Je policajný diktát ťažký?
Ahojte bola som n pohovore na policajtku a idem dalej na skúšky aj zo SJ.
Píše sa diktát a sloh .
Neviete náhodou niekto ci su ťažké tie diktáty ? Co hlavne skúšajú čiarky a vybrané slova ?
@mondolina to nie je o tom, ze z vas vsetkych robime polodementov, je medzi vami kopa sikovnych ludi, no sama musis uznat, ze mnohi v PZ proste nemaju co robit, to je fakt. Presli mi rukami stovky, ba az tisice spisov, komunikovala som s x policajtmi a niekedy clovek fakt nevedel, ci sa smiat alebo plakat. A ked aj privriem oci nad gramatikou a pravopisom, vypovede boli neraz spisane tak, ze si to bolo treba nakreslit, aby clovek z tej motanice pochopil, o co vlastne ide. Plus sa mi stavalo, ze chalani, co na zakladke ledva preliezali z rocnika do rocnika, lebo boli fakt duti, boli zrazu podpisani pod spravami - a ta kvalita tomu proste zodpovedala.
Kedze som sama dlhe roky robila v statke, videla som, co za ludia tam robia. A chapem aj "verejnost", ze ma o nich mienku, aku ma. Kolegyna, pravnicka mimochodom, si bola od informatika pytat novy monitor, lebo obrazovku toho aktualneho zaplnila ikonami.
@lonely66 tak podľa môjho názoru pchaš nos tam kde netreba… neviem naco sa staras o majetok cudzieho človeka … tiez by som sa asi tak tvárila keby ma za toto zavolas 🤣
No a k tej gramatike … politici, právnici, doktori nevedia gramatiku tiež a sú to študovaní ludia … takze preco by aj policajti museli vediet na 100% gramatiku.
@mandzula no a co ale maju sa dobre robia policajtov su tam kde chceli byt a ty sa uz mozes len smiať
Autorka, ako povies, tak bude, len si, prosim, nastuduj tie ciarky, lebo tym, ze ich nepouzivas, mozes zmenit vyznam vety, co je pri pisani zaznamov ci vypovedi dost dolezite.
@mandzula ty ich zas používaš trošku prehnane veľa , doštuduj si ich aj ty 🤭
Ked ty povies, tak to tak bude.
@nyusika predstav si ,že su aj chytáky v písaní čiarok. Ale to taka sliepka vymudrená ako ty ,nemôže vediet …
Ja viem, kedy a kde sa píšu čiarky, ty chytak 🙈
@mondolina Ano, to mas pravdu, nie je dobre hadzat vsetkych do jedneho vreca. Nic to vsak nemeni na fakte, ze prave policaj by mal slovencinu ovladat tak, aby sa nemusel obavat, ci prelezie skuskou. Plus u autorky vidno, ze s tym problem mat bude, no namiesto toho, aby sa nad tym zamyslela a uznala, ze ma medzery, bude tu prskat. O tom, ako reaguje na konfliktne situacie, ani nehovorim.
Nedaj sa odradiť. Pravopis pocvič a uvidíš. Držím palce.
Môžem sa pripnúť s otázkou, aj keď trošku mimo? Ako to je v súčasnosti s podmienkou mať úplne perfektný zrak? Neriešim to pre seba, ale pre známeho, a zachytila som, že nemôžeš mať žiadne dioptrie..? Nemyslím už počas výkonu v službe, ale este pred výberkom. Je to naozaj tak? Vďaka
Diktat tazky nebude, kde by potom nabrali policajtov? 😄
@lonely66 povedala som svoj názor… dakedy je lepsie nestarať sa do cudzích veci. Policajti nemajú velmi radi takýchto ľudí ,presne ako si ty zastarená do kždej r…
Takze sa vobec nečudujem ,ze sa tak tváril ten policajt 😆
@oli18 tieto hlúpe komentáre boze . Ale ked ta policajt odstaví tak uz mas rešpekt … skus mu to povedať co si myslis, ked ta odstaví na aute… ak vobec mas vodičak
@oblecenie99 ja som zachytila kdesi, že už by to nemali posudzovať tak prísne. Resp. za to bojujú..syn má mesiac okuliare, štvrtky a polky a chcel by byť policajt, ale nehadzeme flintu do žita. Pôjde na gymnázium, to je ešte 5 rokov a potom sa uvidí.
Autorka, mam tam známeho, akurat minule spominal ze sloh je zruseny. Pozerala som teraz na stranke info k prijimackam a tam tiež pisu ze len vedomostny test. Ale stále plati ze pisem o bc programe, ake podmienky su na to tvoje, to netusim
@lindus_esterka ty ale píšeš o prijímačkách na vysokú školu a autorka sa zaujíma o prijímačky do služby ako policajt. Prvé je škola a druhé je povolanie. Nemýliť si Akadémiu PZ a strednú odbornú školu PZ, na ktorú policajt v službe nastupuje po prijatí do zboru.
@lilope ano to sme si vyjasnili este na predoslej strane, ale este potom sa autorka pytala, odkial to viem tak som odpovedala 🙂
@mondolina No ale v kontexte na posledné odpovede autorky, v spojení s písomným prejavom treba uznať, že akurát prispieva k posilneniu tých stereotypov a predsudkov, žiaľ.. Úplne chápem, ako si to myslela, prirodzene, aj ja sa zastanem svojho povolania, keď treba, tiež tu niekto napísal, že to nemôže byť ťažké, ak to zvládnu aj Maďari, čo si aj vyprosím, lebo sme tu aj takí, čo tú gramatiku ovládame 😅 ale tiež mi nepríde úplne OK, ako autorka reaguje, aj keď uznám, že "útoky" nezačala ona a chce sa brániť.
@lindus_esterka ok, to som nečítala. Ale podmienky prijímačiek na akadémiu sú aj tak pre túto diskusiu irelevantné.
@oblecenie99 jednoznacen autorka utoky nezacala, ale ako spravna buduca policajtka si ma zachovat chladnu hlavu a neustupit zo slusneho vystupovania, velakrat je potrebne zakrocit, ale nie provokaciami co sme v bare abo na ihrisku? ....to napriklad na @mondolina je vidno, ze s tym ziaden problem nema ... a predstav si autorka je nas na Slovensku velmi vela, ktori ked vidime policajta co sa chova ako ty nenechame si zatvorene usta a ani ked ma zastavia pmj ... nastastie ja nemam vela zlych skusenosti, resp naozaj zlu mam len jednu, arogantnu tiez jednu a mam desiatky super skusenosti s profesionalmi... inak tie zle dve skusenosti som potiahla az k ich sefovi ...snad viem kedy je ich chovanie uplne mimo... a z tej zlej skusenosti sme sa parkrat aj stretli nahodne, ked boli mimo sluzby a uznali, ze to nebolo ok...