icon

Čo znamená slušný plat?

natalia_r
5. jan 2023

Co je podla vas slusny plat? Mame 2 deti do 5 rokov, hypoteku + vydavky spolu vsetko 1000 eur. Stale rozmyslam nad zmenou prace, neviem od coho sa odrazit aby som si povedala ze zarabam dobre.

Strana
z2
terina25
5. jan 2023

@natalia_r ja osobne by som bola spokojna s 1500€ v cistom.

loginexistuje
5. jan 2023

niekde medzi 2000 -2500 v cistom sa zacina

lucinka1988
5. jan 2023

@natalia_r Veľmi relatívne, pre mňa je slušný plat ten, ktorý máme aktuálne my- ja a manžel..Okrem toho, že nemusím pozerať, čo kde a za koľko kúpim, nemusím ani riešiť, či si môžem nejakú väčšiu vec kúpiť teraz alebo o pol roka, mám chuť si niečo drahšie kúpiť, sebe alebo deťom- idem a kúpim..Neriešime, či si môžeme dovoliť výlet alebo dovolenku teraz alebo len 1-2x do roka..Podľa časových a iných možností ideme, kedy máme chuť..Neriešim, či sa cez víkend niekde najeme alebo budem variť- tiež závisí od toho, ako sme naladení a či sa nám chce ísť niekam ja výlet a pod..Proste slobodný život bez stresov..Plus odkladanie a zhodnocovanie peňazí, zabezpečenie budúcnosti aj deťom...Nie len platenie výdavkov a nemožnosť nejako rozmnožiť svoj majetok...Tak toto je pre mňa slušný plat..

queen_mary
5. jan 2023

@zmrzlinka2021 tak zalezi. Da sa aj v bratislave zit "lacnejsie", ak kupis byt na dlhych dieloch, najdes si dobrych statnych lekarov.

My sme kupovali neni tak davno vacsi byt v Rusovciach a teda na ten sa nechytaju domy v luznej, malinove a podobne.

Ale ked sme boli "mladsi" 😀 tak sme byvali v dvojizbaku v ruzinove a tie vydaje boli nizsie, cize v cistom by nam dajme tomu stacila aj polovica, tych 2500 za obidvoch napr.

Je to velmi individualne.

luuubik
5. jan 2023

@queen_mary byty na Dlhych Dieloch su lacne ? 😂😂😂 Ani len v porovnani s inymi bratislavskymi vobec nie...

iwesska
5. jan 2023

@marryen Hej platy sa nedaju porovat na vychode 800e v BA 900-1000,to je ozaj "neporovnatelne". By som kazdemu,kto ma taketo predstavy o BA dopriala si sem ist najst pracu za 1500e +.

queen_mary
5. jan 2023

@luuubik to bol prijlad. Ale v porovnanim s ruzinovom alebo rusovcami su lacnejsie

oli18
5. jan 2023

@queen_mary vsetci lekari su sukromni, okrem tych v nemocniciach.

queen_mary
5. jan 2023

@oli18 hej, ale u tych bez zmluv s poistovnami platis niekolkonasobne viac. A myslim, ze kazdy tomuto zauzivanemu spojeniu rozumie.

sussana29
5. jan 2023

Slušný plat je podľa mňa tých 2500€ v čistom- BA kraj. Teda celkový príjem- 5000€ rodina s dvomi deťmi.

natalia_r
autor
5. jan 2023

@sussana29 panenka skakava 😵😄

luccija
5. jan 2023

@zmrzlinka2021 sú drahšie krúžky, kozmetika, kaderníčka, reštaurácia, súkromná skolka niektore nie sú potrebné veci, ale z času na čas si to človek dopraje.

yamahka
5. jan 2023

@natalia_r slušný plat?
Ja zarábam v čistom 1200€. Muž v čistom 1800€. Takže slušný plat by bol aspoň takto 2000€ :D všetko ide hore.. a neskutočne.

slovenka753
5. jan 2023

Slušný plat je taky ze nerozmýšľas nad peniazmi. Proste len žiješ, občas is niečo dopraješ. Je to individuálne pre každého. U nás je to cca 4000e pre dvoch dospelých ľudí. Ale mesačná réžia nás vyjde tak 1000e, sme minimalisti a jedálniček plánujem.

katuskamala1
5. jan 2023

3000e v cistom spolu manzelia to by bolo pre nas ze mega luxus, hypotéku by sme splatili výrazne skor... Lebo by sa tisicka odlozila

maranta_leuconeura
5. jan 2023

Nuz ludia co nevidia inych vydavky mozu hovorit, ako ,,rozhadzuju". Ano, v BA je zivot drahsi. Si pozrite ako stupli uroky, komu konci fix, vyjde mu zo 700€ hypo zrazu splatka 1000€. K hypo treba oproti najmu platit este aj energie, fond oprav, poistku, dan, hned -300€ mesacne. A to ste uz v minuse jeden plat (v cistom 1300 aj v BA celkom dobre, vzdy si spomeniem na ludi s tabulkovymi platmi na celom SK rovnakymi, chudaci...). Z druheho mozete nakupit jedlo, drogeriu, zaplatit sluzby, lekarov, zabavu a podla jeho vysky ostane bud nic alebo nieco. Keby mal takto zit jednotlivec, tak si to ani neviem predstavit 🤷

bekova
Odpoveď bola odstránená
katkaseiner
7. jan 2023

Súhlasím s platom cca 2500€ na dospelého by mi vyhovovalo. Zarábame trochu menej od toho, nemáme problém prežiť, dovoliť si čo chceme ale napr. 2-3 dovolenky ročne treba šetriť (1drahsia a dajme tomu 2 wellnessu). Na lyžovačku nechodíme, ani exotika...ako to je už veľké sústo pre nás. Z usetreneho sme ale kúpili investičný byť a ešte cca 2-3 roky čo ho splatime. Čiže nič nemáme zadarmo, ale treba sa aj obracat

fiffinkaa
7. jan 2023

@maranta_leuconeura v ba je život drahší napr.skolka 600, ale máte plat napr.1800. Inde na SK škôlka 450 ale plat 800.

maranta_leuconeura
7. jan 2023

@fiffinkaa Nasla som prave, ze priemer v BA je 1540 v hrubom, co je 1140 v cistom. Ked si myslis, ze tu mame take super platy, ved dojdi si zarobit 🤦

nelka93
3. feb 2023

S partnerom mame plat cca 3000 v čistom dokopy, sme bezdetni, mame hypo a stačí nám. Žijeme si výborne a mame všetko. Čiže slušný príjem pre mňa to, že si môžem dovoliť to co chcem.

marekfruitak
28. dec 2024

Slušný zárobok v dnešnej dobe, 2000 na hlavu v rodine pracujúci človek. Bavíme sa o slušnom, dá sa za menej žiť, ale nie slušne. Ideál je rodina s príjmom 3-4 tisíc, vo vlastnom bez úveru, jeden investičný byt na prenájom. Deti aj rodicia naučené používať aj nohy na presuny, nezaťažený konzumom, s dobrými základmi finančnej gramotnosti. Slušné je, ak sa pokazí práčka a umývačka, po víkende si môžem ísť kúpiť novú. Je škoda, že na Slovensku máme stále veľa ľudí, ktorým stačí 1000 - a potom sa tu tak nastavuje latka platov. Práveže treba vsepovat aj deťom, že majú svoju hodnotu a keď vyštuduju dobrú školu, aby sa nepredávali pod cenu. Potrebovať málo, zarábať veľa, vtedy ideálne.

katkaseiner
28. dec 2024

@maranta_leuconeura otazkou je v akom sektore je toľko v ba...dochadzam do BA a nastupny som mala o dost vyssi vlani ked som menila pracu... da sa najst len treba mat vzdelanie a aj nejaku tú prax, plus jazyk

maranta_leuconeura
28. dec 2024

@katkaseiner priemerny plat ale zahrna vsetko od upratovacky az po manazerov. Ucitelia, ini pracovnici v skolstve, uradnici, statni zamestnanci, veda a vyskum atd tu maju tabulkovy plat rovnaky ako inde na Slovensku, akurat naklady na zivot vyssie. Jasne, ze sukromny sektor ponuka viac ako inde, pretoze funguje nejaka konkurencieschopnost. Ale pochybujem, ze menej kvalifikovane profesie tu nejak skvelo zarobia, o dost viac, ako inde

sonula
28. dec 2024

@natalia_r tak zalezi kde zijes a ake mas vydavky. Ono cim vyssi prijem, tym vyssie vydavky. Zalezi ako si narocna, ci investujes nejaky prijem, ci na dovcu ti staci slovensko/chorvatsko alebo ides sri lanka. Takze nic ako slusny prijem neexistuje.

Strana
z2