Je možné vyplatiť mzdu bez účtu?
Rozhodla som sa zrusit ucet s tym, ze chcem dostavat peniaze na ruku. Moze to zamestnavatel akceptovat ked to nahlasim, ze ucet nemam? Idem do novej prace a tam chcem nahlasit, ze peniaze mi maju vyplacat na ruku. Da sa to? A ako to je v pripade, ze sa naskytne exekucia a dotycny nema ucet?
Prosim Vas vyjadrite sa k otazkam, naozaj ma nezaujima ci mam robit vsetko pre to aby som exekuciu nemala...odpovedajte mi iba na otazky. Dakujem
Ahoj ja som v korporate, okrem Hypo nemam dlhy, aani exekuciu, ale z ineho dovodu, mozno pre niektorych prilis konzervativneho by som chcela dostavat peniaze na ruku, v nasej firme to vsak nie je mozne, som v korporate cca 800 ludi. ako to je osetrene v zakonniku prace som este neskumala, zatial ma to nepali.
Baby prosim Vas nerieste exekutorov dobre? Len ma to napadlo. Chcem vyplacat peniaze na ruku aby som mala lepsi prehlad kolko minam a vadia mi v banke hlupe poplatky atd.
Vo väčšine firiem to možné nie je ani v malých firmach. V korporáte už vôbec o tom nechceli počuť, ale ani v malých firmach. Kolegyňa to chcela, aby nemusela platiť poplatky za vedenie účtu. Pokiaľ ide o exekúciu, aj keby si mala výplatu v hotovosti musí mzdarka odvádzať exekúciu. Na toto ti žiadny zamestnávateľ nepristupi
myslím, že to nie je možné, vyplácať na ruku ( iba ak by ťa platili načierno)
Zamestnávateľ musí vedieť preukázať, že ti mzdu vyplatil, ako ti to preukáže, že Jolanka v utorok o pol štvrtej co si nepamätáš?
Nemusíš platiť žiadne poplatky stačí keď si nájdeš banku ktorá tvojim potrebám vyhovuje a exekútorovi sa vyhneš len keď budeš robiť načierno.
To ci ti zamestnavatel bude ochotny vyplacat mzdu v hotovosti zavisi asi na dohode. Ale uprimne vo vacsich firmach urcite nie, v malych je to otazne...pri exekucii si exekutor lustruje povinne osoby cez socialnu poistovnu, kataster nehnutelnosti, evidenciu vozidiel. takze ak si zamestnana oficialne, v pripade exekucie je nepodstatne akym sposobom je vyplacana mzda.
Banku ( fio) mam zadarmo, ziadne poplatky, ked ti uz ide o to . A myslim,ze skor minies peniaze ,kt mas v hotovosti ako tie, kt mas na ucte
@vevebono prepána, však samozrejme podpisuje pri prebratí peňazí papier, snáíď si nemyslíš, že jej ich strčí do ruky kdesi medzi dverami. žiaden zákon neprikazuje posielať mzdu výlučne na účet.
Autorka, dnes má každá druhá banka účet bez poplatkov a keď ti príde mzda, tak si ju choď vybrať, ak ti ide len o to.
No to by ma zaujimalo ako sa dosiahnut lepsi prehlad s tym ze mas hotovost... Prave naopak - s uctom vidim kazdy cent kde som minul. Vidim grafy minania, historiu, kategorie - ci na potraviny ci dopravu ci skola ci byvanie. A nemusim pre to nic spravit. Nic sledovat, nic zapisovat, nic si pamatat.
@bombulinka ona sa pýta na ruku v zmysle v hotovosti, nie načierno. V hotovosti vyplácaná byť môže, zrážky zo mzdy sa robia pri spracovaní mzdy, tj. vyplatený dostane len "zostatok"
@lindus_esterka práveže ja pamätám, jak sa dedko vadil, že to nie je jeho podpis. A to neslo o vyplatu, ale len výplatnú pásku. Preto som to napísala
Ak berieš výplatu v hotovosti, pri preberaní podpisujes vyplatnicu.
@lindus_esterka väčšina zemastnavstelov s vyplácaním mimo účet ani nebude súhlasiť
Pre účtovnícky je to nadbytočna praca.
Sú banky ktoré vedu účty bez poplatkov
Záleží od firmy, kde pracuješ. Ja mam v pracovnej zmluve dokonca podmienku, akú banku musím mať, kam mi príde výplata. Účet mám ale úplne zadarmo
môže ti vyplácať v hotovosti - ale môže aj odmietnuť - ak nemá zabezpečenú osobu oprávnenú na hotovostný styk. u nás vo firme to nejde
Pracujem v zariadeni pre seniorov a chcem ist do FN
tak to musíš zistiť u zamestnávateľa...
Pre ekonómku to bude práca navyše, musí ísť pešo do banky/bankomatu, alebo sa dať odviezť autom, vybrať hotovosť z účtu a doniesť tvoju výplatu a z tým zabije čas ktorý mohla venovať práci.
Tak sa spýtaj či je taká možnosť, prípadne ti nacenia poplatok za túto nadštandardnú službu.
Ak má hotovostnú pokladňu a bežne pracuje s hotovosťou tak by to bolo jednoduchšie.
Ak zrušíš účet v banke ako budeš platiť elektrinu, vodu, plyn? Lebo na pošte za to zaplatíš takisto hlúpe poplatky.
Veď si daj účet zadarmo, minimálne 3 banky taký majú aj bez podmienok, a peniaze si môžeš vybrať hneď ako ti príde výplata. Aj keď neviem aký väčší prehľad z toho budeš mať, veď máš na účte všetko vo výpise. Možno nejaká menšia firma by tu umožnila peniaze na ruku, ale v mnohých by sa ti za takúto požiadavku asi zavreli dvere
Zamestnanca vôbec nemusí zaujímať či to je pre mzdára/účtovníka práca naviac. Vyplácame cca 80% miezd na účet, ale stále dosť miezd vyplácame v hotovosti alebo šekom na adresu.
Pokiaľ nie je spôsob dohodnutý v PZ ešte vedia mať hlavne korporáty dohodnutý spôsob vyplácania v KZ či IS (vtedy nový zamestnanec ak podpíše PZ musí súhlasiť s KZ, ktorú mu mali dať prečítať pred podpisom PZ) - no pokiaľ nič také u zamestnávateľa neexistuje - riadi sa zamestnávateľ ZP.
Spôsob výplaty mzdy sa dohaduje hlavne priamo v PZ. Pokiaľ tam máš uvedené - na účet, zmena výplaty na hotovosť alebo šekom - bude ale už na dohode medzi tebou a zamestnávateľom.
Zo zákona ja ako zamestnávateľ (§130 ZP) neurčujem akým spôsobom si nechá zamestnanec mzdu vyplácať. Uvádza sa spôsob, ktorý si určí zamestnanec. Až pokiaľ chce tento spôsob zmeniť - už ide o dohodu oboch strán. A už vôbec nemôžem ako zamestnávateľ rozhodnúť o tom, ktorú banku si musí zamestnanec na vyplácanie mzdy vybrať.

To že nemáš účet pri exekúcii nevadí. Príde Exekučný príkaz, účtovnícka je povinná adekvátnu sumu ti zo mzdy odrátať a poslať exekútorovi