Je potrebné dávať príspevok na stravu zamestnancom?
Ahojte, je pravda, že musím dať zamestnancom príspevok na stravu ak pracujú viac ako 4 hodiny denne, ale pracujú v gastre, kde tu stravu môžu mať priamo?
musis mu poskytnut stravovaie - aku formu zvolis, tvoja vec
pokial ma zamestnanec potravinove intolerancie, dostane financny prispevok - po odovzdani potvrdenia od lekara
Ako píše @nyusika si povinný im poskytnúť stravu. Forma je na tebe. Takže ak im poskytneš stravu v práci, nie si povinný im na stravu dávať stravné lístky, stravnú kartu či hotovosť. Jedine pri potvrdení od lekára o potravinových intoleranciách si povinný dať im stravné v inej už spomenutej forme.
Čo mňa viac prekvapuje je to, že podnikáš a nepoznáš svoje povinnosti voči zamestnancom?
@nyusika
@melanta nie je to uplne tak, ze je to na rozhodnuti zamestnavatela. Iba ak poskytuje teple jedlo, je to na nom, ak neposkytuje, vyber medzi stravnymi listkami a financnym prispevkom je na zamestnacovi.
Samozrejme, je ina vec, ak ma zamestnanec potvrdenie od lekara... teoretucky moze zamestnavatel zapezpecit aj napr. bezlepkovu stravu...
@autorka ak poskytujes zamestnancom teple jedlo a ani jeden z nich nema potvrdenie od lekara o intoleranciach tak nie, nie sii povinna poskytovat stravne listky ani financny prispevok na stravovanie
Ak zamestnávateľ prevádzkuje vlastné stravovacie zariadenie, napríklad jedáleň alebo kuchyňu a poskytuje zamestnancom jedno teplé hlavné jedlo a vhodný nápoj počas pracovnej zmeny, považuje sa táto povinnosť za splnenú.
@melanta no práveže ide o to, že doteraz som bola v tom, že je to v poriadku ak majú stravu u nás a nikto ani neriešil, že by to malo byť inak. Ale teraz som zmenila účtovnú spoločnosť a tam mi bolo povedané, že im mám dávať príspevok na stravu. Čo ma dosť šokovalo, tak preto sa pýtam
Ak by účtovná spoločnosť začala účtovať stravné, dostala by vyššiu odmenu za prácu?
Takej spoločnosti by som nedôveroval ak ťa vodia za nos.
a nie je to o tom, že ty poskytneš stravu, ale jej cena sa skladá z rôznych častí? napr. časť si platí zamestnanec a časť ty ako zamestnávateľ - lebo nemusíš platiť plnú sumu jedla. u nás to funguje tak, verejná vysoká škola, že máme jedáleň. ja platím za jeden obed do 2 eur, 1 euro cca soc. fond, a zvyšok zamestnávateľ - a to ss považuje za ten fin. príspevok zamestnávateľa. dostanem ho len za taký počet obedov, aký odoberiem - áno, pre mňa by bolo výhodnejšie, keby mi na účet prišiel príspevok za všetky pracovné dni, ale bohužiaľ zohľadňuje sa počet obedov. ak má niekto zdravotný problém potvrdený lekárom, preberá stravné lístky
Pracujem v reštaurácii, nemáme žiadny príspevok na stravu,LEBO nám varia aj.obed aj.veceru ./12 h.zmeny/Takže .ak.im poskytuješ stravu,je to.v poriadku.
Ale je možné že účtovné sa to.nejako inak eviduje
Príspevok na stravu nie, ale prispievať na stravovanie je povinný každý zamestnavatel zamestnancovi, ktorému na to vznikol nárok. Podľa too co píšete stravovanie mate zabezpečené priamo na pracovisku vo vlastnom starvovacom zariadení, ak spĺňa požiadavky jedneho teplého jedla vrátane nápoja podľa zásad spravnej výživy, tak to mate ôk. Okrem toho však zamestvatel je povinný aj prispievať na stravovanie, čiže mali by ste mať niekde zúčtovanie koľko prispievate. Zakon hovorí, že minimálne 55% z ceny jedla hradí zamestnavatel. Možno uctovna firma toto nikde u vás nenasla evidované. Čiže by vám mohla pomôcť ako zaúčtovať to, že poskytujete svojim zamestnacom stravu a aj ju hradite. Je to pre vás aj akýsi dokaz o tom, že to stravovanie skutočne zabezpečujete. Napríklad ak by vás nejaký zamestnanec s ktorým sa nezhodnete udal na inšpektorát prace s tym, ze by vás obvinil, že ani stravovanie nezabezpečuje a vy budete tvrdiť, že zabezpecujete, tým, že budete mať aj zúčtovanie prispievanie na stravovanie, budete mať dokaz aj o jeho zabezpeceni.

Vychadza mi z toho, ze ked vies zabezpecit teple jedlo vramci prevadzky, tak nie... Ale pozri presne znenie zakona a z akeho dovodu si niekto pyta stravne...
vycuc:
Formy zabezpečovania stravovania v roku 2025
Zamestnávateľ má spravidla povinnosť zabezpečiť stravovanie poskytovaním jedného teplého jedla vrátane vhodného nápoja vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom inej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby.
Povinnosť zabezpečiť priamo stravovanie možno nahradiť poskytovaním stravného formou finančného príspevku. Za určitých okolností sa táto možnosť mení na povinnosť zamestnávateľa poskytovať finančný príspevok na stravovanie. Ak zamestnávateľ nezabezpečuje stravovanie vlastnou cestou alebo cez iného zamestnávateľa, má povinnosť zamestnancovi poskytovať finančný príspevok, a to konkrétne v prípade, ak:
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/stravne-a-pracovne-ce... © Podnikajte.sk