Dobrovoľnícka činnosť - úrad práce
Ahojte...kedze som nenasla na fore tuto temu, zakladam novu. Som po rod. dov. nezamestnana par mesiacov (aj evidovana na UPSVAR, ale bez prispevku - lebo pred druhou materskou som bola par mesiacov nezamestnana), a kedze u nas v mestecku je to s pracou hrozna bieda, riaditelka v MS mi ponukla, ci by som nechcela robit dobrovolnicku cinnost . Podala ziadost na okresny urad (tusim) este niekedy v maji a teraz jej prisla odpoved. Ze na dobrovolnicku sluzbu moze prijat dokonca 4 zeny, ale len take, co su v hmotnej nudzi ☹ ... ze vraj podla noveho zakona. Ale ja to v zakone neviem nikde najst. Dokonca aj na Upsvar som bola pred mesiacom a ked som im spominala, ze mam zaujem o tu dobr. sluzbu a ze by mi to mohlo vyjst v MS, tak mi povedali, ze je to ok, len potom treba prist spisat papiere.
Takze neviete ako to je? Nejaka novela zakona ci ? Lebo poznam kopu zien, ktore robili u nas v mestecku dobr. sl. (v skolach na vratnici napr, v domove soc. sl., kniznici a pod) a vobec neslo o ludi v nudzi, skor naopak, mali dobre zabezpecenych manzelov. Skusim sa informovat aj na nasom Upsvar, ale to su dost neinformovane zeny (kopu veci nevedia) tak neviem ako pochodim.
Som na dobrovolníckej a chcela by som vedieť k aakému dátumu v mesiaci je ten príspevok vyplácaný ???
@vivien5555 na urade sa opytajte
@vivien5555 do 30 dní po uplynutí kalendárneho mesiaca, za ktorý sa paušálny príspevok poskytuje.
@roberta11 pracujem od začiatku apríla a ešte som nevidela ani €
@vivien5555 prvy mesiac je normalne, ze si este nic nevidela. Za april dostanes zaplatene v maji a peniazky chodia ku koncu mesiaca, takze uz by ti mali prist. Dala si si ich vyplacat sekom alebo prevodom na ucet?
@vivien5555 pokiaľ zajtra neprídu tak treba tam zavolať ale nechce sa mi veriť že na posledný den sa vypláca 🙂 u nás už aj zabudli že mali 🙂
prišli 31. - štvrtok som skoro odpadla :D
ženy,od 1.mája som na dobrovoľníckej...je koniec júna a ešte mi nevyplatili za máj.Na dohode je uvedené ,že sa vypláca o 30 kalendárnych dní nasledujúceho mesiaca. V nedeľu je už 1.júla čiže daľší mesiac. Som vážne naštvaná, človek robí robotu za druhých,čo za ňu dostávajú plat...ten májový si už dávno minuli a mne tí darmožráči na UPSVaR neposlali dodnes nič.Všetky sociálky a podpory dávno vyplatené a dobrovoľnícke nič?! 😠😠
@anett9 pokiaľ ste nedostali treba sa obrátiť tam kde patríte, tu vám to nik nevyplatí. Pokiaľ robíte za niekoho iného, tak máte možnosť to nahlásiť, len si treba poriadne dohodu naštudovať. Sociálka či podpora s tým nemá nič spoločné. A že by som dakoho nazvala darmožráčom by som si nedovolila ani voči vám čo si odrábate len 4 hodiny denne.
@chvostik1 nemaj obavy, rokov mám dosť a kým niečo podpíšem, tak si naštudujem dohodu, zmluvu, paragrafy.. atď. Zaráža ma fakt, že dobrovoľnícke vyplácajú ako posledné v mesiaci a nie sú schopní dodržať ani uvedených 30 kalendárnych dní nasledujúceho mesiaca. A pokiaľ ide o darmozráčov, je to fakt.. je ich po úradoch ako hadov a bežne sa stáva, že napr. o jednej záležitosti na, ktorú sa informuješ ti v každom kancli na jednej chodbe povedia niečo iné. Alebo úplne najlepšie je keď nevedia.. to je už otrepaná klasika
@roberta11 zrejme na to, na čo všetci ostatní dobrovoľníci... keď nie je v dohľadne solídne zamestnanie na TPP, aj dobrovoľnícka služba je lepšie ako vôbec nič. Koniec-koncov, riešila som tu, či je bežné, že UPSVaR nevyplatí paušálny príspevok dobrovoľníkovi ani na konci nasledujúcieho mesiaca, napriek tomu, že je to ich povinnosť podľa dohody. Mám odrobené 2 mesiace a nemám od nich ešte ani cent...
Dobrý deň chcela by som sa opýtať koľko musím byť zaevidovaná na úrad prace aby som mohla vykonávať dobrovoľnícku službu?
Dobrovoľnícka služba je určená pre dlhodobo nezamestnaných občanov, ktorí sú vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie na ÚPSVaR viac ako 12 mesiacov, občanov nad 50 rokov veku a občanov so základným vzdelaním. Dobrovoľnícku činnosť je možné vykonávať len raz počas evidencie na ÚPSVaR. Pri opakovanej evidencii môže nezamestnaný vykonávať dobrovoľnícku službu len v prípade, ak ide o občana nad 50 rokov veku, alebo občana so základným vzdelaním. Nezamestnaný dobrovoľník ostáva naďalej v evidencii uchádzačov o zamestnanie.
Okrem vyššie uvedenej formy dobrovoľníctva je možné vykonávať aj tzv. „bezplatnú“ dobrovoľnícku činnosť, kde dobrovoľníkom je fyzická osoba, ktorá na základe svojho slobodného rozhodnutia, bez nároku na odmenu vykonáva pre inú osobu s jej súhlasom v jej prospech alebo vo verejný prospech dobrovoľnícku činnosť založenú na svojej schopnosti, zručnosti alebo vedomosti.
@poleva noo toto absolútne neviem čo to je ale §52a určite nie a neverím že niekde na úrade je iná podmienka. Tieto znevýhodnenia sú pri projektoch kde sa uchádzač má zamestnať. Napr. § 50J regionálna zamestnanosť. Potom je zákon o pomoci v hmotnej núdzi §12 aktivačný príspevok : sa poskytuje osobe ktorá je plnoletá a vykonáva dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 64 hodín mesačne a najviac 80 hodín mesačne na základe písomnej dohody medzi úradom a organizátorom dobrovoľníckej činnosti.
Žienky ja som z toho jeleň,tak je rozdiel medzi dobrovoľníckou službou a činnosťou?treba byť evidovaný rok? Mám ísť utorok na pohovor kvôli dobrovolnickej činnosti a mala by som sa celý víkend učiť aby som ním prešla,a teraz čítam všade možne tieto podmienky a ja som evidovaná 5 mesiacov,nie rok, tak aby som zbytočne nestrácala čas s tým učením. A cez víkend nič nezistím žiaľ. Ďakujem vopred

Zdravim.. A s dovolenkou je to ako prosim pri dobrovoľníckej?