Je práca opatrovateľky v sociálnych službách zvládnuteľná?
Bola som na pohovore ako opatrovateľka.Je to zariadenie sociálnych služieb kde sú dospelí hendikepovaní aj zdravotne aj mentálne. Riaditeľka bola veľmi fajn,aj vedúca sestra, avšak keď mi hovorila podľa tabuľky aké peniaze v hrubom tak sama povedala nič moc, cca 850 v hrubom za 12 hodinové služby, prvý mesiac len denné a ďalší mesiac už aj nočné. Lenže. Ako sme prechádzali jednotlivé úseky,tak na jednu opatrovateľku prislúcha 13 klientiek, resp robí sama, že nerobia po dve opatrovateľky. Len na nejakú výpomoc si môžem privolať druhú op. No ja neviem baby. Som z toho taká nesvoja. Je to iná práca ako starať sa v DSS o seniorov. Keď som bola v dss tak sme pracovali spolu minimálne po tri opatrovateľky,preto som prekvapená že tu je len jedna opatrovateľka na 13 hendikepovaných klientiek. Išli by ste do toho? Alebo vy čo pracujete v takom zariadení,ste na to samé?
Toto je druh práce ktorý vykonávaš najmä pretože ťa to osobnostne naplňuje, pretože psychické a fyzické vyťaženie z tejto práce nie je úmerné platu. Či by som išla do takejto práce? Nie. To už aj tá práca s ľuďmi na pokladni/dokladaní tovaru má viac benefitov a je lepšie honorovaná.
@cyneric keď som bola v dss tá práca so seniormi ma napĺňala, rada som sa s nimi rozprávala,spomínali sme, mali ma radi. Kolektív opatrovateliek už menej nakoľko mi bolo vytykane že sa snimi veľmi zdržujem, kŕmenie mi dlho trvá, že to mám len ,, urobiť,, a hotovo. To bol aj dôvod môjho odchodu
@cyneric keď som bola v dss tá práca so seniormi ma napĺňala, rada som sa s nimi rozprávala,spomínali sme, mali ma radi. Kolektív opatrovateliek už menej nakoľko mi bolo vytykane že sa snimi veľmi zdržujem, kŕmenie mi dlho trvá, že to mám len ,, urobiť,, a hotovo. To bol aj dôvod môjho odchodu
@anonym_autor Tak v tom prípade toto nemusí byť vôbec zlá ponuka, ako jediný opatrovateľ nebudeš musieť toľko riešiť koľko času stráviš pri ktorej aktivite, kým budú všetky splnené. Otázka je, či je to dlhodobo udržateľné, mať 12h denné/nočné a na starosti toľko ľudí - samozrejme, záleží od ľudí samotných. A koľko "dní blbec" sa vyskytne v mesiaci. 🙂❤ Každopádne, veľa šťastia.
@anonym_autor Tak v tom prípade toto nemusí byť vôbec zlá ponuka, ako jediný opatrovateľ nebudeš musieť toľko riešiť koľko času stráviš pri ktorej aktivite, kým budú všetky splnené. Otázka je, či je to dlhodobo udržateľné, mať 12h denné/nočné a na starosti toľko ľudí - samozrejme, záleží od ľudí samotných. A koľko "dní blbec" sa vyskytne v mesiaci. 🙂❤ Každopádne, veľa šťastia.
@cyneric no jasné,to by bolo fajn, lenže sú tam ležiace klientky asi 4-5 a zvyšok sú mobilné ale ako sama ich obriadim ? Tie čo sú mobilné tak na nej sa musí dávať pozor,aj padajú a sú ako trojročné deti. Z toho mám strach ako sama zdvihnem z postele klientku ako ju dám sama na vozík ako ju okúpem? A medzitým dávať pozor na iné klientky? Či niekam neodchádzajú samé,je tam schodisko atď atď
@anonym_autor 850€ v hrubom??? Za takto nárocnú prácu? To sa už ani nedá povedať, že ta naplna duchovne táto práca, lebo toto je výsmech opatrovateliek.
@anonym_autor 850€ v hrubom??? Za takto nárocnú prácu? To sa už ani nedá povedať, že ta naplna duchovne táto práca, lebo toto je výsmech opatrovateliek.
@betulinka1 ano prosím pekne a ešte za 12h služby denná nočná
Príplatky navyše len za víkendy a že preplácajú nadčasy. Ale za akú cenu,sama opatrovateľka na 13 ľudí, za chvíľu si odpíše chrbát
Ked ta práca baví, tak si sprav zdravotnú sestru. Ja rozumiem, že to trvá ale to chceš celý zivot robiť za tieto peniaze? Neviem kolko mas rokov, či máš deti alebo čo. Ale už aj v CZ zarobíš viac za túto prácu. Urcite by som hladala iné riešenia, dala si inzeráty aj na súkromné opatrovanie.
Zvládnuteľná? Niekto to zvládne niekto nie. Sú príjmačky na dedinu zvládnuté? Sú. Niekto zvládne niekto nie.
Moja svokra robila opatrovateľku v DSS do dôchodku, mamka najlepšej kamarátky tiež, už je na dôchodku ale stále tam pracuje ,len má nižší úväzok.
Skúsenosť nemám, no určite si nájdeš nejaký systém ako budeš s tými ľuďmi pracovať. Možno sa treba popýtať tvojej budúcej kolegyne s ktorou sa budeš striedať, ako to zvláda. No byť sama žena na dvíhanie ľudí, podľa mňa to sa dokalicis za pár mesiacov 😕, čo viem, tak to väčšinou robia aspoň dvaja
Ja osobne by som do takéhoto zariadenia nešla, pracovala som tam ako inštruktorka a bol to masaker, a to nevravim o opatrovateľkach. Ja pracujem ako pomocná sila v dom dôchodcov, cez deň sme dve na službe (väčšinou) a nočné po jednej. Máme na starosti 20 klientov, teraz je obdobie kedy máme len okolo 6 imobilnych úplne, ostatok je ako tak. Samozrejme diagnózy k tomu. Ale fajn. Dá sa. Mňa to baví. Ale hento by som nešla.

Toto je druh práce ktorý vykonávaš najmä pretože ťa to osobnostne naplňuje, pretože psychické a fyzické vyťaženie z tejto práce nie je úmerné platu. Či by som išla do takejto práce? Nie. To už aj tá práca s ľuďmi na pokladni/dokladaní tovaru má viac benefitov a je lepšie honorovaná.