Dotácia pre mladých poľnohospodárov a farmárov do 40 rokov

ewitta42195
5. nov 2015

je tu niekto, kto žiada? Príp. nejaký SHR? Chcela by som rozprúdiť debatu o skúsenostiach z praxe. Ozvite sa. Vopred ďakujem.

elis1985
5. nov 2015
Používateľ elis1985 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od elis1985.

Tiež mám záujem, kto niečo viete, dajte vedieť. Vraj ešte k tomu nie je vyrozumenie presné, tak neviem.

bohuslava8
5. nov 2015

žiadosti už mali byť podané podľa výziev, tak asi smola

lucka1987
5. nov 2015

@bohuslava8 asi nie, ked datum uzavretia vyzvy je 8.1. 2016 .. 😉

bohuslava8
5. nov 2015

@lucka1987 ja som na apa.sk našla iné info,no mne je to jedno, je to len pre bohatých synáčikov

ewitta42195
autor
5. nov 2015

Ano výzva je do 8.1.2016. Tvorili ste niekto žiadosť, chcela som sa poradiť nejaké veci, napr. vzdelanie, stanovisko - vplyv na životné prostredie, podnik. plán .... ale asi tu nik nežiadal ešte.

lucka1987
6. nov 2015

@ewitta42195 nam toto chcela vytvorit jedna zenska , ktora sa tomuto venuje. a samozrejme potom urcite % by si z dotacie stiahla.... muz sa na to pytal informativne, kedze sme majitelmi pozemkov a nevedeli sme co s nimi . no okrem cca 50 tis nenavratnych ( musis 5 rokov len v tomto podnikat, ako hlavnu cinnost zarobkovu ) tak by to chcelod alsich svoich 50 tis, a to by bol pre nas risk. tak sme na to kaslali.... ak chces, ked dnes pride muz domov, dam ti na nu kontakt, a ona aj telefonicky odpove na vsetky otazky, je velmi ochotna, a dokaze ti po telefone vysvetlovat aj 20 minut... venuje sa priamo vybavovaniu dotacii z PPA

jakobsapple1
6. nov 2015

Dalsia moznost je zavolat na PPA. Je ich povinostou poradit vam. Kedysi pred 10 rokmi ked zacinali som tam robila a bola to normalna prax, ze sa ludia informovali a chceli radu.

jerry
19. nov 2015

tak to som ani netušila, že aj túto tému tu nájdem 😲 super. Práve toto teraz riešim. Dozvedela som sa o tejto výzve asi pred dvoma týždňami úplnou náhodou. MM hneď povedal, že do toho ideme , oslovili sme firmu čo robí projekty. Čakám na pridelenie IČO a potom hor sa po úradoch.
venujeme sa chovu včiel takže hektáre nepotrebujeme, tých 50 000 je podľa mňa pramálo na rozbehnutie podnikania v poľnohospodárstve , keby sme už nejaký základ nemali určite by sme do toho nešli.

jerry
20. nov 2015

tak nikto sa nepripojí, neporadí?

worker_falcon
20. nov 2015

@jerry toto je mamičkovské fórum, ak si si nevšimla. ohľadom podnikania, dotácii skús iné špecifické fórum (porada), kde ti snáď poradia. alebo odporučia na google...

jerry
20. nov 2015

@worker_falcon ja viem, že toto je mamičkovské forum, preto ma príjemne prekvapila táto téma tu na MK, pre mňa je však aj toto "mamičkovská téma" momentálne pretože ju v hlave riešim pomedzi plienky, varenie, domáce úlohy atď. Chcela som taký ženský pokec a preloženie niektorých viet do zrozumiteľnej reči. Googlim už niekoľko dní do polnoci, zbieram info kde sa len dá. PPa-čka je niekedy písaná ako v marťanskej reči, včelárske fora to tiež neviem prečo nerieša.
tak ako napísala zakladateľka tejto témy šlo mi hlavne o skúsenosti z praxe, ktoré sa tiež až príliš prelínajú s mojim mačkovským životom.
toť vsjo asi tak 😉

ewitta42195
autor
22. nov 2015

@jerry presne! a ja ako zakladateľska sa večer rozpíšem viac 🙂 (rozcestovanosť, manažment 3-detnej rodiny, holt nedá sa furt) mimo témy: porada už nie je to čo bývalo, viac povyšovania atď, ale keďže mimo témy - nerozpitvávam.

ewitta42195
autor
22. nov 2015

@jerry takže my s mm ideme tiež na včely 🙂 čo tak počúvam je týchto včelárskych záujemcov hodne. Tiež máme tri baby a Evička je u nás najstaršia 🙂 Takisto dlho zháňam info, žiaľ PPA ani len metodicky nie je ochotná. Idete priamo alebo cez agentúru? tie cifry, čo si pýtajú, sú ehm, fajné. Odkiaľ si? Zajtra chceme začať IČOm, čo všetko ste potrebovali? Ak sa počíta s 50.000 eur/projekt, tak cca. 500 projektov je v hre? No ja mám info (neoverené, jpp) že projektov je vela a druhé info hovorí naopak, že projektov je málo a preto výzvu posúvajú do 8.2.2016 (na www.apa.sk ale nič nevidím) takže tak + právo PPA, že podmienky výzvy sa môžu meniť za pochodu, danke schön. takže info získavame na takýchto fórach 🙂, kto poradí, kto sa podelí o info. našlo sa nás tu niekoľko, tak dúfam, že to povedie k účelu, pomoci ale hlavne k schváleniu projektov 🙂 takže kto ste ako ďaleko?

luciferkax
22. nov 2015

Známy pracuje na PPA, vraj sa na ten projekt Mladý poľnohospodár a farmár neoplatí prihlasovať, keďže je to len pre vyvolených a je tam toooooollko zadrhelov, že sme to zamietli a žiadame iba ako SHR na pôdu...
@ewitta42195 na včerly informácie nemám, ale na pôdu a úžitkové zvieratá sú vraj "miestenky vypredané" a to ma odradilo

luciferkax
22. nov 2015

@jakobsapple1 cez telefon sa ťažko radí, vždy kážu prísť osobne, ale zas poradia :D
@jerry ale pravdu máš, 50 000 je "nič". teda nie nič, ale začať od nuly sa iba st ým projektom podla mna nedá.. napr. my máme len pôdu a teoreticky by nebol problém mať zvieratá, ale čo z toho, ked za tolko si kupim napr. iba traktor .. a nič viac

lucinddas
22. nov 2015

@ewitta42195 My tiez rozmyslame. Tych papierovaciek je naozaj vela. Hlavne take perlicky ako potvrdenie zo sudu, ze nie si v konkurze, potvrdenie od soc. Poi. a vsetkych zdravot. poi.......... Ziadosti je vraj vela preto sa idu sprisnovat kriteria a min. pocty produkcie sa zvysia na dvojnasobok, co je dost.

lucinddas
22. nov 2015

@jerry chcem sa spytat, ak budete chovat vcely ako SHR podliehate veterinarnym kontrolam, resp. inym, co sa tyka odberu vzoriek atd? Mate toto pozistovane?

jerry
22. nov 2015

fú som neverila, že sa to tu tak rozbehne 😲 @lucinddas no keďže včely chováme aj teraz odber vzoriek, ak myslíš zimného meliva sa robí každý rok kôly kočovke. Manžel je veterinárny asistent, aspoň dúfa, že urobil tie skúšky 😀 .
IČO-m som začala už 16-teho novembra, vedúci na štatistike mi povedal, že v stredu poobede aby som zavolala, že by to už mohlo byť, najprv som sa tam v stredu nešla dovolať a nakoniec mi tie tetuše tam povedali, že to budú posielať až v piatok do blavy skoro ma ......
Keď budem mať ičo hor sa na daňový po dičo, tam si na to dávajú dva t, len dúfam, že to stihnem všetko obehať.

No a či z toho niečo bude alebo nie holt to nezistím ak to neskúsim. A že za projekt vyvalím 1000 eur? a potom Ďalších 4 % ak projekt prejde? SAma by som to v živote nedala dokopy. Na ppa-čke nesmú robiť poradenstvo, tak to uvádzajú v 1.1

Keby som mala začínať podnikať od nuly s tými 50 tis. tak to nedám bez ďalšieho úveru. A hlavne za veľkú výhodu v považujem v tom, že mm je u nás ten kto všetko okolo včiel ťahá, má už ale nad 40 takže on nemôže žiadať. Ja by som to sama nezvládla, máme tri deti, som na rodičáku ale s najmenšou chodím občas do práce, robím na dohodu.

lucinddas
22. nov 2015

@jerry skor som myslela na nejake skusky,odber vzorkov, schvalenie od hygienikov, potravinovej inspekcie...., ked to budete balit med do spotrebitelskych baleni.

lucinddas
22. nov 2015

@jerry ked som pozerala tu vyzvu, tak toho mefu, teda bude dost. Mate premyslene ako to budete predavat?

ewitta42195
autor
23. nov 2015

@jerry začala som riešiť SHR registráciu, pracovníčka potrebuje preveriť, či na SHR včelára potrebujeme nejakú minimálnu výmeru plochy, my toho veľa nemáme, je to na LV ako orná pôda a naozaj prdinec, ale tak včelár predsa nepotrebuje veľa. A či musí byť LV originál s kolkom, alebo stačí internet 🙂 neviete poradiť?

ewitta42195
autor
23. nov 2015

@jerry a ešte kód, aby pracovníčka OU nepátrala. je to na chov ostatných alebo drobných zvierat? 🙂dakujem

enia74
23. nov 2015

Dievčata, trošku z mojej praxe vam napišem. Mam asi 10a pozemok, zahradu + cast na chov hydiny. Zacala som zo 4 sliepkami a kohutom, akonahle sa kolegyne dozvedeli o mojich domácich vajickach - prejavili zaujem, dokupila som sliepky. Okrem toho na jar nakupim 1-dnove husokacky, 6tyzdnove morky, vykrmim a nieco si necham pre seba a nieco na predaj aby sa mi vratili peniaze. A to vas musim ubezpecit ze vyzit sa z toho neda!!!!! Treba si uvedomit, ze ak máte na to adekvatny pozemok (ak nie - je to horsie), treba si pripravit peniaze na material - pribytky pre zvierata, ak mate sikovnych manzelov - mate usetrene peniaze za pracu. K tomu si priratajte dalsie výdavky na nakup zvierat + krmiva + podstielku a ak ja napríklad chovam husokacky bio nature (bez zmesiek, iba zosrotovanymi obylninami) - vykrm bude trvat o nieco dlhsie, co ide do nakladov. Zmeskami sa vam podari vykrm za 3 mes ale bez zmesiek aj 5mes. Okrem toho budete radi ak nepride nejaka škodna (liška, susedov pes, prip. uhyn inym spôsobom..) aby ste neboli stratove. Cize vase naklady sa vam vratia az za niekolko mesiacov, pri vacsich projektoch - rokov. A to som este zabudla poznamenat, ze si treba platit odvody (ZP,socka,....), naklady na byvanie (elektrika, voda, dan z nehnutelnosti, internet, auto + pohonne hmoty.....) a to este nehovorim ak su v rodine aj deti.
Podla mna je jednoduchsie si zadovazit v prvom rade pre seba a svoju spotrebu a neskor prikupovat a predavat ako prebytky. Samozrejme okrem toho byt riadne zamestnany a mat toto ako hobby na doma, pretoze ten prijem na vykritie poplatkov za byvanie treba mat. Fajn je, ak ma niekto dôchodok a takto si chovom dopomoze .. Tu robotu a cas okolo zvierat ani neratam... No v kazdom pripade - nech si to kazdy vyskusa, ja som si to takto vyskusala a to som rada ze nemam hypoteku, lebo to by bolo pre mna uplne zabite... takze radim - skusit v malom a postupne...

enia74
23. nov 2015

... a este co sa tyka zahrady - sadim, zavaram, robim bednickovy predaj prebytkov, vajcia predavam ale treiedene a S-kove - z nich robim domace slize, rezance - aby som mala co dat do bedniciek. No starat sa o zahradu + o zvierata je drina, aj na čas.. a ziadna dovolenka, jedine ak vas ma kto doma zastupit 🙂

lucka1987
23. nov 2015

@enia74 10 A ? teda 100m2 ? no ja mam zahradu uzitkovu teda omnoho vacsiu a prebytky zatial nemam ziadne 😅 cca 100m2 mam len zeleninu a potom dalsiu zahradku na zemiaky, ovocne stromy ( zatial dvoj troj rocne ) kriky ako susoriedky , maliny, ribizle, jahody .... a tiez som chovala dva roky dozadu husokacky. konkterne 20 kusov 😀 akoze sranda s nimi 😀 aj prasiatka mangalice 3 sme mali...aj kozu, lebo maly nepil kravske mlieko ( kozie som prebytky predavala )
potom som sla do prace a nedalos a to spojit. vsetko sme zrusili...
teraz idem po roku a pol opat na matersku, byvame uz na dome, nemusiem odbiehat z bytu. a planujeme mat sliepocky a zajacov, len + zahrada. a teda tiez sm za, predab prebytky, aspon sa vratia investicie, vynalozene na krmivo. + teda mi z toho vyjde, ze mam produkty v podstate " zadarmo " za moj cas a pracu. inak mame postaveny dom na pozemku cca 2500m2. + nejake luky, ale tie zatial nevyuzivame.. takze si mylsim, ze aj dvor moderneho domu sa da urobit, tak aby tam bol aj pekny travnik aj okrasna zahrada, aj uzitkova, aj relaxacna cast a pritom nemusims tupat po travniku na kuracince 😀

enia74
23. nov 2015

@lucka1987 ja som mala max 16ks husokacic a 5 moriek a sliepok mam teraz 40ks + 26ks z liahne take co na jar uz zacnu znasat. Medzitým tie stare (10ks) zlikvidujem..este mam vedla môjho pozemku 3 arovy pozemok a aj tam pustam sliepky.. su oddelene pletivom aby som aj ja nebehala po slepacincoch, ale aj kvôli psovi. Veru, ked je clovek doma a ma prijem nejaky tak sa to este da, ale zit z toho co sa vyprodukuje - tazko..takze aspon vies o com hovorim - pisem.. 😉

enia74
23. nov 2015

@lucka1987 8á = 800m2

enia74
23. nov 2015

@lucka1987 a teda 10á = 1000m 😀

lucka1987
23. nov 2015

@enia74 ved jasne, ako vyzit sa z toho neda, ale ked je clovek doma, alebo to stiha popri praci, tak je to super, najma to, ze je to domac,e a vies co tomu davas.. ja som vyrastala na sidlisku, no vzdy babka chovala kozy, morky, sliepky, zajace, a pod. a my sme mali na chate zahradu velku. ked sme sa v 13 prestahovali na dom, hned sme mali sliepky, tiez v oddelenom priestore, takze kludne aj travnicek bol cistucky, a sliepky ani nikto nevedel, ze mame, take boli schovane. a teraz este len robime zahradu a dvor, a zahrada je aj moj relax, nevadi mi sa prplat v zelenine 😉 som zvyknuta od detstva a zvierata mam velmi rada, ci uz ich chov alebo na taniery 😀 + v rodine polovnici, aj muz aj otec aj svokor, tak na masko sme zvyknutí na divinove a domace, viac ako na kupovane 😀

lucka1987
23. nov 2015

@enia74 ja koza 😀 😀 😀 hlavze ze kukam ze 10 A a pozeram ako puk ze sak to je 10x 10 metrov.. a zabudla som ze mas 10 nie 1 😅 😀 tak to mas akuratne, potom sa da aj prebytkovat. ja mam pozemok rozdeleny na viac casti, cisto na uzitok mam tiez asi 10 a + zahradku vedla kde su stromy ( tam sme chceli ovecky nechat sa past ) ta ma asi 600 m2. . uvidime buduci rok ako sa podari zasadit, lebo budem tesne po porode, snad mi malicka dovoli sa realizovat 😀 ale cesnak je uz v zemi ( dve sietky kupene v polnopotrebach, slovensky palicak a fakt netusim aka gramaz to bola 😕 ) a este chcem zasadit jedno balenie. ( dva roky dozadu som z tych dvoch baleni cesnaku, vypestovala cca 20 kil poriadne silneho cesnaku a vydrzal rkasne cely rok az do dalseho zberu ) a celych 20 kil sme spotrebovali sami + som nieco dala rodine