Ideálny plat na osamostatnenie mladej ženy po škole?
Ahojte ,
chcela by som sa opýtať aký je ideálny plat na osamostatnenie a bežné fungovanie pre mladú ženu. Som rok po škole 2 stupeň (ING) a teda naberám pracovné skúsenosti. Môj plat je 1000 eur v čistom, no nemôžem si vôbec vyskakovať. Úprimne začínam byť nešťastná z platu a frustrovaná, s prácou som spokojná čo sa týka práce ale nie s platom. Šetrím ako viem, no neviem si veľa odložiť . Platím si všetko sama podnájom, stravu, TV, mobil.... Nemyslím, žeby som nejako bola haj buj, nekupujem si každý mesiac nové oblečenie, stravu kupujem bežne v supermarketoch v akcii, varím si obedy čo si nosím i do práce, auto nevlastním cestujem mestskou dopravou.
Chcela by som si začať viac šetriť aby som si za pár rokov mohla kúpiť auto, prípadne zobrať hypo na nejaký bytík.
Obzerať sa po novej práci ?ale v mojom meste je to skoro všade rovnako plus mínus.
Nájsť si ešte brigádu a to si odkladať? ďalej študovať? Zvažovala som či neodijdem do zahraničia, i keď mám pred tým rešpekt, bojím sa.
Neviem, či mám vysoké nároky , alebo jednoducho veľa míňam alebo ma zamestnávateľ zdiera, proste žijem od eura k euru ako sa to vraví. Nemám sa s kým poradiť na túto tému , takže by ma zaujímalo ako to majú ženy v mojom veku + -, či len treba vydržať a makať a makať.
Ďakujem za odpovede 🙂
Autorka aj keby zarabas dva krat tolko ako zaciatocnik v obore a sama nemozes mat nasetrene tazke tisice...to matematicky prihliadnuc na beznu reziu a platby proste nevychadza.. vsetci by sme mali radi vsetko hned a potom polovica mladych zadlzena neuvazene v uveroch na auta, dovolenky, byvanie na 40 rokov a vysoke uroky bez rozmyslu ;( Lebo chcu mat vsetko hned... Predychaj a uc sa a zlepsuj a dovzdelavaj v obore... Medzitym cestuj,setri,uzivaj si zivot...
Mozno by bolo dobre zohnat niekoho k sebe do podnajmu. Najskor sa opytaj znamych,ci nemaju niekoho spolahliveho. Moj kamos takto po rozvode zobral spolubyvajuceho k sebe do bytu a hovoril,ze to bola velka pomoc.
@autor ani ja som v Tvojej situacii nemala partnera a ani nebyvala u rodicov, ale ked som chcela nasetrit, najom musel ist na polovicu so spolubyvajucou. Nema spolubyvajuca len nevyhody. Potom uz som byvala sama az ked som nasetrila ten kus, tj mala vlastne, aj plat pokrocil a vekovo som sa posunula do kategorie "moj komfort bez cudzieho cloveka v najme".
A vobec to netrvalo dlho. Nastupny plat som mala obdobny plus som dochadzala do prace denne 40km tam a 40 spat.
Nie je problem ze nemozes byvat s rodicmi alebo mas nizky plat, problem je ze hned si si tak nastavila standard ze prosto neusetris.
@anjelicek26 toto nie je môj prípad, žeby som chcela všetko hneď, netrafila si, len som chcela vedieť ako to majú ženy ktoré su podobne študované ako ja aby som mala prehľad, či sa poobzerať ďalej alebo som na tom ,,ok,, 🙂
@colsami jasné vďaka za odpoveď, pojdem cestou, že si nájdem spolubývajúcu. Tak som ten typ ženy, čo maká na sebe a do vienka som nedostala nič zadarmo. Takže mám vysoké alebo teda možno vyššie nároky a jednoducho nechcem strácať čas, chcem si našetriť na svoj komfort a hlavne na horšie časy ke´d budem na materskej 🙂
Aky velky byt mas a kolko platis?
Pozri, tu ti budú písať, že 1000 v čistom je málo, aj napriek tomu, že to je normálny priemerný plat. Ale tie ženy tu už majú deti a niečo odrobene, čiže predpokladám preto to vnímajú takto, inak si to neviem vysvetliť. Ta tisícka ako taká nie je zlá, ALE keď nemáš partnera a musíš platiť nájom a stravu sama, tak veľa neušetríš, to je pravda. Keby si v PB platila za nájom čo ja viem, 500e + strava vymyslím si 300, to je dokopy 800e. Pre teba samotnú je to veľa, ale keby si platila len polovicu, tých zvyšných 400 môžeš šetriť. Žiaľ, bývať sama v dnešnej dobe nie je také výhodné. Možno sa pozrieť po nejakej izbe, že by si nemusela platiť celý byt. Ak si spokojná v práci, asi by som nehladala hneď novú. Ani v BA ti nedajú oveľa viac, pripadne čo viac by si zarobila, o toľko viac by ťa stal nájom. Zahraničie tak isto.
@dzejny656 opýtam sa k tomu platu, neviem odkiaľ si ale ak si z BA? tam by bol cca aký plat v mojej pozícií, ke´d píšeš , že málo? Ak máš nejaký prehľad pokojne napíš, budem rada. Zvažujem aj sťahovanie keďže ma tu nič nedrží.
Plat máš v pohodičke. Skús si pár mesiacov značiť všetky výdavky, uvidíš kde tie peniaze odchádzajú a či je šanca s tým niečo robiť
Zacinala som rovnako, ale teda pred 15 rokmi kedy boli byty sice lacnejsie ale boli vysokanske uroky. Mala som TPP + brigadu, dost som si odkladala, nechodila na dovolenky a zury, nekupovala somariny. Nasporila som si nejaku cast a rodicia mi "vybrali" zo stavebneho sporenia par tisic a kupila som si garzonku v krajskom meste. Drzim palce nech sa ti zadari vsetko po com tuzis🍀
@justxme áno to je pravda. Predpokladám, že mi tu nebudú pisať ženy, čo majú xy odrobené , že 1000 je málo, žeby nevstali ani z postele. :D prípadne tie, čo majú deti alebo ich dotujú muži. Jasne som špecifikovala , kto som čo som.
ty sa stale pytas ale neodpovedas
kolko platis za byt a kolko izbovy je
aku mas pracovnu pozicu
@buberova stalo sa , nie je s tým šanca nič robiť je to pár eur do plusu ke´d sa ešte viac uskromním, potom prijde ďalší mesiac ke´d treba niečo nákladnejšie kupiť, čo ja viem zimné topánky a podobne, takže v tomto cestu nevidím. Rozhodla som sa prijať k sebe spolubývajúcu/ spolubývajúceho 🙂
akoze podla mna mas super plat, skor by som si nasla nejaku brigadu tak na doma, stranky ako pracanadoma.sk hlada tam stale niekto na texty a take veci, ja si chcem spravit teraz este Social media manager kurz, a spravovat stranky, aj ked ja som v zahranici, ale ja keby som este raz mlada 😅tak nevaham a odchadzam do zahranicia , pochodit svet. najdi si nejaku partacku, si bez zavazkov. Ale teda nato sa musis citit, co nie kazdy chce , ale naucis sa jazyky, uvidis ine kultury, zazijes kopu zazitkov. Ale tak to som ja,a kazdy to ma inak ☺️
Na to, aby si vedela každý mesiac poriadne šetriť to nie je.Tak to je...1000 eur, keď si sama, platíš podnájom, stravu je skoro od výplaty k výplate smutné, ale je to tak.Casom možno nájdeš lepšiu prácu, budete 2 a bude to o inom.
@iv007 ďakujem krásne 🙂
Dobry napad je najst si brigadu. Mat pracu..kde sa vies vypracovat. Prip. neskor doplnkove vzdelanie.
@luccija áno je to od výplaty k výplate a nepatrím k ženám, čo rozhadzujú, žúrujú , užívajú si život plnými dúškami. Chodia po reštikách. Som normálna , priemerná žena čo varí, stará sa o domácnosť, chodí z roboty unavená a takto dokolečka :D sem tam zbehne na kávu s kamoškou.
Konkrétne čo sa platu týka, tak ja som nedávno končila 2. stupeň VŠ a plat mám podobný. Akurát teda tá moja praca má pre mňa veľa plusov, veľmi sa mi ju nechce meniť kvôli pár stovkám navyše. Výrazne vyšší plat by som nezískala ani tu, v rámci BA. Miesto toho robím ešte prácu z domu, ako tu už vyššie niekto písal.
@justxme no ja mám benefit len stravné lístky nič viac ( teda ak si donesiem obed z domu) aké iné benefity máš? Ak akú prácu z domu robiš? ak nechceš napísať nemusiš prípadne možeme aj do ss 🙂 rozhodla som sa zobrať k sebe spolubývajúcu a aj víkendovú brigádu, ( len ešte neviem akú) a budem si odkladať z brigády. Koĺko sa ti podarí cca odložiť mesačne. Kedže si nedávno končila tak si vekovo na tom ako ja predpokladám.
Tak autorka skús napísať aké ti vyšli hodnoty. Možno ti poradíme na ktorých oblastiach života by si vedela ušetriť
To je ta financna negramotnost ludi.... Kde chodia mladi k tej predstave, ze po skole budu mat 2000€ ciste? Lebo 1000€ v cistom je bezny plat, za aky pracuje velke mnozstvo Slovakov...
Hlavne,ze ich ucime recitovat Marinu...
Ako hlavný benefit vnímam to, že môžem hocikedy pracovať z domu, resp stále. Popri tom mám teda čas aj na "part time" prácu, ktorú tiež robím z domu - pre jednu firmu prekladám rôzne texty. Niekedy je toho viac, niekedy menej, ale obe veci čo robím ma bavia. Zarobím tak akurát, mám aj na výlety, míňanie, aj niečo ušetrím, ale teda bývam s priateľom, čiže tie nálady na bývanie a stravu nie sú až tak vysoké ako keby som žila sama.
Mne sa páči predstava absolventov po VŠ že hneď dostanú prácu kde zarobia minimálne 2000 eur....tak to ale nefunguje...autorka: si absolvent - je to tvoja prvá práca, čiže si bez skúseností, neviem čo by si chcela....to že si VŠ pre tvojho zamestnávateľa veľa neznamená, ak nejde o špecifickú pozíciu či štátnu alebo verejnú správu, tak firma vezme skôr človeka so SŠ ale s praxou v danej oblasti ako s VŠ a bez praxe.....záleží aj odkiaľ si, lebo väčšie platy sú hlavne v korporátoch, len si premysli či chceš väčší plat na úkor byť v úráci od nevidím do nevidím či mať stresovú prácu a vyšší plat ako prácu ktorú máš rada s nižším platom.....
A skúšala si si pýtať vyšší plat v súčasnej práci?
Autorka no tak v štátnej správe, ak by si mala tabuľkový plat, poberáš v tabuľke 6 až 8 celkom slušne, plus sa dá zvyšovať osobný príplatok. Nerobíš nadčasy a stíhaš aj brigádu. Ak chceš stabilné miesto, a popri tom budeš získavať prax aj mať kľud, toto je cesta.
@sella38 Táto slečna nie je finančne negramotná a nechápem ani dehonestovanie Maríny. Proste, plat je to nízky pre absolventa VŠ, ktorý pracuje na plný úväzok a chce aj žiť. Nejde o vek, ale o náklady na život.To, že to mnohí robia za menej je smutné a zároveň absurdné, keďže táto krajina dáva mesačne stovky eur v podobe rôznych sociálnych dávok ľuďom, ktorí sedia doma na riti, ale platy tých, ktorí chcú pracovať a pracujú stále poriadne nerastú.
Keď Ťa nedrží vzťah a bývanie, odporúčam pozrieť sa smerom na Žilinu. Kia dáva VŠ viac, ale musíš vedieť výborne ANJ, plus sú tu rôzne dodávateľské firmy pre automobilky a strojárske podniky v okolí. Alebo pozri Čechy, muž je tiež vyštudovaný strojár, má absolvované VUT a istú dobu pracoval v Ostrave, v AM. Do Moravsko-Sliezskeho regiónu chodia pracovať stovky Slovákov, ale aj Poliakov. Od Ing. však tiež však vyžadovali jazyky na vysokej úrovni, keďže pôsobili po celom svete.
@malasandrika ani v sukromnej sfere sa nerobia nadcasy, ja som v sukromnej sfere, pracovna doba je 7:45, a presne tolko ludia aj odrobia, ziadne nadcasy nikto nerobi

@colsami nemám partnera, mám pred tým rešpekt bývať s cudzou osobou ale ak chcem šetriť nemám na výber. Spolužiačky, kamarátky bývajú s rodičmi alebo teda s partnermi. Je pravda , že dvom sa to ťahá ľahšie.