Existuje skutočne diskriminácia žien na pracovnom trhu?
Myslíte si, že je to reálne tak, ako sa všade prezentuje (v médiách, komentároch, diskusiách)?
Ja nepoznám ani jednu ženu, ktorá by mala v porovnateľnej situácii (tzn. porovnateľnej pozícii s rovnakou náplňou práce, odpracovanými hodinami, vzdelanie, skúsenosti...) nižší plat ako muž.
Tiež sa mi nepáči to pretláčanie žien na rôzne pozície iba skrz "rovnosť". Prečo musia zavádzať kvóty na nútený počet zamestnaných žien v určitej firme/oblasti? Veď ak si chceme byť rovní, tak by sme mali mať všetci rovnaké podmienky. Ak je vo výberovom konaní z 10 ľudí lepších 8 mužov ako zvyšné ženy, zamestnajme 8 najlepších mužov a 2 najlepšie ženy (a naopak samozrejme). Vtedy je to fér. Aj pozitívna diskriminácia je diskriminácia.
Celé mi to príde ako vykonštruovaný výmysel. Aký názor na to máte vy? Stretli ste sa s tým niekedy?
@titla
@oceanahory
Ono v nevýhode sú obe strany. Rozumiem, že hľadať prácu pre matku s malým dieťaťom je frustrujúce. Na druhej strane, je frustrujúce pre zamestnávateľa zaučiť novú zamestnankyňu (v podstate do nej investuje čas a aj peniaze) na to, aby o pol roka išla na materskú + bude musieť preplácať práve tie dovolenky, po nástupe do práce očr a podobne. Samozrejme, že sa toho zamestnávatelia boja, pre malých/stredných podnikateľov je to finančný náklad/záťaž a v konečnom dôsledku strata.
Na druhej strane, nie je to vôľa žien, že je systém takto nastavený...
@anonym_autor zase, toto by nebol problem, keby aj otec, chlap/zamestnanec v rovnakom podiele chodil na matersku, rodicovsku a ocr ako zena/zamestnanec. Stale je to o nastaveni spolocnosti
@majulino prečo takého debila tam zamestnali?
@xeniagb neviem, ale vydržal len pol roka. Pri jednej potýčke s ním mi sebavedome povedal, že on robil vedúceho prevádzky aj v ďalších dvoch supermarketoch všetko za posledné dva roky. Tak som mu povedala, že vidno, že takého ch*ja nikde nechcú 🤣🤣🤣
Áno zažila som to takmer v každom zamestnaní… v prvom, pri výmene názorov o pracovných záležitostiach, na mna kolega vyletel že “nemám nárok sa k tomu vyjadrovať lebo cezomňa neprešiel duch svätý” 😳 - to bol vrchol, inak boli sexistické reči a ponižovanie na dennom poriadku.
V ďalšom zamestnaní som náhodou zistila, že kolegovia ktorí nastúpili po mne (muži), mali už 2. krát zvýšenie platu a ja stále nič 🙃 potom ma prepustili keď mi skončila zmluva.
No a na posledných pohovoroch sa ma pýtali s tym, že “vieme, že by sa to nemalo ale…” či mám deti, chcem mať alebo či som vydatá a “určite sa vám ozveme.” Neozval sa vôbec nikto. 🙂
Mám 27 rokov. Prácu hľadám stále 🙃
Je mi jasné, že na veľa pozícii ma odmietli pretože som žena a teda automaticky predpokladajú že chcem mať deti a budem ich mať v blízkej budúcnosti (lebo mám na to vek 😉) a budem vymeškavat kvôli OČR a iným veciam… pritom nikto nepredpokladá, že deti možno nechcem mať, možno nemôžem, že na OČR môže chodiť muž alebo že možno som ja živiteľ rodiny? 🙃

Keď sa žena venuje štúdiu a práci s takým nasadením ako muž, môže byť rovnako úspešná. Nikto jej predsa nekáže mať dieťa, môže sa venovať kariére. Ženy však chcú deti dobrovoľne a takmer vždy ich kladú pred pracovné povinnosti. Aj tu som sa často stretla s názorom, že dieťa je pre ňu dôležitejšie než práca, firma, kariéra, peniaze... Takže zamestnávatelia sa prispôsobili. Prečo.by brali ženu, ktorá otehotnenie a bude často chýbať, potom vypadne na 3 a viac rokov a po návrate bude zasa žiadať úľavy, znížený úväzok, bude chýbať kvôli chorobám dieťaťa... keď môžu radšej zamestnať muža, pre ktorého je práca často jedinou a hlavnou náplňou života a dieťa ho nezaujíma, to je pre neho len niečo, čo má na starosti žena.
@anonym_2ef894
@anonym_2ef894 toto ale nie je problem zien ale muzov.. aj otcom by malo byt dieta dolezitejsie ako rodina. Ked sa v spolocnosti konecne aj z muzskej strany znormalizuje, ze zena nema byt ako stroj a na vsetky strany dokazovat, ze zvladne deti domacnost pracu, sebarozvoj a vsetko mozne, tak mozno chlapi konecne pochopia, ze ak by sa to naozaj rozdelilo 50:50 tak by to bolo vyhodjsie pre vsetkych. Vsimni si ako niektore zeny naozaj makaju tvrdsie ako chlapi, aby vobec dostali ohodnotenie a uznanie, ktore dostavaju chlapi za svoje bezne snazenie. To naozaj zrna musi chciet dieta, tuzit po nom a potom makat ako stroj, kebo z kadzej strany pocuva "vsak si chcela dieta, mala si vediet ze to bude tazke". By ma zaujmalo kolkym chlapom sa zmenila kariera narodenim dietata