icon

Dotácia pre mladých poľnohospodárov a farmárov do 40 rokov

ewitta42195
5. nov 2015

je tu niekto, kto žiada? Príp. nejaký SHR? Chcela by som rozprúdiť debatu o skúsenostiach z praxe. Ozvite sa. Vopred ďakujem.

jerry
23. nov 2015

takže kočky z mojej strany asi toto: študovala som zootechniku, pracovala v prvovýrobe ako mulica ( ošípané - uzavretý obrat stáda ) HD aj ovce, doma chovala od akvariových rybičiek, cez hydinu rôzneho druhu, ovce kozy zajace až po koňa, mama sa smiala, že len raz príde z práce a vo dvore bude trčať hlava žirafy . Je pravda, že práca v poľnohospodárstve je nedocenená a každá chyba sa vám vráti dvojnásobne, na produkcii aj na peniazoch.
Je vtipné, že práve tá europska únia ktorá sa snaží o zlikvidovanie nášho poľnohospodárstva (podstatne nižšie priame platby ako u našich západných susedov, výkupná cena mlieka na úrovni 0,25 toť nedávno ešte 0,22 E ) dáva začínajúcim mladým poľnohospodárom, z ktorých chúďatenká moje majú ešte malú prax a veria, že sa im to podarí a radi by to robili a s láskou, 50 000 čo tu už raz bolo povedané, že je to na začiatok prd do tunela.
MM včelári už 30 rokov , viem že by sme museli mať aspoň 200 - 250 produkčných včelstiev, ja si robotu pustiť nemienim, ak to klapne mm sa pravdepodobne bude venovať len včelám a ja včely + to čo robím aj teraz popri materskej.
Keby sme mali začínať od nuly tak sa na to určite nedáme, našťastie máme dlhoročné skusenosti, vybavenie aj zákazníkov. Z týchto peňazí by sme to len rozšírili.

jerry
23. nov 2015

@luciferkax nerozumiem tomu, že miestenky sú už rozdelené. Však sa nejde podľa nejakých bodovacích kritérii?

jerry
23. nov 2015

@ewitta42195 píšem z práce nemám tu klasifikáciu OKEČ ale na OU by to mala mať a sú tam v zátvorke spomenuté aj včely. Číslo si fakt nepamätám .
Tú hygienu som ešte neriešila ale tiež by to nemal byť problém podľa toho aká je doma situácia

jerry
23. nov 2015

mám tri deti, záhradu okrasnú aj úžitkovú, chodím občas do práce aj s najmenšou dcérou a aby som sa nenudila môj muž sa mi postará o program 😀 (robota okolo včiel). Všetko sa dá zvládnuť len treba mať na to systém a podporu prípadne aj pomoc keď treba ostatnej rodiny.

jerry
23. nov 2015

@lucinddas po prepočte 25000 E produkcie za jeden rok , pri predajnej cene 6 e/kg na rodinu je to takých 26 kg medu / cca 4 200 kg. ak do výkupu treba rátať dvojnásobok) čo možno považovať za celkom slušný rok. Nedá sa však spoliehať iba na med, nebude znáška a ste / sme v ..... Peľ, propolis, plástikový med, predaj včel "na mäso", materská kašička, to všetko sú včelie produkty. A hlavne bez kočovania sa to nedá!

luciferkax
23. nov 2015

@jerry. Nám to bolo neoficiálne vysvetlene tak,že už majú veľa žiadosti od "znamych"...chceli sme to skusat aj tak lenže s väčšími družstvami nepohnes. ..a keďže sme potrebovali viac pozemkov..v správach dávali že treba dať žiadosť na pozemkovy fond. .tak sme rýchlo dávali žiadosť raz..o dva mesiace druhý raz...sa k minister povedal....nik sa ani neozval ☹ boli sme sa pýtať osobne a o.ničom.nevedeli

ewitta42195
autor
24. nov 2015

nuž tak ja si pripadám s tými našimi počtami ako chudobná príbuzná. Sliepok momentálne 13 (o 5 nás obrala škodná, vrrr) a 10 brojlerov sa stalo súčasťou potravinového reťazca 🙂 Ako sa hovorí, každý spí pod perinou, na akú má. Náš štart bol zložitejší, keďže sme od oboch rodičov cez 100-vku km....Takže momentálne stále dostavujeme, terénne upravujeme, improvizujeme, ale nejaké zeleninárske a ovocinárske úspechy už tento rok boli ...hm a aké smelé plány len máme!!! 🙂
Ale iné som chcela: 27.11.2015, NR, Agroinstitut organizuje seminár k podoopatreniu 6.1. ... neviem, nakoľko je to zaujímavé pre niekoho z Vás (ak idete cez agentúru) .. ale dávam do pozornosti.
Čo tu padla otázka na hygienu .. nemám to doštudované, ale niečo sa mi marí, že treba rozlišovať medzi prevádzkou a prevádzkarňou .. slovenská klasika = hra zo slovíčkami.
A ešte moja otázka, kto máte čerstvú skúsenosť s procesom pridelenia IČO .. ako dlho to asi trvá. Včera sme len boli na obci, samozrejme chaos-nevedia, zajtra idem na štatistický .. vraj sa menil zákon a je nejaký nový postup. Štatistický to posiela do BA, generuje, či čo .. tak reku, či sa dočkáme ...

mana85
24. nov 2015

@ewitta42195 Ahoj poďte ku nám tu určite nájdete pomoc a dobrú radu : https://www.facebook.com/groups/692543320838542/ 😉

lucinddas
24. nov 2015

@jerry ked dostanete tu podporu v prvej splatke, myslim ze cca 35 000 v r. 2006, mate vyratane kolko budete musiet platit odvody v nasledujucom roku 2007? A to nehovorim o tom, ze ked tie peniaze hned v r. 2006 neminiete, zaplatite este aj 20% dan. Rozmyslali ste nad tymto?

ewitta42195
autor
24. nov 2015

@lucinddas ale odvody predsa nemusia platiť žiadne, ak sa nezaviažu zamestnať seba abo dakoho na TPP a celý úväzok. SHR môžu byť popri inom TPP a v tom za nich platí zamestnávateľ odvody, alebo sú vo svojej napr. sro na nejaký úväzok skrátený a tam si platia odvody. Druhá vec je ako píšeš, že po prekročení určitej hranice, tuším 5.180 .. z toho budú musieť platiť zdravotné poistenie.
a ešte jedna vec, to načasovanie: neviem teraz z rukáva vysypať lehoty, ale 1. Kto vie, v ktorých mesiacoch dôjde k podpisu zmluvy (vtedy je 70%), 2. do koľkých mesiacov musí zahájiť činnosť (podmienky zahájenia sú tiež definované), 3. 30% po správnom realizovaní plánu .... tu vidím ´kulehu´ prelomov rokov/sezóna a je jedno, či hovoríme o rastlinnej alebo živočíšnej výrobe.
ale ako sa hovorí step by step = (po slovensky) dáko bude 🙂
P.S. Ak sa dakde mýlim, enem ma opravte.

jerry
24. nov 2015

@mana85 ďakujem za tip kuknem 😉

jerry
24. nov 2015

@ewitta42195 si poklad vieš o tom? prihlásila som sa na ten seminár, ďakujem Ti dobrá víla 🙂
@lucinddas odvody do sociálky sa platia až po prvom daňovom priznaní a do zdravotky min. 56, dačo eura. To za shr-kára. Odvody sú oprávnené výdavky preto si ich môžeš platiť z grantu. Stále som zamestnanec aj keď na RD, čiže poistenec štátu. Sedí to? 😕
Je problém oplieskať 35 000 hneď v prvom roku?
S tou pôdou a jej získaním je to veru ťažké, a ešte ťažšie na nej hospodáriť, aj u nás sú taký podnikatelia ktorí nie sú ochotní pustiť ani piať zeme ☹ Mm tvrdí, že včela je najlepšie hospodárske zvieratko, celé leto maká a v zime "spí" tak môže aj včelár. a s chystaním krmu na zimu je to dobré stačí vymáknuť akciu na cukor v obchode. 😀

no a na štatistike my to držia už 1,5 t. namiesto troch dní ☹ Sväto sväte mi dnes sľúbili, že zajtra to bude a hneď mi volajú. som zvedavá. Generuje to Blava

ten OKEČ na včely je 01251

lucinddas
24. nov 2015

Minut 35 000 nie problem, len co ak ti tie peniaze poslu koncom roka. To, ze odvody platis az po roku som uz uviedla v prvej poznamke. Vo vyzve je specifikovane, se musis mat SHR ako hlavny prijem, odvody platis rovnako ako zivnostnik a z 35000 to vychadza, ze v buducom roku zaplatis ns odbovofoch 900 Eur mesacne. Neviem, co mi pomoze, ze je to danovy vydavok. Ved takto statu vratim za ten rok cca 10800 eur. Co vy na to?

ewitta42195
autor
25. nov 2015

čo mi na to?
1. super, že nastavuješ zrkadlo a kladieš tieto otázky. Teraz wažne, t.j. kompliment, aby to nebolo chápané inak.
2. zaraďujem do portfólia otázok na piatkový seminár v NR.
3. len mi vŕta jedno: áno vo výzve je špecifikované, že hlavný príjem ale zároveň je v kritériách možnosť c za 13b: že sa zaväzujem počas nasledujúcich 3 rokov zamestnať na TPP a celý úväzok (vrátane seba) ŽIADNEHO pracovníka ... takže SHR bude ako živnostník? V tom prípade si nevolí sám výšku vymeriavacieho základu?
4. no a ešte, je uvedené, že hlavný zdroj príjmu. ale ak niekto začína, investuje v rámci rastlinnej výroby, napr. sady .. nežne úrodu predsa hneď prvý rok, druhý, niekedy čaká aj 4-5 (orechy) kým bude príjem, ibaže by bol SHP-samostatne hospodáriaci pránista 🙂

lucinddas
25. nov 2015

@ewitta42195 prijem budes mat tych 50 000 a popri tom musis vymysliet este nieco ine. Myslim, tym, ze ak chces sad, tak napr. medzi tymi stromami zasadis napr. datelinu a budes ju balikovat a predavat...... to nam bolo povedane v agenture, ktora sa venuje uz dlhe roky tymto vyzvam. Nemozes postavit projekt na tom, ze 1. rok zasadis stromy a potom budes 5. rokov cakat a nerobit nic. Zaroven ako sme sa informovali ta prva splatka 35 000 je normalny zdanitelny prijem, cize na buduci rok z toho budes platit odvody. Nechapem, ako si moze zivnostik volit vymeriavaci zaklad, ved ten je urceny jeho hrubym prijmom z minulého roka. SHR rovna sa zivnostik, len nie je zapisani v zivnostenskom registri, ale povinnosti ma rovnake. Cize ako sa pisala vyssie, vychadza to cca 900 EUR mes. a to je teda dost. Som zvedava, co ti odpovedia na tie odvody na tom seminari. My sme sa na to informovali a je to tak ako pisem, nemam sajnu ako to obist.... Mozno vie nikto poradit.

luciferkax
25. nov 2015

@lucinddas áno, žiaľ, aj mne tak bolo povedané, že dotácia je vlastne príjem, z ktorého sa na budúci rok riadne vyratávajú odvody, čo by sdalo maximum

luciferkax
25. nov 2015

@ewitta42195 ja som vybavovala IČO jednoducho, na obci som vybavila SHR, že vykonávam poľnohospodársku činnosť a oni to hlásili už dalej ak sa nemýlim.. prišlo mi ičo aj papier zo štatistického úradu, as tým som sa šla iba zapísať na danový úrdad

jerry
25. nov 2015

tak to s tymi odvodmi je šok 😲
roboty sa nebojím ale toto je ako podraz
tiež chválim pripomienky @lucinddas ak mám zaplatiť 10 800 prakticky za nič tak sa môžem na to rovno ..... 😠

ewitta42195
autor
26. nov 2015

takže hľadáme brílame možnosti:
bod 2.8.5. výzvy hovorí, že o splátku 70% je možné požiadať najneskôr do 6 mesiacov. a.) musíme žiadať presne 70%, nemôžeme menej? b) asi naplánovať tak, aby pripísanie na účet vychádzalo niekedy na začiatok roka a v priebehu roka miňďárit. Lenže nevieme ako promptne po žiadosti peniaze pošlú. c) v oboch prípadoch dotovať zo svojho, aby sa daňové blížilo k bodu mrazu (mínusu), resp. k tej hranici, z ktorej sa platí daň až po jej prekročení. Plusom je, že žiadateľ nie je povinný preukazovať skutočný účel použitia NFP. Ak projekt schvália v marci/apríli, podpis + zrejme zverejnenie v centrálnom registri zmlúv, t.j. účinnosť máj/jún. Lehota 6 mesiacov na podanie žiadosti, t.j. reálne čerpanie je naozaj riziko, že už koncom roka, neviem, netuším, či dokážu byť tak promptní, možno to bude až po Novom roku a celý rok 2017 je na minďárenie. Ešte mi napadlo, už v priebehu roka sa dohodnúť s rôznymi dodávateľmi, že nech objednajú tovar a držia 🙂 na sklade. (ja viem, preto ten smajlik). Nákupy materiálu a pomôcok sa môžu nakupovať v zahraničí, ale využívať na SR. Tým chcem len naznačiť, že ak nebude niečo k mání na Slovensku, tak import. Vždy sú možnosti, hlavu hore baby! Myslím, že šikovné účtovničky tiež vedia, čo sa dá použiť ako základ ovplyvnujúci zníženie dane. SHR sme už myslím všetci minimálne odo dnes, môžeme ako najvyšší predstavitelia dotovať pokladne, a od januára natierať a prerábať maštale, orať a pripravovať pôdu, kosiť, sadiť, platiť nájom, robiť cesťáky, pretože treba obehať dodávateľov, a snáď máme veľa rodinných príslušníkov, s ktorými sa spíšu mandátne zmluvy a ´´pomôžu´´ pri prvotných prácach a čo tak bločková burza (typu diesel za benzin, ja staviam dom blocky za stavbene úpravy tebe, ty mne tiež niečo ponúkneš) ... vždy sú možnosti, vždy. a na záver ešte: https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/...

lucinddas
26. nov 2015

@ewitta42195 na ucely odvodov je jedno, ci peniaze minies v tom roku ked ich dostanes, alebo nie. Odvody su ratane z prijmov a tvoj prijem bude minimalne 35000. Kdc peniaze minies, nebudes platit dan.e

jerry
26. nov 2015

no neviem ženy čím ďalej tým mám z toho väčší hokej. včera som nemohla ani zaspať, furt som na to musela myslieť
Nie je príjem podnikateľa náhodou rozdiel medzi príjmami a výdajkami, teda daňový základ?
no mama robí na sociálke dala som jej bojovú úlohu zistiť to, a našej ekonomke sa nemôžem dovolať robila učto u SHR
@ewitta42195 myslím si že dodávateľ by nemusel držať na konci roka na sklade tovar pre teba, myslím, že na to by si asi nikoho ani nenahovorila. Myslím, že stačilo by keby Ti vyhotovil faktúru a dodal neskôr. Len je zasa otázne ako by to ovplyvnilo učto jemu
a nákupy musia ísť podľa zákona o verejnom obstarávaní
dieťa spí idem googliť ☹

jerry
28. nov 2015

včera som bola na tom seminári, bolo to super, konečne sa mi to nejak v hlave utriaslo a po tých zmenách je to ešte prostejšie ako bolo. Zhodou okolností som sedela pri pánovi čo sa 14 rokov venuje tvorbe projektov, keď som sa s ním bavila povedal mi že z tohto sa neplatia odvody ani dane.
Je to paušálna platba, dotácia, grant.

Mimochodom predlžili to do 8. marca

@ewitta42195 ďakujem, že si mi dala vedieť, že sa koná ten seminár, veľmi mi to pomohlo 😉

ewitta42195
autor
28. nov 2015

@jerry tak držím palce, my sme to práve na základe týchto info stopli .. pokiaľ sa nezmenia isté pravidlá, a ako bolo vidno, menia sa každú chvíľu. veľa šťastia!

lucinddas
28. nov 2015

@jerry No v nasej agenture, ktora sa venuje len polnoh. dotaciam nam potvrdili, ze dane aj odvody sa platia. Tak uz fakt neviem, asi sa budeme informovat na dan. urade. A ake zmeny sa tam konali,mze ako pises je to este prostejsie?

jerry
3. dec 2015

dotácia nevstupuje do daňového priznania. Výdavky sa môžu rozplánovať do viacerých rokov, nemusia sa preinvestovať peniaze v jednom roku. Výdavky prichádzajú formou nákladov potom mínus príjmy . Po prvom daňovom priznaní sa vypočítajú odvody.
zatiaľ posledná info, ešte overím
a zvažujem prihlásenie na kurz jednoduchého účta

ďalej pokračujeme v príprave projektu

@ewitta42195 dnes som volala na ppa-čku stále sú na stránke pôvodne info, povedala mi pani, že ešte nič nemajú oficiálne. Čo vás odradilo po seminári?

ewitta42195
autor
4. dec 2015

@jerry prvé štyri roky stačí deklarovať iba 25% výstup (čili 13 včelstiev, resp. v daňovom to ešte nemusí figurovať ako hlavný príjem) ale v piatom roku už to musí byť minimálne o jedno euro vyšší príjem ako z ostatných činností. A tohto sa bojíme. Ten piaty rok by teda jeden z nás nemohol mať oficiálne príjem, alebo by na včelích produktoch musel z minimálne 50-tich včelstiev zarobiť viac ako v práci/firme ... , resp. mať príjem na čierno, aby včely boli prevažujúca činnosť. Máš včelára doma, vieš, čo to obnáša, 50 včelstiev to určite neutiahne (nieže by sme to chceli) .. zatiaľ sme to nechali otvorené. SHR neodhlásili, ale to by sa museli zmeniť podmienky ... zatiaľ je to pre nás riziko nesplnenia podmienok a vrátenia dotácie. ... žeby bezúročná pôžička? to asi sotva 🙂
ja sa chystám na PU vo ZV, ak otvorí JASPIS, od februára. Ak by sme do toho išli, tiež by som šla do JU, pozerala som aj tie, robia ich po sobotách, čo mi vyhovuje, lebo s deťmi by mohol byť manžel.
Takže my pokračujeme v doterajšom mode, pomaličky ako ide, všetko je tak ako má byť. Dúfam, že téma nezanikne a najneskôr od jari sem začnú pribúdať príspevky, kto už čo nasadil, ktoré zvieratká pribudli na statok (a mm sa preto nahneval xixi) ...

jerry
6. dec 2015

ewitta42195 takže oficiálne do 8. marca, aj tie výstupy pomenili tak ako vraveli.
50 rodín človeka neuživí to by museli byť fakt super znášky. Ja to z našich skúseností vidím tak min dvojnásobok. Jókay uvádza až 300 ks. Jeden človek s takými 150 ks na plný úväzok by nemal mať problém. U nás už teraz ideme v tomto režime a to mm chodí aj do práce.

do Jaspisu som chodila aj ja pred dvoma rokmi na Pu, teraz som pozerala vo februári robia v BB JU ale len večernou formou, no bude to zabijačina ale tri týždne hádam vydržím.

nezvyknem sa zaoberať horoskopmi a čítať ich. No minule ma čosi osvietilo a čítam, že teraz je obdobie ktoré mi bude priať a mám si ísť za svojim snom a tak podobne. Že by náhoda?

a ešte raz k tým odvodom
Zákon o dani z príjmov paragraf 17 ods 3 písmeno h

chcem50000
17. dec 2015

ja ziadam

luciferkax
18. dec 2015

@jerry. ahoj. Nechcem sa hádať. .ale tety na sociálnom vedia lepšie či sa odvody platia alebo nie. Čerpáme z PPA dotáciu každoročne a do daňového priznania vstupuje. Kým sme mali do cca 4500tak.odvody sa neplatili. Tento rok máme viac,odvody platíme. V prípade že máš obrat nad tou sumou tak skrátka platis odvody

lucinddas
18. dec 2015

@luciferkax aj podla mna je to presne ako pises.