Je pracovný inzerát diskriminačný, ak je preferovaná určitá krajina?
Jedna sa o diskrimináciu, keď je v inzeráte uvedené, že preferujú uchádzačov z určitej krajiny? Povaha práce to nevyžaduje.
Ďakujem.
Co je diskriminacne na tom, ked potrebuju niekoho, kto im pomoze osetrit pacientov, ktorym nerozumeju? Ak napriklad potrebuju ukrajinsku sestricku, tak mozno je to aj preto, lebo tam maju vela takych pacientov a teda ani ja by som nerozumela takym pacientom a nevedela im poskytnut adekvatnu pomoc. Naco hladat chyby tam, kde niesu? Resp. ak sa ti bude lepsie spat, urob to, zahraj sa na "hrdinu" 🤦
A na druhu stranu, vsetci sa trhame do zdravotnictva, normalne si ruky dereme a tolko nas je, ze cakame v radoch na miesto 😂😂😂😂😂
@jane1987 Nehrám sa na hrdinu, len sa mi nepáči diskriminácia, to je všetko. A podám, ďakujem 🙂
Ked mam klientov a pacientov z danej krajiny a neovladaju rec, tak samozrejme uprednostnim zamestnanca z tej krajiny, aby si rozumeli a pracu mi to zjednodusilo... podmienka "z danej krajiny" bude pokryta aj "znalostou jazyka danej krajiny", nic ine za tym nehladaj, chcu proste uroven native speaker a nie lamanu rec..
mat tvoje starosti... ja ked budem chciet na pracu asistentky, dievca z kamboze, tak si dam taky inzerat a mozes sa na kocky pokrajat. Ak ide o dotacie, zvyhodnene pracovne miesta a pod, mozno bude mat na starosti pacientov z danje oblasti atd atd, kludne si to moze uviest do inzeratu clovek. je to podla mna o mnoho lepsie napisat, ako prehanat ludi na pohovory, a poslat ich domov, ked viem, ze ich nebudem chciet. Ak si hladam napr. nezamestnaneho,a by som vedela cerpat dotaciu, a uvediem to tam, ze chcem len evidovaneho cloveka z UP, tak tiez by to podla tohto bolo diskriminacne :D
uz s tou diskriminaciou prehanate trosku.
A čo ti to teda pomôže že podáš podnet?
toto tu ale uz zavana celkom nenavistou k jednej skupine. sama si pracu vlastne nehladas, niekde si to asi len videla a takto ta to nastartovalo. samozrejme, podnet mozes podat a urady to preveria, aj to je ich praca. mozno sa nakoniec aj ukaze, ze to bolo diskriminacne, ale urad nijak neovplyvni koho si zamestnavatel nakoniec vyberie (ak tam chce rodeneho Ukrajinca, tak si tam takeho zamestna). a ak by aj napisal, ze kvoli pacientom potrebuje napr.sestricku so znalostou ukrajinciny urovne C1-C2 - uz vidim ako sa tam slovenske sestricky hrnu v zastupoch
Nehanbi sa a prilož sem ten inzerát, veď je verejný a možno niekto z osadenstva aj hľadá takú prácu.
Ak ide o dotaciu lebo to inak zaplatit nevedia tak musia uviest krajinu. V tom pripade uz stat diskriminuje nasich ludi lebo na slovaka dotaciu nedostanu.
To je to iste ako ked chcu uchadzaca z uradu prace 🤷♀️ lebo na neho dostanu dotaciu alebo studenta/dochodcu/ZTP lebo nizsie odvody.
Ked napisu, ze preferuju nevidim v tom problem.
Je každého vec, akých ľudí si zamestná. Je lepšie napísať to do inzerátu rovno, ako človeka zbytočne popreháňať hore dole a obrat ho o čas, ak nespĺňa to, čo zamestnávateľ hľadá. Nie je to diskriminácia 🤦♀️ je to popis človeka, alebo hľadajú a potrebujú. Musíš mať buď veľa voľného času, že sa nudíš, alebo máš sama nejaký problém, keď chceš hneď robiť ľuďom zle, ešte aj za inzerát 🙄
Uz musi byt clovek aky zufalec, ze mu vadi takyto inzerat v obore, kde je chronicky nedostatok zamestnancov a clovek si vie najst pracu za 1 hodinu??? Ci ti vadi matka, ktora utiekla z vlastneho domu, z vlastnej krajiny pred vojnou a musi zivit deti ?? Pritom ty tu pracu nepotrebujes a ani nechces.
Vadia ti aj inzeráty z južného Slovenska, kde požadujú od sestričiek maďarčinu?
Píšeš,že prácu máš.Ten inzerát si iba zachytila bočným očkom a tak ťa to vytočilo?Za deň mi príde stovka "diskriminačných" inzerátov,lebo iba študent,iba dôchodca,iba evidovaný nezamestnaný,iba ID apod.To mám na každý dávať podnet?A komu prosím ťa? Inšpektorát ťa s tým pošle akurát do preč.Skor je v tebe 1.asi nuda,2.asi zloba,3.asi zatrpknutost,4.asi antisemitizmus(nepíšeš,že ide ako tu spomínajú Ukrajinu,možno vyžadujú Izraelčana s hebrejčinou).A si ma vlastne urazila,tiež mám iný pôvod a podvihlo by mi dušu,ak by som našla inzerát s preferenciou inej národnosti,tym pádom aj špecifických znalostí.Mozem brat ako diskrimináciu,že 99% inzerátov to neobsahuje.Sme si všetci rovní,nie?Pacientovi vezmem krv rovnako ako ty.
Kľudne podaj podnet, ak ti to poteší srdiečko. Hoci nemyslím, že ti to urobí dobre, pretože zrejme máš v sebe množstvo nenávisti voči ľuďom inej národnosti. A podnetom túto nenávisť zo seba nestrasieš, s tým zlom v sebe budeš musieť žiť aj naďalej. Predpokladám, že tieto podmienky sú v inzeráte preto, že v nemocnici majú slovenských sestier dosť a potrebujú prijať aj sestry s plynulou znalosťou spisovnej ukrajinčiny, pretože majú veľa pacientov hovoriacich touto rečou. Všade vo svete to tak funguje, že sa prijímajú aj ľudia "native speaker" konkrétneho jazyka, aby vyšli v ústrety ľuďom, ktorí v danej lokalite žijú a hovoria iným jazykom.
Ze ukrajinci nam beru pracu,ha ha ha. Vzdy je dost volnych miest a vzdy kopa ludi co do tej prace ist nechcu,ale ano,ukrajinci nam beru pracu.
@kubkovamama stve ju to,ze su to ukrajinci,resp ich chcu zamestnat. Nic ine. Je plna zloby a nenavisti
No ďakujem za nálož. Už sa zariadim podľa seba, pekný deň.
Menej nenávisti a viacej vlastných záľub Ti prajem..A nie robiť okolo zle,len preto,že sa nudíš..sa zamysli..nech zamestnaju ,koho chcú..ja keď budem chcieť aby pre mňa robili iba ciernovlasi ,tak budú robiť iba oni a ci to napíšem alebo nie..ti môže byť jedno,keďže ty zamestnanie máš.. tak skus pracovať a nehľadat, koho nahlásiť.. mimochodom inzerát si nezverejnila
Radsej si zvysuj kvalifikaciu aby si nemusela skripat zubami, ze su od teba lepsi.
Pises, ze povaha prace to nevyzaduje. Ja si naopak myslim, ze vyzaduje, preto to do inzeratu dali. U nas v nemocnici je napr. ukrajinska ambulancia pre dospelych. Zriadili ju preto, aby odbremenili vseob.lekarov neukrajinskej narodnosti, cize s recovou barierou a dopomohli k adekvatnej liecbe Ukrajincov. K comu by to bolo, ak by tam zdravotnici neovladali ukrajincinu? Ci uz sme taki neludski, ze im neposkytneme ani zakladne lekarske osetrenie? Ja som farmaceut, ale vzdy ma velmi trapi, ked si pride vybrat lieky niekto hovoriaci inou recou a vidim, ze to vzajomne porozumenie pokulhava. Nebodaj, ak ide o rodica s dietatom. Lahko sa moze stat, ze kvoli nepochopeniu,moze dojst k predavkovaniu alebo nespravnemu pouzitiu,napr. kvapky do ust sa daju do oka a pod. Vtedy by sa velmi hodil niekto, kto by robil tlmociaceho prostrednika medzi nami. A tak to treba brat, skratka maju asi vela pacientov hovoriacich nejakym jazykom a potrebuju zdravotnika,co bude s nimi komunikovat.
..áno je..povedala to sama pani na úrade..je veľmi smutné, že na Slovensku sú uprednostňovaní Ukrajinci a Slováci sú bez roboty...
@miskakyska a kolko poznas zamestnanych ukrajincov? U nas ich vzdy bolo dost,ale niekde v zamestnani som stretla mozno 3. A kto nechce pracu si nenajde. Kto chce,moze
Tak a nie je to nejaká ambulancia zahraničného lekára? Možno jazyk je tam dôležitý.. Práve ten tých zahraničných zamestnancov
pozri ja som nedávno videla inzerát , tiež zdravotná sestra, kde je napísané do podmienok , perfektná znalosť ukrajinského jazyka. Je to diskriminácia ? Myslím že nie.
@akvi no to nie, lebo neviem aktualne o ziadnej kvalifikacii ktoru by vedeli robit len ludia s bielou pletou, a neviem ani o ziadnej statnej dotacii, ktora by bola takto definovana.
Ak by u nas stat daval dotacie napr. na ucitelov bielej pleti do romskych osad tak si myslim ze by taky inzerat mohol byt (to ako by si rasovu diskriminaciu obhajil stat uz neriesim).
Diskriminácia je, keď sa hlásiš na voľné miesto upratovačky na cirkevnej škole a na pohovore sa ťa riaditeľka pýta akej si viery. A keď si inej tak nemôžeš byť prijatá. Ale v inzeráte nemali uvedenú túto podmienku.

No iste