasoby. A akurat sa stihame starat. Odmietam sa starat na ukor dietata. A darmo povies, ze to neide na jeho ukor. Moji rodicia cely zivot dreli vo velkej zahrade. Ano, mali sme zasoby kadecoho, ale ci to za to stalo. Moja babka nam vzdy vravi, ze je skvele , ze nemusime chovat, driet v zahrade a mozeme sa venovat detom. Ona nemohla a teraz ju to mrzi.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
aurora33
16. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 poznám ľudí, ktorí majú takto záhradu a zvieratá a nie, nie je to relax. Je to každodenná drina.

anonym_6b4cfa
16. sep 2025
@zltalienka

@anonym_autor ked uz tymto smerom, zamerala by som sa na drobne ovocie a jeho predaj (len asi povolenia treba). Kriky rychlo vyrastu, toto ovocie je pomerne drahe a pokial si v okoli vacsieho mesta, klientelu najdes. A dovolenky budu, ked bude uroda obrata a predana.
Znama ma kvetinovu farmu, ale aj so vsetkymi povoleniami, co k tomu treba ako oficialne podnikanie. Casovo neviem ako, ale vikendy ma vzdy plno prace. O kvety je zaujem hlavne cez vikend.

@zltalienka no tak to je mylná predstava. Môj kamarát má farmu s čučoriedkami. Venuje tomu všetok voľný čas. Má traktor a bez dotácií by sa nepohol. Je to veľmi nákladné na zavlažovanie, hnojenie a pôdu. Tento rok mu úroda opadala, lebo bolo studené leto a potom sa zrazu oteplilo a ovocie dozrelo hneď na kašu. Na samozber ľudí už radšej nepúšťa, lebo ľudia sú hulváti a otrhali a na zem pohádzali aj zelené plody, polámali kríky. Radšej to oberá sám do vaničkek. Zisk zatiaľ nemal a to sa tomu venuje už cca 6. rok. Každý si myslí, ako na tom zbohatne a on nemá ani vlastné bývanie.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_be1287
16. sep 2025

@anonym_autor ak bývaš na juhu, dobre a rýchlo rastú figy. Dajú sa sušiť a predávať. Tiež je super jedlý gaštan, ale musia byť dva rôzneho pohlavia dostatočne blízko od seba. Ak kúpiš už väčší strom, bude rodiť rýchlejšie. Treba si dať pozor na to, čo kedy rodí, aby si nemala naraz veľa práce a potom nič. Radšej postupne stále niečo.
Najlepšie je investovať čas do marketingu, sociálnych sietí, nepotrebuješ veľa aby si si zabezpečila odbyt na vaše prebytky. Napr domáce bio detské výživy z domácich jabĺk a hrušiek ti mamičky malých bábätiek z mesta ochotne nakúpia. Postupne ako budeš experimentovať tak zistíš čo sa oplatí a čo nie.
Okrem výroby sa poobzeraj aj po službách, napr keď máš taký super vzťah k deťom tak môžeš nejaké strážiť, alebo strážiť psy a mačky ľuďom čo idú na dovolenku. Alebo môžeš speňažiť nejaké hobby ak máš, možno robiť nejaké poradenstvo. Môžete si na pozemku spraviť miesto na stanovanie (ak poznáš bezkempu). Alebo skúsiť prevádzkovať mini požičovňu niečoho čo vo vašej lokalite chýba a vy to máte.

zltalienka
16. sep 2025
@anonym_6b4cfa

@zltalienka no tak to je mylná predstava. Môj kamarát má farmu s čučoriedkami. Venuje tomu všetok voľný čas. Má traktor a bez dotácií by sa nepohol. Je to veľmi nákladné na zavlažovanie, hnojenie a pôdu. Tento rok mu úroda opadala, lebo bolo studené leto a potom sa zrazu oteplilo a ovocie dozrelo hneď na kašu. Na samozber ľudí už radšej nepúšťa, lebo ľudia sú hulváti a otrhali a na zem pohádzali aj zelené plody, polámali kríky. Radšej to oberá sám do vaničkek. Zisk zatiaľ nemal a to sa tomu venuje už cca 6. rok. Každý si myslí, ako na tom zbohatne a on nemá ani vlastné bývanie.

@anonym_6b4cfa ach jaj.
Ale asi ma viac ako 2000m2? Nesla by som do jedneho druhu drobneho ovocia. Da sa to pekne casovo rozlozit podla toho, kedy ake ovocie dozrieva. Ja tak chcem mat, aj postupne "budujem" zahradku, ale len v malom mnozstve, aby sme stale mali co zobkat na zahrade. Ano, tento rok mi maliny obili krupy a cernice vyschli, ale jahod, ribezli a malinocernic bolo dost. O rok to bude mozno naopak.

lienka.7
16. sep 2025
@aurora33

@anonym_285 poznám ľudí, ktorí majú takto záhradu a zvieratá a nie, nie je to relax. Je to každodenná drina.

@wudz súhlasím s
@aurora33 ze 7 deti a hospodárstvo a ze relax 🙈🤣 asi by som nemohla byť pri zmysloch, aby som zo seba dobrovolne robila takéhoto otroka 😳
Uz nie sme niekde v stredoveku kde sa najskôr drie na panskom a potom stara o kŕdeľ deti. Mat takýto fotrovcov, tak už na strednú utekám niekde na interak do paže preč a deň po 18tke balím kufre a nech si otrocia ďalej sami.

letfenixa
16. sep 2025

Celé letá sme len zavarali a dzemy varili, čerstvé ovocie som tajne jedla. Nenávidím zaváranie.

lasona
16. sep 2025

Ono to znie síce pekne, ale v realite to asi nebude take jednoduché. Ak chces mať toľko deti, proste ako matka musíš myslieť aj na buducnost.ak nebudeš mať odrobene, alebo si platiť odvody, tak nedajbože sa niečo stane a potom co? Aha suseda ma 37 rokov, má dve male deti do 5 rokov a je vdova. Muž sa jej zabil na aute. A si vezmi niečo sa nedajbože vysrsti a ty ostaneš s veľkou záhradou, zvieratami a deťmi sama. Kde ta vezmú do prave, keď nemáš žiadnu prax? Budeš to mat veľmi ťažké. A koľko krát sa ti neurodi, zver nám pozrala úrodu, inokedy sme mali slabú úrodu, muselo sa dokupovať. Musíš mat aj dobru pivnicu na skladovanie, velke mraziaky, elektrina tiez nie je zadarmo. Ono mať záhradu a pestovať je fajn, par sliepok, ale proste keď mas toho vela...ja si to naozaj neviem predstaviť...treba to zvazit....svokor stále chova, ale nikde nechodí na dovolenky, svokra chodí s nami. On musí ráno ist pokrmit, na obed, na večer. Keď sme na nejakej oslave, furt sa nahli lebo treba kŕmiť. Áno, domáce mäso je fajn, ale proste odídeš na par dni a kto ta zastúpi? A.nielen kŕmenie, ale aj čistiť mastal, chliev, niekde to treba vyniesť, mas na to priestor? Mas náradie na to? Proste vynára sa veľa otázok...