icon

Home office popri novorodencovi

lia09
9. dec 2016

vo vyssom stadiu tehotenstva som dostala ponuku pracovat z domu. Je to premna skvela sanca, kedze som bola dlho nezamestnana. Neviem presne na kolko hodin denne to je, vraj ako si zadelim. Len pracovat budem musiet co najskor aj po porode. Robili ste takto niekto? Da sa to zvladnut? Viem ze to zalezi hlavne aj od toho babatka, ze ake bude, len ma zaujimaju vase skusenosti.

Strana
z2
siska53
9. dec 2016

@lia09 Moja kamoska tak robila a cca raz do tyzdna sla na par hodin do firmy..ale dopadlo to tak,ze maleho musela dat ako pol rocneho do jasiel,lebo sa nudil,kedze sa mu nemohla venovat.

lia09
autor
9. dec 2016

@siska53 to som zase rozhodnuta ze tak male dieta do jasiel nie. Ak zvladnem s nim tak super, ak nie tak dieta na prvom mieste 🙂

miriell
9. dec 2016

Prezila som home office pri oboch detoch. Myslim si, ze zeny-matky su fenomenalne organizatorky vo vseobecnosti a dokazu si zmenezovat skoro vsetko 🙂 Uprimne, ked by som rozmyslala nad zamestnancami, tak by to boli matky s malymi detmi na ciast.uvazok, lebo tie zorganizuju aj to, co sa neda 😀

Pri prvej dcerke som pracovala intenzivnejsie po 2 mesiacoch od narodenia, pri synovi po 10 dnoch (odkedy som mohla sediet 😀 ). Pracu som robila velakrat subezne s plno inymi vecami: ked dieta zaspalo (klucova vec 😀 ), tak som medzitym rychlo varila, prala, upratovala, pracovala, fungovala som a dodnes fungujem na viacerych urovniach a robim vela veci popri sebe. Chce to len cvik a zvyknut si na novu situaciu a prisposobit sa. Ako rastie dietatko, menia sa aj navyky, dieta menej spi, takze najskor 3-4 h spanky sa zmenili okolo 1 roku dietata len na 1 spanok cca 2h, kde som musela stihnut extremne vela veci, ale dalo sa to. Vela veci som riesila az vecer, ked deti definitivne zaspali. Samozrejme, velmi vela mi pomahali moja mama a svokra a aj manzel. Vela veci som riesila s babatkom v kociku (ked spali) alebo v manduce/klokanke. Na prechadzku s detmi som sla spolu s postou, co som mala odoslat, pripadne so sluchatkami, kde som pocuvala a ucila sa nemcinu a anglictinu - vacsinou smerom do kopca a do lesa, kde som zaroven po porode chudla 😀
Samozrejme, ked boli deti hore, venovala som sa im aktivne, hrali sme sa citali, pripadne sme hrali spolu hru na upratovanie hraciek alebo hru na varenie polievky 😀 -davali nakrajanu zeleninu do hrnca...Nesnazila som sa veci silit a snazila som sa udrziavat urcitu fazu rovnovahy, kde ma moja praca tesila a bavila ma a zaroven to nebolo na ukor vlastnych deti.
A nedajte si nahovorit, ze deti tym trpia, ked ich mama pracuje, je to hlupost. Moje deti vedia, ze ked sa hrame, tak sa hrame naplno (neriesim pracu) a brala som to ako ventil od prace a povinnosti. Vedia, ze ich lubim a same su schopne prejavit lasku. Dolezity je aktivne straveny cas s dietatom - kolko hodin sa s nim aktivne hrate a venujete sa mu, nie kolko hodin stravite vela neho s tym, ze riesite aj tak ine zaujmy (telku, varenie, upratovanie).
Co je vsak klucove, treba si udrzat urcitu rovnovahu aj sama pre seba - vzdy v sobotu a v nedelu rano som asi na hodinu vypadla von sama do lesa - robim rychlu chodzu - sama som si ventilovala hlavu, myslienky, plany, ciele, riesila problemy alebo opacne neriesila vobec nic a len tak rychlo isla lesom a pocuvala les. Deti som nechala manzelovi, ved aj tak boli este vacsinou v pyzame, ked som sa vratila a dalej sme riesili nas rodinny zivot.
Vsetko sa da, ked sa chce 🙂

lia09
autor
9. dec 2016

@miriell wau tak toto znie uzasne, ked to budem zvladat len spolovice takto ako ty, tak budem stastna 😉 Mas moj obdiv

miriell
9. dec 2016

@lia09 Myslim si, ze su mamy, ktore museli zvladnut viacej - ostali same s babom, ci viacerymi detmi bez partnera a bez rodiny - to je fakt na obdiv: suplovat mamu aj otca zaroven a zachovat si urcitu rovnovahu, nezblazdnit sa a hlavne prezit prve roky 🙂
Vase slova si vsak velmi vazim a dakujem 🙂

meluela
9. dec 2016

@lia09 zalezi ake budes mat babatko. su take pri ktorych pomaly clovek medicinu vystuduje a su take na ktore by trebalo este dalsieho cloveka full time a nevies co je volny cas a spracha. Ja mam stastie skor na ten druhy typ a boli casy ked som mala dieta vacsinu casu na sebe priviazane a aj tak plakalo, ale meni sa to z tyzdna na tyzden a uz je to ovela lepsie. Ale vsak skus a uvidis, ak bude pohodove babo tak super a ak nie vzdy to mozes zrusit.

miriell
9. dec 2016

@yennn Napr. telefonaty som riesila velakrat pri dietati, ked spalo, inak som nedvihala, alebo ked bolo hore a volal viackrat, tak som zodvihla s tym, ze momentalne nemozem a ozvem sa mailom, alebo telefonicky, ked budem mat priestor. Ked poculi klienti v telefone detsky hlas, kazdy pochopil a vyriesili sme to neskor.
@salomuska Presne, ked ma clovek svoju firmu, nemoze povedat, ze teraz neriesim a znovu zapnem az ked budu deti v skolke. Bud ide, alebo nejde ☹
@lia09 Dolezite je, ze nemate deadline, pracu si zaclenite ako chcete - osobne som sa na materskej naucila vsetko urobit hned, lebo pri mojom stasti sa vzdy nieco stalo a stala som s pracou a to ma zbytocne stresovalo - bola som s detmi viackrat na operaciach a aspon prvotna praca bola urobena. Vylucila som pozierace casu (telku, mame ju doma iba na dvd pre deti a detske kanaly) a casom som nasla figle, ako si zefektivnit pracu a domacnost: pracku si nastavim vecer na rano, manzel mi kupil umyvacku a susicku (ale len posledny polrok) a dnes neviem, ako som mohla byt bez toho, strasne to ulahcuje pracu, deti mi pomahaju pri domacich pracach a berieme to ako srandu (velakrat): hrame hru, kto najskor vsetko uprace, davam doma hviezdicky za odmenu atd...take tie domace babske figle, aby veci fungovali lahsie 🙂
Na Vasom mieste by som to urcite vyskusala a sama zbadate ako Vam to pojde, ked to nepojde hned, tak to pojde neskor a inak (tym sa riadim cely zivot 😀 )

nelamol
9. dec 2016

@lia09 Ahoj, tak za mňa môžem povedať, že sa to dá v pohode. Pracovala som už dva týždne po prvom aj druhom pôrode. Pri prvej dcére som to nemala vopred naplánované, nevedela som, kedy po pôrode začnem pracovať, ale bola také dobré bábätko, veľmi veľa spala, v podstate od narodenia spáva dobre v noci aj cez deň (až na nejaké krátke obdobia), že som sa doma vlastne nudila, takže som začala pracovať. Pri druhej dcére som už mala zabehnutý určitý systém a nechcela som sa ho vzdať. Hoci je to už omnoho ťažšie, lebo od narodenia spáva zle v noci aj cez deň, až po roku a pol sa to začalo zlepšovať. Plus mám aj staršiu dcéru, ktorá stále niečo potrebuje alebo mi minimálne musí niečo rozprávať 🙂 Takže s jedným dieťaťom to bolo naozaj v pohode, teraz je to už náročnejšie, v podstate pracujem na úkor akéhokoľvek svojho voľného času a čiastočne aj spánku, ale dá sa to zvládať. Je to asi o nastavení a prioritách: ja mám dobrý pocit z toho, že vykonávam aj nejakú intelektuálnu činnosť, plus mám vlastný príjem, čo tiež nie je na zahodenie.
Čo sa týka konkrétnej organizácie času, pri prvej dcére som zvykla pracovať počas jej denného spánku (spala aj 3 hodiny v kuse) plus večer, keď už spala (ak som potrebovala). Pri mladšej to už tak veľmi nešlo, lebo cez deň spala mizerne, až posledné asi dva týždne pospí niekedy aj 2 - 3 hodky, a to už bude mať pomaly dva roky, predtým to bola slabota. V noci sa tiež veľmi často budila a ja som už bola večer veľmi unavená, tak som si zvykla ísť spať s deťmi večer okolo deviatej a vstať ráno o piatej. Do siedmej mám potom pokoj, kým treba začať staršiu budiť do škôlky. A normálne som zistila, že som menej unavená, keď skôr idem spať a skôr vstanem, než keď idem neskoro spať a neskôr vstanem.
V každom prípade ti veľmi držím palce, určite to zvládneš, keď budeš chcieť. Myslím si, že motivácia ti nechýba. Je veľa matiek, ktoré pracujú popri malých deťoch a zvládajú to, prečo by si ty nemala. Novorodenec nemusí nevyhnutne znamenať, že si niekoľko týždňov/mesiacov nevyspatá, rozbitá, nepoužiteľná.... Keď sa pozitívne nastavíš, bude pozitívne nastavené aj bábätko 🙂

kllamarka
9. dec 2016

@lia09 tak neskutocny rozdiel je pracovat lebo musis...alebo chces. Ono prave po porode - pokial si fyzicky OK, je to najlahsie zvladnutelne, pretoze babatka stale spia a papaju. Dokola. Ono horsie to bude ked budu potrebovat tvoju pozornost a budu aktivne. Za mna nie, pretoze ja chut pracovat nemam. Ale ty ano, tak hodne zdaru 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lia09
autor
10. dec 2016

@fidka79 no toho som sa obavala ale zatial ma maminy prijemne prekvapili 😀

alicka850
10. dec 2016

Ja som zacala robit z domu ked mal maly rok a poviem za seba, ze velmi zalezi od dietata. Moj spaval denne 2x20minut, takze to som bola rada, ze sa mam kedy najest. Po roku spaval uz len raz a tak 2 hod cez obed, takze sa to nejako dalo. Beriem vsak len veci s dostatocnym casovym odstupom, aby som mohla mat casovu rezervu. Ale ja mam vyhodu, ze si mnozstvo prace regulujem sama. Akurat maly bude mat dva roky a mam hlavu v smutku, lebo prestava cez obed spavat a fakt neviem, kedy to budem vsetko robit. Rano vstava o 5, a vecer chodi spat o 19-20,ale to chcem byt aj s muzom. Takze ak nemas pomoc a partnera, ci babku, co ti zabavi dieta na hodinu, ci dve, asi by som to zvazila.

mimasofia
21. dec 2016

Dobrý deň, viem Vám poradiť prácu na doma na internete. Ak by ste ešte mali záujem, prosím Vás, napíšte mi správu, každej z Vás odpíšem. Ďakujem a prajem všetko dobré

simca06022011
21. dec 2016

V pohode sa to da, ak je dietatko v pohode. Ja som officovala uz z porodnice :D v pohode som stihala, potom neskor cca 1,5+r a viac uz bola mala v jasliach, ale stae sm robila este chvilu z domu kvli chorobam a potom uz veget... Cez edn sme mali rezim, aj ked nespala, nacvicene sme to mali, vacsinu prace som si robila vecer, ked spala.. esteze spala :D ale mala som SOS naplanovae vopred, ze ak to nepojde tak den-dva v tyzdni skocm do prace... nepotrebovala sm. Ked uz bola vacsi tak veci co museli byt dorobene, cez uzaviery atd smr obila cez vikend, ocko zobral malu na predlzeny vikend k babke.. a bolo🙂

alex123andra
30. sep 2019

@miriell tiež by som rada robila home office svoju doterajšiu pracu...da sa mi to byt na telefone, prip.zavolať neskor...ako si to mala s pracovnou zmluvou a ostatnym aby si neprišla o materske...?

Strana
z2