Dotácia pre mladých poľnohospodárov a farmárov do 40 rokov
je tu niekto, kto žiada? Príp. nejaký SHR? Chcela by som rozprúdiť debatu o skúsenostiach z praxe. Ozvite sa. Vopred ďakujem.
@chcem50000 ze body nepustia,o tej 🙂
@lucinddas chceli sme,mame uz aj projekt ale od dobre informovanych zdrojov vieme,ze uz teraz su peniaze rozdelene,ze do ekologie sa uz nebudu otvarat vyzvy,ani do rozvoja agroturistiky...žasli by ste ako to (ne) funguje.Projekt mladych farmarov je lakavy,ale je to slucka na krk.50 000€ bude malo na splnenie len tych kriterii,nie este na zaciatok podnikania,ale je to na uvazeni kazdeho,ci sa do toho pusti ci nie...
@chcem50000 co idete konkretne robit? Zivicisna resp. Rastlinna ?
@chcem50000 vymysliet sa da cokolvek, otazka je, ci to aj realne zvladnes. Manzel musi normalne chodit do zamestnania, sad ta zacne zivit takmo 8 -10 rokov. Radi cestujeme, preto ten sad, ked niekam na par dni vypadneme, nie je problem. Kacky, husi..... o to treba denne starat. Vobec neviem aka je legislativa, co sa tyka tychto chovov / veterinari atd.../ Este sme rozmyslali nad konikom, ale pozemok na sad mame dost daleko od nas, nebudeme tam denne.
@lucinddas Aj aj.
@lucinddas Ano je to zavazujúce, ale ked sa tym chce clovek živiť..
ahoj, aj ja idem do toho projektu živočisna výroba
@vladimiiiirka co konkretne
@chcem50000 jasne, ze chceme, aby nas to zivilo, len aj v praci mas 2 dni na oddych, nechcem tomj venovat 365 dni v roku. Chovu zvierat nerozumiem. Neviem ako je to s vegerinarmi, predajom.......
@vladimiiiirka kolko Vam vychadza bodov?
teším sa nové duše pribudli
no čo skúsime uvidíme, ak to nebude svet sa nezrúti, prácu našťastie obaja s mm máme a včeláriť budeme tak ako doteraz . Však 150 rodím môžem chovať aj bez toho aby som mala kontrolu za pätami. Jeden úspešný projekt spred 10 rokov už máme za sebou a vtedy sme nikomu nič nemuseli tlačenkovať, tak uvidíme
a verím tomu, že veci sa dejú tak ako sa majú a aj prípadné zlé je na niečo dobré.
kravičky 🙂 body cca 85
zdravim, my by sme chceli skúsiť živočíšnu výrobu-konkrétne dojnice. zatiaľ som tu nenašla žiaden príspevok ohľadom dojníc. Projekt si zatiaľ robím sama, ale neviem, ak by ste mi mohol niekto poradiť agenturu v okrese Prievidza, prípad. Trenčiansky kraj. Stále rozmýšlam či sa do toho pustiť a ako čítam diskusie tak ma to stále viac odrádza.
Najskôr som si myslela, že ked predlžili termín tak asi je málo žiadosti, ale teraz neviem, stále som na pochybách
Som z dedinky pri Pd. Planujeme 5 ks dojnic. Neviem ci do toho ist . Vcera som pisala mail agenture ktora vypracovava projekty. Na rovinu mi odpisalu ze za projekt beru 250 eury co sa mi zdalo aj dost nakolko vsetky info im poskytnem a oni to len spracuju. Ale nech. Citam dalej ze ak projekt prejde tak 10 percent provizia z dotacie takze 5000 eury. Tak neviem co si mam o tom mysliet.
ide niekto zajtra do NR??
@chcem50000 Co sa kona v NR?
@651janka ahoj, my sme za projekt platili 900€
pre lucinddas-ta agentura je v Pieštanoch, Trnave a BA. Nakoniec sme sa rozhodli, že polnohospodárstvo budeme robiť neskôr a určite nie s touto dotáciu. Zisťovala som ohľadom tých odvodov, čítala som tu na fóre, že z tých 35 000 eur to bude v nasled.roku 900 eur mes. a je to tak.
Ked zamestnam 1 človeka na min.mzdu tak mu dám 350 eur čistého a z odvodmi to vyjde cca 590 eur, teda môj vypočet: 5000 eur agentura, zamestnanec mzda+odvody 7000 eur, moje odvody 10800 eur,
v pripade, že mi pridu peniaze na konci (čo podla mojich výpočtov aj vychádza) zaplatím ešte 7000 eur dan a to už je spolu skoro 30000. Ďalej musíte nakúpiť všetky stroje nové, práce dať robiť firme...
Takže asi radšej 3 kravky z vlastných zdrojov, stroje aj staršie a postupne sa vypracovať bez ich blbých dotácií. 😝
@651janka A teraz niekoho zamestnávaš, ked tak hovoríš?!?
@lucinddas bol tam Klub mladých farmárov. Organizoval ASYF, prišiel Jahnátek, Barbarič.
@chcem50000 nieco zaujimave hovorili? Nenavysia peniaze na podporu?
nenašla som prosim vas info na stranke o predlžení výzvy na predkladanie do Marca 2016, viete niekto dat relevantne info čo to tak je alebo už je to pase? dakujem
@marivka
http://www.apa.sk/index.php?navID=530 tu sú aktualizacie, je to predlzene do marca
@chcem50000
ano zamestnavam, podnikám už 6 rokov, ale nie v poľno
a na tie odvody som sa bola pýtať na danovom úrada, tak neviem - že by tam nevedeli?
@651janka áno tie odvody daňová povie tak, treba sa ale zaujímať z hľadiska účtovníctva. Bola som na reči s pani ktorá je skutočne kvalitná účtovníčka, robí daňové, venuje sa aj účtovaniu dotácií, všetko sme prebrali, je to hlúposť. Dotácia prechádza do nákladov. Výnosy - náklady a môžete byť teoreticky aj v strate a ešte vám zdravotku aj vrátia, sociálku nie tú platíte a hotovo ale v ďalšom roku vám nevznikne povinnosť platiť. Napr.
my sme dali za projekt tisícku a ak prejde tak ešte dve potom chcú.
50 000 na začiatok úplne od piky je fakt málo a to dajú v podstate len 35, treba preinvestovať 50 a po odpočte doplatia zvyšok, čiže 15 tis treba vyrobiť, požičať si alebo mať z vlastného vrecka. 😉

@lucinddas Na tvojom mieste by som nerozmýšlal len nad sadom. K sadu potrebuješ aj včely! Vsade na trávičke možeš vychovať veľa sliepok, kačiek a podobne.. Skus si to nahodiť do ŠV a budeš sa diviť, ako ľahko sa da splniť ŠV.