icon

Je práca počas skúšobnej doby bez zmluvy legálna?

martkink
26. nov 2024

Zdravím, bola mi ponúknutá určitá práca, kde očakávajú, že budem teraz 2 týždne pracovať a zaúčať sa zdarma. Nemám garanciu, že po tejto dobe mi bude poskytnutá pracovná zmluva. Vraj, že mi poskytujú svoj čas, takže za tieto dni keď budem pracovať v mojom voľnom čase nedostanem zaplatené. Je takáto skúšobna doba povolená? Bojím sa, že ma po 2 týždňoch jednoducho vyhodia a ja budem mať odpracovaných kopu hodín zbytočne.

katica06
26. nov 2024

@martkink známa takto nastúpila ako upratovačka do istého reťazca a po dvoch týždňoch ani obraz ani zvuk ......... dokonca ani€

martkink
autor
26. nov 2024

Je to pumpa a chcú nech sa zaučím ešte predtým ako dostanem zmluvu a že mi za ten čas čo sa budem zaúčať nezaplatia

nelca84
26. nov 2024

@martkink ani zaucanie sa nerobi bez zmluvy, uz to konecne pochop. A ani zadarmo 🤦‍♀️ na to sluzi skusobna doba!

kika2565
26. nov 2024

@martkink Bože môj to kto vám také nie čo ponúkol?
V žiadnom prípade nepristupte na také podmienky. To je uplne jedno,že sa budete zaúčať. Musia vám aj platiť. A to mzdu za odpracovaný deň, stravu ... Držím prsty

deedol
26. nov 2024

to je nelegalne z ich strany aj z tvojej, nenechaj sa oklamat ani nahovorit na take nieco.

viestta
26. nov 2024

@martkink pumpa nie je retazec, pan majitel jednoducho ojebabrava vsetko co len moze a kazdeho koho len moze. Ja by som s takym ani dalej nejednala, nech si najde ineho vola, ktory mu to bude akceptovat. Seriozny zamestnavatel toto nerobi. A to je len zaciatok, zacni si domyslat co bude ked budes jeho zamestnanec.
Zaskolovanie na pracovnu poziciu ma byt v ramci zmluvy, ma byt riadne zaplatene podla odpracovanych hodin a podla dohodnutej mzdy. U kazdeho seriozneho zamestnavatela je to tak. Len odrbavaci to robia tak ako pan majitel (prenajimatel) pumpy.

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
tiika
26. nov 2024

@martkink od špekulantov ruky preč, ak si nechceš komplikovať život. Veď ty tie dva týždne nebudes predsa stať so založenými rukami a pozerať sa.
Mohli ti navrhnúť aspoň dohodu na pár hodín. Ale teraz by som už tam nešla v žiadnom prípade.

rozculena
26. nov 2024

@martkink 1000 pobočiek? Veď to je veľká firma! To sa mi nechce veriť,že takéto niečo by si dovolili

rozculena
26. nov 2024

@katica06 akože ani obraz ani zvuk? Čo to znamená?
Zamestnal ju priamo reťazec? Lebo napr.Tesco malo externú firmu na upratovanie,upratovačky nemali zmluvy s tescom,ale s tou externou firmou

katica06
26. nov 2024

@rozculena nebolo to Tesco, ale kľudne mohla byť externa firma ,keďže nedostala žiadnu zmluvu netuším kto ju,,zamestnal,, iba keď povedala vedúca, že zajtra t.j. v nedeľu nemusí chodiť, že jej zavolajú kedy má dôjsť...a nevolali, keď sa potom bola pýtať tak tam bola iná vedúca

lienka.7
26. nov 2024

@martkink ide o prácu na čierno. Cize nie.
A keby to s tebou mysleli seriózne, tak na to je skúšobná doba predsa.

diewcatqoo
26. nov 2024

Moj cas je prilis drahy na to, aby som niekde muklovala zadarmo. Keby mi niekto povedal, ze sa mam zaucat dva tyzdne zadarmo, tak ho hned zfleku vysmejem. Cudujem sa kazdemu, kto nad nejakou takou ponukou co i len na sekundu uvazuje, ci prijat alebo nie.

dancingqueen321
27. nov 2024

Ak je to benzinka, tak by som mala skor obavy, ze je to slubotechna, lebo vedia, ze idu vianocne sviatky a nebude mat kto robit, kazdy bude na dovo, a ked neschvalia, tak pojdu na pn a aj tak budu doma… a po novom roku ti uz nebude treba davat zmluvu ked im nabehne znovu sucasny personal… naco by im bol nadstav?! opytala si sa, ake su dovody preco hladaju? Ci im niekto odchadza? Ak mas trebars robit s pokladnou tak dakujem pekne bez papiera… este nebodaj nocne a novy rok a ine sviatky
@martkink

jana_eyre_2
27. nov 2024

Jaaaj, tak oni si majú preverovať či sa na teba dá spoľahnúť a ty nemusíš mať žiadne istoty? Inšpekciu by som poslala na takýchto hajzlov, akože to kde sme aby ešte aj niekto robil zadarmo!! Normálne ma rozčúlilo že toto niekto ľuďom dokáže ponúknuť a ty ešte nad tým uvažujes?

mirola
27. nov 2024

mne sa toto raz stalo ked som bola este velmi mlada, mne stale hovorili, ze zmluva bude na druhy den, ze ju este nestihli na personalnom pripravit, takto som odrobila dva tyzdne, potom som uz odisla.. samozrejme nic som nedostala zaplatene... bola to vela firma Autopolis v Petrzalke ... dnes by som do toho uz nikdy nesla. Vlastne vedome ani vtedy

nelka93
27. nov 2024

Chcú ta odrbat. Na jednu pumpu teraz brali dve kocky na skúšku, ale normálne s nimi uzavrela písomnú dohodu na zaucenie, dostane plat a zmluvu dostanú až po zauceni ak sa osvedcia. Všetko ale majú na papieri a nie zadarmo

rozculena
27. nov 2024

@nelka93 to je čo,písomná dohoda na zaučenie?V ZP nič také neexistuje. Zmluva po zaučení? To je tiež nejaký odrb.Normálne mali dostať zmluvu,veď existuje skúšobná doba.

domika225
28. nov 2024

@martkink toto bolo raz ponúknuté len mne. Išlo o moju prvú prácu a vôbec som nevedela ako to na trhu práce funguje. Potom mi priateľ vysvetlil nech do toho nejdem. A neskôr som videla na túto ponuku opakovaný inzerát. Nemôžeš strácať svojej drahocenný čas prácou zadarmo. Od začiatku tam smrdí neférovosť zo strany zamestnávateľa. Už táto prvá podmienka zamestnávateľa hovorí o tom, že sa s ním nebude pracovať dobre.

libusak
28. nov 2024

Ked som nastupovala do novej prace mala som riadnu zmluvu, prve 3 mesiace skusobna doba a "stara" kolegyna sa mi plnohodnotne venovala.
Nesmie pracovat zadarmo a bez zmluvy a toboz nie bez platu. Pokojne ti moze navrhnut minimalnu mzdu a z nej ti platit adekvatnu cast, alebo formou dohody za minimum hodinoveho platu.

libusak
28. nov 2024

Je to v rozpore so zakonom a ked s tym budes suhlasit si spoluvinnik. Nerob si problemy

inulienka29
28. nov 2024

Haha s tymto som sa stretla už aj ja. Firma cimbalak v Bardejove to takto robi…. Nešlo síce o mna konkrétne, ja by im to nezozrala, ale tiež známy precestoval a strávil tam týždeň zadarmenko…. Potom naňho vytiahli dohodu, s minimalkou že ostatne do ruky na čierno… vtedy mu došlo…

mucinka1511
28. nov 2024

U nás to robí notárka a funguje jej to. Nedá zmluvu. Povie, že vám ju dá za 4 dni potom zase že ešte nie ste pripravená že o 2 týždne. Robíte tam od 7:30 do 16:00. A nič nemáte zaplatené. Keď nastojíte na vyplatení peňazí alebo zmluvy už si hľadá náhradu. Zámienka je že k vám hľadá výpomoc. No ako náhle sa druhá osoba zaučí tak končíte. Proste vám povie že už nemusíte prísť . A nikto jej nič doteraz nespravil. Za október sa u nej 18 žien vystriedalo.

katinka262
28. nov 2024

@martkink zrejme chcú zadarmo využiť pracovnú silu. Zo zákona ak ťa príjmu na zmluvu, tak máš trojmesačnú skúšobnú dobu, počas ktorej môžu kedykoľvek ukončiť pracovný pomer bez udania dôvodu, prípadne môžeš ukončiť pomer kedykoľvek ty ako zamestnanec. Ale samozrejme za odpracovaný čas ti patrí dohodnutá odmena. Takáto ponuka zaúčania zadarmo mi príde ako podvod a určite by som ju nebrala. Ani keby mi sľúbili zmluvu do budúcna. Pokiaľ to nie je na papieri a podpísané, sú to len prázdne slová bez akejkoľvek váhy.

princezna_bosorka
28. nov 2024

@martkink nie je to povolene. Ale zas na druhej - strane: skusobna doba sa musi dohodnut pisomne, pracovny pomer moze vzhiknut aj na zaklade ustnej zmluvy.

Povedane ludskou recou - ak to urobite tak, ako navrhuje zamestnavatel, vznikne ti pracovny pomer BEZ skusobnej doby a s narokom na odmenu. Len pri preukazovani svojich narokov sa zapotis...

princezna_bosorka
28. nov 2024

@katinka262 skusobna doba nevznika zo zakona. nikdy

masinka
28. nov 2024

Mne toto chcel spravit Baumax. Prijali ma na miesto asistentky riaditelky pobocky v BA. Ked som prisla podpisat zmluvu nemali ju pripravenu a pani riaditelka bola na dovolenke. A ze vraj od pondelka mam na dva tyzdne nastupit na pobocke v Nitre nech si to vyskusam. A ze zmluvu dostanem dodatocne a bla ,bla ,bla. ( este aby som si tam sama nejake ubytovanie zhanala atd). Tak som sa im na to vy... a isla som inde. Ani sa necudujem ze s takymto pristupom uz u nas neexistuju.

martkink
autor
28. nov 2024

Známa na okresnom úrade hovorila, že je to úplne normálne. Vraj to robia aj tam

olifcek
28. nov 2024

@martkink pracujem na HR už cca 21 rokov. Toto, čo chcú, nie je oficiálna ani legálna cesta. Normálne zmluva. Normálne skrátený úväzok... Skúšobná doba je, aby si človek i zamestnávateľ vyskúšal spoluprácu... To, čo tvrdí o Lidli, je isté blud, veľmi by riskovali mastné pokuty z inšpektorátu práce... Asi čosi iba zme pochopil. Hľadaj iného zamestnávateľa, hoc i ten Lidl 🙂

olifcek
Autor odpoveď zmazal