icon

Je možné vyplatiť mzdu bez účtu?

14. aug 2024

Rozhodla som sa zrusit ucet s tym, ze chcem dostavat peniaze na ruku. Moze to zamestnavatel akceptovat ked to nahlasim, ze ucet nemam? Idem do novej prace a tam chcem nahlasit, ze peniaze mi maju vyplacat na ruku. Da sa to? A ako to je v pripade, ze sa naskytne exekucia a dotycny nema ucet?
Prosim Vas vyjadrite sa k otazkam, naozaj ma nezaujima ci mam robit vsetko pre to aby som exekuciu nemala...odpovedajte mi iba na otazky. Dakujem

tomasisa
14. aug 2024

@anesim fakt zadarmo? aj ked ides do banky zmenit trvaly prikaz? , neberiem Ti to, ale nie nemas pravdu za istych podmienok mas vo Fio zadarmo...

mamina7070
14. aug 2024

exekucii sa nevyhnes robi sa u zamestnavatela este pred vyplatenim bez ohladu na aky ucet atd

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 to je síce pravda, ale v takom prípade sa môže stať aj to, že pracovná zmluva podpísaná zo strany zamestnávateľa nebude ...

alenah31
14. aug 2024

@mamina7070 je to možné a veľmi bežné - pozri si ZP §130

autor
14. aug 2024

@anesim mne fio banku nejde zalozit. Vraj musim mat viac ako 18 a byt FO. Nechapem preco to nejde

hiro
14. aug 2024

@tomasisa "aj ked ides do banky zmenit trvaly prikaz"? To by malo aky zmysel pre toto chodit do banky? To je nieco ako ist na verejne zachody namiesto ist na zachod rovno doma. Uzasny napad.

alenah31
14. aug 2024

@biba_18 takých zamestnávateľom je našťastie čím ďalej tým menej - teraz je tak málo ľudí v určitých oboroch, že sa zamestnávateľ prispôsobuje zamestnancovi a nie naopak - hlavne takejto doslova sprostosti. Pokiaľ chcem kvalitného zamestnanca - toto je to najmenej. A už vôbec nebudem zamestnancovi určovať banku kde mu budem mzdu zasielať.

biba_18
14. aug 2024

@hiro nemusí byť každý zbehlý v internetovom bankovníctve ...

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 ja si osobne neviem predstaviť dostávať hotovosť - ale je to možné. u nás vo firme hotovosť nedostáva nikto.

tomasisa
14. aug 2024

@hiro ja nespochybnujem a nekritizujem tvoj sposob uzivania tvojich penazi, mam moznost, viem platit on line ale nie neprosim si....radsej zajdem do banky, prehodim par slov so zenou za pultom, alebo mozno sa zastavim na trznici po kyticku kvetov od stareniek, mam vela dovodov preco CHCEM menit platobny prikaz na pobocke(o.i.)...
Sama denne spracuvam stovky online platobnych transakcii...som v tom korporate kjde pracujem na Inkasse , cez nas idu vsetky platby, kontroly, pochybenia atd...ale ty si men ako chces a plat ako chces

hiro
14. aug 2024

@biba_18 Chapem ze niekto nevie citat. Nuz, ten musi ist do banky. Ale ak vie citat a aspon jeden prst tak nevidim preco by s tym mal byt problem. Ak je napisane "trvaly prikaz" a tlacitko "suma" a riadok "cislo uctu" a vie to precitat a vyplnit tak nevidim rozdiel ci to je napisane na papieri alebo na pocitaci ci telefone.

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 ale že je to sprostosť, s tým nemôžem súhlasiť - potrebuješ mať zamestnanca povereného na hotovostné operácie. my nemáme pokladňu, ani takého zamestnanca.

alenah31
14. aug 2024

@biba_18 ja sa na dôvod prečo chce mzdu dostávať týmto spôsobom nepýtam - akceptujem rozhodnutie každého. Ale pokiaľ chce niekto hotovosť - zrejme nejaký dôvod má. A cca 35-40 ľudí si necháva posielať mzdu šekom na adresu. Prakticky všetky mzdové programy, ktoré na SK existujú túto možnosť musia ponúkať - pretože to povoľuje ZP, šeky si odtiaľ priamo vytlačím.
Ale ty ako zamestnávateľ toho zamestnanca s poverením máš mať - raz keď to ZP umožňuje - tak sa prispôsobia obe strany. Minimálne ekonóm resp. mzdár toto poverenie predsa má.

tomasisa
14. aug 2024

@hiro a niekto v tom vidi velikansky rozdiel, a moze mat 10 prstov a vediet aj citat...
je to ako s kavou, niekomu staci instantna a niekto si potrpi na kavu prazenu, cerstvo pomletu , prefiltrovanu v stroji a prinesenu casnikom je ceresnicka...

alickapusinka
14. aug 2024

ak by aj exekúcia bola nevyhneš sa plateniu aj ak by si nemala účet.Môj známy tak mal exekúcie a teraz je už na starobnom dôchodku a strhavaju mu čo si narobil ked mal okolo 50 rokov.

maranco
14. aug 2024

@tomasisa káva je rozdiel či si urobíš doma alebo si ju vychutnáš v kaviarni, ale na zmene trvalého príkazu žiadny rozdiel nepocítiš v kvalite služby. Platba odíde rovnako a príjemca platby netuší či si príkaz nastavila doma cez internet, cez telefonický hovor s bankou alebo osobne na priehradke.

Ako kedysi si mohla telefonovať z domu z pevnej linky alebo ísť na poštu do kabínky a odtiaľ vybaviť telefonát. Rozdiel bol len v cene a čase strávenom na vybavenie hovoru. Kvalita telefonátu bola rovnaká.

Z mojej skúsenosti senior 70+ šiel do VÚB zmeniť trvalý príkaz, pracovníčka mu povedala že zmení za 5€ alebo si ho môže sám zmeniť cez IB za 0.50€. Tak sa vtedy rozhodol že sa naučí a začne používať IB.

Seniorka 70+ nevychádza z bytu, takže do banky zmeniť TP nepôjde, ale na to využíva telefonickú linku zavolá do poštovej banky a zmenia jej TP za poplatok.
Do mobilu som jej banku nedával, lebo ona postláča kadečo, prsty ju už neposlúchajú.

biba_18
14. aug 2024

@hiro tak ver že sú takí ľudia proste ...

majusqa77
14. aug 2024

sposob vyplaty mzdy sa dohaduje v pracovnej zmluve. aktualne vsak castokrat zamestnavatel nedava na vyber, napriklad u nas uz vobec ani nefunguje pokladna a hotovost vo firme vobec

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 mzdy nám robí externá firma - takže netuším aké by to bolo ak by nový zamestnanec chce silou mocou hotovosť - u nás to jednoducho nerobíme. a nepísala som nič o tom že ma zaujímajú dôvody prečo to zamestnanec chce. píšem o tom, že to nie je sprostosť - a je to na dohode zamestnanca a zamestnávateľa.

maranco
14. aug 2024

@tomasisa pre takých klientov ako ty majú vo FIO počítač na ktorom si môžeš zmeniť TP bez poplatku, jediné čo musíš urobiť sama je napísať do PC heslo do IB s ostatným ti bude asistovať alebo za teba nakliká pracovníčka pobočky

bol som tam so seniorom 70+ a mu asistovala pracovníčka keď si presúval peniaze z bežného účtu na sporiaci, ten senior funguje bez platobnej karty a len s hotovosťou

biba_18
14. aug 2024

@majusqa77 presne tak, u nás nemáme vôbec hotovosť. akúkoľvek

majusqa77
14. aug 2024

@biba_18 ale to neznamena, ze ked pride niekto, ze chce vyplatu v hotovosti, ze sa to nebude riesit. bude sa musiet. Zamestnanec ma pravo sa rozhodnut, zamestnavatel musi jeho vyber akceptovat

maranco
14. aug 2024

@majusqa77 ako funguje právo na Slovensku.

Stravovacia karta Edenred

maranco 5. aug 2024
ty si chcela tú kartu?
nechcela si radšej peniaze na účet a vtedy neriešiš kedy príde, kde ju akceptujú ani ti neprepadne nevyčerpané stravné

danka2009 5. aug 2024
nedali mi možnosť, lenže mi príde stravovacia karta mi povedali to je všetko

https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/kedy-dorazi-stravovacia-karta-edenred/

alenah31
14. aug 2024

@biba_18 Ešte raz - spôsob výplaty mzdy si primárne určuje zamestnanec - zamestnávateľ musí jeho výber akceptovať - pokiaľ nemá spôsob výplaty priamo určenú v KZ či IS - kde už má túto vec prerokovanú s radou zamestnancov či odbormi a kedy sa nový zamestnanec musí prispôsobiť. A to mňa nezaujímajú dôvody prečo to zamestnanec chce - však čítaj riadne čo píšem. Ak k Vám teraz nastúpi zamestnanec a bude chcieť hotovosť - tak skrátka buď mu ju dáte alebo nenastúpi nakoľko u vás si ZP prispôsobujete - buď účet alebo ťa nezamestnáme? My sa ZP riadime v plnom znení.
Dokonca pokiaľ nie je spôsob výplaty mzdy dohodnutý v PZ a ani nemá zamestnávateľ KZ či IS platí, že bude vyplácaná v hotovosti PZ §130 odst.4.

4. Mzda sa vypláca v pracovnom čase a na pracovisku, ak sa v pracovnej zmluve nedohodlo inak. Ak sa zamestnanec z vážnych dôvodov nemôže dostaviť po výplatu mzdy alebo ak pracuje na vzdialenom pracovisku, zašle mu zamestnávateľ mzdu tak, aby mu bola doručená v deň určený na jej výplatu, alebo najneskôr v najbližší nasledujúci pracovný deň na svoje náklady a nebezpečenstvo, ak sa nedohodnú inak.

majusqa77
14. aug 2024

@maranco neznalost zakona neospravedlnuje, treba sa ohradit...

bosorkabb
14. aug 2024

Vo vädsine firiem to možné nie je dostávať mzdu v hotovosti.
Čo sa exekúcie týka to je jedno keďže exekútor dá zrátať mzdu už u zamestnávateľa. Čiže zamestnanec dostane o tú časť menej už priamo od zamestnávateľa.

lindus_esterka
14. aug 2024

@pribinak úplne súhlasím, na druhú stranu, pokiaľ to nemáme niekde dohodnuté tak mňa ako zamestnanca to nemusí zaujímať

pribinak
14. aug 2024

@lindus_esterka áno, ale ani zamestnávateľa, proste sa s tebou ako s problémovým rozlúči

lindus_esterka
14. aug 2024

@vevebono pravdepodobne si ju neprevzal a keďže zamestnávateľ je povinný ti pásku dať, tak si pomohli takto. čo samozrejme neobhajujem, ale verím/dúfam, že pri hotovosti by toľko drzosti nemali.. navyše naša účtovníčka je schopná pri odovzdávaní peňazí na overenie identity vziať ti vzorku DNA a odtlačky prstov 😀

bosorkabb
14. aug 2024

Ale k téme. Ja ako nadriadena som raz mala prijať človeka (pravdaže prítomný bol aj personalista) no a pán chcel mzdu v hotovosti. To mu umožnené nebolo. Buď účet alebo pracovnú zmluvu by nedostal. Rozhodol sa dať účet manželky nakoniec.