Ideálny plat na osamostatnenie mladej ženy po škole?
Ahojte ,
chcela by som sa opýtať aký je ideálny plat na osamostatnenie a bežné fungovanie pre mladú ženu. Som rok po škole 2 stupeň (ING) a teda naberám pracovné skúsenosti. Môj plat je 1000 eur v čistom, no nemôžem si vôbec vyskakovať. Úprimne začínam byť nešťastná z platu a frustrovaná, s prácou som spokojná čo sa týka práce ale nie s platom. Šetrím ako viem, no neviem si veľa odložiť . Platím si všetko sama podnájom, stravu, TV, mobil.... Nemyslím, žeby som nejako bola haj buj, nekupujem si každý mesiac nové oblečenie, stravu kupujem bežne v supermarketoch v akcii, varím si obedy čo si nosím i do práce, auto nevlastním cestujem mestskou dopravou.
Chcela by som si začať viac šetriť aby som si za pár rokov mohla kúpiť auto, prípadne zobrať hypo na nejaký bytík.
Obzerať sa po novej práci ?ale v mojom meste je to skoro všade rovnako plus mínus.
Nájsť si ešte brigádu a to si odkladať? ďalej študovať? Zvažovala som či neodijdem do zahraničia, i keď mám pred tým rešpekt, bojím sa.
Neviem, či mám vysoké nároky , alebo jednoducho veľa míňam alebo ma zamestnávateľ zdiera, proste žijem od eura k euru ako sa to vraví. Nemám sa s kým poradiť na túto tému , takže by ma zaujímalo ako to majú ženy v mojom veku + -, či len treba vydržať a makať a makať.
Ďakujem za odpovede 🙂
Stravné lístky nie sú žiaden benefit, stravné je určené zákonom. Benefit môžu byť pre niekoho kto pracuje menej ako 4hod/denne…
Za mňa je 1000€ v čistom na absolventa dobrý plat. Ja by som šla brigádovať, nikdy nebudeš mat viac síl a času ako teraz na privyrobenie si.
mladá si myslí, že bude zarábať pomaly viac ako niekto s 10 ročnou praxou...
@marsmykkok áno, tu všetky zarábajú, teda ich manželia, 4000 a viac . 😉
Ak by sa držal človek len názorov na MK, tak by predpokladal, že reálne platy sú ďaleko vyššie ako sú v reáli....Každý absolvent potrebuje hlavne prax....bez nej vyskakovať nemôže, keďže vedomosti zo školy sú jedno a iné je prax v danej oblasti....treba pozrieť profesiu a mnohým padnú sánky nad reálnymi platmi🙂väčšina ponúk je okolo 1000 brutto😉žiaľ vopred nikto nevie reálny plat keďže vo väčšine prípadov sú k platu aj odmeny alebo osobné príplatky to sú položky ktoré môžu byť menné a sú nenárokovateľné....
A nechceš ist niekde do zahraničia pracovať? Ja som isla hneď po VS do Dánska, plat aj vtedy pred skoro 15r. 2500€ v čistom, aj keď som každý mesiac niekam vyletovala a mala samostatne bývanie, dala sa odložiť tisícka bez námahy… podľa mňa teraz bude tam pre absolventa určite trojnásobný plat tvojho ak nie viac. Ak zmeníš v rámci mesta, pochybujem, že ta čaká zásadný rozdiel
Trošku mimo tému, no ja len k tomuto: Rozhodla som sa prijať k sebe spolubývajúcu/ spolubývajúceho 🙂
O tom nerozhoduješ ty, ale prenajímateľ bytu, v ktorom bývaš. A nemusí s tým vôbec súhlasiť (predpokladám, že máš niečo také aj v nájomnej zmluve), prípadne môže pri viacerých najomnikoch logicky aj zvýšiť nájomné.
Mas vystudovanu strojarinu, ak by si mala este jazyky na vysokej urovni, radila by som Ti zahranicia. Pripadne ak chces SVK smer Zahorie … okolie Lozorna, rozbiehaju sa tam projekty … plat si vypytaj podla uvazenia … samozrejme min 200-300€ nad realitu aby si mohla spustit …
@heleninamama ja zase nechapem o akom dehonestovani Mariny pises...
Ja som na tom podobne ako Ty, ale bývam v Ba. Rok po získaní titulu Mgr. a v čistom mám tiež cca 1000€. Hneď po škole som sa zamestnala, som v práci rok, požiadala som teraz po roku o zvýšenie platu, zvýšili mi. Popri Tpp chodim ešte na brigádu, ktorú v pohode stiham - par krat do mesiaca.
Z výplaty síce neušetrím veľa, ale stačí mi, že si nakupim navarim a stihnem výlety pocestujem po Európe a šetrím na iných veciach zase. Aj ja som zvažovala zahraničie - hlavne programy ako Work and Travel v Amerike kde sa dá pekne zarobiť alebo aj v Európe...ale zatiaľ som sa neodhodala, ešte chcem zatiaľ byt na svk. No a postupne časom si dorobiť nejaké kurzy možno, vzdelávania vďaka ktorým by som si vedela viac zarobiť. Ak chceš, napis 🙂
@sella38 Ty si sa tak vyjadrila akoby recitovanie Maríny bolo nepodstatné, alebo že škola ju nenaučila finančnej gramotnosti. Obe tvrdenia sú hlúpe. Treba poznať aj svoju kultúru a školy sa venujú finančnému vzdelaniu žiakov už roky. Mnohí ľudia sú však sprostí a za to škola nemôže. Toto však nie je taký prípad.
Toto dievča skončilo náročnú školu, vie hospodáriť, ale finančne vychádza tak-tak a chápem ju, že chce viac. Netreba sa porovnávať s tými, čo majú menej, ale inšpirovať sa tými, ktorí majú viac. To je celé.
@taynee no mení na tom to, že vtedy sa hypo dávalo v 100 % výške a teda situácia spred viac ako 10 rokov je irelevantná na porovnanie so situáciou dnes. To, že tebe už vtedy nedali 100 %, nemení nič na tom, že ostatným dávali bez problémov. Vtedy stačil príjem a hypo mal každý. Teraz musí autorka najprv našetriť nie malú sumu, aby vôbec o hypo mohla rozmýšľať.
Podla mna je to standardny slusny plat. To, ze je z neho tazko vyzit, je vec druha, tu ti uplne rozumiem. Tiez som zivorila po skole, takto spatne bola chyba, ze som si platila cely byt pre seba(vtedy som to brala ako nutnost kvoli psovi), tam mi utekali stovky eur. Desat plus rokov po skole mam plat vyssi o par stovak eur, ale zivotna uroven sa mi znormalizovala hlavne partnerskym zivotom😂
Je smutne, ze na vysku zivotnych nakladov su proste priemerne platy nedostacujuce
Nerozmyslala si nad prestahovanim sa za pracou? Ja som hned po VŠ odisla z domu a prestriedala rozne prace, samozrejme v tom istom mojom odbore. Jednak som nabrala skusenosti a hlavne som si s kazdou novou pracou financne prilepsila.
Teraz po takmer 10 rokoch od skoly zarabam 2,5x viac ako bol moj prvy nastupny plat.
Neboj sa zmeny, si mlada, nemas zatial rodinu ani zavazky, nemusis sa fixovat v jednej praci kde ti ktovie kedy a ci vobec zdvihnu plat. Obzeraj sa po niecom perspektivnom a dobre platenom. Neboj sa vypytat si viac rovno na pohovore, nemas co stratit, prinajhorsom ostanes pracovat tam kde doteraz 🙂😉
Nahodou na mna vyskocili nejake pracovne ponuky pre inzinierov.
Obávam sa, že na Slovensku oveľa viacej nezarobíš. Mladí ľudia to majú teraz skutočne veľmi ťažké, ja si to ani neviem predstaviť ako mladý človek ako ty môže sám , bez partnera, bez pomoci rodičov niečo našetriť - a o hypotéke ani nehovorím. Ani ti neviem poradiť , len tie múdre rady, čo tu ostatné píšu , že aké máš veľké nároky atd .. sú úplne odveci podľa mňa . A viem o čom píšem, mám deti v tvojom veku
Mas tieto možnosti : ist do spolubyvania, pripadne sa deliť o najom s kamoškou, pribrať si este popri tpp brigadu, alebo ist do zahraničia vyskúšať šťastie. Vzdy sa mozes vrátiť na Svk. Alebo si najst vztah a o náklady sa delite, jedného dňa aj tak budes chceit muza, rodinu atd.
Pri 1000 eurovom plate v čistom by som si ja osobne vedela ušetriť min 400 eur. Za predpokladu ze byvam v sharovanom byte ale to nie je pre každého. Ak chces luxus samoty, tak plat. V Prahe vela ludi okolo 30 zije v zdieľanych bytoch, normalne pracujú po firmách ako manageri atd. To len tu na svk chceme vela muziky za malo penazi.
Chápem Tvoju frustráciu a veľmi dobre jej rozumiem: na druhej strane, pri všetkej úcte, v Považskej Bystrici s platom zrejme veľa nenačaruješ. Skúsila by som sa zamyslieť nad nejakým netradičným riešením, z našej rodiny bol pred pár rokmi chalan ako strojársky inžinier na niekoľko rokov na ropnej plošine v Severnom mori, myslím, že firemná krajina bola Nórsko. Jasné, že na to treba odvahu, ale v tom čase mal mesačný plat vo výške Tvojho ročného.
Podľa mňa na absolventku dobrý plat a pekné, že sa snažíš o viac. Vyskúšaj buď pozrieť zahraničie, strojarina je atraktívna, alebo tie brigády. Teraz máš vyššie náklady, lebo si sama. Časom, keď možno budeš s niekym žiť, náklady si budete deliť.
@rony2255 rok už pracujem...Nie je to moje merítko, nemáš mať prečo v hlavu v smútku, každý máme iné podmienky na živobytie a iné nároky. Ak si so sumou v pohode, vystačíš nemáš prečo riešiť. Ja to riešim pretože nevystačím so sumou tak ako by som si predstavovala, preto hĺadám riešenie ako to optimalizovať k mojej spokojnosti. jednoducho som chcela z zistiť ako som na tom. Tak napríklad spolužiačka zarába 1300 v čistom v obdobnej profesii ale sú tam zas iné podmienky pracovné ako mám ja, takže asi sa to nedá zrovnať a paušalizovať . Na stravu miniem viac kúsok pretože mám intolerancie.

@liz_lemon tak nevieme kde presne autorka pracuje, kedže to nepriblížila. Ja som v súkromnej sfére pracovala kým nebola “úloha” hotová, čiže beriem, že všade je to inak