Funguje vám podnikanie? Ja som večná smoliarka
Ponikala som takmer 20 rokov a je mi do plaču ako som si spackala život.Mám pocit že som večná smoliarka! Držala som podnikanie nasilu,lebo je to moje celoživotné hobby.A uprimne,bolo pohodlné pracovať doma keď boli deti malé a často choré.Ale čo z toho keď po zaplatení výdavkov mi ostávalo tak málo.Bolo aj vela rokov kedy som mala tak nízky prijem že som si neplatila odvody do socialnej poistovne a tie roky mi budú chýbať do dôchodku.Pred 2 rokmi som si požičala od rodiny peniaze a ešte som ich nevrátila.Tento rok je najhorší.Koncom roka ruším živnosť a už nikdy viac nezačnem podnikať.Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám? Mám svoje výrobky aj na Sashe a tam som už trištvrte roka nič nepredala.A čo sledujem aj úspešných predajcov každému sa predaj znížil.Posledné roky už neviem ani spávať.Budím sa medzi 2 až 4 hodinou ráno a už nezaspím.Len premýšlam a premyšlam.Viem v čom som robila chybu.Snažila som sa vždy predávať lacno.Často som pracovala aj 12 hodin denne ale zisk bol mizerný a keď sa mi niektoré vyrobky nepredávali,zničila som cenu až na vyrobné náklady.Takže som pracovala zadarmo.Nemám sebavedomie si dat adekvátnu cenu aj keď moje výrobky sú precizne vyrobené.Rozmýšlam aku si najdem prácu a rozmyšlam nad Vianocami.Tieto budú najchudobnejšie,mrzí ma to hlavne kvôli deťom.
Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám alebo pocitujete ekonomickú krízu? Bohužial ja si musím priznať ze sa mi nikdy nedarilo a už do konca života budem mať výčitky.
@jumama Ano,je to dobrý nápad ale ja už nemám silu nič skúšať a do niecoho takéhoto vkladať môj čas a energiu keď výsledok je neistý.Momentálne už chcem normálne zarábať,splatiť dlhy a niečo si aj na starobu našetriť.Ďakujem za tvoj názor,možno inéj,šikovnéj žienke toto pomôže.
Pozri, problém je v nasytenom trhu. Keby si sa týmto živila do 89.zarobis aj na nového Favorita. Ja som mala kolegyňu, jej muž stolárcil zo záľuby popri robote, vymyslel jednoduchý stojan na kvety za 100kcs a sekal to jak Bata cvicky, v sobotu nasustruzil, žena to nosila do roboty, aj on a koľko krát nestihla s tým dôjsť do fabriky a predala po ceste. Dnes sme zavaleni zo všetkym... Kuk skupinku Minimalizmus😃, drôt... Aj Uľuv neutiahol tieto kajsmetke😂a tuším aj zanikol... Jednoducho nastane deň, keď všetci majú supolove bábiky, hupacich koníkov, handrove bábiky, vybijany opasok, modransku keramiku... Aspoň si to skúsila a výrobky daj deťom predať na jarmoku.
@teki1 tiež by som si rada pozrela tvorbu ale myslím ze sa asi nedočkáme 🤷♀️
Je jedno ci sa ti zdá cena nízka vysoká, ty nemáš predaj čiže obrat. Je jedno akú skupinu ludi ťahas k sebe, nemyslím si ze ak by ten co moze dat dvojnásobnú cenu za ozdobu našiel u teba to co sa mu páči, tak ti nekúpi lebo je to lacne. Môžeš si vybrať segment aký chceš, predat pár ks predražených alebo veľa lacných. Ide o konečný výsledok tvojho obchodu. Koľko potrebuješ zarobiť + náklady na výrobu, postu = celková trzba. Vždy sa nájdu ľudia čo komentujú aj keby si mala priemerne ceny.
Kde inde predávaš okrem sashe?
@ahhola aj môj dedko tak poličky drevené vyrezávané a pod veci, predávali to ako teplé rožky:D
Ja podnikám s vlastnou tvorbou a darí sa mi ALE mám kompletne iný prístup a ovládam angličtinu takže moja skúsenosť bude logicky celkom iná. Úplne chápem ambíciu venovať sa tvorbe ktorú robím rada na plný úväzok. Ak je niečo čo viem poradiť tak sú to tieto dve veci
1 nemiešať hobby s prácou. To čo mi robí radosť je hobby to čo mi zarába peniaze je práca. Ak mi to nezarába peniaze je to hobby a musím hľadať niečo iné čo mi bude zarábať peniaze.
2 každý podnikateľ sa musí venovať prieskumu kúpischopnosti a marketingu. Pokiaľ to nerobím nepodnikám iba sa hrám.
Pre to mám ďalšie dva zdroje príjmu popri tvorbe. Po 5 rokoch mám vychytané chyby a aj slušné meno. Mám urobené prieskumy, milujem tvorbu ale zo srdca neznášam marketing. Nemusím vám hovoriť koľko času zaberie fotenie a vymýšľanie popisov a ja mám ešte aj YouTube kanál. Čím viac času tomu venujem tým menej tvorím a menej na to baví. Mohla by som robiť na plný úväzok a viem že by som zarábala no za cenu neustáleho stresu a hodín strávených pri činnostiach ktoré má nebavia. Preto mám prácu ktorá mi prináša peniaze a mám hobby ktoré má baví a občas mi zarobí toľko aby sa mi vrátil materiál, poštovné a ešte aj trochu zarobím.
Povedala by som že mi podnikanie ide, ale iba pre to lebo moje očakávanie je nízke. Nečakám veľký zárobok.
Taktiež som riešila cenotvorbu, učila sa ako správne ponúkať tovar a tiež som zvažovala sashe no moja tvorba nieje na Slovensku predateľná, ponúkam ju tam kde ľudia nemusia obracať každé euro a môžu míňať na hlúposti.
Ale to ako robím veci ja nemusí fungovať pre vás, určite by som na vašom mieste nezanevrela na svoje hobby, ale radím vám nájsť si takú prácu ktorá vám pokryje životné náklady a popri nej ponúkajte svoju tvorbu naďalej. Najprv práca až potom hobby. Zvládnete to, kreatívci si vždy poradia! držím palce
Odporúčam ti zložiť živnosť ku koncu roka, nie je dôvod s tým otáľať. Od Nového roka budú zrejme (podľa Mihála) výrazne zvýšené (a pre všetkých SZČO povinné) zdravotné aj sociálne odvody ( platby nad 200 eur/mesačne) - utiahneš to?
Neviem, aké máš v okolí fabriky - u nás v priem. parku sú ponúkané len práce v stoji, vysoké tempo, ľudia so zdrav. problémami nemajú šancu stíhať, odchádzajú, - ale u vás v okolí sú možno prijateľnejšie podmienky. Ale upratovanie asi bude najschodnejšia cesta.
Máš môj obdiv, že si 20 rokov robila čo ťa baví a väčšinou ťa to uživilo, navyše v oblasti kde ponuka prevyšuje dopyt. Držím palce aby si sa prestala trápiť a začala myslieť pozitívne ❤️
No asi nieco take to bude
https://www.sashe.sk/handmade/dekoracie-zavesne...
Na podnikanie treba mat bunky, a treba dobry napad. Sikovne rucky su az daleko za tym.
V case, 10r dozadu, ked som si zalozila ucet na sashe ja (ohyzdne veci som povyrabala 😂) si ho zalozila aj tato baba. https://www.sashe.sk/Lisbet - prisla s genialnym, neokukanym produktom, a dari sa jej dodnes.
Treba si aj uvedomiť, ze v tejto dobe a hlavne na Slovensku je po korone čoraz viac ľudí, ktorí obracajú každú korunu, myslím, ze budúci rok to bude s nárastom cien energií ešte horšie, takže títo malí podnikatelia, pokým nebudú mať hlavný príjem z prace a handmade veci ako vedľajší príjem, to budú mat veľmi tažké. Spoliehať sa na to, že navýšením cien za tovar sa podnikanie zachráni, v čase krízy, je nezmysel.
Autorka niekedy je lepsie sa pozriet realite do oci ako naivne zit v tom, ze sa buduci rok nieco zlepsi.Toto su veci, ktore sa dobre predavaju na jarmokoch, trhoch burzach hlavne v Rakusku, Nemecku aj cez intenet na predaj cez sashe by som sa nespoliehala.Dostala si tu vyborny tip na organizovanie kurzov ci kruzku pre deti.Rodicia hladaju stale nove aktivity pre deti, alebo aj samych seba na vycistenie hlavy.Uplne sa toho nevzdavaj ono asi tak dobre, aby Ta to zivilo to nezarabalo nikdy, ked pises, ze polovicu nakladov, ale tak peniaze nie su vsetko vychovala si deti, robila si co Ta bavilo, vela ludom si spravila radost.Oslovila by som obchodiky, koliby vo vychytenych tur.mestach dedinach..ja som minule nasla inzerat na FB nasej dediny kde pani ponukala u nej doma mini kurz vyrabania adv.vencov cena ma prekvapila bola neumerne vysoka bola som prekvapena v dnesnej dobe, ked su vsade videa ako si sama vyrobit
samozrejme mala bonus horuci caj a hrat budu koledy🙂ludia sa potrebuju stretavat a privitaju nieco nove len treba skusat a skusat a nezaspat na vavrinoch
@simca06022011 Predávam na instagrame,facebook,občas pridám inzeráty na bazoš.Ale najviac sa mi vždy predávalo na sashe a trhoch.Tento rok mám ale najhorší.
Autorka ak chces, mam dva weby zamerane na darceky/Vianoce/Advent a ktomu FB, kde mozem vyzdielat tvoju tvorbu. Navstevnost mam iba organicku, tiez su to hlavne moje zaluby, tie weby, ale mozno aspon cosi. Ak chces, napis mi do spravy.
Viac krát tu zaznelo, že ťa obdivujú že si to vydržala 20 rokov. A že smola. Realita je ale taká, že ty nemáš smolu. Ty si len zlý podnikateľ. 20 rokov si predávala niečo, o čo ľudia nemajú nič záujem. 20 rokov si robila niečo, čo ľudia robia popri bežnej práci. A namiesto riešenia financií si ešte aj v čase ťažkej finančnej tiesne miesto práce siahla po tom, že si si požičala. Odvody si neplatila. Finančná gramotnosť a vlohy pre podnikanie nula. A výhovorky na prácu že nemáš maturitu a angličtinu neovládaš lebo za tvojich čias sa učila ruština. Aj ja som sa ešte na škole povinne učila ruštinu a predsa plynulo hovorím nemecky anglicky. Takže prestaň sa ľutovať a začni sa zaoberať možnosťami aké máš. Fabrika, obchody, call centrum, sklady, tam všade nepotrebuješ maturitu a angličtinu. Niekde sa zamestnaj, nech máš konečne príjem a môžeš splácať svoje dlhy a potom popri tom môžeš premýšľať, akú inú prácu robiť. Teraz je prvoradé zamestnať sa bez výhovoriek, čiže začať byť konečne zodpovedná. A potom môžeš premýšľať nad prípadným zvýšením kvalifikácie. Máš 52, nie 72, ešte máš dosť času na zmenu.
počuj autorka... ty máš 52 a 20 ročné skúsenosti s podnikaním. predávaš na FB, IG - čiže ovládaš počítač a soc.siete (som o niečo mladšia a niektoré moje spolužiačky vedia ledva stiahnuť appku - keby sme nežili v appkovej dobe, tak sú stratené, lebo s PC proste nevedia). účtovníctvo ti robil kto? božedobrý, však ty vieš strašne veľa vecí, už ti to tu aj baby písali, nebudem ich opakovať 🙊 už aj si otvor nejaké kurzy, vianoce stráv nad vymyslením ich názvov a vymyslením miesta, kde si budeš robiť reklamu. a prestaň fňukať! úplne mám z teba depresiu 😀 si šikovná, to dáš! možno nie zrovna úspešná ale si vytrvalá!
@zuzanka.zuzu 20 ročné skúsenosti, ale v diskusii píše že v podstate nikdy nezarábala. Toto nie je cesta pre ňu, nie je kreatívna, nemá marketingový pohľad, nevie pracovať so sociálnymi sieťami. Je zlý podnikateľ a finančne negramotná (neplatenie odvodov, pri dlhoch si urobí ďalšie dlhý). Takýto človek ozaj nemá čo učiť a odovzdávať. Má sa pozrieť pravde do očí a pravda je taká, že 20 rokov robila zlé rozhodnutia. Je načase ísť inou cestou. Ale rozhodne nie učiť ľudí preboha.
Predávam všade,len tu vám neukážem,o čom je reč.Bla bla.Chcem vidieť, čo vyrábaš už konečne,lebo neviem si predstaviť keramiku s drôtom. Keď sa ti to 20 rokov predávalo,prečo sem nedáš link na tvoje sashe? Koľké by už možno včera dačo kúpili,ale nemajú kde.Prečo sa nevieš postaviť za svoju prácu a ukázať nám ju?
@melanta 4 r mala obchod ty vies, ze pri takychto veciach zaplatit najomne, zarobit na seba je tazke.3r pandemia kriza..predtym to mala asi skor hobby popri detoch a pravdepodobne dobre zarobil muz co sa mohlo zmenit.Spravila chybu poziciat si sice neviem naco, ked obchod uz nezivi na odvody?bola chyba asi dufala v vzkriesenie obchodu.Ty si clovek zamerany na cisla,uspech co je fajn, ale mozno ta suma co z toho vytazila jej vtedy stacila.Z vlastnou tvorbou by som podnikala iba popri svojej praci a hlavne v dnesnej dobe.Preco by ona nemohla bavit a ucit ludi?ved im nebude prednasat ako podnikat.
@luccija odporúčam prečítať si ešte raz dôkladne jej príspevok a potom aj každú jednu reakciu. A tiež to, koľko žien jej tu napísalo, že jej tvorbu chce vidieť a ignoruje to. Takže nie, človeka s týmto postojom by som učiť nepustila. Pretože ľudia sa prirodzene budú pýtať aj na iné veci a tam je ozaj veľmi zlým príkladom. 20 rokov je príliš dlhá doba na to, aby sme zhodnotili že prišla korona, tak sa jej nedarilo. Moje slová nie sú motivačné, ale niekedy je potrebné byť proste realista.
@melanta
Tiež si myslím, ze to učenie nie je moc dobrý nápad. Treba si ísť už normálne zarobiť. Pomaly každá tu píše, ze podnikanie ma bočný príjem, každá ma normálnu prácu, nechápem, prečo by autorka nemohla tiež.
@melanta Ďakujem aj za takýto názor.Aby som to upresnila.Mám 4 deti a štvrté som porodila ako 41 ročná.Medzi detmi je vekový rozdiel viac rokov a nie 2 až 3.Takže ono to nebolo vkuse 20 rokov ale samozrejme vyrábala som to aj na MD a RD ale vtedy bez živnosti.Skúsila som aj čo to je mať kamenný obchodík,bol maličky a hneď pri zástavke MHD.Po 4 rokoch som ho ale zatvorila pretože sa mi narodilo dalšie dieťatko a zamestnať predavačku neprichadzalo do úvahy.Musím ale aj povedať že môjmu mužovi uplne vyhovovalo že v domacnosti ani okolo deti nič nemusel robiť.Neriešil očr,chodenie po lekároch,nechodil do školy na združenia ani nerozvážal deti po krúžkoch.Doma bolo navarené,čisto,keď prišiel z práce mohol oddychovať.Takže ma podporoval.
Dnes som onnline cez firmareň živnosť dala zrušiť a odvsadial som vymazala moje výrobky.Bez živnosti je riziko ďalej predávať.Zvyšné výrobky porozdávam po rodine a poteším v domovoch dôchodcov nech si skrášlia bývanie😊
Ja už som dlho vnútorne cítila že sa chcem zamestnať,dnes si idem vytvoriť cez canvu životopis.Chcela by som začať pracovať hneď,čo najskôr aby som už v januári mala svoju prvú vyplatu.Lutujem že som nezačala pracovať aspon o mesiac skôr,teraz pred Vianocami by mi peniaze pomohli.Spoliehala som sa že pred Vianocami popredám svoje výrobky ale vidno že je kríza a ludia nakupujú len to najnutnejšie.
@melanta Autorku by som nezhadzovala, rozhodla sa živiť tým čo ju baví a mala smolu že žije na chudobnom Slovensku kde je životná úroveň väčšiny ľudí na chvoste EÚ. Tých 10-20% ľudí ktorým sa darí o handmade nemá záujem. Za mainstreamovy vrchol elegancie sa považuje pepco home decor, serepeticky z Číny a preplacana kolotocarska kabelka guess. Ľudia proste na handmade nemajú alebo ho nie sú ochotní zaplatiť. Vidieť to aj na 'handmade' stánkoch na jarmokoch. Kedysi nádherné veci, dnes 'ľúbive' vecičky ktorých za hodinu nasekas 50 kusov, alebo rovno prepredaj made in china. Navyše na skok od nás je Česko kde boli podmienky pre handmade vždy lepšie a kopec tvoriliek predávalo v podstate za náklady len aby sa im to doma nekopilo.
Chod čím skôr na úrad prace. Aby si nemala dlhy v poisťovni, lebo to tiež vie dobre skomplikovať život
Pozri, viem že chceš pohladkať dušu a ego. Ale je fakt čas začať normálne pracovať a už sa k tomu čo bolo ani myšlienkami nevracať
Držím palce
@katka700 Ďakujem.

Dnes vsetko lacno kupis v Cine, na rucne robene vyrobky ludia nemaju peniaze, alebo si ich urobia doma s detmi v ramci volneho casu. Poskytovat sluzby je rozumnejsie. Nepotrebujes material,... IT podpora, uctovnictvo, danove priznania,... Len v 52 nemas prax a tazko sa ti bude zacinat znova. Ludia sa chcu zivit svojim konickom, ale malokedy to funguje.
Najrozumnejsie bude stat sa zase zamestnancom. Niekam do statnej spravy, klud, istota, nenarobis sa.