icon

Ideálny plat na osamostatnenie mladej ženy po škole?

14. jan 2024

Ahojte ,

chcela by som sa opýtať aký je ideálny plat na osamostatnenie a bežné fungovanie pre mladú ženu. Som rok po škole 2 stupeň (ING) a teda naberám pracovné skúsenosti. Môj plat je 1000 eur v čistom, no nemôžem si vôbec vyskakovať. Úprimne začínam byť nešťastná z platu a frustrovaná, s prácou som spokojná čo sa týka práce ale nie s platom. Šetrím ako viem, no neviem si veľa odložiť . Platím si všetko sama podnájom, stravu, TV, mobil.... Nemyslím, žeby som nejako bola haj buj, nekupujem si každý mesiac nové oblečenie, stravu kupujem bežne v supermarketoch v akcii, varím si obedy čo si nosím i do práce, auto nevlastním cestujem mestskou dopravou.

Chcela by som si začať viac šetriť aby som si za pár rokov mohla kúpiť auto, prípadne zobrať hypo na nejaký bytík.

Obzerať sa po novej práci ?ale v mojom meste je to skoro všade rovnako plus mínus.
Nájsť si ešte brigádu a to si odkladať? ďalej študovať? Zvažovala som či neodijdem do zahraničia, i keď mám pred tým rešpekt, bojím sa.

Neviem, či mám vysoké nároky , alebo jednoducho veľa míňam alebo ma zamestnávateľ zdiera, proste žijem od eura k euru ako sa to vraví. Nemám sa s kým poradiť na túto tému , takže by ma zaujímalo ako to majú ženy v mojom veku + -, či len treba vydržať a makať a makať.

Ďakujem za odpovede 🙂

Strana
z4
autor
14. jan 2024

@lonely66 vďaka za odpoveď 🙂 áno viem jazyky , nie nejako špeci na začiatku by to bol isto stres a trebalo by sa mi dostať do aktívnej konverzácie ale myslím, že nič čo by som nezvládla . Skôr je to ten stres a strach z neznámeho ale zvážim isto aj túto možnosť kým som mladá 🙂

autor
14. jan 2024

@daniela1911 aha, tak vidíš už som múdrejšia s tými stravnými. Pravdu máš. Tak teda nemám žiadne benefity v práci.

autor
14. jan 2024

@sella38 to je tá finančná negramotnosť ľudí? prosím ťa ty tu o čom píšeš? nikde som nespomenula, že si nárokujem na plat 2000 eur ako ,,čerstvý,, pracujúci, absolútne si nepochopila príspevok, akurát si si tu prišla uľaviť.

autor
14. jan 2024

@justxme ďakujem za odpoveď , nech sa ti darí a posúvaš sa vpred. Áno, vidím ten problém, že platiť sama bývanie mi je aktuálne na škodu, takže isto poriešim spolubývanie a aj nejakú brigádu. 🙂

autor
14. jan 2024

@sasa1310 prišla si uľaviť? či podĺa seba súdim teba alebo závisť? evidentne si nepochopila absolútne príspevok. Ahoj

autor
14. jan 2024

@ysseba nie neskúšala som.

autor
14. jan 2024

@malasandrika prehodnotím to, ďakujem za info. 🙂

betulinka1
14. jan 2024

Ziadna praca nie je zbytocna nakolko ju budes mat v životopise. Chvilu pockaj a kludne sa pozeraj po inej praci. Myslim, ze sa s tvojim vzdelaním najde aj lepsie platená praca, len si po skole, takze na zaciatok je to super.

autor
14. jan 2024

@bluka2 zvažujem aj túto možnosť, musím si to premyslieť. Chcem istotne sa nejako pohnúť , vyštudovať Ing. tiež niečo stálo takže to chcem zhodnotiť pre seba nech sa mám lepšie.

autor
14. jan 2024

@betulinka1 vďaka za inteligentný komentár 🙂 budem trpezlivá

rony2255
Autor odpoveď zmazal
janaolas332
14. jan 2024

Na to,že si skončila VS a pracuješ na Slovensku z môjho pohľadu máš plat celkom fajn...ale ja som presne z rovnakej finančnej frustrácie a vidiny šetrenia xy rokov na vlastne bývanie odišla na 2 roky do zahraničia,kde som si našetrila na 20% z hypotéky a kompletnú prerábku.

autor
14. jan 2024

@taynee tak nedá sa porovnávať vtedy a dnes. Na tú dobu si mala kráľovský plať. Veď dnes len 300 eur necháš na strave za mesiac , všetko je drahšie , všetko išlo hore. Na nechty nechodím a som nefajčiar.

autor
14. jan 2024

@sasa1310 presne 20% a xy podmienok k tomu.

autor
14. jan 2024

@rony2255 samozrejme, rozumiem. No ak si čítala celý môj príspevok, rozumieš aj ty mne , ako zmýšľam... čo chcem. Nebudem predsa čakať na ,,bohatého sponzor manžela,, :D chcem využiť roky driny na VŠ. Ako píšeš , to že mám dosť dobrý plat , nie je zadarmo a za pekné oči. Stálo to dosť odriekania a driny. Myslím, že strojarina nie je len taká čongolongo škola , či ako by som to nazvala. ...Snažím sa optimalizovať výdavky a makám na sebe ,chcem sa posúvať vpred kým som mladá plná energie, čo nie je nič nezvyčajné. Nečakám 2000 v čistom ako čerstvá pracujúca osoba na SK. ( aj to som si tu teraz prečítala od jednej čo si prišla uĺaviť.) Uvažujem triezvo, preto som tu založila vlákno, od ktorého očakávam rozšírenie info , aby som sa vedela zariadiť a rozhodnúť ako čo ďalej. 🙂

autor
14. jan 2024

@chodec15 luxus možno pre toho , kto by mal kde bývať. No ja nemám možnosť bývať s rodičmi a na internáte sa po škole bývať nedá. Teda, mohla by som si nájsť lacnejší variant bývania, no toto si ošetrím , spolubývajúcim. Vďaka za názor.

autor
14. jan 2024

@janaolas332 takže ma úplne chápeš, zvažujem túto možnosť aj hlavne kvôli jazyku, ktorý by som potom vedela na SK zúročiť po materskej .

rony2255
Autor odpoveď zmazal
rony2255
Autor odpoveď zmazal
janaolas332
14. jan 2024

Pozrela som si ceny bytov v PB,dajme tomu taký priemer 100-tisic dvojizbový, kedy musíš mať minimálne 20-tisic nasetrnych, čo rátam aj keby si si pri mega dobrom plate ušetris 600 e mesačne máš minimálne 3 roky. Ja ťa úplne chápem,ako píšem bola som na tom veľmi podobne ako ty,mala som uz ako také odborné skúsenosti s prácou na Slovensku...len tie platy a nedostupnosť bývania 😐 išla som, zarobila, vyskúšala ,,otukala sa'',kým ma tu nič nedrazalo.aj, keď práca mimo odbor,a pozri vždy sa môžeš vrátiť...ale všetko mi stalo za to, a po návrate ani neviem ako hneď som si našla prácu v odbore. Tiež som mala myšlienky,že aha mám vs a robím niečo iné,ale stalo mi to za to, možno niekto napíše,že mladí chcú všetko a hneď...len pri cenách bytov a slovenských platoch,pokiaľ nezarabas fakt 3-tisic moja frustrácia z vlastného bývania len rástla,tak som skusila, pomohla si a som spokojná 👌

autor
14. jan 2024

@rony2255 tak sme rovnaká krvná skupina a dobre vychované, že sa vieme a chceme živiť samé, pretože veľa žien je pohodlných zdvihúť zadok a zneužívajú muža, manžela , partnera na financovanie svojho života. Ja mám teda takých v okolí kopu, žiaľ.

autor
14. jan 2024

@janaolas332 vďaka za pochopenie a triezvy pohľad , presne som v tej situácií, čo si aj ty bola pred rokmi , takže ma plne chápeš. Áno, napísali mi tu i takí, že ako mladá chcem hneď 2000 a neviem čo, No tých názor ma nezaujíma , lebo nepochopili, čo sa tu pýtam a potrebujem dozvedieť.

taynee
Autor odpoveď zmazal
sella38
15. jan 2024

Ty si nepochopila nas,ktori sa ti snazime povedat, ze 1000€ v cistom je (zial) na Slovensku pre absolventa bezny a na slovenske podmienky slusny plat. Nic viac, nic menej.
Ano, na Slovensku zije mnozstvo Slovakov s VS 😉, ktori maju takyto plat aj po rokoch a mysliet si, ze je to kvoli tomu, ze sme ochotni za tolko robit a ze keby sme sa postavili vsetci!! tak.... naivita. Potom je potrebne zmenit odbor alebo krajinu...

A ano, stale si stojim za tym, ze namiesto toho, aby sme deti v skolach ucili podstatne a realne veci do zivota, tlacime do nich Marinu a Mor ho. Lebo mysliet si, ze kulturu naroda moze clovek spoznat len odrecitovanim dlheho textu, stylisticky a jazykovo pre dnesnych mladych nezrozumitelneho, je tiez hlupe....

marsmykkok
15. jan 2024

Autorka vôbec si nepochopila môj príspevok o tých sumách. Nebol vôbec proti tebe, ale proti trendu na MK že 1000 alebo 1500 eur nie je plat a že šikovný človek zarobí minimálne 3000... Tvoj plat je ok a proste mnoho ľudí na Slovensku mimo BA má plat 700,800,900 roky a robia zodpovednú prácu. Ale hoci firmy hľadajú zamestnancov ťažko tie platy sa nedvihaju veľmi. To je proste realita na SK. Druhá je nedostupnosť bývania ak nemáš bohatých rodičov. Tiež som s tým bojovala a bojujem. Je to ťažké zaplatiť nájom, získať hypotéku. Ja napríklad v dnešnej dobe chcem vždy niečo svoje hoci možno menšie a nie luxusne prerobené ako nejakú istotu. Dnes malo vzťahov vydrží do konca života. A na to že si s mužom zoberiem hypotéku by som sa nespoliehala. Poznám ľudí roky podnajmy, našli partnera alebo partnerku a zobrali si niečo na hypotéku, po pár rokoch sa rozviedli a neostalo im nič a teraz majú po 40 a žijú v nájme. Teda dobre rozmýšľaš že chceš niečo svoje hoci cesta k tomu je ťažká bez bohatých rodičov čo by podporili.

Strana
z4