Home office kvôli rozhodnutiu zamestnávateľa - kompenzácia nákladov
Ahojte, chcem sa spýtať ako to máte doriešené tie z vás, ktoré pracujú z domu, nie na "vlastnú" žiadosť, ale kvôli rozhodnutiu zamestnávateľa. Ako ja som veľmi rada, že sme doma, nakoľko mám piatačku na dištančnom, takže je to ľahšie takto o tom niet debaty. Ale už sme doma viac ako rok, teda od februára 2020. Využívam vlastnú elektriku, internet, počítač, tlačiareň....... Tak ma len tak napadlo, či niekomu zamestnávateľ aj prispieva na náklady spojené s HO. A ak áno do akej miery?
Ďakujem
@bluka2 ved normlane pc je taka mini krabicka :D to odpojim od kablov /monitora v praci a vezmem domov, napojim a idem.. :D
pozeram, akurat net a pocitace v tejto dobe 18x18x3cm (lenovo pozeram) ;) to fakt je pri nejakom tom pohrani sa s nastaveniami, lepsie na dlhodobu pracu doma, ako nejaky notebook, ak ma clovek uz doma monitor.
@simca06022011 😃 sranda, ja som to tak robila v práci, ale na doma mi nenapadlo si zohnať extra monitor
@bluka2 no ja som doma monitor mala , k svojmu pc... ale ak firma plnuje byt mesiac mesiace zavreta, tak ani ten monitor previezt nie je problem... lepsie ako kupovat notebooky :D
@dzina007 ono aj sme v praci o tom bavili, ale fakt firma ma poskytnúť pc ak ta necha doma na dlhšie. A tiež co sa tyka citlivych info ohľadom zákazníkov ako u nas a hrozili by vysoke pokuty pri uniku informácií tak si to nevezme firma na triko. Potrebuje aby mala urcite veci zabezpečené. Inak ja som rada ze chodím normálne do prace. Som medzi ludmi a zas ta cesta ma nejako extra nestojí. Doma by som sa zblbla...
co sa tyka elektriny a pod drobnosti, to by som neriesila. Vykompenzuje sa to napriklad tym ze nemusis platit za cestu, usetris cas, atd. Ale ak tak vela tlacis to su normalne opravnene poziadavky. U nas sa to sice nepreplaca, ale ludom co tlacia sa ponukla tlaciaren aj s materialom.
@zuzkalujza kamoska robi v zahranicnom korporate a dostala jednorazovy prispevok na zariadenie pracovneho miesta niekolko 100€ a prispevok na elektrinu cca 30€ mesacne.
@zuzkalujza ved to co kupujes si daj preplatit v ,,cesťaku,,. (Papier, toner). S elektikou a internetom asi nic neurobis, jedine, ze vam zamestnavatel prida nejaku fixnu ciastku ku vyplate.
Ked mas taku velku spotrebu tonera a papiera, to uz by som asi riesila a dala si to preplatit. Inak info od kamosky - mzdovej uctovnicky (ja neviem, nie som mzdarka), ked sme na home office, tak zamestnavatel nie je povinny poskytovat prispevok na stravu, robi to z dobrej vole (a asi aj je jednoduchsie to robit dalej ako to prerusovat a potom to zas rozbiehat), takze drzim hubu a krok, lebo na Ticket restaurant karte mi kazdy mesiac pristane okolo 80-90 Eur mesacne, za ktore robim nakupy v potravinach, a je to pre mna podstatnejsie ako prispevok 5 Eur za zvysenu spotrebu vody a elektriny.
@mimca77 tak to ma kamoska zle informacie:
citujem napr. https://www.ip.gov.sk/stravovanie-zamestnancov-...
... Nárok na zabezpečenie stravovania jednou z vyššie uvedených foriem má aj zamestnanec pri výkone domáckej práce alebo telepráce.
Aj keď za domácku prácu alebo teleprácu sa nepovažuje práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolností so súhlasom zamestnávateľa alebo po dohode s ním doma alebo na inom ako zvyčajnom mieste (home office), ide o výkon práce, počas ktorého mu vzniká nárok na zabezpečenie stravovania podľa § 152 Zákonníka práce.
... Cize ak zamestnavatel urci/prikaze homeoffice, prisposobovali sa tomu casto u niektorych aj pracovne zmluvy, tak ak odpracuje doma na HO nad 4 hodiny, rovnako mu patri stravne ako keby bol v praci. NIe je to, ze som doma lebo chcem...
Od 1. marca platí nový zákonník práce, týka sa aj home office
Novela zákonníka práce od 1. marca 2021 detailnejšie upravuje home office
Novela Zákonníka práce účinná od 1. marca 2021 bude podrobnejšie upravovať pravidlá domáckej práce a telepráce. Upravuje sa definícia domáckej práce a telepráce tak, že o takúto prácu pôjde len vtedy, ak sa práca, ktorá by mohla byť vykonávaná na pracovisku zamestnávateľa, vykonáva pravidelne z domácnosti zamestnanca (tzv. práca z domu). V pracovnej zmluve bude možné dohodnúť, že miesto výkonu domáckej práce alebo telepráce si bude môcť určiť zamestnanec.
Vyslovene sa ustanovuje, že pri domáckej práci a telepráci je zamestnávateľ povinný uhrádzať preukázateľne zvýšené výdavky spojené s používaním vlastného náradia, vlastného zariadenia a vlastných predmetov potrebných na výkon práce. Novinkou je, že zamestnanec vykonávajúci domácku prácu alebo teleprácu nebude povinný mimo pracovného času používať pracovné prostriedky slúžiace na výkon domáckej práce alebo telepráce (napríklad čítať a odpisovať na e-maily alebo prijímať telefonické hovory).
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/z... © Podnikajte.sk
ako toner a papiere by som si dala preplatit.. od toho mas realne doklad... to vycislitelne je...
ja ked potrebujem tlacit zbehnem cez vikend ked je prazdno do firmy a tlacim do zblbnutia... 😀
@bluka2
@simca06022011 moji kolegovia maju tie male krabicky pocitacove...
Ja ked som ale odchadzala z prace na HO vzala som pod pazuchu moj firemny velky workstation kedze je tam v nom kusok viac ako v malej krabicke, dva monitroy klavesnicu mysku...vsetko som si vybrakovala... lebo sa mi nechcelo robit cez notebook z domu 😀
@dzina007 no ved jasne, dá sa to v kľude preniesť 😂 a ja teda mam tu malú krabičku plnú všetkého co treba, ved sú v takej forme aj "hráčske" počítače, aj polovička ma na programovanie a grafiku taky istý Krpaty PC 😂. Ale to je jedno, pointa je v tom, že sa to v pohode dá preniesť, keď treba 😁 netreba paniku robiť a desiatky notebookov nakupovať... Ibak klávesnicu a myš som aj ja brala 😂 lebo tie mám v práci lepšie 😂
@simca06022011 ano je... 🙂 len ja som fasala este bednu.. a postupne do nej dokupovali veci ked bolo potrebne rozsirit ram a podobne... 😀
ale presne netreba sa bat... 😀
netreba si zamieňať domácku prácu a telepracu s ,,homeoffice" https://monikagajdosova.sk/blog/vybrané-zmeny-v...
@zuzkalujza Ahoj, no ja ti to poviem z inej strany. S manzelom pracujeme na HO uz rok a my ani nemozeme chodit na office, nakolko to nariadenia nedovoluju.
Viacero kolegov sa na tu kompenzaciu pytalo, ale firma povedala, ze pockaju na novy zakon, ktory bude upravovat podmienky HO, ale zial, zakon tam nic o prispevkoch nehovori.
My mame firemne notebooky a mobil. Bolo mozne v polke korony z firmy doniest monitory, ale to my sme uz mali kupeny svoj za vlastne. My tie monitory k notebookom potrbeujeme, nakolko si to nasa praca vyzaduje.
Kedze my s manzelom sme predtym pracovali z officu a mali sme ako benefit max. 7xHO na mesiac, tak nam doma stacilo robit aj z gauca. Avsak kvoli tejto situacii sme si museli doma zriadit malu kancelariu, co stalo cca 460eur (120 kan. stolicka + cca 180 stolik s polickou + 140 monitor + 20 klavesnica). Aj to podotykam, ze takto vie pracovat iba jeden z nas, druhy robi z gauca alebo z kuchyne (chrbat v prdeli...).
Co sa tyka nakladov na byvanie, tie su urcite vyssie, ale este nam neprislo vyuctovanie. Ale je potrebne mysliet na to, ze v praci pouzivate firemnu elektrinu, v praci idete na wcko par krat za den, v praci si zapnete radiator a my sme si bud nosili svoje jedlo alebo sme sa isli najest niekde. Ked sme sa isli niekde najst, tak nas to vyslo 9-10 eur. Teraz, ked si nieco chceme objednat z Bistra, tak nas to stoji minimalne 14-15 eur. (pokial si objednate fastfood, tak okej, je to menej..bavime sa vsak o varenej strave). Za rok, co sme doma je to teda pekna suma. Minuly rok sme mali preplatok na energiach 15 eur. Ked dojde vyuctovanie, tak to budeme vediet porovnat.
Priatel dostal jednorazivy prispevok 300€. Ale teda jedna sa o velku korporaciu a skor je to vnimane ako benefit na tlepsenie “pracovneho” prostredia. Nemusel ani nic dokladovat, ze ci si za to kupil stokicku, stol atd.
asi nejde uplne o to, ze to niekomu ne/napadlo pytat ale napr. moj zamestnavatel ma takmer rovnake naklady, kedze tiez stale plati najom, energie v office (mozno nizsie) a ked uz nic ine nasa domacnost ma usporu na benzine, elektricenke, obedoch atd. cize mne osobne v dnesnej dobe, ked som hrda na zamestnavatela, ze sme zo dna na den robili z domu, zabezpecil nam ruska, ked neboli dostat, antigenove testy na samotestovanie, zvysil si naklady tym, ze nam nevyhnutne dokumenty, gastrolistky a ine veci posiela doporucene postou (lebo nic nie je jednostranne) a vyjde v ustrety ako moze, aby nam ten home-office sprijemnil napr. chcela som dodatocny monitor, lebo v kancelarii som mala, dali mi ho, chcela som stolicku, lebo v kancelarii mame aergonomicke a mohla som si ju pozicat, pride tak trochu absurdne pytat si tych par EUR, ktore ani neviem ako by som vycislila 🙂 nehovoriac o tom, ze napr. mne osobne sa zvysil objem hovorov na sukromne ucely = ma teraz zamestnavatel ziadat polovicu pausalu :D tym sa nechcem autorky dotknut, je to samozrejme kazdeho osobna vec a kazdy zamestnavatel je iny, len sa nad tym zamyslam zo svojho uhla pohladu vo vztahu k mojmu zamestnavatelovi
@ofzuza u nas naklady na lety, hotely, diety plati vzdy klient, cize usetril akurat ten 🙂 a office nam stale funguje, je tam recepcna a na striedacku HR a financny controlling (bavime sa o kusoch) a tiez na vynimku v zasadackach kolegovia, ktori jednoducho pracovat doma nemozu/nevedia/nechcu, takze naklady ako kurenie, klima, kava atd. stale su (okej posledne menovane asi bude nizsie), na teambuildingoch usetril to je pravda, toto ale ide zo socialneho fondu, ktory aj tak musia tvorit = rozpustia ho inde preto sme dostali tie testy, ruska, poukazky na bistro.sk pocas online teambuildingu atd. cize nie v kontexte moj konkretny zamestnavatel stale plati co som napisala 🙂 ani by mi nenapadlo ziadat nejaku kompenzaciu, ja osobne som rada, ze som doma, po x rokoch na zahranicnych projektoch ale kazdy to mame inak
a asi sa neda generalizovat, nie je zamestnavatel ako zamestnavatel a nevidim nic zle ak sa niekto rozhodne si kompenzaciu pytat, ja osobne za seba neplanujem
@ofzuza ako nejdem to cele komentovat, ale uspora na "vypnutej chladnicke" tak to ma dostalo :DD
@simca06022011 ked si tam videla len to...
My sme dostali k ntb aj monitory, aby sme mali plne pohodlie. Pracujem v korporate a na meetingu s vedenim padla aj tato otazka. Odpoved bola, ze nam nic nebudu preplacat, kedze aj tak setrime na cestovnom a mozeme byt v pohodli domu a viac s detmi. Priznam sa, ze mne sa tato otazka zdala dost nemiestna vzhladom k situacii.
@romanovic myslím, že keby si za pol roka menila 3x toner (u mňa otázka 60+eur/ks) a mala nemalú spotrebu kancelárskych potrieb, či papierov, obálok, obalov... , tak by sa ti otázka o nejakom preplácani nákladov nezdala nemiestna 😁 ja síce nepreháňam, nemusí mi nik stôl a stoličku kupovať, ale teda využívam Ho roky a všetko to mam zabezpečené, ale ťahať náklady na kanceláriu zamestnancom nie je správne a obhajovať to úsporou na cestovnom (ako fakt neriešim elektriku za nabitie mobilu ani kávu a mliečko 😂 ale riadnu réžiu, čo podľa profesie môže byť nula aj stovky eur mesačne, plus napr niektore profesie aj tak do tej prace musia aj keď iba na otočku) ... No neviem. Našťastie pre zamestnancov, kde to nie je samozrejmostou je zmenený zákonník práce a náklady si vedia dávať preplácať.. Len ako som písala, u nás je to tak akosi roky automaticky brane ako. Kúpi si kolega diár, pero, toaletak na firmu, umyje si auto? Preplatí sa. Kúpim domov tlačiareň na firemné veci, papiere, obálky, zvyraznovace? Aj to... Proste nenatahujeme sa za to.
@zuzkalujza u nas vo firme bolo povedane, ze mame byt radi, ze mame vyplaty a nie ziadat notebooky. Nekompenzuju nam nic. Ani muzovi nie. A pritom maju v robote pekne benefity ako napriklad doplacanie do 100% vysky platu pocas PN. Cize u nich by som to ocakavala.
Pocula som, ze niektore firmy uz prisievaju a boli to sumy okolo 100€.
Tie naklady stupli vyraznejsie, lebo je to internet, PC, elektrina, voda a este aj klientov mam presmerovanych na sukromny telefon.
Nám budú s májovou výplatou platiť nejaky korona-priplatok, priznám sa, doteraz som ten názov chápala ako "život počas korony je psychicky náročnejší, tak si urobte radosť" a ono to fakt možno bude myslene ako odškodnenie za väčšie náklady na toaletak, chladničku, viac zatazenu stoličku 😂
Muzov zamestnavatel z vlastnej iniciativy preplaca internet do vysky 15 eur,kancelarske potreby (papier,toner,obalky,...),postove znamky a mesacne 30 eur prispevok na ochranne pomocky (ruska,respiratory,dezinfekcia,...) alebo vitaminy.
@zuzkalujza toner a papier by som si nechala uplne normalne preplatit na zaklade pokladnicneho bloku/faktury. Ja si davam preplacat aj diar alebo ine veci, ktore si kupujem k vykonu prace. To nieje o com... Ale chapem, ze mas zvlastny pocit zo ziadania o prispevok, ak to u vas vo firme nieje standardom. Chod do toho. Mas dost argumentov. Akurat nespominaj to nabijanie firemneho teledonu. 😄 Skor komplexne, ze ti bezi cely den pc.

@simca06022011 prosím ťa, vysvetli to s tou krabičkou - to znie ako nieco, čo by mohlo uľahčiť život