icon

Je podľa vás suma za odkúpenie firmy adekvátna?

dzinka777
7. aug 2019

Dobrý deň prajem, chcela by som vedieť váš názor ohľadom odkúpenia s.r.o. v ktorej pracujem. Nemám sa s kým poradiť,preto píšem túto, lebo tu rada chodím a viem,že sa niekto nájde a povie svoj názor. Jedná sa o firmu, ktorá poskytuje poradenstvo a vypracováva potrebné dokumenty pre svojich zazmluvnených klientov. Zisk firmy je v čistom 2200eur/mesiac. Cena za odkúpenie s.r.o. je 30000eur. Firma nevlastní žiaden hmotný majetok (iba 2 počítače a 2 pracovné stoly, 2 stoličky a dokumenty ktoré sme rokmi vypracovali našim klientom). Nachádzame sa v prenajatej budove (1 miestnosť),čiže treba platiť aj podnájom cca 300eur. Ak by som firmu odkúpila, bola by som ja sama zamestnancom. Chcem sa opýtať či nemáte skúsenosť ohľadne ceny za kúpu,či 30000 eur je adekvátna cena za s.r.o. vzhľadom nato, že nemá skoro žiaden hmotný majetok?

Strana
z2
nika3136
7. aug 2019

@elementissa
Omg.... Katastrofálne vyjadrenie, ešte že si to neprehliadla a štíhla pogoogliť 😄
Za firmu, kde jej môžu klienti odstúpiť od zmlúvy za 2 mesiace ti to príde ako adekvátna suma? Môže sa pokojne stať, že preberie akurát tak podnájom a ich meno nebude znamenať z jedného dňa na druhý nič. Asi to nebude nejaká veľká firma, keď má jedného zamestnanca (okrem šéfa, ktorý si chodí do práce posedieť)

dzinka777
autor
7. aug 2019

@kaja01 Celkový príjem za mesiac by bol: 4000eur, Moje náklady by boli😝renájom, účtovník, tonery, kancelárske potreby, benzín -musím dochádzať za klientmi, auto je v mojom vlastníctve) cca 1200 eur, + odvody ???,čiže počítam s tým,že mi zostane cca 2200 eur (v ktorom je zarátaný aj môj plat)

mogaa
7. aug 2019

@dzinka777 ale za mňa - ak je naozaj príjem firmy len tých 4000 eur tak by som do toho vôbec nešla a ostala ako zamestnanec....nový majiteľ ťa bude potrebovať a vždy máš istotu platu či klienti zrušia zmluvy alebo budú pokračovať ....a ak nie, trvaj na odstupnom a nová práca...nešla by som do toho ani s vlastnou firmou lebo potrebuješ vypracovať nové zmluvy s novým textom(čiže programátor)účtovníčku....ak by išlo o služby ako kaderníčka, kozmetička, manikérka tak ano, ale ak ide o poradenskú firmu tak za mňa nie....

kaja01
7. aug 2019

@dzinka777 Hovorím odvody nerátaj, lebo keď sa zamestnáš vo vlastnej firme, tak môžeš mať plat 500 ale aj 1 000 a tie odvody budú iné.

vroni
7. aug 2019

Pokiaľ viem, cena sa ráta ako dvaapol násobok obratu a nie 7-10 násobok, to by každá zaprdena jednoosobova srocka stala milión. Tu je problém, že firma nemá majetok, len krátkodobé zmluvy, čiže "zaručený" máš len dvojmesačny obrat, zvyšok je len bublina. Ja by som bola ochotná dat maximálne 10 až 15 tisíc (podľa počtu zmlúv a obratu), 30000 je úplne nereálna suma, keď nepredá, bude ju musieť zavrieť a ešte zacvaka 10000 on, kľudne by som mu to tak povedala, nech berie alebo nechá tak.

mogaa
7. aug 2019

@dzinka777 počítaj aj s tým že budeš chcieť ísť na dovolenku, môžeš byť PN a stále musíš robiť....stačí maličká chyba z tvojej strany a klienti ti odídu....teraz ste tam boli dvaja, čiže v čase dovolenky alebo PN vybavoval klientov majiteľ ...rovnako ak bol nejaký "prúser"riešil to majiteľ, s klientmi má asi aj iné vzťahy ako pracovné.....aby si nekúpila firmu kde za pol roka budeš mať polovicu z terajších klientov alebo si zlomíš ruku či budeš ležať v nemocnici a celé podnikanie je v prdeli....dobrej kaderníčke, či kozmetičke sa klienti vrátia aj o 2-3mesiace(keď nerobí) ale ak má firma zmluvný vzťah s niekým a ten napr.v tvojom prípade nedodá vypracovanú dokumentáciu , tak ti hneď všetci porušia zmluvy....ch nezaujíma či si PN alebo na dovolenke - majú s tebou zmluvný vzťah akže ak niečo potrebujú chcú to čo najskôr...

andrbeata
7. aug 2019

@dzinka777 Ahoj, neviem podľa usúdil právnik hodnotu spoločnosti. Ja sama by som si nedovolila určiť hodnotu spol., len na základe odhadu.
Poväčšine sa hodnota podniku na základe odčerpateľných zdrojov (obyčajne príjmov), ktoré podnik vytvorí v budúcnosti, poväčšine sa plánuje na 5 rokov vopred. Do úvahy by sa mal brať čistý zisk a aj možná rizikovosť spoločnosti, konkurencieschopnosť.
Do úvahy treba vziať aj komplexné výdavky a záväzky spol..
Ak beriem, že 2000 eur je už čistý zisk spol., tak je určená suma mierne prehnaná.
Ja pravda, že dnes sa už spol., dá založiť priamo na kľúč a s menšími investíciami, len je otázna klientela, ktorá nie je istá.
Ešte ak môžem, sama byť zamestnancom, no neviem.

mogaa
7. aug 2019

@dzinka777 a môj názor - budeš potrebovať aj dobrú účtovníčku ktorá ti poradí aj v ekonomických veciach - čo sa ti oplatí čo nie, nielen takú čo ti bude robiť účtovníctvo....a taká nie je lacná🙂

derdia
7. aug 2019

No ja neviem 30000 za mačku vo vreci...a pozor ti čo chcú predať natreli hocičo len aby predali...ktovie či sú aj klienti,či to nie je všetko fiktívne....a čo konkrétne im zarába....keď majú len dva počítače...no čo ja viem🤔zaujime ste asi riadne podnikavý typ...keď chcete ja mám dar pár rozumných nápadov na podnikanie...a nie toto..

dzinka777
autor
7. aug 2019

@kaja01 bez odvodov cca 2800

dzinka777
autor
7. aug 2019

@derdia nie máme klientov,pracujem tu.platia nám pavšál/mesiac a mi im robíme dokumentáciu,ktorú im ukladá zákon a ktorú si kontrolné orgány vyžadujú (dajme tomu,ako bezpečák,že chodí do firmy a robí to čo potrebujú zamestnávatelia), máte rozumné nápady na podnikanie?pravdaže chcem,možno sa otočím v podnikaní iným smerom

dzinka777
autor
7. aug 2019

@vroni môžem vedieť prečo zacvaká 10000?

kaja01
7. aug 2019

@dzinka777 Tak ak je to niečo ako bezpečák, tak tam bude robota stále a myslím, že klienti ti neodídu, toto sú papiere, ktoré raz si zazmluvníš firmu a si pri nej roky. Keby si začala sama na vlastnú päsť robiť to isté, tak robotu si nájdeš, len kým si vybuduješ klientelu bude to trvať pár rokov. Asi by som do toho išla, ale určite by som sa snažila tlačiť cenu u šéfa dole, navrhni mu 8 -10 tis. a uvidíš čo on. Osobne si myslím, že strelil vyššiu cenu, aby mal kde spúšťať.

stela01
7. aug 2019

@dzinka777 kde máš istotu - predá ti firmu ... a pretiahne svoju klientelu inam do novej firmy ?!

Nikde
Veľa x stojí firma na dobrých vzťahoch na 1 človeku ktorý keď predá daruje posunie svoju firmu klientela časom odchádza .

Mne sa zdá požadovaná suma vysoká .

dzinka777
autor
7. aug 2019

@stela01 viem,že sa nemôžem spoliehať na dobré vzťahy, ale na 99,9% by klientelu neposunul nikomu,skutočne ma berie ako svoju dcéru, môjho muža za svojho syna a môjho syna berie ako vnuka-splní mu všetko čo mu vidí na očiach.máme taký rodinný vzťah, navštevujeme sa,chodíme po výletoch aj s jeho rodinou.

stela01
7. aug 2019

@dzinka777 tak nech ti firmu prenechá keď si mu ako dcéra .😉 muž ako syn , a vnuk .

dzinka777
autor
7. aug 2019

@stela01 to by chceli všetci,ale on tie peniažky chce aby ich mohol dať svojim vnúčatám a predsa sa lepšie žije s peniazmi na účte keď už bude mať príjem iba dôchodok

dzinka777
autor
7. aug 2019

ďakujem vám všetkým,ktoré ste si pre mňa vyhradili kúsok svojho času.posnažím sa za každú cenu sumu znížiť.dám vedieť ako to dopadlo

elementissa
7. aug 2019

@mogaa samozrejme, však som aj písala, že to je čistý, preto sa to aj cez ten vzorec EBITDA počíta tak, ako som písala hore, nezohľadňuje sa iba čistý zisk... Ale on to vlastne predáva za ročný čistý zisk a autorke je aj to veľa

dzinka777
autor
7. aug 2019

@elementissa lenže to nie je firma,ktorá niečo vlastní,táto firma nevlastní skoro nič,má iba klientov,ktorí ti môžu na druhý deň odísť

stela01
7. aug 2019

@dzinka777 prečo si nenájdeš svojich klientov ?

kaja01
7. aug 2019

@dzinka777 Môžu odísť, ale nemusia. Robíš v tej firme dlhodobo, tak vieš koľko klientov vám v priebehu rokov odišla a koľko ste získali. Ak si šikovná tak nemajú dôvod odísť, aj keď firma zmení majiteľa, lebo klienti ťa poznajú - poznajú tvoje výsledky, vedia ako pracuješ, sú spokojný s výsledkami, prečo by odchádzali niekde, kde nevedia čo ich čaká.

mogaa
7. aug 2019

@kaja01 ale rovnako je možné že tretina firiem ktorým robí dokumentáciu do roka skončí alebo prejdú ku konkurencii.....tam nejde ani tak o ziskovosť ako takú, ale skôr o návratnosť prostriedkov ktoré do toho vloží...

januska191
7. aug 2019

@dzinka777 ako uz tu niekto pisal... pracujem s s.r.o. a normalna suma, za ktore sa predavaju je 10 nasobok mesacneho obratu...

vroni
7. aug 2019

@dzinka777, SRo treba likvidovať, nestačí zavrieť. 10000 je mrsknuta suma, ale uzávierka, likvidátor, poplatky stoja celkom dosť.

eliska13
7. aug 2019

@dzinka777 ty chces istotu a tu Ti nedá nik.Ved, ak budeš šikovná získaš si iných nových klientov ešte k tým čo máš.Cena je podľa mňa v poriadku

janinah
7. aug 2019

Cena sro ke obvykle yolko ako je rocny zisk.bez pravnika nic neries...laik so skusenostou

indy0077
8. feb 2025

@dzinka777 on Vam predava aj "klientelu", know-how (goodwill)... to je ta "cena"...

Strana
z2