icon

Je niečo v mojom životopise nevyhovujúce?

28. aug 2024

Som studentka, snazim sa najst si brigadu uz od juna. Pred tym som 4 roky brigadovala v restauracii kde prisiel novy majitel a vyhodil vsetkych brigadnikov, ze tam chce iba trvalych zamestnancov. Vytvorila som zivotopis, aj by som ho sem dala ale nechcem tu vsetko osobne zverejnovat, ale v skratke mam tam napisane ze som skoncila gymnazium, teraz som na vysokej skole, ovladam plynule 3 jazyky, 4 roky som brigadovala v gastre a pred tym v sklade. Poslala som zivotopis na rozve miesta, no odpisali bud len tolko ze sa na zaklade zivotopisu rozhodli dalej nespolupracovat alebo ma pozvali na pohovor ale tam to tie skoncilo. Na pohovore som bola dva krat, na jednom som totalne pohorela pretoze na mna manazerka zacala z nicoho nic hovorit po anglicky a pytat sa otazky na ktore neviem odpovedat pomaly ani po slovensky (napr. co by sa muselo stat aby sa svet zmenil a aby boli ludia k sebe lepsi), chcela odomna asi nejake zlozite filozoficke odpovede na ktore som nebola pripravena na pohovor pre casnicku. No a na tom druhom pohovore ani neviem naco ma tam zavolali kedze mi sefka zacala hned zo zaciatku rozpravat o tom ze podla nej ako studentka prava si nemam co hladat brigadu lebo to nebudem stihat pri skole. Poslala som zivotopis aj do retazcovych obchodov ako napr tesco, odpisali mi ze mi vedia dat brigadu ale az od decembra. Som z toho trochu sklamana. Premyslam v com moze byt problem. Ci je nieco v mojom zivotopise co neradi citaju? Alebo je teraz situacia s brigadami takato biedna?

apolka77
29. aug 2024

Tak ja neviem, zamestnancov v gastre je málo a že by chceli až takéto pohovory?
Sa mi ani veriť nechce.

Miesto životopisov chod normálne do prevádzok kde by sa ti páčilo brigádovať a spýtaj sa majiteľa alebo vedúceho či nepotrebujú brigádnika. Obehaj takto celé mesto , blízke okolie.
Z očí do očí ak uvidia že máš seriózny záujem, chuť pracovať neverím že nič nenájdeš !
Životopis môžeš mať po ruke . Ale stručný. V reštaurácii potrebujú šikovných , vrtkych , spoľahlivých ľudí nie filozofov.
Moja dcéra ešte len tretiacka na strednej si takto našla hneď brigádu behov dňa.
Odkiaľ si?
Aj teraz potrebujú brigádnikov . Ona odchádza študovať do Čiech a majiteľ už teraz plače kde nájde za ňu náhradu.

apolka77
29. aug 2024

Ale nájsť šikovných ľudí v gastre je ako hľadať ihlu v kope sena. Dcéra má teraz 19 a hovorí , prídu starší od nej o 5 rokov nevedia sami od seba nič . Niekedy je fakt zúfalé sa na to pozerať chodia už mesiac - dva sú totálne nesamostani. Napr. Brigádovať ako čašníčka je niekoľko násobne výhodnejšie ako v MC donalde...dcéra si cez tringelty zarobí toľko že sa to nedá porovnať s brigádou v tescu či mekaci.
Ešte raz, obehni fyzicky všetky restiky v okolí. Usmievaj sa buď príjemné naladená , ak vydas správny signál že si samostatná šikovná brigádu máš raz dva...hľadať čašníčky cez agentúry či pohovory ako si písala je nonsense.

gab1sol
29. aug 2024

Prvý pohovor - odpovedala by som, že neviem, čo by sa malo stať vo svete, ale začala by som od seba, správala by som sa krajšie k iným, aby aspoň trochu bol svet lepším… Ako bolo vyššie spomenuté, išlo skôr o pohotovú reakciu, pretože každá odpoveď by bola správna a aj keď je toto klišé, mohla si sa tým predať, pretože ako čašníčka by si za každých okolností mala byť na zákazníkov milá a usmievavá.
Druhý pohovor - nepíšeš, o akú prácu ide, ale asi si dostatočne neoponovala, že to zvládneš aj popri škole. To nebolo o tom, že ona ťa chcela presvedčiť, že to nezvládneš, ty si ju mala presvedčiť, že to dáš…
A Tesco? Áno, teraz je uhorková sezóna, nával je hlavne v decembri, pred sviatkami - nových budú brať hlavne asi vtedy…

h2
29. aug 2024

Ak brigáduješ už viac než 4 roky (4 roky v gastre a ešte predtým v sklade), tak už zrejme budeš vo vyššom ročníku na VŠ. Na tvojom mieste by som si nehľadala prácu v gastre, ako čašníčka. Hľadala by som v odbore, ktorý študuješ (právo). Pomôže ti to aj do budúcna, keď sa budeš chcieť zamestnať po skončení štúdia, na trvalý pracovný pomer. Budeš už mať prax.

lelelienka
29. aug 2024

No jednoducho si pohorela na pohovore. Ty vobec neries preco sa pytala to co sa pytala, mozno stacilo tou super plynulou anglictinou povedat aspon nieco. Mohol to byt pokojne test, ako zareagujes na nevsednu poziadavku, pri praci so zakaznikmi sa to totiz moze stavat bezne. Kedze si nebola pohotova, tak sa s tebou rozlucili.

liv1
29. aug 2024

Dolezite je odkial si. Pridaj sa na FB do skupiny tusim “kuchari praca” alebo nieco take, tam ludia sem tam napisu ze chcu robit, noeco kratke o sebe, skusenostiach v gastre, chuti robit.
V takejto robote ich nezaujima ze hovoris plynule 3 jazykmi. Mozu to byt ludia s nizsim vzdelanim a mozu mat rozne pocity z teba. Najlepsie byt slusne upraveny, mily, prirodzeny, priatelsko vyzerajuci, aby videli ako budes komunikovat so zakaznikmi. Nemaj zivotopis premotivovany, mysli na to kam sa hlasis. Dolezite nech je pekny, jednoduchy a nie vzdy musis posielat zivotopis. Niekam mozes prist kludne osobne ci nehladaju, alebo mozes zatelefonovat. Urcite bude najviac zalezat na tom ako osobne posobis, ako sa vyjadrujes..

liv1
29. aug 2024

@h2 19rocny uz moze mat v gastre 3 roky skusenosti

h2
29. aug 2024

@liv1 Ona je v gastre 4 roky + predtým ešte robila v sklade, nepíše, ako dlho. Ale to je jedno, aj tak by som hľadala v prvom rade prácu v odbore, ktorý študuje.

sissy27
29. aug 2024

Na tu otazku o zlepseni sveta stacilo len zareagovat - kludne aj tak, ze jej po anglicky povies, ze nemas tusenia a nikdy si sa nad takou vecou nezamyslala, takze nevies hned teraz odpovedat - islo o reakciu v cudzom jazyku, nie o samotnu odpoved.
Ze je studium prava narocne vieme vsetci - nechcu nikoho, kto kazdu chvilu nebude moct prist, lebo sa musi ucit alebo ma narocny rozvrh.
Byt tebou hladam brigadu a zaroven prax v nejakej pravnickej kancelarii, u notara atd. Tam budu mat viac pochopenia pre studium a tebe to tiez viac da ako dokladat tovar v tescu.

simsalabim
29. aug 2024

Suhlasim s @anjelicek26.

@ptvw ja si myslim, ze na tie otazky sa da v pohode odpovedat. Zopakujem otazku, poviem, ze som sa nad tym nikdy nezamyslala, ale zacne teda teraz uvazovat nahlas. Ako yb sa mal svet zmenit? Na to si musime najprv povedat, co vnimame ako problem. P. personalistka, co je podla Vas najvacsi problem dnesneho sveta? .... ved tu ide o to rozpravat, nie podat kompeltne riesenie.

i_vu_li_cek
29. aug 2024

Ahoj, keď vieš plynulo anglicky + druhý cudzí jazyk, mala by si skúsiť brigádu na nejakej jazykovke. Na to si veľa študentov netrúfa, t.z. určite majú voľné miesta. Ak si z BA, možno nájdeš miesto aj na normálnej ZŠ/SŠ, na edujobs je furt dopyt po učiteľoch cudzích jazykov, ani by nevadilo, že nemáš titul.

akje
29. aug 2024

@autorka ahoj. A nechces hladat nieco priamo v pravnickej kancelarii/pravnickom oddeleni ako brigadnicka? Najskor nejaka administrativa a nasledne robit nieco z praxe? Firmy zvyknu hladat vypomoc aj tam 😊

h2
29. aug 2024

@i_vu_li_cek Ovládať cudzí jazyk a vedieť, či môcť ho učiť sú dve rôzne veci.

zmrzlinka2021
29. aug 2024

Autorka,

aké filozfické otázky ti položila?

lujza123
29. aug 2024

Tak na pohovoroch sa občas stretneš aj s bizarnými otázkami. Ja ked som si za mlada hľadala pracu v Londýne tak sa ma pakistanec spýtal či mám skúsenosti s rychlovarnou kanvicou😂🤦‍♀️. A ked som na neho ostala zaskočená hľadieť ako teliatko tak vytiahol tu kanvicu a zacal mi demonštratívne predvádzať ten výdobytok modernej techniky. Tak som sa dvihla a sla preč.

Ono to tak na pohovoroch býva, sympatie a určitá charizma človeka je rovnako dôležitá ako skúsenosti. Preto človek co zúfalo potrebuje prácu a pôsobí nervózne si ju občas nedokáže nájsť, naopak ten co pôsobí uvoľnene a prijemne ju získa hneď. Tak isto pekne graficky upravený životopis s fotkou a aj nejakým opisom co človeka bavi, ake ma vlastnosti zaujme skôr ako ten obyčajný, na rýchlo vo worde napísaný.

Hlavne si hľadaj pracu adekvátnu vzdelaniu. Ak chceš niečo, na co si príliš vzdelaná tak to vzdelanie v životopise nepíš. Urob si dva životopisy, jeden posielaj do firiem kde by mohli potrebovať práve študentku práva a druhý si sprav jednoduchý čašnícky. Ten porozdávaj po všetkých prevádzkach v meste, v gastro sa najlepšie hľadá práca takto

i_vu_li_cek
29. aug 2024

@h2 Veď autorka si iste vie sama zvážiť, či je vhodná na také povolanie alebo nie. 🙂

h2
29. aug 2024

@i_vu_li_cek Ale to, či ju niekto zamestná, ako učiteľku jazykov, nezávisí len od toho, čo si ona sama o tom myslí.

i_vu_li_cek
29. aug 2024

@h2 Pravdaže, ale tak je to v každom zamestnaní - niekde človeka vezmú, niekde nie. Pri toľkých voľných miestach je ale veľká šanca, že sa zamestná. Samozrejme za predpokladu, že svoje znalosti vie podložiť nejakým certifikátom alebo minimálne maturitou na úrovni C1.

akje
29. aug 2024

@h2 vsak to sa da dozvediet priamo na pohovore, ci by bola schopny lektor 😊 mala som spoluziakov na vyske, ktori to mali vyslovene ako brigadu, lebo jazyk vedeli a nikto ich neucil, ako vyucovat cudzi jazyk. Zaskolili vo firme. Po vyske to robit prestali.
Neprekvapilo by ma vsak, keby spominanu otazku o zmene sveta polozili prave na takuto poziciu. Na poziciu casnicky by som osobne kladla uplne ine otazky.

karolinakr
29. aug 2024

V banke stale hladaju vyslovne študentov, sice len nejake 4eura na hodinu, ale do životopisu sa to hodi, na polovičny, ako študentka prava s 3 jazykmi myslim, že budeš mt prednosť, načo sa tlačiš na čašničku a do skladu, ked maš naviac

karolinakr
29. aug 2024

čo spraviť pre tento svet, aby bol lepší? 😀 si ma pobavila, aj som sa zasmiala dobre pri tvojom prispevku, viem, že ťa to trapi, ja som raz bola v sporitelni, spoza plenty vyletela nejaka manažerka na pomoc si zobrala chlapa, a spustili na mňa osobne otazky, ani som usta poriadne nevedela otvoriť, v nejakej miestnosti 2x2 metre sme sa tlačili za okruhlym stolikom

karolinakr
29. aug 2024

Ja som skôr prekvapená, aké sú nároky na čašníčku, ked som ja bola na škole, nevedela som ani flašu otvoriť odbornym spôsobom a na pohovore na mňa pozrela pravym okom, lavym kukala do papierov a bola som prijatá, keby som mala dnes na čašníčku písať filozoficke traktaty, tak sa na to vykašlem, ale nároky sa neustale stupňujú, dokonca upratovačka v múzeu ma vedieť po francúzsky, staré zlaté časy

gab1sol
29. aug 2024

@karolinakr tak zasa nie je čašníčka ako čašníčka - niekde zoberú kohokoľvek z ulice, inde chcú vyučeného človeka, inde môže byť dopyt po jazykoch kvôli zahraničným turistom… Iná úroveň čašníka bude v reštaurácii, ktorá žije z obedových menu, iný bude v 5* hoteli.

karolinakr
29. aug 2024

@gab1sol hej, hej a dnes ked do centra chodia zahraniční hostia, tam budú chcieť vyučených s jazykmi

liv1
29. aug 2024

@karolinakr vies co praveze je extremny nedostatok tychto ludi, teda aspon v Bratislave a tam su radi ked im niekto neujde, ked je slusny a pride rano do prace ako ma. Ostatne naucia. Samozrejme zalezi od podniku, ale co mame znamych a maju podniky, velmi sa stazuju na nedostatok dobreho personalu

ronie338
29. aug 2024

V ba v dermacole na nivach večne hľadajú brigádnikov aj kade tade po obchodoch. A viem aj o restauracii v Ružinove ktorá hľadá brigádnikov. Keď človek chce nájde neposiela len životopis ale ide aj osobne

mantilka
29. aug 2024

Vieš či ma prekvapuje, že študuješ právo a nevieš odpovedať na takúto otázku. Keby si študovala technický smer nič nepoviem. Právnik ako bojovník za spravodlivosť a rovnosť si mohla na takúto otázku odpovedať. A ak si nevedela odpovedať, tak sa zamysli nad tou otázkou teraz. Veď práve právnici by mali byť tou hybnou silou, ktorá robí svet lepším 😎.

karolinakr
29. aug 2024

@mantilka tiež zaujímavý pohľad

mojemenonikto
29. aug 2024

@mantilka Právnici robia svet lepším?... Hm... neviem neviem 😂😂

mantilka
29. aug 2024

@mojemenonikto ja nehovorím, že robia ale tak by to malo byť...oni by mali byť tou hybnou silou. Je to filozofická otázka.