Dá sa zvládnuť homeoffice na plný úväzok s bábätkom?
Je tu nejaka mamicka na pokec? Uvazujem ze sa vratim do prace, ale len na homeoffice, s tym ze budem 8 hodin k dispozicii na pocitaci telefone...No mam 7 mesacne babatko. Babatko mam zlatucke, prehra sa aj sama, spinka dobre...Zvladnem to? Ze nie som jedina. ...?
Určite sa to dá, ja som tak robila s polročným a ešte k tomu ďalším starším dieťaťom (4,5), ale iba istý čas, potom som si potrebovala vydýchnuť. Potom som to robila znovu na plný úväzok pár mesiacov s 2 ročným a 6 ročnou a tiež sa to dalo, ale nespomínam na to obdobie ako na najlepšie v mojom živote 😜
Ak máš nejakú vidinu, že na pol roka a potom sa situácia zmení, to je fajn, ale ak to plánuješ do troch rokov dieťaťa, to môže byť fakt o drzku
Samozrejme píšem o plnom úväzku, taký polovičný si myslím, že čistá pohodička, skôr dobré na zmenu myšlienok...
@luccija sama!
Žiadna opatrovateľka, žiadna babka, žiadny partner, čisto ja a deti.
To prvé čo som spomínala bolo z vlastnej iniciatívy písať nejaké návrhy projektov, ani som peniaze za to nemala poriadne; to druhé bolo tak na začiatku v novej krajine, kde som si po čase našla opatrovateľku (resp. aj viac som ich vystriedala), ale iba tak raz, max. 2 x do týždňa na 3-4 hodiny... Teraz mám konečne jednu na plný úväzok, ale nebolo to vždy tak, to mi museli k platu poriadne pridať a to by sa zrejme nestalo, keby som predtým nepracovala v plnom nasadení
Vlastne na plný úväzok mám jednu až po skoro roku od začatia v novej práci, dovtedy to bola veľká improvizácia - od žiadnej opatrovateľky, po všelijaké nemecké fázy zvykania si, čo sú týždne také, že prakticky ti to ešte robotu pridá než uberie, keď musíš trčať v nejakom zariadení s dieťaťom kým si zvykne, potom 3 hodiny doobeda, atď., pracovať cez obedny spánok, keď je pekne vonku na ihrisku s notebookom, keď prší, tak potom sa predĺži to gro najviac produktívneho času 20:00-polnoc...
@natalia_r nemyslím si to,že by si to zvládla. Dieťa nebude mať večne 7 mesiacov. Začne loziť, behať, vyžadovať tvoju pozornosť, aby si sa s ním hrala. To nie je domáce zvieratko, že mu dáš hračku a máš vystarané. Potrebuje mamu, tu a teraz a nie takú, ktorá pozerá do počítača a snaží sa odpísať zmysluplne na maily. Jedine ak by si tú prácu nemala zameranú na pozornosť. Viem si to predstavit jedine ak by si runovala nejake reporty. Aj to max na 4 hodiny. Ale 8 to isto nie.
Mysli na to, že také dieťa bude chcieť ísť aj doobeda na ihrisko napriklad.🤷♀️
Podľa mňa sa neda dlhodobo zvládnuť pracovať 8 hodin denne, dobre sa vyspať (nejakych aspon 7 hodin denne) a zároveň sa plnohodnotne venovať tak malému dieťaťu denne v noci a domácnosti.
Ja som naivne začala pracovať keď mal 1 rok. dohoda so šéfom bola, pracuj koľko stíhaš. Reálne to bolo 20 hodin mesačne a vzdy v čase, keď syn spal (teda v noci medzi 21 - 23 hod)
Kým bol hore, vôbec sa to nedalo, chodil mi pozerať do pc, stale ma niekam volal. Cez deň často spával v nositku. Pred telku som ho posadit nechcela a inu nahradu za seba som nemala, teda zdal sa mi dosť malý na to, aby bol tak dlho s cudzou osobou.
Ja som sa na to vykaslala po par mesiacoch. Strasne som bola unavená. Moja priorita bola vždy spokojne dieťa - takže 2x denne aspon 2 hodiny na čerstvom vzduchu, výlety do lesa, socializacia na ihrisku, čítanie knížiek, navareny zdravy obed a to sa cez deň absolútne nedalo byt na telefóne. Ale tie zážitky boli na nezaplatenie. Ak nie si od toho existencne závislá, tak tie peniaze za to nestoja.
Ešte by som dodala, že neviem z akej doby majú ostatní skúsenosti, že sa to nedá, nedá sa byť na telefóne, atď. Myslím, že s covidom nastala aj celkom príjemná zmena v tom, že v práci sú omnoho tolerantnejsi k deťom a rodinnému životu. Teraz bežne v strede videohovoru (samozrejme nie v takom 1:1) niekto napíše v chate, že deti volajú a vypne sa alebo si na čas vypne video a potom príde znova. Už som zažila aj inú kolegynu s bábätkom na prsníku (Nemecko), niekoho, kto len počúval videohovor a zapol video na pár viet z dakej hory, kde bol na turistike s dieťaťom 😂
Ďalší faktor je, nakoľko ťa práca baví, lebo ak je aj trochu hobby, tak to urobí rozdiel v tom, či na prechádzke so spiacim dieťaťom chces počuť spev vtákov a sum listov alebo kolegov o niečom diskutovať ako podcast 😁
@bluka2 Covid v mnohom pomohol ohladom HO, ale je rozdiel, ako je stare dieta.. Skolakovi sa da vysvetlit, ze teraz ma chvilu nechaj, musim telefonovat. Toto sa uz tazsie vysvetli dietatu, co sa uci chodit, potkne sa a zacne plakat alebo si zmysli, ze zrovna teraz musi vyliezat na nabytok. Dalej zalezi, ci ide o informativne cally a staci na pol ucha pocuvat alebo sa dojednavaju seriozne veci a kazdy detail je dolezity.
@natalia_r Tak..neviem..no...kamoska robila len na polovicny hned po sestonedeli, neskor na plny, ale maly mal 7m. a siel do jasiel, lebo doma sa nudil, ona musela robit.. casto jej plakaval.. lenze..potrebovali prachy..nedalo sa inak.. pri druhom uz ostala normalne doma cca do 2 rokov..
S drobcom treba chodiť aj von, začne loziť, chodiť a bude potrebovať pozornosť.
@zuzanaete podľa mňa má každý vek svoje výhody a nevýhody, napríklad školák už cez deň nespí, ale máš pravdu. Ten vek, kedy sa dieťa akurát učí chodiť, .... hej. A keď s vyliezanim som so žiadnym dieťaťom problém nemala, či s prácou, či bez.
Neviem, v karanténe vedľa v izbe 22 dní vedľa mňa bola žena programátorka, s 4 mesačným babom a 2,5 dieťaťom, v hotelovej izbe a pracovala na plný úväzok. Len tam nemusela variť a ani na prechádzky chodiť. Tiež to zvládla.
Ja som napríklad pri tej dištančnej výučbe ktorá trvala 3 mesiace a ďalší rok ďalšie 3 mesiace mala chuť dať výpoveď . Pomohlo jedine že som robila 6 hodín a nie projekt so surnymi deadlinami. A to už boli 2 väčšie deti a stále sa len naháňali, nudili a akokeby naschval zle robili. Ja toto už nechcem viac zažiť. Ostan a len sa pekne venuj bábätku a max 4 hodiny prace keď už tak.
Pozri ak musis tak musis (ak ale nie si nutena ze nevyzijete tak to nerob) ono sa to totiz da ale vzdy nieco utrpi tvoje zdravie dieta rodina
Aj tie veci s deadlinami musis predsa konzultovat a proste nepodas vykon taky aky potrebuju
@natalia_r kamoška ma eshop neskutočne jej to ide ma malé bábätko 5 mesiacov a chce eshop upne pozastaviť.... Za prvé nestíha lebo nič iné nerobí len odpisuje na maily... malý zaspí berie laptop malý papa berie laptom po večeroch bali balíky aby boli ráno k dispozícii kuriérovi pomedzi to ako bali balíky ešte kŕmi malého a robí rôzne štatistiky, vymýšľa sútaže oslovuje dodávateľov a ľudí na spolupracu a to si platí účtovníčku a chalana, ktorí jej občas pomáha zo stránkou ..nema prácu od-do je pani sama sebe a chce to cele na čas pozastaviť lebo je vyčerpaná a ani nevie kedy jej malý vyrástol. Ale je to na tebe.
@natalia_r no neviem aka konkretna praac, ak musis byt k dispozicii od do tak urcite sa to neda na 8h denne a v kuse. Ja som pracovala full time HO doma,ale teda pracovala som kedy sa mi dalo, kedy sa mi chcelo, deadliny ako uctovnicka tak raz za rok :DDD a isla dcera na predzeny vikend aj s ockom k babke :D Ostatne terminy v pohode. CEz den som pracoala hocikedy, na chvilu, vybavit emaily/uhrady. Inak vacsinou po veceroch... ale potom ako zacala mala behat a byt viac aktivna, to nebolo mzne, do jasiel isla od 1,5r, potom prestavka kvoli chorobam doma, to bolo na nervy pre mna :D, a potom uz normalka od 2rokov a nieco uz bola normalne v jasliach/skolke.
Aj tebe potreby dcery sa budu menit, aj jej aktivity atd a na to ako HO mama musis byt pripravena 🙂
@kika52621 kamoska keby troskuporozmyslala, do toho eshopu si najde jednu zamestnankynu a nemusi nic pozastavovat.
@simca06022011 nebudem sa rozpisovať a ani vysvetľovať... Je to jej vec ja som iba napísala, ze niektoré si myslia, že zvládnu všetko ale je to na úkor niečoho. Preto som aj napísala, že je to na autorke príspevku ako sa rozhodne.
@kika52621 samozrejme rozumiem, len možno jej nik nic neporadil k tomu. Biznis rozbehnuty ked pozastavi, uz ho nastartovat nemusi.
Robila som polovičný, to znamená,že celú noc,ináč sa nedalo. Ak by si musela byť k dispozícii od do tak neexistuje. Mám to vyskúšané.
@natalia_r ahoj, ja som takto pracovala odkedy mala dcera 2 mesiace. Presne som mala tak, ze nemusis byt dostupna od do, ale mohla som robit, ked to mne vyhovovalo. A nemala som s tym problem. Dieta nebolo zrovna ukazkove, malo rozne obdobia, ale dala som to bez vacsich problemov. Mne to naopak velmi sadlo. Lebo s dietatom som sa hrala, oddychovala od prace, chodila po prechadzkach. A ked spalo, oddychovala som vlastne pri praci od neho a zaujala hlavu niecim uplne inym. 😉
pracovala som na part-time od 8mesiacov dcery. Bolo to velmi narocne obdobie. Cez den som neurobila absolutne nic- len behala za dietatom a v noci dorabala pracu, spavat som chodievala okolo polnoci, do toho mala xkrat v noci plakala (zuby, prso, atd..). Bola som ako zombik. Od roka sla dcerka do jasli a pre mna to bolo vykupenim, pretoze som mohla normalne pracovny cas odpracovat (od roka uz fulltime) a potom sa venovala dcere. Ja som do prace musela kvoli peniazom a jedine v tomto pripade to dokazem pochopit… ak nemas financnu nudzu, odporucam este zostat doma a kedtak neskor riesit pracovny cas jaslickami resp. opatrovatelkou.
Nie, preboha nerob to 🙈
No takto, jedna vec je, že podľa mňa sa to zvládnuť nedá, druhá je tá, že mne by to rozhodne nestálo za to. Ešte aj dieťa do jaslí mi príde ako lepšie riešenie, a to ja nie som zástanca ani škôlok od 3r. To dieťa ťa potrebuje, chce a musí s tebou komunikovať, treba sa s ním hrať, prebaliť, nakŕmiť (aj nachystať jesť), zabaviť, chytiť, pomojkať, upokojiť, pomôcť, atď, to dokážeš robiť celý deň popri HO?
Ja mám aktuálne skoro 3-ročnú a celý jej život mám doma dve staršie deti na domácom vzdelávaní. Kým bola malá maličká, doobeda spala 2h, poobede spala 2h, stíhali sme. Najhoršie obdobie bolo okolo roka-roka a pol, spala už oveľa menej, ale bola úplne všade a musela byť NONSTOP pod dozorom, ledva sme zvládali sa venovať učeniu.
Podľa mňa polovičný úväzok je maximum, čo sa dá zvládnuť bez ujmy.
Veľmi ste negativisticke, dievčatá. Všetko sa dá, keď sa chce. X krát tu padlo, že dieťa treba nonstop strážiť. No ďakovala by som pekne za takú helikoptérovú matku. Byt sa dá zariadiť, aby bol baby friendly. Nie každé dieťa sa škriabe po nábytku. Moje to napríklad nerobilo vôbec. sedelo na gauči a čítalo knižky alebo pri stolíku a kreslilo. Nebola som mu v pätách, keď začalo chodiť. Padne? Ok, veď sa naučí chodiť, aby nepadalo. Buchne sa do niečoho? Ok, nabudúce si dá pozor. Padne z gauča? Nabudúce sa po ňom nebude váľať. Nikdy som ho nechránila pred životom a teda je schopný, šikovný a rozumný. Keďže má aj vlastnú skúsenosť, stačí mu povedať "nerob toto a hento, lebo budeš mať bobo, ako keď si sa vtedy buchol do stola a plakal si, pamätáš?" A vie si vyhodnotiť, čo je v jeho záujme. Či vrieskať od bolesti alebo má radšej poslúchnuť. Určite sú aj deti, s ktorými sa dohodnúť nedá, ktoré sú akoby do nich vošli všetci čerti. Ale vy neviete aké dieťa má autorka.. a hneď súdy, ako sa nedá a nezvládne a nejde to. Všetko sa dá, keď sa chce a keď je to správne zmanazovane a naplánované a keď si správny typ človeka, ktorému to tak vyhovuje. V zahraničí začínajú ženy pracovať po 3 alebo 6 mesiacoch od pôrodu a nikto sa ich nepýta, či je to možné alebo nie. Zariadia sa. Buď sa vykryjú s partnerom a striedajú sa alebo si k tomu dohodia aj opatrovateľku, alebo jasle, skrátený úväzok+ jasle+ opatrovateľka; plný úväzok+ jasle+ opatrovateľka+ partner; plný úväzok a babky/jasle .. vždy sa dá , veď snáď nie je sama jediná na opustenom ostrove. Byť doma s dieťaťom je luxus, niekto si ho môže dovoliť, iný nie a ďalší ho využiť nechce, lebo potrebuje mentálnu aktivitu, za ktorú vie byť ocenený. Ja len, že toľko negativizmu na dvoch stranách, že autorka možno zahodí príležitosť svojho života, lebo ženy z koňa si myslia, na základe ich vnímania, že sa nedá. Ale nie je to všeobecný fakt. Treba vyskúšať. Ak jej to nepôjde, tak nechá tak. Možno jej to bude super vyhovovať (aj mne to super vyhovovalo) a možno ju to bude psychicky ničiť, tak dá výpoveď. Veď ako máš vedieť, čo ti vyhovuje, keď neskusis.
@elementissa povedala by som ze som realisticka s ohladom na potreby dietata 😀 zijem v krajine kde sa chodi po 16 tyzdnoch do prace, mne sa to podarilo natiahnut na 6 mesiacov. Poviem ti ze ani jedna kolegyna nezavrie dieta do ohradky alebo do izby/niekolko izieb že na, ty sa chod hrat a ja idem teraz 3 hodiny pracovat. Dieta je zivy tvor a potrebuje interakciu. Bud sa staraju stari rodicia alebo opatrovatelka alebo jasle. Chapem ze chces poukazat skor na tie komenty kde ju odhovaraju a nech si uzije rodicovsku. Ale autorka nema v plane zabezpecit starostlivost o dieta pocas jej (ne)pritomnosti, aspon teda som nepostrehla ze by sa k tomu doteraz vyjadrila. A tiez nema starsie dieta ktore je doma a ktore by teoreticky tuto potrebu vedelo scasti naplnit.

@lianka123 budú sviatky oddychnes si.Ak tie peniaze nie sú nutnosť cez sviatky by som si premyslela či chcem takto fungovať.Prides o zdravie pri takom štýle a ešte, keď začne škola..