Dá sa zvládnuť homeoffice na plný úväzok s bábätkom?
Je tu nejaka mamicka na pokec? Uvazujem ze sa vratim do prace, ale len na homeoffice, s tym ze budem 8 hodin k dispozicii na pocitaci telefone...No mam 7 mesacne babatko. Babatko mam zlatucke, prehra sa aj sama, spinka dobre...Zvladnem to? Ze nie som jedina. ...?
@elementissa Je uplne ina situacia, ak mama pracuje a o dieta sa stara niekto iny alebo je v jasliach. Ale ocakavat od cca rocneho dietata, ze sa cez den prehra same je utopia a maximalne nefer voci dietatu. Dieta potrebuje ist aj von a mat interakciu s okolim.
@natalia_r to dieta prebalis, nakrmis, odgrgnes a supnes do ohradky, nech sa venuje samo sebe a ty ides za pc? vonku s nim nepojdes ako je den dlhy? ked ti o 3mesiace zacne stvornozkovat, priputas ju k ohradke? ked bude mat dieta koliky, separacnu uzkost a bude ti plakat pol dna, urobis co? mas skutocne velmi naivne predstavy. to uz by som radsej dala dieta do jasiel. ja som pocas covidu mala HO pri skolacke a bol to zahul. u nas sa netolerovalo nic take, akoze deti doma, tak su v praci nejake ulavy. aktualne mam 3-mesacnu, tiez spi ukazkovo a je to vyslovene dobre dieta, ale kedze mam uz aj starsiu, viem z vlastnej skusenosti, ze co plati dnes, zajtra platit nemusi. staci, ze polezu zuby, ze sa nevie vygrgat ci vyprdiet a cely den je potom na gulku do hlavy, lebo rev taky, ze ho pocuje cela ulica a len nosit a tisit a tisit a nosit. to si nedovolim ist ani na wc, nie to zapnut pc.
@elementissa ty si sialeny extremista, co sa tyka tehotenstva, materstva, rodicovstva, takze tvoje komenty su fakt irelevantne. verim, ze nemyslis vazne radu, ze rocne dieta nechat len tak same, nech pada a vstava a udiera si hlavu. lebo tu hlavu si moze udriet raz tak, ze potom si po zbytok zivota bude buchat tu hlavu matka.
Dobry den. Dovolte mi sa podelit o svoju skusenost: Ja tak pracujem. Mam 2 deti (3 rocna dcera a 4,5 rocny syn). Ked mal syn 6 mesiacov tak som zacala pracovat na telework (praca z domu) - mam pracu kde su calls, video meetings (ale zas nie vela a nie non stop). Sem tam (bolo to pred koronou) som isla do office, ale naozaj malokedy ked mi mal kto maleho postrazit. Ked sa narodila dcera tak po sa pol roku som musela Bohu zial znova vrátit do prace (kvoli financiam). Zacala korona vsetko zavrete - cize som bola sama s pol rocnou dcerou a 2 ročnym synom doma popri praci. Poviem vam bolo (aj je) to super narocne, na druhej strane pracu mam taku ze su dni ked v podstate nemam co robit, len musim byt prihlasena. Detom sa samozrejma venujem pocas dna (snazim sa pracu zadelit tak aby som to potiahla ked spia) - aj varim kazdy den, pracku dam cez den, zehlim (hlavne po veceroch), upratujem (vikend). Su dni ked padam na hubu, ale ked sme sa uz zabehli tak to nejako funguje. Su dni kedy su narocnejsie, niekedy je to uplna pohoda. Samozrejma pred tym nez ma tu niekto ukamenuje - keby som kvoli peniazom nemusela pracovat tak by ma to ani nenapadlo. Keby bola len najmensia sanca na to aby sme z penazi vysli by som nesla pracovat. Sama len tolko o tom - neoplati sa ked clovek ma ine vychodisko, ale ked musite tak jednoducho clovek vie najst riesenie.
je to veru neohladuplne k dietatu - na hraj sa same, cize bud opatrovatelka alebo jasle. Mne drasalo srdce ak ked bola korona a skolkarke som musela prikazat sa hrat samej kvoli HO, mala som chut dat vypoved. Uz nechcem aby sa take opakovalo ze tolke mesiace doma a ona chuda nema co robit. Ani len von som nemohla kvoli mnozstvu prace. Mala som chut ich doviest do parlamenu nech sa pohraju s matovicom a poslancami ktori si mysleli ze deti mozu byt zavrete doma s rodicmi na HO. Koronu sme aj tak dostali potom takze to bolo zbytocne trapenie
@matkahelka Presne tak. Netaji sa tym, ze aj vlastneho syna ma takmer nasilu. Ziadna empatia, cit, laskavost matky k dietatu. Nic. A to je nas vela, co sme mali fest tazke tehotenstva a nemame ani spolovice taky krkavci pristup.
@drahomirrra to su zeny, ktore maju deti bud preto, ze to ocakava spolocnost, alebo preto, ze dieta chcel muz. na jednej strane sa tu nie tak davno dusovala, ze idu zit do kanady, lebo tu jej syna necaka dobra buducnost, na druhej strane minuly tyzden napise, ze "dieta dostane jedlo na veceru, ak to nezje na veceru, dostane to na ranajky a ked to nezje na ranajky, dostane to opat, kym to nezje, lebo oni su bezzbytkova domacnost" a dnes z nej vylezie, ze rocne dieta treba nechat v byte len tak, lebo ak padne, nabuduce bude vediet a uz nepadne 🤦♀️ to clovek aj pochybuje, ze taka zena je matkou. ma jedine stastie, ze nema narocne dieta- take co 12 hodin denne preplace, co ma reflux a koliky a uspat ho je nadludsky vykon.
Určite nie. O chvíľu malý začne loziť kade tade, všetko skúmať, ochutnávať, čo chvíľa aj chodiť a budeš musieť mať oči aj zadku. Ako sa chceš plnhodnotne venovať zároveň práci a starať o malého, chodiť s ním von, kŕmiť... Ja by som teda takého zamestnanca nechcela, lebo viem, že ten pracovný výkon by nebol 100%ný.
@natalia_r záleží čo znamená "byť k dispozícii"? Ak naozaj osem hodín pracovať, tak to nedás. Ja mám "byť k dispozícii" od 7-18. ale v praxi to znamená že keď mi zavolajú, tak do dvoch, troch hodín je potrebné riešiť robotu možno na pol hodinu, inak prácu ako takú môžem robiť aj v noci
@elementissa teba som zaregistrovala ešte, keď si negatívne písala o svojom tehotenstve.To, že si sama napísala, že muž je doma s malým, lebo ty sa cítiš lepšie v práci chápem nie každý je mamickovsky typ.Nedavno si písala o Kanade, potom si bola zrutena, že si nevieš nájsť prácu...vidím, že už si sebavedomejšia,🙂
Keď som si minule prečítala aký ste mali december a ďalšie mesiace, že si s dieťaťom bola hodinu aj pol tuším?prišlo mi ho ľúto.Este si mladá neviem prečo si teda tak skoro mala plánované dieťa, keď evidentne máš iné priority.Alr je to tvoje dieťa, tvoj život, ale nerob zo starostlivých žien helikopterovych rodičov a nenormálne ženy.
@luccija dieta mala skoro preto, lebo ju mala mama "neskoro", jej samej nebolo prijemne mat "staru mamu" a s mamou maju nie idealny vztah, ktory podla nej je prave kvoli tomu veku matky.
@luccija Ano, aj ja elementissu registrujem dlhsie a s coraz vacsim zaujmom citam poryvy duse studovanej psychologicky a pedagogicky, co podla jej slov je. Ta psychologia sa mi s jej vyrokmi doslova bije.
Aj tie hardcore reci o tehotenstve a o tom, ze v pripade druheho neplanovaneho by ona hento a tamto, obcas mam pocit, ze jej syn si vyziera to, ze ona mala s nim tazku tehotnost a bola na infuzkach, a “skoro zomrela”. No, hold, nie je jedina, je nas takych vela. A o to viac lubime deti, lebo vieme, co nas stalo ich vynosit. A to nie som ziadny typ matky, co sa z dietata posiera, ved vies. Skor som zdravo racionalna a primerane empaticka. Ale toto je uz privela. Ja pracujem popri RD na dohodu, kde si striktne manazujem cas sama, cize sa to da. Ked chcem, robim hodinu, ked chcem tak 10. Ale urcite sa to neda na standardny TPP.
@elementissa Wau, 1-1,5r.dieta ti dokazalo presediet 8h na gauci pri knizke a striedalo to s kreslenim pri stoliku? 😱
Robila som homeoffice na polovičný uvazok pri synovi, ktorý mal vtedy 1,5 r - nemala som pevne stanovený čas, to bola výhoda. Pri pevne stanovenom čase by to neslo. Ja som prevazne robila po večeroch a nociach, cez den len utrzkovito. Pripadne mi ho vedeli raz do týždňa strazit svokrovci a ja som makala cely den, dohanala som zameškané. Bola to práca tu na MK, kde boli nadriadení maximalne ústretoví, ale vieš ako - idu zuby, potom nespí, potom teplota, potom preplace cely den a robota sa raz dva nakopí. Ja osobne by som teraz už do takého niecoho pri bábätku nešla. To obdobie si poriadne ani nepamätám, pretože som bola jedna kôpka nervov, že nic nerobím poriadne. Potom som otehotnela s druhym babatkom, po porode to bolo neúnosné zvládať a rozhodla som sa to ukončiť. Teda dalo sa, ale nie tak, ako by som si predstavovala ja a neskor aj zamestnavatel, ktorý mi naozaj vyšiel v tomto v ustrety so znížením uvazku, aby som sa cítila komfortne. Ale tak či tak to bol zahul. Teraz sú chalani už veľki a rozumní, no home office pri nich je tiež náročný. Aspoň ja to vnímam tak, že sa potrebujem sústrediť a ked skacem od článku o mestskom zastupiteľstve, cez varenie polievky až po rozhodcu medzi deťmi, je to dosť na hlavu 🙈 takze drzim palce pri rozhodovani, peniaze sú lákavé, ale ak to nie je vyslovene potreba, aby si prežila, ja by som do toho veru už pri batoľaťom nešla.
Asi to nebude populárne, ale musím uznať, že má vo veľa veciach pravdu. Stačí, keď si pozriete, čo vedia malé deti v Afrike, 1,5 ročný behá ako futbalista, vylezú na také stromy, že wow, malé deti sa hojdaju čo u nás na takej babatkovskej hojdačke na normálnej a postojačky 😁 a moja na to pozerala spolu so mnou ako puk, lebo v pomaly troch rokoch nevedela chodiť ani po rozbitom chodníku. Určite som tu o tom pred 4 rokmi písala. To som si povedala, že pri druhom dieťati rozhodne nespravím. Pri druhom som nemala ani kočík a išla som na to "africkým" štýlom. Na rozdiel od prvej, on vždy keď padne, padá ako keby absolvoval tréning nejakej pokročilej sebaobrany, lebo sa vždy tam múdro za tú sekundu poskladá, že si nikdy neudrie hlavu a v podstate si nič neurobí, iba ak minimálne. Pred 3. narodeninami jazdil na bicykli a teraz ako trojročný je už také dieťa, že ho v pohode nechám samého v byte na 10 minút a on s tým nemá najmenší problém a také, že mám pracovný hovor, to úplne chápe. Jasné, nie je to na 8 hodín v kuse práce a on si bude pri gauči čítať knižku🙈 ...ale dá sa s ním veľa.
To bola ďalšia vec, čo ma šokovala v Afrike. Že deti v autobuse vydržia aj 8 hodín sedieť - bez tabletu, mobilu a tak. Aj to sa mi osvedčilo, žiadne obrazovky a v situácii, že mi vypadne bez varovania dopredu babysitterka ako napríklad tento týžden a bolo by to treba, môžem použiť žolíka, ktorý vždy funguje - videjko. Tento týždeň to zatiaľ ani nebolo treba, ale viem si predstaviť, že keby mi zavolá šéfka s niečím urgentnym - viem sa hneď zariadiť aj s deťmi. Takže toto je taký môj typ, z nejakého dôvodu tieto obrazovky robia deti viac neposedné, menej sústredené a kľudné
@squ1rrel to by mala potom asi tvoja babysitterka také nervy ako moja, lebo pre ňu môj jazdi na bicykli moc rýchlo a keď kraja nožíkom, to už vidím, že prestáva dýchať 😂
Hm, tak k dispozícii som čítala tak, že keď jej sem tam zavolajú, tak to má radšej zdvihnúť a mne moc nevolajú, ale mohla by radšej ona vysvetliť, čo presne to má byť a ľahšie by sa nám tu povadilo 😅
@bluka2 Ano,standardny plny uvazok je 8,5 h v kuse.Ze ty mas flexibilny cas je benefit,nie standard. Tiez som robila,aj robim na HO a skusila by som nebyt v stanovenom case k dispozicii. K PC sadam o 8-8.30 akoby som chodila do prace a vypinam vtedy,ked mam koncit. Ziadne "po" a "vecer" a "v noci" neexistuje.
@iwesska si si istá, že v dobe covidu to nie je skôr už štandard? Ale uznávam, ja robím v zahraničí. A neberiem to ako benefit, skôr ako dobre uvažovanie zamestnávateľa, lebo robím pre neho rada a snažím sa. A mala som to aj v Rakúsku, s možno malou obmenou, aj pred covidom. Takže pre mňa fakt celkom štandard, už aj 10 rokov, v rôznych krajinách, keď sa nad tým hlbšie zamyslím.
@bluka2 urcite je viac opatrna ako ja, predsa len nesie profesionalnu zodpovednost, by pri tvojom synovi by zosedivela 🙂
tuto autorka sa moc uz nevyjadruje a potom nam nezostava nic ine len sa dohadovat a aplikovat si situaciu na nasu vlastnu realitu.
inak to co si pisala mi pripomenulo.... raz sme boli v parku a bol tam anglicky tatko so synom rovnako starym ako moja, tusim 2.5 roka mali vtedy. Kym sa moj muz rozpraval s tym tatkom, tak ten chlapec len pokojne sedel na otcovom kolene. Bolo to aj 20 minut!!! Isla som si oci vyocit a pytala som sa kde soudruzy z ndr udelali chybu...
@bluka2 ten standard je podla toho co robis. Ja mam napr na starosti operations, moj tim a klientov, a potrebujem im byt k dispozicii medzi 9am a 7pm minimalne. Klienti mi mozu zavolat hocikedy na mobil aj po polnoci. A ked sa nieco poserie musim to riesit tu a teraz a to iste vyzadujem od mojho timu. Moj tim ma deadlines voci klientom a neexistuje ze si povieme ale ved nehori.
Keby robim projektovou pracu tak sa to da zvladnut flexibilne presne ako pises.
@squ1rrel deti sú fakt rôzne. Keď nad tým uvažujem, moja prvá bola taký typ, že sa zahrala s pieskom, čo si ho presypavala dlho tam a späť, posedela s knižkou, čo môj druhý nie....ten sa nezastaví. tak uvažujem, keby som mala ju (takú povahu) a svoju znalosť teraz, možno by pracovať pri nej bolo nie až tak o drzku? To sa už nikdy nedozviem. Každopádne o pár rokov sa tu ešte stretneme a na 100% budem pýtať rady od teba, lebo už čoskoro budeš pro, lebo dvojičky budú lepšia škola než Afrika. Už sa hrozne teším na to 😁

@elementissa A ja by som ti na to odpisala, ze vzhladom k Tvojmu vseobecnemu postoju k materstvu a detom, ktore fakt nemusis, sa od teba ina odpoved ani cakat nedala. 😉