Je potrebné, aby každý živnostník mal e-kasu?
Ahojte žienky potrebujem poradiť idem si zakladať živnosť budem ubytovavat hostí na chate problém je že ako im vystavim doklad ? Musím mať tú pokladňu čo majú napr v reštaurácii keď zaplatim tak mi vyjde bloček ? Ďakujem veľmi pekne za rady
@akvi ..čiže keď si založim živnosť tak budem len vystavovať faktúry cez e.faktura.sk ..nič viac mi k tomu netreba ? Nehrozí mi pokuta z daňovej správy ?
Budeš len vystavovať faktúry. Efaktura ešte nie je povinná, takže zatiaľ len klasické faktúry. Nie, nehrozí ti nič, musí ti samozrejme sedieť všetko, ten "tok peňazí" ide cez účet. To v tomto momente stačí. Len treba sledovať zmeny, lebo podľa mňa to skôr či neskôr budú chcieť dostať úplne pod kontrolou.
môžeš mať aj vyrtuálnu registračnú pokladňu
@akvi ...a faktúry sa vystavujú ako ? Normálne len napíšem vo worde počet hostí od kedy do kedy a moje IČO a DIČ ? Po pripade je nejaka stránka kde si to viem pozrieť ? Lebo na nete je veľmi veľa informácií ale veľmi zložito napísaných pre laika to je ako ihla v kope sena 🤦🤷
Su tam vynimky, pri niektorych sluzbach a podnikani nemusis pouzivat ekasu.
Faktury si vystavujes ako Tebe vyhovuje. Mozes si och robit v exceli, worde, v nejakom uctovnom programe alebo kupis formulare faktura a budes vypisovat rucne. Podstatne je aby faktura mala vsetky fakturacne nalezitosti, teda firma, ico, dic, sidlo, bankove udaje, datum vystavenia, splatnosti.. stiahnu si proste nejaku fakturu n nete co sa Ti paci a podla toho si vytvor svoj vzor, ktory uz len budes upravovat podla potreby
Faktúry si môžeš robiť sama vo worde, alebo sú weby kde to máš aj bezplatne do pár faktúr na mesiac.
Ak platbu prijímaš bezhotovostne na účet nepotrebuješ ekasu.
Ale nezaškodí sa zdarma zaregistrovať na https://vrp2.financnasprava.sk a máš bezplatnú e-kasu cez web alebo mobilnú aplikáciu, vtedy môžeš prijímať aj hotovosť.
V prvom rade si pozri svoj OP, ak je vydaný pred 7/2021 tak si ho bezplatne vymeň za novší a pri preberaní OP si vypýtaj USB čítačku OP.
Tak budeš môcť vybavovať úrady z domu bez zbytočného behania, aj založenie živnosti urobíš bezplatne z domu.
@zenulkaaa veľmi pekne ďakujem za odpoveď ❤️ a ako mi to potom skontrolujú na daňovej správe ? Z čoho budem platiť odvody ?
Podáš daňové priznanie, odvody platíš zdravotné mesačne 84,77 €
Sociálnu poisťovňu mesačne 200,72 € prvý rok nemusíš platiť, povinná je druhý rok len ak dosiahneš príjem/obrat nad 7 266€.
Ak neplatíš sociálnu nemáš nemocenské, ani sa nepočíta do dôchodku.
Skontroluju podla toho ako podas danove priznanie😄😄 do ktoreho by si mala uviest vsetky prijmy. Hotovostne aj bezhotovostne. Preto oni zavadzaju taketo ekasy a podobne veci, aby sa vyhli tomu, ze si niekto nieco neprizna. Lebo peniaze vyplatene v hotovosti lahko do danoveho nedas… nema Ti kto ako na to prist 🤷🏼♀️🤷🏼♀️🤷🏼♀️ Takze ak chces byt fer, uplne najidealnejsia moznost je vsetko bezhotovostne teda prevodmi nech ti platia zakaznici.
Už ti odpovedali vyššie. Ja som si spravila faktúru vo Worde, forma faktúry nie je nijako daná, len musí obsahovať všetky náležitosti, to ti už vymenovali vyššie v komentároch.
Ešte nezabudni, že kedze sa jedná o ubytovanie, tak potrebuješ viesť aj výkaz hostí a odvádzať miestnu daň. To síce nemá nič spoločné s daňami z príjmu, ale je to niečo, čo treba mať v poriadku, lebo obce si kontrolujú ubytovania a ty sa musíš zaregistrovať na obci a odvádzať poplatok na základe VZN danej obce.
Ak ubytuješ cudzinca nezabudni na Hlásenie pobytu cudzincov
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

Nie, nemusíš mať kasu. Nesmieš ale brať hotovosť. Všetko musí ísť cez účet. A vystavis faktúru.