Dovolenka v prác - konflikt s kolegyňou
Ahojte,
v lete chceme ísť na dovolenku k moru konečne po 11-tich rokoch, v júni alebo júli, je to 7pracovných dní a v auguste potrebujem dva týždne voľná kvôli deťom, nemám ich kde dať. Ostatné dni v lete mám poriešené.
Ide o to, že keď som prišla za kolegyňou s tým, že by som to takto potrebovala nastaviť, že som si vedomá že štandardne sa berú len dva týždne, len teda by som bola rada ak by s tým súhlasila, tak mi povedala že nie nemôžem. Keď som sa jej spýtala, že prečo s tým nesúhlasí tak mi povedala, že aj ona bude mať iba dva týždne, takže musím mať aj ja iba dva týždne. Povedala som jej, že ak by mala malé deti a potrebovala by viac voľna v lete kvôli deťom, že ja by som s tým nemala problém. Že aj ona nech si teda vezme 3 týždne voľna(celý rok počúvam o tom ako miluje leto a ako toto obdobie zbožňuje)
Môj manžel mi hovorí, že ak nebudeme mať kde v lete dať deti, že mám dokonca nárok na OCR. Musela by som to zvažovať ako krajné riešenie.
Mrzí ma to po ľudskej stránke, sme na rovnakej pozícii. Na začiatku môjho prac. pomeru mi veľmi strpčovala život, na začiatku som jej vôbec neprotirečila, bola som nová a hlavne zamestnávateľ mi ponúkol prácu len na skrátený úväzok čo mi vyhovovalo kvôli deťom. Som typ zamestnanca, ktorý nezneužíva PN/OCR a celkovo sa snažím vychádzať s kolektívom dobre, rada sa učím nové vec.
Ešte aby som nezabudla, kolegyňa chce ísť študovať od septembra školu, to znamená, že jeden deň v týždni bude preč. Ja som jej povedala, že ja s tým nemám problém a že jej držím palce. A raz dokonca už nemala žiadnu dovolenku na konci roka a potrebovala si niečo súkromné vybaviť neodkladne, ja som v ten deň dlhodobo už mala nahlásenú celodennu dovolenku a aj tak som bola ochotná z mojej dovolenky prísť na tri hodiny do práce, aby som zakryla jej zdrhnutie. Áno takto jej pomáham a ona má problém s mojou letnou dovolenkou. Som si myslela že z ľudského hľadiska nebude mať problém. A dokonca od mája máme mať aj posilu v práci. Chcem tak veľa? A ešte jedna poznámka nedá sa mi odcestovať na dovolenku k moru v auguste. Ďakujem za reakcie.
@anonym_a3e803 môžem sa spýtať, akú sú následky z čerpania OCR kvôli zavretej škôlke u vás napríklad? Napríklad strhnutie vianočných odmien?
@anonym_autor v prvom rade máme mesačnú variabilnú zložku mzdy, ktorá sa nekráti pri dovolenke, ale pri praragrafoch, PN, OČR áno. Ak ju bude mať v trvaní 2 týždne, tak variabilku nedostane. V druhom rade je to 13. plat, ktorého výška sa odvíja mimo iného aj od neprítomností (to je objektívne hľadisko) a samozrejme od hodnotenia nadriadeného (subjektívne hľadisko). Sú tam samozrejme aj iné ukazovatele. Keďže je to nenarokovateľná zložka mzdy, 13 plat nemusím zamestnancovi vyplatiť vôbec (robím to v prípade práve tých, ktorí majú záujem sa tzv. "hodiť na PN alebo OČR" a čerpať si všetky pararafy sveta). Čiže ak mi v sledovanom období zamestnanec viac v práci nebol v porovnaní s ostatnými, 13 plat nedostane. Je tu samozrejme hľadisko ročných hodnotiacich pohovorov a evaluácie platov, kde samozrejme pristupujeme ku zvýšeniu miezd zo všetkých pohľadov. No a samozrejme v neposlednom rade - doba určitá, ktorú nepredlžujem, v takýchto prípadoch. Našťastie v našich teamoch máme celkom kooperatívne mamičky, ktoré situáciu chápu a nesnažia sa ju zneužívať.
@anonym_autor na ten júl, keď chcete ísť k moru si zober OČR a zober si ju na 2 týždne a v auguste maj dovolenku, tak ako chce kolegyňa. Nech ju aj roztrhne od zlosti.
Ja nevidím dôvod, prečo by sa mala kolegyňa prispôsobovať matke s malými deťmi. Máte nadstavené, že každá 2 týždne dovolenky v lete tak si to zariaď, aby ste tak ostali. Si myslíš, že ostatné ženy dávnejšie čo robili, keď nebola OČR. Zariadili sa inak. Babky, tábory atď. Tvoj manžel nemôže ísť k moru počas tvojej dovolenky, ty nemôžeš mať dovolenku kedy on chce. Tak spravte nejaký kompromis. A presne ako píše baba vyššie, keby vás tam bolo 20 matiek s malými deťmi, tak čo urobíš
@anonym_328801 vy to beriete ako na súdnom spore, rozhodnúť spravodlivo na obe strany. Veď ja netvrdím, ja som išla za ňou, že je to viac, som si toho vedomá, ale že teda som to brala ako protiváhu za všetko čo som pre ňu spravila a ešte že budem tolerovať jej štúdium. Ako píšem mrzí ma to z toho ľudského hľadiska. Ja si to zariadim, ale začnem byť rovnaká sviňa. V piatok sa mi aj celkom uľavilo keď som ju s tým konfrontovala. Myslim, že toto je iba o dohode medzi nami. Keď nie je reálna prekážka mať viac dovolenky na mojej pozícii a je to čisto len jej rozhodnutie lebo ONA TO tAK chce tak mám veľký problém
@anonym_328801 vy to beriete ako na súdnom spore, rozhodnúť spravodlivo na obe strany. Veď ja netvrdím, ja som išla za ňou, že je to viac, som si toho vedomá, ale že teda som to brala ako protiváhu za všetko čo som pre ňu spravila a ešte že budem tolerovať jej štúdium. Ako píšem mrzí ma to z toho ľudského hľadiska. Ja si to zariadim, ale začnem byť rovnaká sviňa. V piatok sa mi aj celkom uľavilo keď som ju s tým konfrontovala. Myslim, že toto je iba o dohode medzi nami. Keď nie je reálna prekážka mať viac dovolenky na mojej pozícii a je to čisto len jej rozhodnutie lebo ONA TO tAK chce tak mám veľký problém
@anonym_autor toto je pracovno - právny vzťah, tu nejde o kamošku, ktorá ti nechce vyjsť v ústrety. Ste kolegyne a spolupracujete. Ani ona nemusí tolerovať tvoje dlhšie dovolenky a OČR, a ty nemusíš tolerovať jej štúdium. Všetko musí byč rozdelené spravodlivo. Ak sa nedohodnete, nariadi vám dovolenku šéf a bude po probléme.
Spomínam že budeme mať aj novú posilu a tam nie je reálny dôvod na nesúhlas z jej strany, proste sa len tak rozhodla. Technický to nie je problém aby som mala toľko dovolenky atď, narážam hlavne na vyťaženosť mojej pozície.
@anonym_autor Ahoj autorka, nehnevaj sa na mna, ale ty si strasny mäkkýš🤦♀️ Absolutne sa nevies za seba postavit? Ved nic ine nepises, len ako kolegyna hento, ako ona tamto, a co ty? Ty nebudes z jej postoju syta! To si vazne nechas takto po sebe sliapat? Ty nie si normalna🤦♀️! To,ze sa s nou preventivne aj pohadas nie je nic, lebo ona to berie (tu hadku), ze to je len tvoje zufalstvo a v duchu sa na tebe este aj dobre bavi🤷♀️ S takouto pizdou sa treba bavit bez emocii a razne, s tym ze medzicasom ziadne tutumutu do ritky, lebo ty potrebujes s kazdym vychadzat🙏🙄 Zena, nie kazdy ta ma rad a je to v poriadku. Tato zena ta evidendtne od zaciatku nemusi a podla toho co pises, ze az na to ked nieco chces sa s nou bavis ako ustrachane dievca milo, tutumutu, presne takto na mna posobis. Tu dovolenku si nahlas, tu ti podpisuje sef, nie ona! Budete mat aj posilu, tak ta to nema co zaujimat, ked ti ju podpise sef, tak moze sa ona hodit aj o zem.
Pises ako ti ona urcuje veci, no taku nehrali, si normalna,ze si to nechas?!
Krista, si dospela zena, ale mi pride, ze si ostala zaseknuta niekde ako 7 rocne ustrachane dievca, ktore sa boji povedat vlastny nazor, za ktorym si stoji, lebp to musis 3x preberat s kolegynou, 1x sa s nou pohadat a potom napisat na mk lebo si nevies rady🤷♀️🤦♀️ Zena stan sa dospelou, konecne zavri dvere za tym dievcatkom a zisti,ze kolegyna ti nemoze riadit cely tvoj pracovny zivot! Pri takej skatuli je zivot nevyspytatelny a ona tam nie je od toho, aby si sa jej pytala-nie je sef ani pesonalistka, ani tvoja kamoska, ani mama ani nikto taky! Tak sa zobud, nahlas si dovcu bez ohladu na nu a jej to len oznam v priebehu jula-zaciatkom augusta, ze ti ju SEF schvalil este v januari a ze si nemala dovod sa dalej a nou dotahovat; alebo sa daj na tu OCR a mas vybavene, teba ona nemusi absolutne zaujimat! Navyse ona bude studovat a bude vypadavat, tak nemaj ziaden stres, nemoze vsetko len ona! Drzim palce🍀
@anonym_autor toto je pracovno - právny vzťah, tu nejde o kamošku, ktorá ti nechce vyjsť v ústrety. Ste kolegyne a spolupracujete. Ani ona nemusí tolerovať tvoje dlhšie dovolenky a OČR, a ty nemusíš tolerovať jej štúdium. Všetko musí byč rozdelené spravodlivo. Ak sa nedohodnete, nariadi vám dovolenku šéf a bude po probléme.
@anonym_a3e803 ako spravodlivo? Mám nárok na 25 dní dovolenky, tak pokiaľ mi ju nenariadi zamestnávateľ, tak mojej kolegyni môže byť úplne jedno, kedy ja si ju vyberiem, pokiaľ ju nechcem zobrať v čase, kedy ju má napr. ona. Nie, aby mi rozkazovala, že v lete môžem iba 2 týždne, lebo aj ona berie iba toľko 🤦♀️🤦♀️
Na možnosť očr pre zatvorenú škôlku by som sa veľmi nespoliehala. Do leta sa môžu podmienky zmeniť
@anonym_a3e803 ako spravodlivo? Mám nárok na 25 dní dovolenky, tak pokiaľ mi ju nenariadi zamestnávateľ, tak mojej kolegyni môže byť úplne jedno, kedy ja si ju vyberiem, pokiaľ ju nechcem zobrať v čase, kedy ju má napr. ona. Nie, aby mi rozkazovala, že v lete môžem iba 2 týždne, lebo aj ona berie iba toľko 🤦♀️🤦♀️
@anonym_db0635 majú pravidlo čerpania dovoleniek, v lete dva týždne. Nad rámec sa majú medzi sebou dohodnúť kolegyne na zastupovaní. Keď sa nedohodnú, zamestnávateľ neschváli. Ani tak jej to nemusí schváliť, nariadi jej iné dva týždne a je to v poriadku.
@anonym_db0635 majú pravidlo čerpania dovoleniek, v lete dva týždne. Nad rámec sa majú medzi sebou dohodnúť kolegyne na zastupovaní. Keď sa nedohodnú, zamestnávateľ neschváli. Ani tak jej to nemusí schváliť, nariadi jej iné dva týždne a je to v poriadku.
@anonym_a3e803 presne o tomto píšem ona keď povie nie tak to nedostanem nedá sa mi zobrať tie tri týždne
@anonym_a3e803 presne o tomto píšem ona keď povie nie tak to nedostanem nedá sa mi zobrať tie tri týždne
@anonym_autor no tak si ich nezoberieš. Máš dve možnosti - buď sa nejako dohodnete a urobíte kompromis, alebo mať dovolenku naviac nebudeš. Iná cesta nie je medzi tým. Alebo chcete naozaj, aby vám nariadil čerpanie nadriadený, ktorý vám to dá v úplne iných termínoch a nebudete vôbec mať vtedy, keď potrebujete?
@elenajezova kedysi som bola OCR s dcérou, tri dni ležala v nemocnici a keď som prišla tak mi povedala, že či som prišla do práce pracovať, alebo OCRkovat. Veľmi sme sa vtedy pohádali, veľmi ma to zabolelo. Ale bolo to už dávnejšie, už som to prekusla. Čo sa týka tohto, iba mi povedala, že ju nezaujíma že nám deti, že si to mám zariadiť ako iné babky.
Včera mi normálne za začala hovoriť, že kedy si má dať dovolenku môj manžel, kedy máme ísť k moru a že nám zapojiť aj staré mamy.
Ja tie staré mamy zapájam až nadmieru.
@anonym_autor ja by som jej povedala ze teda nesuhlasis s tym ze bude kazdy tyzden jeden den prec. Aky pozicaj taky vrat. Ine dialkovo studujuce si to vedia zariadit. Chce pracovat alebo studovat?! A sefovi napr povedz ze to nebudete stihat a este aj zaskolovat novu musite atd.
Ale spravne riesenie je podla mna v tomto pripade dat meeting so sefom. To ze on nechce konflikty v praci je zlate, ale je people manager takze je (aj za toto) plateny.
Zle vztahy na pracovisku uz mate. Co mozes stratit? Bude ti robit zle? Ved uz robi. Musis jej nastavit hranice.
@anonym_autor a to ako chce chýbať 1 deň z práce kvôli štúdiu bez dovolenky? Si to nadrobi alebo čo?
@anonym_autor a to ako chce chýbať 1 deň z práce kvôli štúdiu bez dovolenky? Si to nadrobi alebo čo?
@letfenixa no ona si nechce čerpať na to dovolenku, keďže je to vzdelanie v našom obore v ktorom pracujeme predpokladá že zamestnávateľ jej umožní štúdium, že bude tolerovať neprítomnosť. Ona normálne chce jazdiť okrem iného k moru a normálne čerpať dov na oddych
@letfenixa no ona si nechce čerpať na to dovolenku, keďže je to vzdelanie v našom obore v ktorom pracujeme predpokladá že zamestnávateľ jej umožní štúdium, že bude tolerovať neprítomnosť. Ona normálne chce jazdiť okrem iného k moru a normálne čerpať dov na oddych
@anonym_autor prepac,ale ty si hlupa? Zamestnavatel jej ako bude tolerovat nepritomnost? Kto za nu spravi jej pracu? Toto si vybav hned teraz so sefom,lebo tu budes pisat,ze ty robis jej robotu a kolegyna nie je v praci a este aj dostane zaplatene a este ma aj kopu dovolenky.Aj moje kolegyne studovali,ale skrateny uväzok alebo dovolenka,to kde robis,ze by toto tolerovali? Si uvedom,ze na tvoj ukor a este ak sa dotycna k tebe takto sprava...
Tak si vezmi týždeň na dovolenku pri mori a týždeň, keď bude mať muž PR- ku ...btw na PR- sa aj tak tam má zdržiavať na mieste, ktore si v žiadosti uviedol ( trvalý pobyt?)...
a keďže ty si sa s kolegyňou o čerpaní letnej dovolenky nedohodla, choď za šéfom a povedz, že ty so štúdiom kolegyne nesúhlasíš...inak ten váš šéf sa elegantne zbavil zodpovednosti a nechal rozhodnutie na podriadených, to čo je za alibistického šéfa...
a od pondelka by pre mňa kolegyňa prestala existovať...
môj postreh, keď si ústretová , ľudia to začnú zneužívať...vidím to u nás v práci...kolegyňa, kt.ma už VŠ dieťa, si brala dov.podla kolegýň, kt. majú školákov a nie podľa seba, lebo bolo treba zabezpečiť zastupovanie v agende a keď potrebovala ona, bolo 1000 dôvodov, prečo nemôže... je na PN - s kolenom a vyzerá to na dlhšie, tak som zvedavá s akým "návrhom" na zastupovanie prídu tie jej kolegyne
dohodnúť sa = aby vám nekolidovali dovolenky… nie že si budete schvaľovať či môže ísť niekto na dovolenku…
takže dohodni sa sa s ňou kedy berie dovolenku ona - a zvyšok si zariaď…
@anonym_a3e803 kolegyňa jej nič navyše netoleruje - má nárok na 25 dní dovolenky a ide iba o to, aby im dovolenky nekolidovali. to je všetko…
@anonym_autor ha aký charakter práce máte? Že keď kolegyňa vypadne na deň, je potrebmé jej robotu porobiť, alebo to môže počkať, kým príde?
@anonym_autor prepac,ale ty si hlupa? Zamestnavatel jej ako bude tolerovat nepritomnost? Kto za nu spravi jej pracu? Toto si vybav hned teraz so sefom,lebo tu budes pisat,ze ty robis jej robotu a kolegyna nie je v praci a este aj dostane zaplatene a este ma aj kopu dovolenky.Aj moje kolegyne studovali,ale skrateny uväzok alebo dovolenka,to kde robis,ze by toto tolerovali? Si uvedom,ze na tvoj ukor a este ak sa dotycna k tebe takto sprava...
@janinah zamestnávateľ nevie že chce študovať ona mu to chce oznámiť až podľa toho či ju vôbec príjmu. Mali uz viaceré kolegyne ktoré takto študovali takže ona predpokladá že nebude problém. Preto som si od nej dovolila pýtať viac dovolenky v lete lebo si to za ňu odseriem s prepáčením, preto má zamrzel ej prístup. V pon so štúdiom nebudem súhlasiť. Keď som bola s dcérou v nemocnici tri dni tak som mu vravela že si vezmem dovolenku a on sám mi povedala že si mám dať ocr je dovolenka je na oddych a cas tráveny s rodinou
@anonym_autor ha aký charakter práce máte? Že keď kolegyňa vypadne na deň, je potrebmé jej robotu porobiť, alebo to môže počkať, kým príde?
@ibrunova obsluhujeme zákazníkov, nič sa nezdrzuje, vybavuje sa to hneď, nemáme zas tak veľa zákazníkov aby sme sa išli z toho zblázniť
@anonym_autor a to aká vysoká škola je v tomto odbore? Ste akože obchod?
@ibrunova nie to nie je vysoká škola, nadstavba
@anonym_autor ona bude študovať vrámci svojho voľna alebo si to nadrobí. inak sa to zákonne nedá a jedine že je váš zamestnávateľ hlúpy, že jej bude štúdium evidovať a platiť ako oficiálne školenie…
@ibrunova nie to nie je vysoká škola, nadstavba
@anonym_autor vysoko špecializovaný obchod, musíte mať vzdelanie na to
@janinah zamestnávateľ nevie že chce študovať ona mu to chce oznámiť až podľa toho či ju vôbec príjmu. Mali uz viaceré kolegyne ktoré takto študovali takže ona predpokladá že nebude problém. Preto som si od nej dovolila pýtať viac dovolenky v lete lebo si to za ňu odseriem s prepáčením, preto má zamrzel ej prístup. V pon so štúdiom nebudem súhlasiť. Keď som bola s dcérou v nemocnici tri dni tak som mu vravela že si vezmem dovolenku a on sám mi povedala že si mám dať ocr je dovolenka je na oddych a cas tráveny s rodinou
@anonym_autor to jej zamestnavatel nemusel dat suhlas so studiom uz pred podanim prihlasky? Cele divne to tam mate
@anonym_autor to jej zamestnavatel nemusel dat suhlas so studiom uz pred podanim prihlasky? Cele divne to tam mate
@janinah ona chce predísť tomu, že ak by ju aj nezobrali že by sa zbytočne strápnila, ak by jej to zakázal by proste na štúdium nenastupila
@anonym_autor to počas dcérinej hospitalizácie si mala OČR? Veď to sa nedá.
Ak ju prijmu a ty nebudes suhlasit so zastupovanim tak co? Sef vam povie,aby ste sa pobili? Ten sef je o nicom,zariad sa uz teraz a to pisomne.
@anonym_autor to počas dcérinej hospitalizácie si mala OČR? Veď to sa nedá.
@letfenixa no ráno keď som utekala s dcérou k lekárke a ešte som ani nevedela že koľko dní budem doma pri nej tak akurát koncil mesiac a nechcela som si pokaziť výplatu tak som mu povedala že si vezmem dov a že uvidím ako ďalej sa bude vyvíjať stav dcéry, že potom pojde manžel na OCr. Ale akurát to tak super vyšlo že nás potom pustili domov a dcéra bola v nemocnici len tie tri dni, mala nejakú infekciu, potom išiel na ocr manžel a ja som išla do práce. Preto som hneď povedala dr že dov

@anonym_autor Nevidím dôvod, aby mi moju dovolenku schvaľovala kolegyňa. Toto, čo píšeš tu, by som riešila so šéfom, aj všetky argumenty, ktoré máš. Nerobíš to každé leto. Páčiť sa jej to nemusí, ale zjavne sa jej nepáči veľa vecí, tak to môže byť jedno. A áno, môžeš sa na to vykašľať a zobrať si OČR.
@margieamatusko podľa toho, čo píše, oni to tak nemajú nastavené, má to tak nastavené iba kolegyňa, lebo jej 2t v lete stačia, tak chce, aby aj ona mala len 2t. Keby kolegyňa mala 3t, tak po nej chce, aby si tiež zobrala 3t...