Diskriminačný pracovný inzerát

8. nov 2023

Jedna sa o diskrimináciu, keď je v inzeráte uvedené, že preferujú uchádzačov z určitej krajiny? Povaha práce to nevyžaduje.
Ďakujem.

h2
8. nov 2023

Hm, neviem. Možno tam majú viac zamestnancov z tej krajiny a chcú tým pádom niekoho, kto medzi nich zapadne... Ale určite by bolo korektnejšie, keby to napísali formou, že ovládanie toho konkrétneho jazyka je výhodou.

vroni
8. nov 2023

Môže byť a nemusí. Závisí to od toho, co za práca a pre akú organizáciu.

autor
8. nov 2023

Je to práca zdravotnej sestry.

20erika07
8. nov 2023

Tak je tam napísané, že preferujú, nie je to podmienka.
Myslím si o tom, že (možno som naivná) chcú pomôcť /uľahčiť cudzincom zamestnať sa . Iný dôvod ma nenapadá

tana85
8. nov 2023

ano je. rozhodujuce maju byt skusenosti, vzdelanie, a nie ci je niekto slovak/madar alebo krestan/ateista

h2
8. nov 2023

A o ktorú krajinu sa jedná? Ukrajina?

autor
8. nov 2023

@20erika07 Keď niekoho preferuješ, tak ho tam chceš a len jeho, len tam dali slovo "preferujeme" aby sa ochránili. Mám chuť ich nahlásiť.

autor
8. nov 2023

@h2 To je jedno o akú krajinu sa jedná v tomto prípade.

autor
8. nov 2023

Ešte tam do požiadaviek napísali, že vzdelanie vo svojej vlasti.

vroni
8. nov 2023

Predpokladám, ze potrebujú niečo špecifické alebo dostanú na takto obsadenu pozíciu dotáciu, čiže miesto je limitované týmito podmienkami.

autor
8. nov 2023

@vroni Špecifické určite nie, skôr si myslím, že dostanú dotáciu alebo nejaký príspevok. Stále je to ale diskriminačný inzerát. Určite podám podnet.

viestta
8. nov 2023

ak ide o zdravotnicstvo, tak preferuju vzdelanie, ktore mozu akceptovat ako akreditovane a moze tam byt aj dovod dorozumievacieho jazyka. Dost malo informacii na to aby si dostala objektivny nazor

vroni
8. nov 2023

Keď je dotované miesto podmienené napríklad tým, ze musi ist o ukrajinského utečenca (napríklad), tak to do inzerátu musia uviesť a nie, nebude diskriminačny 🤷‍♀️

autor
8. nov 2023

@viestta Ide o zdravotníctvo a dorozumievací jazyk, keďže žijeme na Slovensku nebude španielčina.

autor
8. nov 2023

@vroni Nič také ale v inzeráte nie je.

deniseee
8. nov 2023

Otazka je, preco to tak je. Je to tak preto, ze tym ludom davaju mensie vyplaty, pretoze su ochotni robit za menej penazi? Alebo hladaju zdravotnu sestru pre lekara, ktory je z rovnakej krajiny a bude jednoduchsie, ked sa budu vediet spolu rozpravat v ich materstine, ale sestricka bude vediet po slovensky lepsie a krajsie a bude vediet ludom lepsie povedat? Alebo ide o niekoho, kto si tu zaklada sukromnu prax a hlada si k sebe sestricku, pretoze prevazna cast jeho klientov je z Ukrajiny a preto preferuje mat tam niekoho, pri kom budu jeho klienti pokojnejsi? Neviem, len rozmyslam. Robila som kedysi vo firme, ktora bola dcerskou spolocnostou zahranicnej velkej medzinarodnej spolocnosti a tiez vo vedeni u nas nebol jediny slovensky obcan a kedze oni sa vsetci museli prisposobovat statnym sviatkom materskej spolocnosti a museli nesmierne vela cestovat do materskej firmy a niekedy tam stravili aj velmi dlhy cas, tak som si hovorila, ze je to velmi dobre, ze cele vedenie bolo odtial, pretoze oni sa vlastne len vracali domov a neboli ziadne problemy

autor
8. nov 2023

Ďalej je uvedené zaistenie výučby slovenského jazyka, a pomoc s doplňujúcou skúškou.

vroni
8. nov 2023

To nemusí byť v inzeráte, v inzeráte sú len základné podmienky. Nemusia v inzeráte vysvetľovať, prečo hľadajú "ukrajinca", ale v prípade podnetu to musia vedieť doložiť. A to asi vedieť budú, neviem, kde by mali toľko sestier, ze by preberali podľa krajiny pôvodu.

autor
8. nov 2023

@vroni Ďakujem za vysvetlenie. Každopádne podnet podám.

vroni
8. nov 2023

Jasne, daj. Ono je aj možné, ze hľadá priamo lekár, tu podmienku si zadal sam, lebo to pýta jeho klientela a potom.... Nuž, potom to diskriminačné je. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

beata_k
8. nov 2023

Nikdy nevies preco hladaju, co hladaju. Ked ju chcu k utecencom, tak ti je slovencina na prd. Nebudes sa s chorym dorozumievat rukami-nohami.

autor
8. nov 2023

@beata_k Píšu, že zaistia štúdium slovenského jazyka. A tiež zaistia štúdium k získaniu doplňujúcej skúšky. Je to inzerát do nemocnice, pozícia zdravotná sestra.

beata_k
8. nov 2023

Nemyslim, zeby personalista bol tak blby. Dovod to urcite ma.
Ked tam maju vela ludi v tomto jazyku, tak potrebuju aspon jednu osobu na preklad. Ide o zdravie a treba to dobre tlmocit.

autor
8. nov 2023

@beata_k Skôr z toho človeka niečo majú, nehľadám v tom žiadny šľachetný úmysel. Ale nech o tom rozhodne inšpektorát.

sisa_s
8. nov 2023

A ty si ako zdravotna sestra nevies najst pracu? Ci ako ta to diskriminuje...ved vsade je kopec inzeratov na zdravotne sestry

akvi
8. nov 2023

Ja si myslím, že to diskriminačné je. Na druhej strane, oni by si aj tak vybrali na pohovore človeka, ktorý to spĺňa a takto ti ušetria zbytočnú námahu sa tam hlásiť. Ono celé to je aj tak fraška, pretože ak niekto nechce/chce Ukrajinca, tak to tak aj tak bude. To isté, ak chce niekto muža, tak síce to do inzerátu nenapíše, ale vyberie si proste muža.
A zdravotníctvo je v tomto momente veľmi špecifické, keďže v niektorých regiónoch je totálny nedostatok personálu. Ja mám napríklad ukrajinskú zubárku a som happy, že sa nemusím objednávať pol roka dopredu, kôli vyťaženosti zubárov. A opačný príklad, bola som na sono a bol tam Ukrajinec a nevedel po slovensky ani zaťať .Ak by som ja nevedela po rusky, tak odchadzam odtiaľ ako blb, že nič nerozumiem, čo vravel.

autor
8. nov 2023

@akvi Hlavne že neberú prácu ľuďom 😁 No naštvalo ma to. Uprednostňovaní sú, mám to čierne na bielom.

beata_k
8. nov 2023

To su len tvoje zakomplexovane domnienky.

autor
8. nov 2023

@sisa_s Ja prácu mám.

autor
8. nov 2023

@beata_k Iste 🙈