icon

Divné otázky na pracovnom pohovore

gab1kaaa
23. jan 2014

Ahojte,

po dlhšom čase som bola pozvaná na pracovný pohovor, tešila som sa nakoľko už dlho intenzívne hľadám prácu.
Zo začiatku pohovor prebiehal v pohode, potom mi "ten pán" začal hovoriť veci typu - boli tu samé nemožné ženy, vy sa mi páčite najviac, počítam s vami atď.
Tak som sa potešila že to vyzerá nádejne, že konečne budem mať prácu.
No potom začal s divnými otázkami, kde bývam, s kým bývam, prečo u rodičov, kde pracuje partner, aký ma plat, či je v svojom zamestnaní dobrý lebo že existuju už len fušeri, či to radšej nechce isť robiť do zahraničia a či by som išla s nim, kedy chcem mať deti, prečo ich nechcem teraz, koľko ich chcem, či chodievam na dovolenky, či chcem prácu len kvoli peniazom alebo len pre vyplnenie času atď.
Bolo to dosť nepríjemné, nemala som chuť hovoriť sukromne veci cudziemu človeku. Dohodli sme sa na druhý deň že ma zaučia. No len čo som prišla domov rozmyšľala som či tam ísť alebo nie, nakoniec som sa rozhodla že to odmietnem, pod vedením takéhoto človeka by som nedokázala pracovať.
Neviem či som urobila správne, prácu potrebujem naozaj súrne nakoľko si potrebujeme s partnerom zaobstarať vlastné bývanie a bez môjho príjmu to nepôjde, ale chodiť do práce so strachom a neprijemnym pocitom ???
rada by som počula Váš názor, ďakujem.

Strana
z2
tinacho
23. jan 2014

@svetlanatina no ja sa nebránim otázkam, pohovory som robila a prijímala do zamestnania rôznych ľudí ale myslím že toto je už priveľa 😠

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@pancake Pri takomto pristupe by som sa nečudovala keby sa ma opytal kedy mam najbližši menzes.

dadushe
23. jan 2014

@svetlanatina Možná ti to přijde jako "otázky v pohodě" a pouze pro lepší seznámení se zaměstnancem, ale podle evropské unie a zákonů je to jinak. Ono totiž pracovní pohovor není pokec u kávičky, uchazeč o zaměstnání může dokonce podat stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů. Pokud kontrolou zjistí porušení zákona, má právo firmě udělit pokutu až do výše 10 milionů korun. Navíc pokud by se v tom ozvala diskriminace, (jakože podle mě od ní fakt nebylo daleko), tak to prověřuje na podnět i úřad práce. Může podniku vyměřit pokutu do jednoho milionu korun. Je to EU, takže pochybuju, že na SK je to jinak.
Zakázaná témata:
Věk, zdravotní stav
Plánování rodiny, těhotenství, děti
Náboženství, filsofické přesvědčení
Sexuální orientace
Majetek, finanční závazky
Národnost, rasa, etnikum
Politické postoje
Členství v odborových organizacích
Trestněprávní bezúhonnost

Jak říkám, není to pokec u kávičky na motivy "Co u vás nového" ani zdarvotně psychologický experiment. Je to pracovní pohovor a ten má své regule. 😎

bullinka
23. jan 2014

dobre si urobila, na taketo otazky sa ta nema pravo pytat, su vyslovene zakazane na pohovoroch v serioznych firmach. z tvojho popisu mi ten clovek prisiel velmi zvlastny. A prepacte, aby sa niekto vyjadril o inych uchadzackach, ze boli nemozne? Uz vtedy by sa mi spustila varovna sirena.

charlie1980
23. jan 2014

Musim sa pousmiat 🙂 Velmi si mi pripomenula pohovor s mojim byvalym sefom, a to som dokonca bola zamestnana vo Svajciarsku 5rokov. Teraz som na MD vo Svajciarsku.
Takze moj nazor...Aj ked sa tieto otazky zdaju divne /aj mne sa vtedy zdali/, urcite vie, preco Ti ich kladol. Nemyslim si, ze je za tym nieco zle, ale zavana to vypocitavostou. Tak ako aj moj byvaly sef bol vypocitavy, ale k tomu sa este vratim. Otazky ako Kde byvas, s kym byvas, preco u rodicov, kde pracuje partner, aky ma plat a preco nejde do zahranicia hovoria o tom, ze si zistuje tvoju financnu situaciu a zrejme aj postoj k tvojmu zamestnaniu, ci a ako si budes ochotna za kazdu cenu davat pozor na svoje prac. miesto, ci budes od Tvojho buduceho sefa financne zavisla, alebo je tu niekto, kto sa o Teba v buducnosti postara, v pripade, ze by si dala vypoved alebo naopak. Kedy budes mat deti.....samozrejme, ze sa Ta na to pyta, aby sa utvrdil, ako a dokedy asi s Tebou moze v buducnosti ratat. No a ci chces pracu kvoli peniazom alebo krateniu casu....Vlastne si zistuje, co Ta motivuje, aky prac.vysledok mu v buducnosti podas...
Neviem, o aku pracu sa konkretne jedna...kolko sef ponuka plat atd...Ale nepasuje mi to, pretoze....

Presne tieto otazky mi sef kladol, ked som nastupovala. A vyklul sa z neho poriadny chuj. Samozrejme, ako v skoro kazdom zamestnani boli urcite prac.tajomstva, preto chcel vediet s kym sa stretavam, o com sa rozpravam, niekedy mi volal cez moje volno aj hodinu a rozpraval o somarinach. Ja som ho samozrejme zo slusnosti vypocula, ale vobec ma to nezaujimalo. Proste si zistoval situaciu v privatnom zivote. Dva tyzdne pred tym, ako som otehotnela, som sa dozvedela ze niekto sa ho opytal, ze co bude robit ak nahodou otehotniem...to som este nevedela, ze som tehotna, alebo akurat v ten den sa uhniezdilo vajicko 😀 V kazdom pripade jeho odpoved bola: Za ten plat urcite nebude...No a bola som. Ked som mu to oznamila, podotykam, ze velmi korektne, uz v 6.tyzdni, co nie je moja povinnost, nutil ma k vypovedi. Pretoze pre neho tehotna zena nie je produktivna a je nou obmedzovany a ma voci nej povinnosti. Samozrejme, ze som vypoved nedala a nerozpraval sa so mnou az do 7.mesiaca tehotenstva, co mi tiez bolo suma-fuk. Porodila som a po materskej som dostala vypoved bez nejakych otazok, ci sa chcem vratit do prace a pod. Zeny s malymi detmi mu tiez prekazaju, lebo je to zavazok. Najradsej bezdetne.

Na zaver: Urcite tym nic zle nesledoval, myslim, ze sa nechcel ako tak vrtat do tvojho osobneho zivota, ale do toho, aky dopad to bude mat na neho. Radsej od neho ruky prec.

eeffka
23. jan 2014

@gab1kaaa no pozri ak vôbec, tak pracu zober v skusobnej lehote mozes kedykolvek odist. Najma ak ju potrebujes, mozno to ani tak nebol uchyl ako buran. Mam obdobného sefa co by sa ta mozno aj na tie kramy opytal uplne bez postranného umyslu. Ja by som pracu vzala a uvidela...odist sa da vzdy.

miskap2111
23. jan 2014

@gab1kaaa naozaj išlo o neprofesionálny pracovný pohovor. Podľa mňa si dobre urobila, keď si ponuku odmietla. Držím palce, aby to nabudúce vyšlo.

paskolinka
23. jan 2014

@gab1kaaa vies, ja by som sa vobec necudovala, keby ti po 7-dnovom zacviku bez naroku na odmenu povedal, ze si sa neosvedcila a bolo by po zamestnani... fakt sa netrap 😉 , dobre si urobila, ze si tam nesla. akurat na problemy by si si zarobila s takym clovekom.

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@paskolinka Asi je to tak ako vraviš, boh vie či to nieje jeho vypočitavosť a ze mu tam plno žien odrobilo zadarmo po 7 dni..

gab1kaaa
autor
23. jan 2014

@miskap2111 Ďakujem

amelian
23. jan 2014

Nemas sa preco trapit, ocividne neprofesionalny pohovor znamena ze ani ta praca by nebola velmi ok.

cmulinko
23. jan 2014

@dadushe vidim,ze sa troska vyznas.Mozno mi poradis.Ako sa spravat v situacii ak uz zamestnana som a dostali sme noveho manazera a ten si dal za ulohu spravit s kazdym '' zoznamovacie stretnutie'' kde chce lepsie spoznat kazdeho zamestnanca.Je nas cca 300.Polovica uz taketo '' rande '' malo a vraj sa nas novy manazer pyta o tom ako dlho zijeme tu,preco sme prisli sem (to sa pyta zahraniciarov ) ako sme prisli sem,ako sme zacinali,rodinny stav,deti,financna situacia,dovolenky...atd.Jedinu otazku,ktoru polozil ohladom nasej prace bola otazka o tom ci si myslime,ze sme pre firmu prospesni.
Ako sa mam ja zachovat v pripade ak dojde rad na mna...vobec nemam chut sa s nim o hocicom bavit,ale ak sa budem tvarit kyslo,ci nezaujato,tak sa to odrazi na jeho spravani sa ku mne.Teraz o mne nevie nic a robotu si spravim aj tak a je spokojny...a ja zas viem o nom viac nez je zdrave a uprimne povedane je mi z neho zle,ked ho vidim.

svetlanatina
23. jan 2014

@dadushe Tak úprimne odpoviem: Jasné, treba rešpektovať hranice otázok. Ale keď už sme pri tom, tak povedzme si úprimne, v ktorej práci o nás nikto nič nevie?

sissmiss
23. jan 2014

@gab1kaaa taketo otazky na mna skusil chlapik z MLM. Akoze trapne jak svina. Este potom, ked som odmietla spolupracovat, mi dlhsie posielal smsky typu ze nehanbite sa, vy na to mate 😠 😀 Idiot. Toto ich skolia, oni si naozja myslia ze ked clovek slusne odmietne a nechce ho poslat rovno doprdele, ze je labilny a mozu si dovolovat. Vtedy som mala chut vyfackat aj znamu ktora mu na mna dala cislo a "odporucila ma".

dadushe
23. jan 2014

@cmulinko Ve své podstatě je to jen a jen na tobě, co povíš a jestli mu dáš na sebe páku, vždy se na pracovišti vyplácí držet jazyk za zuby a neplést soukromé věci s profesí.
Buď můžeš být beran a tvrdohlavě si trvat na tom, že soukromé věci s ním řešit nebudeš, natvrdo mu to říct, že nebudeš odpovídat (na to ale musíš mít "koule" a očividně 150 lidí u vás je asi nemělo, chápu, nikdo nechce ztratit zaměstnání a finanční situace je dneska složitá)
Nebo svým způsobem otočit a udělat z toho pokec o něm. Bere to jako seznamovací setkání, nevidím důvod, proč by ses ho neměla ptát na stejné věci a se zájmem sledovat jeho odpovědi. Třeba je to ješitný chlap a chytne se, nakonec ti udělá přednášku o svém životě 😎
Ale obecně platí, že pokud budeš chtít absolvovat takový nepříjemný rozhovor snaž se odpovídat POUZE jednoslovně, nejlépe ano x ne, možná, to nevím, nepřemýšlela jsem o tom, žiju přítomností, nedokážu říct, aktuálně neřeším. Bude muset chrlit otázky, nebude mít čeho se chytit. Hlavně se nerozkecat o sobě a nenabíjet mu zbraň. 😀

dadushe
23. jan 2014

@svetlanatina Je rozdíl v té práci už být a teprve se o práci ucházet (ono totiž jen tak tě potom zaměstnavatel vyhodit nemůže.) Pokud se časem můj šéf dozví z drbů na pracovišti, že bojuju se zdravotními problémy, doma mám 5 dětí, manžela ve vězení, chodí mi exekutor, tak už ale má možnost vidět mé pracovní výsledky, jak kariérně postupuji, jestli jsem problematický zaměstnanec, je to úplně jiná situace než když se to dozví u pohovoru. Prostě na některé informace nemá nárok a nemá právo se na ně ani ptát. To, že to dělá svědčí o jeho neprofesionalitě, vyčuraném přístupu, postoji z pozice moci a o pokřiveném charakteru jako takovém.

Jeden příklad za všechny. Nedávno tu byla na koníku diskuze od jedné holčiny, které měl dát šéf potřetí podepsat pracovní smlouvu a tedy už na dobu neurčitou. Řekl jí že má dvě možnosti, buď jí tu smlouvu dá, ale podepíše mu svoji výpověď bez data, nebo si najde někoho jiného, kterému podle zákona může dát smlouvu na dobu určitou. Podepsala, otěhotněla, v den, kdy se šéf dozvěděl, že je těhotná jí tu její výpověď poslal se svým podpisem a náležitým datem. Obdivuhodný šéf, že? Taky se snažil udělat co nejlépe pro svojí firmu stejně jako dotyčný pán....fuj humus 😝

martinamk
23. jan 2014

@gab1kaaa presne ako pise @charlie1980 presne taketo debilne otazky sa ma na pohovore pytal moj byvaly sef, ja som mu na to odmietla odpovedat ale prijali ma....no a vyklul sa z neho strasny zakomplexovany idiot, co kazdeho doslova buzeroval kvoli veciam co absolutne nesuviseli s pracou...podla mna ak tvoj prvy pocit z neho nebol dobry, dobre si urobila ze si odmietla. Sama robim recruitera v jednej zahranicnej firme a teda neviem ake su zakony u nas, ale kebyze sa take nieco pytam kandidata mohli by ma kludne zazalovat 😝

sonula
23. jan 2014

vzdy su urcite hranice v ramci otazok, na ktore sa nepytat za ziadnych okolnosti. nikdy by ma nenapadlo pytat sa na sukromnie uchadzaca. O diskriminacnych otazkach nehovoriac.
Na otazky s kym byvam, ako byvam, preco byvam a s kym sa stretavam, by som neodpovedala vobec. Teraz je skor velmi caste, ze si personalista preveri daneho cloveka na internete. Facebook, linkedin, twitter, ake inzeraty daval, ake clanky cita, co robia jeho priatelia... Na zaklade emailu a telef. cisla sa da zistit vela veci....

h2
24. jan 2014

@gab1kaaa Ahoj, takéto otázky Ti zamestnávateľ nemá právo dávať a Ty na ne nie si povinná odpovedať. Lenže, na druhej strane, zamestnávatelia osobné otázky dávajú, nie preto, že by ich nejako extra zaujímalo, ako žiješ, ale aby vedeli, čo ich s Tebou ako zamestnankyňou do budúcna čaká. Možno má skúsenosť so zamestnankyňou, ktorá odišla za partnerom do zahraničia, preto sa na to pýtal. Deti sú citlivá téma a každý zamestnávateľ vie, že sa na to nemá pýtať, ale vie aj to, že nie každá žena vie, že sa jej to nemá pýtať. Takže skúša, či odpovieš, lebo nikto nechce zamestnať ženu, ktorá sa mu tam ohreje pár mesiacov a zdúchne na materskú. Takže, odpoveď na Tvoju otázku je, že otázky určite nie sú v poriadku, ale sú od zamestnávateľa pochopiteľné a podobné sa pýtajú viacerí zamestnávatelia. ☹
Už len perlička na záver, mňa sa na jednom pohovore pýtali, v akom znamení som sa narodila, lebo šéf chcel mať len zamestnankyňu, narodenú v určitých znameniach. To ma dosť dorazilo, lebo dátum narodenia som mala v životopise uvedený, mohol si ho pozrieť a podľa toho sa rozhodnúť, ale nie, on mi to rovno vykecá! 😠 Našťastie ma tam nevzali, nebola som to správne znamenie. 🙂

sisaka
24. jan 2014

Ja som bola na viacerych pohovoroch v zahranici a nikto sa ma nikdy na ziadne sukromne otazky nepytal . Co koho do toho, ci som vydata, kolko mam rokov, deti toboz ich nic do prijmu partnera, znacky auta a pod. Vsetky otazky byvaju vzdy cisto profesionalne, tykajuce sa prace, zrucnosti, skusenosti a pod. Na taketo otazky by som odmietla odpoved a podia toho ako by sa dalej vyvyjal pohovor by som sa rozhodla, co dalej. ziadne sukromne udaje neuvadzam ani v CV, datum narodenia urcite nehrozi. cudujem sa a nechapem, kolkym z vas taketo otazky nevadia a ste ochotne na ne odpovedat ....

h2
24. jan 2014

@sisaka Ty neuvádzaš do CV dátum narodenia? Podľa mňa je to dôležitý údaj a zamestnávateľ sa ho, ak Ťa zamestná, aj tak dozvie. Ja zase nechápem ženy, čo taja svoj vek.

sisaka
24. jan 2014

@h2 nie, neuvadzam, pozri is vzory nejakych anglickych , americkych CV, datum narodenia tam nie je, pri primani do prace je irrelevantly, preto ho tam neuvadzam, nie preto, ze si namyslam, ze si na pohovore budu mysliet, ze mam 20. Osobne udaje su neskor vypytane HR, tam mas vzdy presne uvedene, koli akemu ucelu ich pozaduju.
preco si Myslis, ze zamestnavatel potrebuje vediet datum narodenia. Ved este ani nevie, ci ta zoberie

mechurik
24. jún 2019

Nevzala by som to.su to otazky co sa podla zak0nnika prace pytat nesmie.

luliu
24. jún 2019

@mechurik odpovedas na 5.5 roka starú tému 😉

lenocka12345
5. mar 2020

@gab1kaaa aj ja som si musela odrobiť ako štátny zamestnanec 5 dní zadarmo, ani za ďakujem , šla som , prácu som chcela .....
A také otázky o deťoch a rodine som dostala aj ja
Potom mi bolo vysvetlené , že každá absolventka mu do roka otehotnie a nechce každý rok zháňať niekoho nového

mijo53
5. mar 2020

Ja by som s ním vedela viesť rozhovor, tak sa šefovia pýtajú, lebo ak má niekto viac rokov a býva u rodičov, tak ho vnímajú ako neschopného postarať sa o seba, zabezpečiť veci ap. Mala si povedať, áno bývam u rodičov, lebo zatiaľ nemám svoje bývanie, chcem to riešiť v najbližšej budúcnosti spolu s partnerom, ktorý pracuje, je v práci dobrý a preto je spokojný so svojím platom. Do zahraničia nechce ísť lebo je hrdý Slovák a ja tiež, Slovensko je pekné, deti sú budúcnosť, teraz ich nechcem, lebo ešte nie som vydatá, verím, že raz to príde a potom sa všetko môže zmeniť, ale beriem to tak, že život je zmena, na dovolenky chodím v rámci svojich možnosti a prácu chcem preto, lebo bez práce nie sú koláče a bla bla bla a ešte by som mu povedala, že neriešme môjho partnera, prácu hľadám ja, nie on - Ja by som odpovedala takto

lauricka
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2