Existuje skutočne diskriminácia žien na pracovnom trhu?
Myslíte si, že je to reálne tak, ako sa všade prezentuje (v médiách, komentároch, diskusiách)?
Ja nepoznám ani jednu ženu, ktorá by mala v porovnateľnej situácii (tzn. porovnateľnej pozícii s rovnakou náplňou práce, odpracovanými hodinami, vzdelanie, skúsenosti...) nižší plat ako muž.
Tiež sa mi nepáči to pretláčanie žien na rôzne pozície iba skrz "rovnosť". Prečo musia zavádzať kvóty na nútený počet zamestnaných žien v určitej firme/oblasti? Veď ak si chceme byť rovní, tak by sme mali mať všetci rovnaké podmienky. Ak je vo výberovom konaní z 10 ľudí lepších 8 mužov ako zvyšné ženy, zamestnajme 8 najlepších mužov a 2 najlepšie ženy (a naopak samozrejme). Vtedy je to fér. Aj pozitívna diskriminácia je diskriminácia.
Celé mi to príde ako vykonštruovaný výmysel. Aký názor na to máte vy? Stretli ste sa s tým niekedy?
Mozem teda hovorit iba za seba a za svoje doterajsie skusenosti, ale ano...za mna to maju zeny casto tazsie. Mala som pracu, kde sme boli s kolegom na rovnakej pracovnej pozicii, az potom, co som odtial odisla som sa dozvedela, ze zarabal o 200€ v hrubom viacej, dost ma to vtedy nastvalo a zaskocilo.
Zaciatkom leta som si ako matka na rodicovskej zacala uz aktivne hladat pracu s nastupom od septembra (nebolo iste, ze sa vratim do prace spred materskej...). Nikdy som si nemyslela, ze budem tak velmi znevyhodnena tym, ze mam dieta. Absolvovala som sice iba 3 pohovory, na kazdom sa ma doslova spytali "Vieme, ze sa to nema pytat...ale musime, kedze budete mat skolkara, ak bude vase dieta chore, budete to hlavne vy, co ostane s nim doma?" A podobne formulovane otazky odzneli vsade...bola som z toho velmi zdevastovana a znechutena. Nakoniec mi chvalabohu ponukli dobre podmienky v povodnej praci, kde sa teda vraciam. Myslim, vsak ze ako zena a hlavne matka by som si velmi tazko nasla pracu, kde by na mna po prijati nezazerali, ako na "nieco horsie", ci uz vedenie alebo kolegovia preto, lebo som potencionalne nachylnejsia na OCR, ako ini zamestnanci 🙄.
Takze na jednej strane, chapem aj dane kvoty...niektori zamestnanci naozaj radsej prijmaju chlapov, jednoducho idu na istotu. Maju vacsiu istotu, ze neodide na matersku, rodicovsku, nebude v ocakavanom stave, matka je casto skor ta, ktora ostava doma s detmi...
Mozem teda hovorit iba za seba a za svoje doterajsie skusenosti, ale ano...za mna to maju zeny casto tazsie. Mala som pracu, kde sme boli s kolegom na rovnakej pracovnej pozicii, az potom, co som odtial odisla som sa dozvedela, ze zarabal o 200€ v hrubom viacej, dost ma to vtedy nastvalo a zaskocilo.
Zaciatkom leta som si ako matka na rodicovskej zacala uz aktivne hladat pracu s nastupom od septembra (nebolo iste, ze sa vratim do prace spred materskej...). Nikdy som si nemyslela, ze budem tak velmi znevyhodnena tym, ze mam dieta. Absolvovala som sice iba 3 pohovory, na kazdom sa ma doslova spytali "Vieme, ze sa to nema pytat...ale musime, kedze budete mat skolkara, ak bude vase dieta chore, budete to hlavne vy, co ostane s nim doma?" A podobne formulovane otazky odzneli vsade...bola som z toho velmi zdevastovana a znechutena. Nakoniec mi chvalabohu ponukli dobre podmienky v povodnej praci, kde sa teda vraciam. Myslim, vsak ze ako zena a hlavne matka by som si velmi tazko nasla pracu, kde by na mna po prijati nezazerali, ako na "nieco horsie", ci uz vedenie alebo kolegovia preto, lebo som potencionalne nachylnejsia na OCR, ako ini zamestnanci 🙄.
Takze na jednej strane, chapem aj dane kvoty...niektori zamestnanci naozaj radsej prijmaju chlapov, jednoducho idu na istotu. Maju vacsiu istotu, ze neodide na matersku, rodicovsku, nebude v ocakavanom stave, matka je casto skor ta, ktora ostava doma s detmi...
@oceanahory Bohužiaľ, ženy stoja zamestnávateľa oveľa viac eur, ako muži. Práve kvôli tej očr, nehovoriac keď idú na materskú a zamestnávateľ musí preplácať dni dovoleniek "zadarmo"... Ak sa to spočíta, v skutočnosti zarobíš oveľa viac ako muž.
Ja som túto diskrimináciu zažila len raz ale bol to v podstate bezvýznamný pohovor 🙂. Odvtedy sa skôr stretávam aj v mojom okolí,že im to buď nevadí alebo dokonca vnímajú deti pozitívne (môj šéf). Tiež záleží to, ako to dokáže žena predať, lebo žena - matka (ak už nebude mať ďalšie deti) je stabilnejší zamestnanec (ak nebude každý mesiac 2 týždne na OČR) ako ja neviem 25-30 ročný junák, čo nevie, čo chce od života ešte 🙂.
@anonym_autor lenže týmto štýlom sa to nikdy nezmení. Je potrebné tlačiť na to, aby aj muži ostávali na OČR. Musím priznať, že aj môj muž nechce ostávať na OČR. Ale teda je to hlavne preto, lebo ja mám možnosť robiť z domu a v prípade PN/OČR mi zamestnávateľ prepláca celý príjem. Len robotu si musím dorobiť a potom neviem kde mi hlava stojí. Jemu sa kráti príjem. A na pohovore som zažila podobnú diskrimináciu ako @oceanahory , tiež som sa našťastie dohodla s pôvodným zamestnávateľom, už 2x. Okrem iného vnímam, že po každej Materskej/rodičovskej som sa posunula na juniorskejšiu pozíciu a plat mi tak nestúpa, ako manželovi. Toto je moja daň za deti, za ktoré som ale veľmi vďačná. Podotýkam, že s 1. Dieťaťom som bola doma 14 mesiacov a s druhým 2 roky. Medzitým som pracovala 4 roky.
@oceanahory Bohužiaľ, ženy stoja zamestnávateľa oveľa viac eur, ako muži. Práve kvôli tej očr, nehovoriac keď idú na materskú a zamestnávateľ musí preplácať dni dovoleniek "zadarmo"... Ak sa to spočíta, v skutočnosti zarobíš oveľa viac ako muž.
@anonym_autor Ale aj my zeny musime niekde pracovat a vtedy su dane kvoty naozaj namieste.
Znevyhodnene su casto dokonca aj zeny vo veku, kedy by uz mohli potencionalne otehotniet. Ja sa pamatam, ked som raz nastupila do prace a jeden z kolegov sa ma spytal, ci uz mam deti, vravela som ze este nie...jeho odpoved bola: "Pfff, tak nic, ty nam tiez coskoro odides na retazovu matersku." 🤷 Ver mi, casto, ak sa uchadza na pohovore zena vo veku 25+ s rovnakymi, ci podobnymi vedomostami, ako nejaky chlap, tak velmi casto radsej prijmu daneho chlapa...netvrdim, ze je to vsade, v tych lepsich firmach by to takto naozaj nemalo fungovat, ale zial stale takto mnohi zamestnavatelia uvazuju.
Mam sestru, ktora deti nechce mat, ma 28 rokov, predcasom si hladala pracu, na dvoch roznych pohovoroch sa ju normalne opytali, ci planuje mat v blizkej dobe rodinu? 🤷 Mne sa az rozum zastavil, ked mi to hovorila...pritom su to temy, ktore by mali byt zakazane na pohovoroch. V lepsom pripade si je zena vedoma toho, ze je schopna si najst aj miesto, kde sa na pohovore na taketo veci ani len pytat nebudu, odpovedat rovno odmietne a vlastne rovno daneho potencionalneho zamestnavatela aj zavrhne. Co ale zeny, ktore si moc vyberat nemozu? Preco maju trpiet taketo otazky a po pohovore odchadzat so zlym pocitom, ze ma zjavne neprijmu lebo mam doma dve male deti alebo by som rada v blizskej dobe otehotnela...
Áno, vlastná skúsenosť v jednom nemenovanom zlto-cervenom reťazci. Ja a kolega. On slobodný, ja matka 3 deti. Ja všetky sviatky(vtedy sa ešte robilo počas nich) keď som potrebovala dovolenku bol stále problém, počas PN prvých 10 dní som mala 4x kontrolu zo sociálnej. Dcéra si rozbila hlavu, 7 stehov, išla som s ňou "len " na šitie neuznal mi potvrdenie o doprovode. Vraj som tam nemohla stráviť viac ako 2h. ... Musela som si odrobiť zvyšok... Kolega? Dovolenka v pohode. Sviatky žiadne. Na inventúru som k nemu musela aj ja, lebo nerozoznal cuketu od tekvice a podobne kraviny. Keď som nedošla na inventúru, musela som ráno počas svojej služby robiť nápravy, lebo sme zrazu mali 130ks manga, ktoré sme reálne ani raz neobjednali ale chýbalo nám avokádo a melón piel del sapo ....dokonca ani mandle nevedel čo sú....
@anonym_autor lenže týmto štýlom sa to nikdy nezmení. Je potrebné tlačiť na to, aby aj muži ostávali na OČR. Musím priznať, že aj môj muž nechce ostávať na OČR. Ale teda je to hlavne preto, lebo ja mám možnosť robiť z domu a v prípade PN/OČR mi zamestnávateľ prepláca celý príjem. Len robotu si musím dorobiť a potom neviem kde mi hlava stojí. Jemu sa kráti príjem. A na pohovore som zažila podobnú diskrimináciu ako @oceanahory , tiež som sa našťastie dohodla s pôvodným zamestnávateľom, už 2x. Okrem iného vnímam, že po každej Materskej/rodičovskej som sa posunula na juniorskejšiu pozíciu a plat mi tak nestúpa, ako manželovi. Toto je moja daň za deti, za ktoré som ale veľmi vďačná. Podotýkam, že s 1. Dieťaťom som bola doma 14 mesiacov a s druhým 2 roky. Medzitým som pracovala 4 roky.
@anonym_817ed4 No ja napr. tiez nejdem spat na moju povodnu poziciu, robila som na manazerskej pozicii. Aktualne som prijala junior poziciu aj s nizsim platom iba preto, aby do mna nikto nerypal kvoli synovi (cerstvemu skolkarovi),aby som mala k dispo 3x do tyzdna HO a viem na istotu, ze tam mam skvelu veducu a aj kolegov, ktori mi nebudu robit naprieky. Moj muz sa za tie skoro uz 4 roky vypracoval na taku poziciu, ze vlastne vyssie uz ani nepotrebuje...a samozrejme ja som za neho rada, som na neho velmi pysna, financne na tom budeme rovnako, tym, ze on je na vyssej pozicii...ale aj tak mi je z toho tak trocha smutno. Roky som tiez drela v praci a teraz mam obcas pocit, ako keby som zacinala niekde od zaciatku 😮💨. A potom sa tu mnohi cuduju, preco zeny odmietaju napr. mat deti uplne...
v prvej práci som robila rovnakú prácu ako môj kolega a potom som zistila, že on mal o tretinu vyšší plat, keď som to hovorila šéfovi tak jeho odpoveď bola "on je živiteľ rodiny"
inak ja sa nečudujem, že zamestnávatelia nechcú mladé matky, ja sama som bola so synom od 3 do 7 rokov neustále doma kvôli jeho chorobám, našťastie máme rodinnú firmu, čiže sme si to prispôsobovali, ale všade inde by ma už asi vyhodili
Ja mam velmi prosocialneho zamestnavatela, osobne som sa s takouto diskriminaciou voci sebe nestretla, ale zazila som ju v bezprostrednom okoli. Ked som napriklad odchadzala na MD ja a hladali za mna nahradu tak jedna kandidatka bola vylucena len preto, ze mala 29 rokov, bola bezdetna a bol predpoklad, ze moze otehotniet. Rovnako kamaratka ked si po skonceni MD hladala pracu tak na 2 pozicie bol uprednostneny kandidat-chlap, pricom nemal taku kvalifikaciu a prax ako ona.
Ale kvoty povazujem za blbost. Zamestnanci a potencionalny zamestnanci by mali byt posudzovani podla svojej kvalifikacie, praxe a dojmu, ktory zanechaju, nie pravdepodobnosti cerpania MD/RD alebo OCR.
@anonym_autor áno existuje. Momentálne ju zažívam
@anonym_autor Ale aj my zeny musime niekde pracovat a vtedy su dane kvoty naozaj namieste.
Znevyhodnene su casto dokonca aj zeny vo veku, kedy by uz mohli potencionalne otehotniet. Ja sa pamatam, ked som raz nastupila do prace a jeden z kolegov sa ma spytal, ci uz mam deti, vravela som ze este nie...jeho odpoved bola: "Pfff, tak nic, ty nam tiez coskoro odides na retazovu matersku." 🤷 Ver mi, casto, ak sa uchadza na pohovore zena vo veku 25+ s rovnakymi, ci podobnymi vedomostami, ako nejaky chlap, tak velmi casto radsej prijmu daneho chlapa...netvrdim, ze je to vsade, v tych lepsich firmach by to takto naozaj nemalo fungovat, ale zial stale takto mnohi zamestnavatelia uvazuju.
Mam sestru, ktora deti nechce mat, ma 28 rokov, predcasom si hladala pracu, na dvoch roznych pohovoroch sa ju normalne opytali, ci planuje mat v blizkej dobe rodinu? 🤷 Mne sa az rozum zastavil, ked mi to hovorila...pritom su to temy, ktore by mali byt zakazane na pohovoroch. V lepsom pripade si je zena vedoma toho, ze je schopna si najst aj miesto, kde sa na pohovore na taketo veci ani len pytat nebudu, odpovedat rovno odmietne a vlastne rovno daneho potencionalneho zamestnavatela aj zavrhne. Co ale zeny, ktore si moc vyberat nemozu? Preco maju trpiet taketo otazky a po pohovore odchadzat so zlym pocitom, ze ma zjavne neprijmu lebo mam doma dve male deti alebo by som rada v blizskej dobe otehotnela...
@titla
@oceanahory
Ono v nevýhode sú obe strany. Rozumiem, že hľadať prácu pre matku s malým dieťaťom je frustrujúce. Na druhej strane, je frustrujúce pre zamestnávateľa zaučiť novú zamestnankyňu (v podstate do nej investuje čas a aj peniaze) na to, aby o pol roka išla na materskú + bude musieť preplácať práve tie dovolenky, po nástupe do práce očr a podobne. Samozrejme, že sa toho zamestnávatelia boja, pre malých/stredných podnikateľov je to finančný náklad/záťaž a v konečnom dôsledku strata.
Na druhej strane, nie je to vôľa žien, že je systém takto nastavený...
@anonym_autor v pracovnom procese zeny tahaju za kratsi koniec kvoli detom a rodine a tak muzi sa dostanu na lukrativne miesta skor. Osobne si myslim ze zeny maju na kvoty narok. Na druhej strane zeny na veducich poziciach su neprijemne, muzi su kludnejsi a stabilnejsi
Keď sa žena venuje štúdiu a práci s takým nasadením ako muž, môže byť rovnako úspešná. Nikto jej predsa nekáže mať dieťa, môže sa venovať kariére. Ženy však chcú deti dobrovoľne a takmer vždy ich kladú pred pracovné povinnosti. Aj tu som sa často stretla s názorom, že dieťa je pre ňu dôležitejšie než práca, firma, kariéra, peniaze... Takže zamestnávatelia sa prispôsobili. Prečo.by brali ženu, ktorá otehotnenie a bude často chýbať, potom vypadne na 3 a viac rokov a po návrate bude zasa žiadať úľavy, znížený úväzok, bude chýbať kvôli chorobám dieťaťa... keď môžu radšej zamestnať muža, pre ktorého je práca často jedinou a hlavnou náplňou života a dieťa ho nezaujíma, to je pre neho len niečo, čo má na starosti žena.
Keď sa žena venuje štúdiu a práci s takým nasadením ako muž, môže byť rovnako úspešná. Nikto jej predsa nekáže mať dieťa, môže sa venovať kariére. Ženy však chcú deti dobrovoľne a takmer vždy ich kladú pred pracovné povinnosti. Aj tu som sa často stretla s názorom, že dieťa je pre ňu dôležitejšie než práca, firma, kariéra, peniaze... Takže zamestnávatelia sa prispôsobili. Prečo.by brali ženu, ktorá otehotnenie a bude často chýbať, potom vypadne na 3 a viac rokov a po návrate bude zasa žiadať úľavy, znížený úväzok, bude chýbať kvôli chorobám dieťaťa... keď môžu radšej zamestnať muža, pre ktorého je práca často jedinou a hlavnou náplňou života a dieťa ho nezaujíma, to je pre neho len niečo, čo má na starosti žena.
@anonym_2ef894 a presne preto cim dalej tym viac zien deti DOBROVOLNE nechce mat. A o par desatroci si budu zamestnavatelia vyberat spomedzi pristahovalcov (ak nejaki pridu) a prislusnikov istej nar. mensiny.
Ja som to tiež zažila. Raz ma neprijali, lebo som žena. Dodatočne som sa dozvedela cez známu, čo tam už pracovala, že nový vedúci dal personalistke pokyn, že musí prijať muža. Do inzerátu to dať samozrejme nemohli, ale ženy rovno po pohovore vyčiarkli. A potom aj v inom zamestnaní sa mi stalo, že na ženy a mužov bolo nazerané rozdielne. To, čo u muža nestálo ani za reč a mávlo sa nad tým rukou, u ženy to bolo považované za veľké pochybenie.
@anonym_autor a to je prave ta diskriminacia lebo si zamestavatel nevyberie na tom pohovore z 10 ludi 8 muzov a 2 zeny lebo su proste ti muzi lepsi ale preto lebo pri zene uz rata ze bud pojde na matersku, alebo ma male deti... s tym nemaju nic schopnosti k danej praci.... A ani s tou OCR to nemusi tak byt. Ja som bola na OCR raz v zivote par dni a na matersku chodia teraz veru casto aj chlapi / samozrejme iba na tu az po zene - a tiez im potom prislucha za to dovolenka ako aj zenam ....
Ja som diskriminaciu zazila viac krat, no v poslednej praci to bolo asi najviac citelne.
Dostali sme noveho veduceho, ktory uprednostnoval muzov pracovnikov, ( myslim si ze mal v osobnom zivote problemy so zenami kedze bol rozvedeny) a po case sme zistili ze chlapy na tej istej prac. Pozicii v tej istej prac.triede a skupine maju vyssi plat vdaka os.odmenam ako my zeny. A bolo to radovo o viac ako 250€ co v tabulkovom plate spravi svoje. ( trvala odmena/bonus od veduceho)
Oddovodnil to tym ze maju aj viac prace( ano o zopar drobnosti maju uznavam) ale aj my mame navyse nasej a nikdy nam (zenam) nedal ani tu "jednorazovu odmenu".. vraj ked sa vieme zmestit do prac.casu nema dovod na odmeny.
Citime to ako velmi nefer voci nam, u nas sa ma chlap lepsie ako zena.
v prvej práci som robila rovnakú prácu ako môj kolega a potom som zistila, že on mal o tretinu vyšší plat, keď som to hovorila šéfovi tak jeho odpoveď bola "on je živiteľ rodiny"
inak ja sa nečudujem, že zamestnávatelia nechcú mladé matky, ja sama som bola so synom od 3 do 7 rokov neustále doma kvôli jeho chorobám, našťastie máme rodinnú firmu, čiže sme si to prispôsobovali, ale všade inde by ma už asi vyhodili
@anonym_e17222 len to že bývajú často doma je tiež také paušalizovanie. Ja mám deti dve a na OČR som bola za 3 roky raz. 🙂
@anonym_autor jedina oblast, kde platovo zeny nie su diskriminovane oproti muzom, je ked sa zaraba minimalka🫣🫣a cim vyssia pozicia, tym vacsi rozdiel. Pri vysokom manazmente kludne aj o 50%. Bohuzial, stale je v spolocnosti zakorenene, ze muz je zivitelom rodiny a tym padom dostava aj vyssi plat pri rovnakej praci...
Stretla som sa stym, v byvalej praci, kolega na rovnakej pozicii, s ovela mensou pracou ako ja. Plat o 15% vyssi, lebo je chlap zivitel, ja dom bola rizvedena samozivitelka, a dokonca bol taky vychcanec, ze ked nieco nevedel, tak to posunul mne, ze to urobima spolu, naletela som mu raz, nastastie som zistila ze to odoslal sefovi, ze to ma hotove nacas. Druhy krat ked dosiel, tak som mu povedala ok, pomozem Ti, ale mam teraz ine veci pre sefa a mozem sa tomu venovat zajra popoludni. Vraj to nemoze, lebo ma dovolenku, a ci mu nemozem pomoct dnes, tak dobre, urobila som a poslala sefovi, ze to je hotove a keby nieco potreboval, ze som k dispozicii, kolegovi som o pol hodinu napisala, ze je to hotove a uz aj u sefa, ze moze ist dovolenkovat, bola z toho dost slusna hadka v kuchynke, ale srat na hlavu si nenecham, a o dva tyzdne som nakracala za sefom so ziadostou o zvysenie platu ale s argumentami o mojich vykonoch a preciznosti a prinose pre firmu.
Tiež som si zažila. A nielen kvôli deťom. Platovo neviem, lebo tieto údaje som nikdy nezisťovala, ale už len čo sa týka pracovných úloh. Dokonca niekde som si aj priamo vypočula hlúpe komentáre. Radšej nejdem citovať 😅, lebo náhodou by sa dotyčný v tom spoznal 😅 (lebo chcem stále veriť, že viac takých podobných hlupákov po svete nechodí 🙈). Ale to som už mala v tom čase dohodnutú novú prácu, tak ma to nijako nezlomilo. Ale viem si predstaviť, že ak žena toto zažije viackrát, tak jej sebavedomie ide tatam 😐. Inak, raz sa ku mne v jednej práci dostal šmirák, na ktorého druhej strane bol životopis a na ňom poznámka veľkým, že nie, starý. Ten človek mal 50 rokov 😳. A to mne vypočítalo, že do dôchodku pôjdem v 66. 🤔
hnilemu mužovi ponuknu skor postup a povyšenie ako žene, ktora maka ..a čo tu ženy vraveli, že to neexistuje - no existuje, aj kamoške sa to stalo, tak to asi nebude ojedinele a pracovnik pracovnej agentury sam napisal,že od zamestnavatela mu bolo nariadene ženam na manažerskej pozicii ponuknut o tretinu nižši plat, ako ked sa uchadzal muž a verim tomu,ž e to bolo tak
pretože žena fyzicky slabšia - automaticky menej robi
muž silny - automaticky viac robi
a všetci vieme, že to je blbosť, lebo tolko hniliakov, kolko som ja stretla..
zapajam sa do diskusii o zvyšovani platov ženam, tak 99% percent mužov tvrdi, že si to nezasluži a su proti
@anonym_autor pozeráš sa na to takou optikou podľa toho na ktorej strane si (zamestnanec vs.zamestnavatel) a v koho koží si (muz vs.zena). Mňa sa tiež spýtali na pohovore štýlom, ze ci môžu aj osobnú otázku... už som veda kolka bije a preto som sama a na rovinu odpovedala ako to mam a co je vo veci. A to som vtedy mala 2 male deti. Osobne som na tom nevidela nič zlé, zamestnávateľ ta neprijima len tak, ale na prácu. Nie je to SP, ktora ti vyplaca podporu a nezaujíma ju co v podstate robíš. A tiež ruku na srdce, ako sú špekulanti zamestnávatelia, tak sú aj zamestnankyne-ženy. Netvrdme, ze nie 😉
@anonym_autor jedina oblast, kde platovo zeny nie su diskriminovane oproti muzom, je ked sa zaraba minimalka🫣🫣a cim vyssia pozicia, tym vacsi rozdiel. Pri vysokom manazmente kludne aj o 50%. Bohuzial, stale je v spolocnosti zakorenene, ze muz je zivitelom rodiny a tym padom dostava aj vyssi plat pri rovnakej praci...
@vevesh ano, hlavne že každa druha diskusia, že muž žiada platiť 50:50 domácnosť,t ak dobre so ženami vybabru, v praci dostanu viac za rovnaku pracu a v domacnosti aj tak žena musi zaplatiť, čiže de facto dostava peniaze za nič
kedysi to ozaj tak bolo, že muž daval celu vyplatu manželke, ale to už davno neplatí
@vevesh ano, hlavne že každa druha diskusia, že muž žiada platiť 50:50 domácnosť,t ak dobre so ženami vybabru, v praci dostanu viac za rovnaku pracu a v domacnosti aj tak žena musi zaplatiť, čiže de facto dostava peniaze za nič
kedysi to ozaj tak bolo, že muž daval celu vyplatu manželke, ale to už davno neplatí
@karolinakr suhlas. Plus muz nevypadava pocas tehotenstva z prace a nemusi byt na materskej a rodicovskej (a neznizuje sa mu automaticky prijem a nezvysuju medzery v zivotopise a v pracovnom zivote, cize celkova kredibilita u zamestnavatelov ako u zien😬). Jedine, co sa podarilo z casti, ze v niektorych statoch idu muzi na rodicovsky za predlzenie celkoveho rodicovskeho na dieta, lebo keby nebol predlzeny, ani nahodou nepojde chlap...🙄🙄🙄inac na 99% ide na rodicovsky zena, lebo ma (niekedy o dost) mensi prijem ako chlap a rodina nepociti taky vypadok prijmu ako keby siel na ten rodicovsky otec- zase netreba mat klapky na ociach, kazda rodina preratava peniaze, "co sa viac oplati"...
Nikdy som nemala pocit, ze som diskriminova ako zena. 53 rokov, 30 odrobenych, 2 deti. Mozem HO, ani raz som nemala OCR

@anonym_autor Dobre napísané, pozitívna diskriminácia o ktorej píšeš je úplny nezmysel a vnímaniu žien ako odborníčok skôr uškodí keď budú prijímané na základe kvôt a nie vedomostí.