icon

Je morálne, ak nastúpim do práce počas tehotenstva?

evazhoufova
25. jún 2025

Považovali by ste to za amorálne ak som nastúpila do prace, zaucam sa tam a už v podstate pri podpise zmluvy som vedela že čakám dieťa? Keď mi miesto ponúkli ešte som nebola a ano je to neplánovane. Chcela by som tam ostat a pripadne na rodicaku robiť na dohodu

Strana
z2
balerina2025
25. jún 2025
@smajliica

Za mňa úplne v pohode. Nemáš povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Mysli v prvom rade na seba.

@smajliica nema? ani po dovrseni 12 tt?

denkabemommy
25. jún 2025

Neni to úplne FairPlay ale zas netvárme sa, že všetci robíme len dobré a správne veci. 🙂

smajliica
25. jún 2025
@balerina2025

@smajliica nema? ani po dovrseni 12 tt?

@balerina2025 nie, nemá povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi ani po dovŕšení 12tt.
A @autorka ja som vedela o tehotenstve už počas pohovor a zamestnávateľovi som to povedala, až po 2 mesiacoch v novej práci 😅

lalala94
25. jún 2025

Keď mala moja dcéra 8 mesiacov, začala som pracovať v jednej firme na skrátený úväzok. Pohovor k nim som robila, keď mala ešte len 6 mesiacov, čiže čakali na mňa dva mesiace. Brali ma ako hotového človeka, čiže zaúčaná som nebola nikým. Dva týždne od nástupu som zistila, že som tehotná. Týždeň som rozmýšľala čo urobiť, zavolala som šéfovi, dohodli sme sa na rozhovore, kde som mu povedala pravdu s tým, že ak ma vyhodí ešte v rámci skúšobnej doby, plne to chápem (na čo by som mu tam bola, keď som mala ísť znova o pár mesiacov na materskú)? Nuž a jeho reakcia ma fakt prekvapila - nechal si ma tam. ;) V septembri sa vraciam späť, druhá dcéra bude mať v tom čase 20 mesiacov. Čo tým chcem povedať je, že nikdy nevieš, ako to vypáli. Možno by si ťa tam nechali, ak máš zručnosti, ktoré sú žiadané a potrebujú ich. Mne napríklad poďakoval za úprimnosť a to, že som mu to povedala. Neviem no, ja by som to nezamlčala. Nespalo by sa mi dobre, moja situácia bola ale trocha iná. Ja som mala MD istú z prvého zamestnania, toto bola moja druhá zmluva.

evazhoufova
autor
25. jún 2025
@smajliica

@balerina2025 nie, nemá povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi ani po dovŕšení 12tt.
A @autorka ja som vedela o tehotenstve už počas pohovor a zamestnávateľovi som to povedala, až po 2 mesiacoch v novej práci 😅

@smajliica ako to zobral? Ja som práve po 2 mesiacoch .. a mám tu dilemu.

evazhoufova
autor
25. jún 2025

Ja si viem predstaviť ako to vnima zamestnávateľ. Ale sama si prídem v nepríjemnej situácii. Mohla som sa skúšať zamestnať kým som čakala na toto miesto…. A dávno mat po skúšobnej.

smajliica
25. jún 2025

Úprimne sa z toho tešili. A to ma najali aby som vybudovala a viedla celé oddelenie 🙈 nechali si ma, aj keď som bola ešte v skúšobnej.
No ja som sa veľmi rýchlo vrátila do práce a s dieťaťom je doma manžel.

evazhoufova
autor
25. jún 2025
@smajliica

Úprimne sa z toho tešili. A to ma najali aby som vybudovala a viedla celé oddelenie 🙈 nechali si ma, aj keď som bola ešte v skúšobnej.
No ja som sa veľmi rýchlo vrátila do práce a s dieťaťom je doma manžel.

@smajliica gratulujem, tiež nad tým rozmýšľame, teda manzel sa ponúkol,ale rozdiel v plate 4000>1500 by bol citeľný

sissy27
25. jún 2025
@evazhoufova

@mamina7070 fiktivne meno, neboj 🫶🏻

@evazhoufova nie je to sice uplne fer voci zamestnavatelovi, na druhej strane kto pozera na to, co je fer pre teba? A ked uz, tak to neoznamuj na konci skusobnej doby - stale ta moze prepustit - ale az po jej uplynuti. Ved hadam nepojdes rovno na pnku, takze este par mesiacov do porodu odrobis.

luccija
25. jún 2025

@evazhoufova ja som nastúpila a bola som tehotná a ešte som to nevedela.Zobrali to v pohode bola to štátna správa a robila som do konca.Priznala som to až po skúšobnej dobe a po RD som sa vrátila.Nerob si z toho stresy

nika11103
25. jún 2025

Koľké z vás sa tu do nej pustili a za čo prosím Vás ? Keď je žena doma na PN pindate , keď nič nerobí , pindate . Tak asi si zratala , že keby im povie , že je tehotná , možno ju pošlú hneď na druhý deň domov . Vy sa tu niektoré ženy tvárite a robíte strašne dokonale . Nepovieš zamestnávateľovi že si tehotná ? Si neférova hanbí sa . Pozrel sa manžel na druhu ženu na ulici ? Tak to ja by som sa s ním už okamžite rozviedla . Chcela by som Vás naozaj vidieť v reálnom živote , ako sa správate .

Autorka , povedz to , keď sa na to budeš cítiť . Nič a nikto na svete nie je teraz dôležitejšie , ako to malinké babatenko . Na ničom inom nezáleží ! Držím palce . A ps : amorálne sú na tomto svete oooomnoho horšie veci

evazhoufova
autor
25. jún 2025
@nika11103

Koľké z vás sa tu do nej pustili a za čo prosím Vás ? Keď je žena doma na PN pindate , keď nič nerobí , pindate . Tak asi si zratala , že keby im povie , že je tehotná , možno ju pošlú hneď na druhý deň domov . Vy sa tu niektoré ženy tvárite a robíte strašne dokonale . Nepovieš zamestnávateľovi že si tehotná ? Si neférova hanbí sa . Pozrel sa manžel na druhu ženu na ulici ? Tak to ja by som sa s ním už okamžite rozviedla . Chcela by som Vás naozaj vidieť v reálnom živote , ako sa správate .

Autorka , povedz to , keď sa na to budeš cítiť . Nič a nikto na svete nie je teraz dôležitejšie , ako to malinké babatenko . Na ničom inom nezáleží ! Držím palce . A ps : amorálne sú na tomto svete oooomnoho horšie veci

@nika11103
Moc Ti ďakujem

selenka7
25. jún 2025
@nika11103

@nika11103 presne tak, súhlasím!!! Aj presne preto to tu tak vyzerá, že ženy odkladajú materstvo na neskôr, lebo treba mať istotu zamestnania, mať sa kam vrátiť, mať našetrené a pod.... A potom sa už častokrát nedarí. Žena je vždy diskriminovaná, zamestnávateľ zamestná radšej muža alebo ženu s odrastenými deťmi. Myslela by som v prvom rade na seba a na to bábätko, najmä ak Ťa tá práca baví a chceš sa tam vrátiť a evidentne aj oni chceli teba. Nikde nie je napísané, že budeš doma až tri roky. Ak je to férový zamestnávateľ, miesto ti podrží a vezme to v pohode.

adreena
25. jún 2025

Ja by som ešte nehovorila, potom sa už s bruchom nezamestnanáš nikde, a z čoho budeš žiť? Plus aj o materskú prídeš, to sú dosť veľké peniaze, ja by som počkala. A čo ak povieš, a potom potratis? Proste toto je život, musia aj oni s tým rátať. Nemusíš byť tehotná, môže ťa napríklad zraziť auto a byť dlho pn, a tiež musia hľadať niekoho iného.

karlamon
25. jún 2025

Ja žasnem jak tu teraz zas idete písať o fér play a hovadinach.. Ak by písala autorka, že chce vydrbať nejak so štátom, aby získala nejaké navyše alebo vyššie príplatky, tak by ste ju tu ukamenovali, že vyžiera štát.. Keď sa normálne zamestná a má v pláne pracovať kým sa dá, tak aj to je zle 🙄🫣 Autorka rob jak uznáš za vhodné, kým sa ti dá, kľudne pracuj.. Držím palce aby zdravie slúžilo ♥️

froneet
26. jún 2025

Ja som zistila ze som tehotna vecer pred zacatim novej prace. Nepovedala som to do nieco vyse 2 mesiacov myslim aj to kvoli tomu ze som potrebovala dvihat tazke veci ( vynimocna situacia, nie pointa tej prace). A citila som sa blbo ale zijem v UK a boli s tym v pohode. Tu viacmenej neexistuje ist na PN na rizikove, jedine z nejakych naozaj vaznych dovodov a materska je cca 10 mesiacov a nie 3 roky. Ja som robila do 39. tyzdna. Chapem aj ze pre zamestnavatela to ale moze byt zataz ked ta zamestnal a potrebuje ta a teraz 3 roky nebudes robit. Ja som v praci vysvetlila ze 6 rokov sa nedarilo a nikto nemoze cakat ze teraz do porodu nebudes nikde robit ked to takto vyslo. Babatko je najdolezitejsie.

yoginka231
26. jún 2025

Ak je to sukromnik ano. Ak je to štát tak v poriadku.

wieruska1
26. jún 2025

Stalo sa mi rovnake. Povedala som, ze som tehotna a ze nie je fer nastupit. Boli velmi mili a dohodli sme sa, ze ked uz sa po materskej budem chciet vratit do pracovneho zivota mam sa ozvat. Ozvala som sa a nasledne som pre tu firmu pracovala 7 rokov 😉 treba byt korektni.

Strana
z2