Je možné pracovať na plný úväzok pri dennom štúdiu?
Ahojte. Môžem ako študent denného štúdia na vš zároveň aj pracovať na plný úväzok? Je to možné?
@lubina skôr moja otázka narážala na tie odvody a ako to vôbec potom funguje s poisťovňami. So zvládaním školy problem nieje..
ked bude student aj zamestnancom, tak sa jeho status zmeni. Zamestnanec musi platit odvody na socialne a zdravotne poistenie. Uz nebude viac poistencom statu, akoby bol keby iba studovat. Bude musiet platit odvody z platu ktory dostane.
@lubina odvody platí zamestnávateľ nie?
A co chces ist studovat ? Pokojne mi napis DM. Tiez chcem studovat a pracovat sucasne a rada by som o tom pokecala.
@domi235 ja už študujem. A dostala som návrh na dobrú pracovnú ponuku. Tak som chcela zistiť ako to funguje
Odvody Ti zamestnavatel bude strhavat zo mzdy. Pozri si vypocet cistej mzdy z hrubej vs supee hrubej (cena prace).
Ako chces stíhať pracovnú dobu a zároveň sedieť na prednáškach?
@laila22 normálne, prednášky niesu povinné. A rozvrh si robím sama
@iwesska ako vieš môj pracovný čas?
Ak sa smiem opytat aku skolu studujes ?
@domi235 ukf nitra, filozofická fakulta
Aky odbor ?
@domi235 Cudzie jazyky v projektovej praxi
Odvody plati zamestnavatel ale z tvojho platu. Teda aj z tvojho platu ''v tvojom'' mene..dochodkovy socialny fond atd. Ak.budes mat napr.1100 v hrubom v cistom po odratani odvovod mas okolo 900eur. Ale.neviem si to predstavit ako to casovo zvlsdnes . 8 hod. Praca + byt v skole par hodin. Potom prepokladam priprava do skoly zaberie cas
@elviku11 ale.mi nevieme ci taku pracu dostala.
Autorka - prednasky nie su povinne. Tak potom aka je kvalita studia? Len si precitas nejake skripta a hotovo? Co skusky?
@ibatanecnica vďaka za vysvetlenie vyššie. Snáď keby viem že to zvládať nebudem tak sa nič také ani nepýtam.
Prezentácie z prednášok sú nahravané do interného systému školy. Z nich si robím sama poznámky. Čo so skúškami? Školu študujem druhý rok, tak viem ako to tam funguje.
Ano je to mozne. Budete normalne studovat - status student. A zaroven pracovat, u zamestnavatela budete mat status - zamestnanec. Bude za Vas normalne platit odvody. Ma to viacero vyhod - ak by ste nahodou otehotnela pocas studia, tak sa Vam rata normalna materska z prijmu.
Ja som tak pracovala celu VS - najprv skrateny uvazok a potom uz TPP.
Este povas VS som otehotnela a nasledne cerpala matersku. Jedine co Vam skola neuzna je “tehotenske stipendium” ani ziadne vyhody pre studenta. Nakolko na nic nemate narok pokial pracujete 🙂
Ja som studovala a po konci 3 ročníka VS uz na plny úväzok pracovala. V podstate teba ma zaujimat iba tvoja cista mzda, co ti ide na ucet. Ostatne je v hrubej mzde a odvody, rocne zúčtovanie a vsetko robil zamestnavatel. Netusim, ci mal nejake benefity zato, ze som bola študent, mna zaujímala cista mzda na ucte. Ale za mna to bol dost casovy zahul. Mala som 6 rocnu VS a teda som 3 roky nemala cas na nic. Iba skola a praca. Cas v skole som si dorabala alebo nadrabala u zamestnavatela. Proste mi musel vychadzat pracovny mesiac aby som stihla aj zápočty, prednášky, ktore boli povinne (25 rokov dozadu), skusky. Ak mas moznost zobrat skrátený úväzok, napr. na 6 hodin, tak radsej chod do toho skráteného úväzku. Aspon teda ja som bola dost unavena, niekedy v praci od siestej rana do siestej vecera cely tyzden aby mi vychádzal cas v danom mesiaci. Plus psychicky náročná praca. Hned nato som potiahla aj doktorát ale priznam sa, ze uz som toho mala plne zuby a tahala celkom na hrane svojich fyzických moznosti.
@dombia ďakujem 😄
@betulinka1 skrátený nebude potreba, ale ďakujem za radu. Do práce nebudem chodiť každý deň.
Mozes mi napisat DM, mam viac otazok na dany odbor.
Autorka neviem co sa paprcis. Ja som sa pytala ako to funguje kedze som sa s tym nestretla.
@ibatanecnica nepaprcim sa, veď som ti aj napísala ako to funguje. Ale je úplne zbytočne písať niekomu, ako to je ťažké a neveim čo. Keby viem že to nezvládnem, tak sa nič takéto nepýtam .
Ty si napisala na TPP. TPP je na 8 hodin, zvycajne sa nerobi v noci. Ako student VS by si sa mohla naucit klast zrozumitelnejsie otazky.
@iwesska vies že ona existuje aj práca, keď nechodíš celý týždne do nej, iba nejaké dni? A stále je to tpp. Ja neviem, či máte predstavu že každý jeden človek kvasí v práci 8 hodín celý týždeň alebo čo. 😄 Snáď keď som napísala že som dostala zaujímajú pracovnú ponuku, tak to nebude nejaká predavačka v obchode.

A preco by to nebolo mozne (pravne to nie je zakazane), len ci to zvladnes...to je ina otazka, denne studiu a plny pracovny uvazok je asi dost narocne. Samozrejme potom uz treba dat aj pozor na odvody do poistovni a pod.