Funguje vám podnikanie? Ja som večná smoliarka
Ponikala som takmer 20 rokov a je mi do plaču ako som si spackala život.Mám pocit že som večná smoliarka! Držala som podnikanie nasilu,lebo je to moje celoživotné hobby.A uprimne,bolo pohodlné pracovať doma keď boli deti malé a často choré.Ale čo z toho keď po zaplatení výdavkov mi ostávalo tak málo.Bolo aj vela rokov kedy som mala tak nízky prijem že som si neplatila odvody do socialnej poistovne a tie roky mi budú chýbať do dôchodku.Pred 2 rokmi som si požičala od rodiny peniaze a ešte som ich nevrátila.Tento rok je najhorší.Koncom roka ruším živnosť a už nikdy viac nezačnem podnikať.Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám? Mám svoje výrobky aj na Sashe a tam som už trištvrte roka nič nepredala.A čo sledujem aj úspešných predajcov každému sa predaj znížil.Posledné roky už neviem ani spávať.Budím sa medzi 2 až 4 hodinou ráno a už nezaspím.Len premýšlam a premyšlam.Viem v čom som robila chybu.Snažila som sa vždy predávať lacno.Často som pracovala aj 12 hodin denne ale zisk bol mizerný a keď sa mi niektoré vyrobky nepredávali,zničila som cenu až na vyrobné náklady.Takže som pracovala zadarmo.Nemám sebavedomie si dat adekvátnu cenu aj keď moje výrobky sú precizne vyrobené.Rozmýšlam aku si najdem prácu a rozmyšlam nad Vianocami.Tieto budú najchudobnejšie,mrzí ma to hlavne kvôli deťom.
Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám alebo pocitujete ekonomickú krízu? Bohužial ja si musím priznať ze sa mi nikdy nedarilo a už do konca života budem mať výčitky.
Ja ta napríklad obdivujem ze si sa tak dlho snažila a robila co ta baví...aj ked za malo peňazí.. ja by som chcela tiež začať podnikať ale ani nemám odvahu ani neviem v com..len viem ze klasická práca ma ubíja.. ja by som na tvojom mieste to ešte nevzdavala...ale treba mozno skusit nieco nove,prispôsobiť sa trhu..hovoríš ze mas zdravotné problémy budeš vládať upratovať domy? Véd to je fyzicky náročná práca...
Si zrucna, tak sa fabriky neboj! Robi tak moja kamoska, na 3 smeny, deti uz su z domu. Ked potiahne 5-6 nadcasov, ma 1300€. Kedze deti su uz dospele, ziju inde, robi niekedy aj 14 nadcadov rakze len do roboty, najest a spat. Vtedy jej to hodi aj 2200 € v cistom, na Sk. Je to zaberak ale neroby tak kazdy mesiac.
Tvoj problem je, ze sa nevies predat a neviem sice co vyrabas ale dnes si ozaj kazdy dobre premysli, za co minie peniaze. Vyrobky skus popredavat na trhoch alebo sa dohodni s nejakymi malymi obchodmi na spolupraci. Drzim palce, co bolo bolo. Chod vpred a bude dobre.
Este dodatok, znama ma 55 rokov.
@teki1 Okrem iných výrobkov som od leta venovala veĺa času výrobe vianočných ozdôb na stromček ( kombinácia drôtu a keramiky ) a nič som nepredala. Pritom som sa spoliehala že aspon niečo zarobím a som na nule.A blížia sa Vianoce,každý potrebuje peniaze.
Poviem ti kde je chyba, toto vyrábané kadecoho je max vhodné pre ľudí popri práci riadnej. Ostat doma s tým, predávať nič, na sashe, bazárich a fb atď a dhe roky aj keď sa nedarí lebo je to pohodlné je hlúposť. S týmto môžu podnikať ľudia s riadnym dopytom/odbytové na "full" tíme. Moja mama vyrábané nejaké veci a predáva popri práci, ponúkajú tie veci napr kvetinárstva atď, čiže je nutné aby si ba to mala stali odber, inak nemáš šancu. A neplatiť si také roky odvody, wow. Je jasné že v časoch krízy ľudia kupujú iba čo musia , cena ma prednosť pred hand made, sashe už som nenavstivila cca 3roky, lebo tie ceny:D a aj keby si lacno predávala stratí sa to tam. Musíš nájsť ľudí s takym vkusom, marketing riešiť, nie je to len povyrabat... plus je riziko že ľudia si to odkukaju a urobia sami.
Inak napr ja vyšívam a kopu iných veci robím a neviem si predstaviť ani cenu stanoviť niečomu. To sa nedá. Polročná práca,materiál... ako sa povie na nezaplatenie:D
Ak nás výrobky pekne treba skúsiť ísť cestou trhov , obchodov malých, darčekových, kvetinárstiev. Alebo sa na to vykašľať a ísť pracovať v kľude niekam na 40h týždenne so zaplatenymi odvodmi a tomuto sa venovať ako hobby.
@svetlonos Ďakujem za názor.Tvoju známu obdivujem že to zvláda. A ano,máš pravdu,uvedomujem si to aj ja,že sa neviem " predať ". Okrem ineho tam zohrávajú rolu aj dobré fotky a dobre popísaný text.Nie len taký všeobecný popis.
Dnes je problem, že potrebujes marketing, aby si predávala. Treba mat vlastnú web stranku, sociálne siete a sponzorovať reklamy. Bez toho podľa mna nejde predaj takýchto veci. Samozrejme copywriterske texty, názvy produktov, budovanie lovebrandu… Možno by si mohla robit sperkarku, v zlatníctve, keď máš prax s umeleckou robotou.
Obdivujem ta , ze si vydrzala 20rokov podnikať s vyrobkami, ktoré Ti vlastne nezarobili nikdy dostatočne. Keď si predstavím 20rokov a nikdy nebyť v uspokojujucom nadbytku... trh s takými výrobkami je preplnený , vsadiť iba na toto jednu kartu bolo odvážne. Priznala si si to, síce po veľmi dlhej dobe, ale hlavne, že áno. Už teraz len začať od nuly v normálnej práci, pokiaľ nemáš nejaký super mega nápad na ďalšie podnikanie. Bez príjmu v dnešnej dobe nemôžeš ostať. Ked aj 3 smeny, nevyskusas- nevies. Keď poskusas aj viac robot, hlavne začni, iba tak zistis na co este stacis, co ti je uz vela alebo Ti mozno nieco sadne ako rit na serbel.
Želám Ti veľa šťastia, nezúfaj 🙏
@simca06022011 Áno,máš pravdu,je to presne tak ako píšeš.
@19gemini89 Áno,budem musieť. Už aj tak ma raz čaká najnižší dôchodok.
Ale tiež by som chcela vidieť tvoju tvorbu, pošli mi link prosím. Idu Vianoce snáď ma niečo aj osloví 🙏🏻🙂
@zuzzinkaa Link na sashe kde predávam písať nebudem,mohlo by to vyzerať tak že som diskusiu napísala za účelom zvýšenia predaja.
Budem krutá, ale toto nie je o tom, že si smoliarka… ty si proste robila jedno zlé rozhodnutie za druhým pri plnom vedomí.
Ja obdivujem ručnú prácu, tvorbu, šikovnosť, kreativitu… ale kurnik, keď rok vidím, že ledva z toho vyžijem, tak sa postarám najprv o normálny príjem a popritom ako hobby sa hrajkám a nie 20 rokov nasilu len aby som si mohla povedať Pani podnikateľka… a po 20 rokoch vyplakávať, že smola…
Bohužiaľ, budeš musieť zostúpiť zo svojho podnikateľského piedestálu medzi obyčajných ľudí a zamestnať sa, aby si splatila dlhy a zabezpečila si ako-tak dôstojný dôchodok.
Vieš čo nič nelutuj, robila si čo ťa bavilo 20 rokov asi až tak zle to nebolo keď si mohla platiť energie a jedlo ...či? Skôr narážam že ľudia strávia roky pri práci ktorá ich nebaví. To tiež nie je o.k....ci živil ťa manžel?
@sissy27 tak rok je krátka doba, ale teda 20 je veľa:D
@simca06022011 veď sama píše, že 20 rokov 🤷♀️ a po roku musíš vidieť, či to ide alebo nejde a nejako sa prispôsobiť (napríklad si nájsť prácu aspoň na polovičný, aby si mala nejaký stabilný príjem).
@apolka77 Zarobila som na na polovicu na nutné výdavky ako je strava,deti,odvody ale poplatky za hypotéku a bývanie platil muž.Ale za to som v domácnosti a okolo detí robila všetko ja,on nerobil nikdy nič.Dokonca robím aj lahšie mužské práce čo treba okolo domu.Tento rok mám ale celkovo najhorší a už všetko platí muž.Dohoda je ale taká že keď sa zamestnám budem prispievať čo najviac.
Ty máš iný problém a to veľmi nízke sebavedomie.Preto si šla pod cenu.Ked sa niečomu tak dlho venujem,tak si vážim svoj čas a viem sa ohodnotiť.Ani teraz nemáš guráž ukázať čo vyrábaš,prečo sa zato hanbíš? Čo keď chcem kúpiť,ale ty nie ,neukážem vám to,len som sa prišla posťažovať,že mi predaj nejde.Čo vlastne chceš?
@sissy27 Ďakujem za názor,viem ze som robila zlé rozhodnutia.A chcem to napraviť.
@sissy27 ako píšem, rok je malo.
@teki1 Napísala si to najvystižnejšie! Áno,mám nízke sebavedomie,toto je môj celoživotný problém.
Keď si videla,že ti to toľké roky nejde,prečo si s tým už skôr nesekla, ale až po 20 rokoch? To je hrozné dlhá doba. Ono vyrábať tieto rôzne vecičky do domácnosti treba najprv popri práci a ak to pôjde a hlavne pôjde to tak,že to fajn vynáša, vtedy sa tomu môžeš venovať a robiť sama na seba. Inak neviem k čomu by ti bola info o tom,či sa niekomu inému darí v podnikaní. Ono je podnikanie a podnikanie. Treba aj vedieť v čom podnikať.
Chápem ta,dnes máš deň blbec a všetko na teba doľahlo. Ale netreba zúfať. Vianoce nie sú o darcekoch,ale o rodine a pohode. Oddýchni si a od nového roka sup hľadať/ísť do práce. Začať treba niekde.
Fotka teda nebude?
Viem ako sa cítiš.. Ja podnikám síce iba štvrtý rok, ale ako prišla korona je to o držku..Tento rok živnosť pozastavuje a uvidím čo prinesie budúcnosť.. Tiež som na Sashe, ak sa mi tam podarí ročne predať 3 výrobky, som rada. Som zaregistrovaná aj na iných stránkach, ale 99% mojej tvorby som predávala len cez Facebook. Mám takmer sedem a pol tisíc fanúšikov, no venovať sa stránke, výrobe, komunikácii so zákazníkom, rodine(štyri deti) a ešte aj druhej rodine (kde sa denne starám o sestru s paranoidnou schizofréniou a matku s vysokým štádiom cukrovky - pred mesiacom takmer zomrela) je fakt niekedy na mašľu..
Čo som si všimla je veľmi dôležité zaujať potencionálneho zákazníka, zaujímať sa o neho atď.. Moje "podnikanie" bolo jednoduchšie, pretože to, čo vytváram ja, na Slovensku nikto iný nerobí (aspoň čo viem). Lenže tiež.. Cena.. Hodiny a hodiny práce a nájdu sa takí, ktorí mi aj vynadajú. Našťastie mám mnoho priaznivcov, ktorí su normálni a vždy, keď mi napíšu, teším sa ako keď som predala prvý výrobok..
Ak budeš chcieť popísať, kľudne mi napíš.
Tak nám pošlite link aspoň do spravy súkromnej🙂
Aj ja by som rada videla tvoju prácu, poprosím link do súkromnej správy
som v tvojom veku a plne chapem obavy. bez odbornej praxe, jazykov, po 50ke… ja som az teraz pochopila preco je prevazna vacsina predavaciek a upratovaciek v nasom veku. poradim ti kontaktne centra, zakaznicke, reklamacne linky, eshopy, balenie tovaru.. tam nechcu vacsinou smeny, jazyky ani odbornu prax.
si manualne zrucna, tak mozno viazanie kytic, kvetinarstva, zahradnictva..
V hand made treba predavat "lopaty" - teda myslim tym kurzy 🙂
Nerozmyslala si nad tym, ze niekde ponuknes kurz drotovania? Ak by si byvala vo vacsom meste podla mna by to malo uspech. Ak mas v okoli materske centra, vedia vacsinou poskytnut priestor a mnoho mam aj s detmi spolu rado tvori. A to uz ani nehovorim, ze tinedzeri maju malo co v ponuke a pritom mnoho dievcat rado tvori a mozno by si taky kurz radi skusili. Vymodelovat si vianocnu ozdobku - adventne dielnicky ako vysite! Uz je to tak na knap tento rok? Mozno by sa dali ako darcekova poukazka este predat take kurzy... ? S tym, ze vsetko si premyslis, pripavis, rozbehnes a konali by sa na buduci rok, co najskor akoby sa dalo zorganizovat to, dohodnut si niekde priestor. Vies si to predstavit?
Za taky kurz par hodinovy mozes dostat ovela viac penazi, ako za vyrobky... Ak sa ho zucastni 5-10-15-20 ludi. Tiez to nie je lahke, zohnat ludi, ale takymto smerom treba rozsirit svoje portfolio. A uplne komercne vzdy tu ozdobku, co sa bude vyrabat prisposobit sviatku - teraz vianoce, potom velka noc, ale aj na svadu, alebo ja neviem na co vsetko...
A tiez teda to drotovanie je tazka technika, mozno vies vseliake ine kurzy ponuknut - nielen drotovanie. Vascsina tvoriliek vie aj vselicoine ako len tu jednu techniku, hm? Vsetko zuzitkuj! A ako vravim, orientuj sa na materske centra, tam je vacsinou o vsakovake tematicke dielnicky velky zaujem. Alebo rozne kulturne domy tiez maju priestory, kde si viem take kurzy predstavit.
Mozno by si este nieco do Vianoc stihla zorganizovat, keby velmi velmi velmi chces. Alebo cez zimne prazdniny, ked nemudu rodicia co vediet s detuchmi robit, ked nebude snehu...
Nechcem samozrejme davat marne nadeje, mozno je uz tento rok neskoro. To vies ty, kolko energie a zapalu vies do toho vlozit. Mozno aj popri praci to robit - tak ako sama vravis, pol na polsi to mozes zorganizovat, polku casu upratovat domy na zivnost a polku robit taketo, a postupne, ak sa stanes dobra vo svojej propagacii pustat sa viac a viac len do tej hand made ....?
@mimusha3 Na facebooku som v skupine kde o podnikaní v handmade máva videa p.Anna H.
Možno vies o koho ide a presne ona toto hovorí že nízkymi cenami si priťahujeme ludí ktorý doslova vyhĺadávajú nízke ceny a na druhú stranu vela ludí nízke ceny odradia od kúpy.Potom je zase opačný extrém že ak má niekto vysoké ceny nájdu sa ludia ktorý nepríjemne komentujú vysokú cenu.Pritom mnohí ani nevedia koĺko hodín času je za výrobou a k tomu treba priratať aj pokazený material alebo čas na fotenie,vkladanie a popis výrobkov,komunikácia so zákaznikmi,balenie a chodenie na poštu atď.A toto som si ja do času nezapočitávala.

Ok,tak onak.Fotku svojej práce pridáš? Link na sashe?