icon

Je možné vyplatiť mzdu bez účtu?

14. aug 2024

Rozhodla som sa zrusit ucet s tym, ze chcem dostavat peniaze na ruku. Moze to zamestnavatel akceptovat ked to nahlasim, ze ucet nemam? Idem do novej prace a tam chcem nahlasit, ze peniaze mi maju vyplacat na ruku. Da sa to? A ako to je v pripade, ze sa naskytne exekucia a dotycny nema ucet?
Prosim Vas vyjadrite sa k otazkam, naozaj ma nezaujima ci mam robit vsetko pre to aby som exekuciu nemala...odpovedajte mi iba na otazky. Dakujem

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 a čo som napísala? môže sa stať že zamestnávateľ zmluvu nepodpíše ... aké ľahké. ustúpi ten čo chce zmluvu podpísať viac ...

biba_18
14. aug 2024

@majusqa77 takéto veci sa neriešia pri podpise zmluvy?

biba_18
14. aug 2024

@bosorkabb "To mu umožnené nebolo. Buď účet alebo pracovnú zmluvu by nedostal." - presne toto píšem - zamestnávateľ predsa nie je povinný podpísať pre neho nevýhodnú zmluvu ...

beckinka
14. aug 2024

Ja keď som riešila novú prácu a vypisovala som osobný dotazník, tak tam bola rovno pripravena kolonka na IBAN účet.

alenah31
14. aug 2024

@biba_18 zabehnutý a dobrý zamestnávateľ dobrého a kvalitného zamestnanca neodmietne - dá mu minimálne to čo mu na základe ZP prináleží.

pribinak
14. aug 2024

@alenah31 toto je veľmi teoretické čo píšeš. Proste by neprišlo ani k podpisu zmluvy.

U nás by sme mu povedali, ďakujeme, tešilo nás, zbohom
Proste všetko ide na účty. Ak sa niekomu nepáči, ok, nemusí akceptovať podmienky, ale musí si hľadať iného zamestnávateľa

bosorkabb
14. aug 2024

@biba_18 hlavne mzdy nám robí firma mimo Slovenska. Posiela ich z účtu v zahraničí.
U manžela vo firme je to podobné. Jemu chodí všetko z nemeckého firemného účtu.
Takže nie je možné vyplácať v hotovosti. Aj keby to bol riaditeľ zemegule.

alenah31
14. aug 2024

@pribinak a stačia ti 2-3 potencionálny zamestnanci, ktorí podajú podnet na IP a máš ako zamestnávateľ problém. Nám sa to stalo pri výplatách zasielaných šekom - my sme toto neakceptovali - no museli sme. Máme síce KZ, ale spôsob výplaty upravený nemáme takže musíme akceptovať všetky formy. Ani to riešiť do budúcna nebudú. Ono totiž vôbec nemusíš ak poškodený písomne preukazovať porušenie ZP, stačí zhodná ústna výpoveď svedkov kedy výpoveď bola vykonaná jednotlivo a podnety bol podané jednotlivo tiež.

tomasisa
14. aug 2024

@maranco kava instantna ci espresso, to ze je v kaviarni prinesena casnikom je/bolospomenute, len cerisnicka na torte

maranco
14. aug 2024

@tomasisa aký je rozdiel v platbe/kvalite ak trvalý príkaz zmení pracovník banky na pobočke, alebo si ho zmeníš sama doma?

tomasisa
14. aug 2024

@maranco dakujem neprosim....ani bez hesla ani s heslom, nie online, ako som vyssie pisala okrem vymenovanych mam aj kopec inych dovodov preco nie, hlavny je ze NECHCEM, nechcem pit ani instantne napoje a ani jedla, hoc su na dva gombiky. a hotovo...je v poriadku ze su ludia ktorim vyhovuje OB , ktory chcu ,,usetrit cas,,a urobia si to sami na par klikov

tomasisa
14. aug 2024

@tomasisa ktori chcu oprava

pribinak
14. aug 2024

@alenah31 toto sa nam ako firme nestálo. Totiž nemáme kasu. Takze u nás inak ako bezhotovostne platby ani nie sú mozne

tomasisa
14. aug 2024

@maranco mne nejde o tu samotnu kvalitu, ze presne tolko a tolko pride tomu a tomu odo mna na ucet v ten konkretny datum.....ty to vidis len takto, ja inak...ide o sposob

maranco
14. aug 2024

@tomasisa potom musíš akceptovať, že táto služba nebude zadarmo a keď ti to takto vyhovuje tak je všetko v poriadku
pracovník banky má prácu a ty máš službu za ktorú si zaplatíš

majusqa77
14. aug 2024

zeny, jedna vec su Vase skusenosti ako zamestnanca, druha vec je pohlad pravny. ja som tiez v korporate, tiez nam mzdy chodia zo zahranicneho uctu, tiez nam ich robi externa spolocnost, ani nemame uz ziadnu hotovost, ale ked si raz zamestnanec "dupne", ze chce mzdu v hotovosti, tak dostanem prikazom, ze to tak bude a hotovo. a pomenime smernice, pracovne postupy a vsetko...
..a inak plne suhlasim s @alenah31

alenah31
14. aug 2024

@pribinak Netreba kasu - ani my ju nemáme - ale musíme viesť pokladňu - ide to cez účtovníctvo. My nepredávame, sme výrobný podnik - čiže kasu nemáme tiež. Materskú spoločnosť máme v CH - sme špecifický odbor, našim zákazníkom je napr. CERN. Nájsť odborníka v oblasti atómového inžinierstva a ešte aj s praxou na SVK je sakra problém. A keď niekoho konečne po mesiacoch nájdeme hádam sa o neho nepripravíme len preto, lebo chce mzdu na ruku - na čo vlastne nárok zo zákona má. A u nás sa tento postup uplatňuje bez rozdielu - docenti, inžinieri - aj obyčajný skladník - každý rovnako.

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 "zabehnutý a dobrý zamestnávateľ dobrého a kvalitného zamestnanca neodmietne - dá mu minimálne to čo mu na základe ZP prináleží." to už je také mudrovanie ... ako som napísala - ustúpi ten čo chce tú zmluvu podpísať viac ... keď ty ako zamestnávateľ chceš tohto kvalitného zamestnanca tak mu dáš aj modré z neba. keď máš na výber aj iného kvalitného a menej problémového zamestnanca - vyberieš si pravdepodobne toho druhého ...

alenah31
14. aug 2024

@biba_18 podľa teba je zamestnanec problémový lebo chce mzdu na ruku hoci má na to právo zo zákona? Keď myslíš - je to tvoj názor.

tomasisa
14. aug 2024

@maranco uplny suhlas, ale....som za ak to nepresahuje unosnu mieru....z 2,50 eur po Matovicovom zruseni bankoveho odvodu banka zvysila dva krat raz na 6 a potom na 12 eur....za 3 minutky, tolko ani ocny operater za par minut nema...uznaj....ani na poste mi nevadi platit poplatok, tam ide vyslovene o sluzbu a nemam u nich nic....
no nie je to proste ciernobiele....

maranco
14. aug 2024

@tomasisa môžeš slobodne zmeniť banku kde je tento poplatok lacnejší, vo FIO je zmena TP pracovníkom banky za 2€.

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 každý kto sa nechce dohodnúť bez ohľadu na komplikácie len preto že má na niečo nárok tak áno ...

tykat
14. aug 2024

my napríklad ani nemáme pokladňu, neviem ako by sa ti tá mzda vyplatila, odkiaľ? vôbec nepracujeme s hotovosťou. Jediné čo mi napadlo, že by som ti to posielala šekom na výplatu. tj. išla by si si to vybrať na poštu.

alenah31
14. aug 2024

@biba_18 dodržiavanie ZP je úplný holý základ pre každého v pracovnom vzťahu (zamestnanec-zamestnávateľ) . Pokiaľ nie je zamestnávateľ ochotný dodržať jeden zákon kde je napísané, že neskôr nedodrží aj iný - nevyplatí nejakú náhradu mzdy, odmietne mi uznať péčko, odmietne mi urobiť RZD, bude mi chcieť vyplácať menej ako bola určená minimálna mzda a pod? Píšeš - "každý kto sa nechce dohodnúť" - vlastne si chcela napísať "každý kto neprijme moje-naše podmienky" . Ale v poriadku - potom som rada, že pracujem tam kde pracujem a mám okolo seba len iných zamestnávateľov, ktorí dodržujú aspoň to minimum čo im ZP určil.

tomasisa
14. aug 2024

@maranco zmenila som, aj ked po mojom vystupe mi riaditelka ponukla ze to prevezmu na seba,, ze to nemusim platit, 2x stacilo, jasne ze som zmenila, nie je uplne bez podmienok ale zatial vyhovuje, ked bude horsie zacnem riesit vtedy/potom za novych okolnosti, vzdy je cesta, nie vzdy jednoducha ale je, a preto je pre mna digitalne euro väzenim, niecim ako nesloboda...mala pozn, mam krasnu zbierku minci a bankoviek, mam pozitivny vztah k peniazom, ako takym...nie kolko ich je a co za ne, ale ake su krasne...
proste nie je to len o klikoch v online priestore

cacianka
14. aug 2024

@maranco zamestnávateľ môže mať rôzne hotovostné príjmy, takže ak bude mzda nahlásená na výplatu v hotovosti, tak si tie € ekonómka odloží. Taktiež
Nemusíš mi tvrdit že všetko a všade ide bezhotovostne, iba prevodmi. Môj kolega prijíma aj vypláca hotovosť. Chodí aj do banky, vložiť nadlimit alebo vybrať hotovosť.
Autorka spomína FN, asi fakultná nemocnica, aj ja pracujem v nemocnici.

tomasisa
14. aug 2024

@maranco bolo to myslim 2020 najneskor jar 2021

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 nebaví ma to - vy máte tak že vyplácate aj v hotovosti - nie je problém dať na zoznam ďalšieho. ak by si mala jedného jediného - tohto prvého, asi by hľadala iné možnosti - výhodné pre firmu... a to že či by zamestnávateľ v budúcnosti urobil to alebo ono - to je už len tvoja domienka... ja nehovorím o tom, že upieram niekoho právo chcieť výplatu v hotovosti - ale podpis zmluvy je hádam dobrovoľný akt. ak sa nedohodnem PRED podpisom, je to bezpredmetné, vtedy žiadne právo nemáš keďže nie si zamestnanec ...

tykat
14. aug 2024

odpoveď od Ficek&Partners: "...Ak ste sa so zamestnávateľom nedohodli na tom, že Vám bude mzdu posielať na účet, nie je možné Vás k tomu nútiť. Mzdu Vám môže vyplácať na pracovisku v hotovosti, alebo Vám ju môže poslať aj poštovou poukážkou na adresu Vášho trvalého bydliska..."
Čiže poštová poukážka je OK.

biba_18
14. aug 2024

@alenah31 a u nás je ešte jedna zaujímavosť - sedíme na 5-6 rôznych pracoviskách vzdialených od seba kilometre - to nie je len že jedna pracovníčka čo by narábala s hotovosťou.. alebo by bola jedna a v deň výplat by neurobila nič iné len by obiehala prevádzky ... efektivita pre firmu ako hrom ...