Je práca v gastre vhodná pre tehotnú?
Ahojte. Nedávno som zistila že som tehotná. Som síce na začiatku, ale keď tak rozmýšľam tak moja práca je pre tehotenstvo náročná. Pracujem v gastre a robím krátky dlhy týždeň po 14hodin, robím kuchárku. Niekedy dviham aj 13kg asi tak raz dva krát za deň, no neviem či je vhodná práca pre tehotnú. Ako ste to mali vy v gastre keď ste boli tehotné? Je možné že by som písomne požiadala šéfa o preradenie na inú pracovnu pozíciu? Celkovo je to aj fyzicky náročné, mávame veľa objednávok, zhon, stresy a tak.. nechcem sa dať vypísať na PN ak to nieje potrebné a tehotenstvo nieje naozaj rizikové a byť len doma s vychadzkami. Niektoré mesiace odrobim aj viac než 15 dni keď je treba. Možno že by som to na začiatku zvládla ale strach tam je že by som mohla o bábätko prísť. Ako ste to teda mali vy v gastre?
V ktorom si tt? Uz mas tehotensku knizku? A oznamovala si oficialne tehotenstvo v praci?
@colsami zatiaľ som v 5tt, ešte som neoznamovala tehotenstvo.. len premýšľam že či to je vhodná práca a chcela ny som vedieť či mal niekto podobne. Lebo myslím si že celkovo je veľa robiť 14h pre tehotnú k tomu 15 dni do mesiaca občas visc
Cize zatial mas len pozitivny test.
Co ja viem 🤷 ja som mala rizikovejsiu pracu a robila som do posledneho dna, ale Ty musis vediet, i tak sa rozhodnes podla seba. V najblizsej rodine co maju prevadzku - velku restauraciu - bezne mavaju aj tehotne casnicky. Samozrejme nedvihaju tazke a casnicky robia, kym nemaju extremne nevolnosti (ako v hocktorej inej praci) no a kym zvladaju aj fyzicky, kedze behaju hore dole... Nemyslim ze je to specificka situacia gastra - su narocnejsie a aj rizikovejsie prace, ktore zeny ako tehotne vykonavaju. Len samozrejme treba sa prisposobit stavu a podmienkam.
Co ja viem 🤷 ja som mala rizikovejsiu pracu a robila som do posledneho dna, ale Ty musis vediet, i tak sa rozhodnes podla seba. V najblizsej rodine co maju prevadzku - velku restauraciu - bezne mavaju aj tehotne casnicky. Samozrejme nedvihaju tazke a casnicky robia, kym nemaju extremne nevolnosti (ako v hocktorej inej praci) no a kym zvladaju aj fyzicky, kedze behaju hore dole... Nemyslim ze je to specificka situacia gastra - su narocnejsie a aj rizikovejsie prace, ktore zeny ako tehotne vykonavaju. Len samozrejme treba sa prisposobit stavu a podmienkam.
@colsami práve preto sa pýtam na skúsenosti pripadne rady aj iných, ktorý keď aj nepracovali v gastre, ale tiež nejaká riziková práca,
@colsami ale asi si nepracovala 15 dni v mesiaci po 14 hodín či áno? Ja už aj predtým než som bola tehotná tak som od únavy doslova padala do postele lebo fakt je to náročné,, človek sa za cely deň nezastaví
Mala som rizikovu pracu (casnicka inak nie je rizikova praca co sa tyka tehotenstva) + piatky sviatky vikendy, pracovne dni niekolko dni po sebe bezne aj 10hodinovky a potom po veceroch a nociach nato pohotovosti. Takze nemozes proste porovnavat rozne prace, maju svoje specifika a ako hovorim su aj narocnejsie prace ako praca casnicky, takze aj tak nakoniec ako s tym nalozis, bude na Tebe (+na vedeni, ako sa dohodnete), a nie na skusenostiach (ked aj z gastra) inych zien. Ty musis vediet, co normalne zvladas (tehotenstvo nie je choroba) a co uz je problem. Nech Ti vsetko dobre dopadne.
Mala som rizikovu pracu (casnicka inak nie je rizikova praca co sa tyka tehotenstva) + piatky sviatky vikendy, pracovne dni niekolko dni po sebe bezne aj 10hodinovky a potom po veceroch a nociach nato pohotovosti. Takze nemozes proste porovnavat rozne prace, maju svoje specifika a ako hovorim su aj narocnejsie prace ako praca casnicky, takze aj tak nakoniec ako s tym nalozis, bude na Tebe (+na vedeni, ako sa dohodnete), a nie na skusenostiach (ked aj z gastra) inych zien. Ty musis vediet, co normalne zvladas (tehotenstvo nie je choroba) a co uz je problem. Nech Ti vsetko dobre dopadne.
@colsami ano viem že tehotenstvo nieje choroba. Ďakujem za tvoje skúsenosti a že si napísala ☺️
Moja mama odrobila v gastre tri tehotenstvá až po materskú - to už Ty musíš vedieť, ako to u vás máte. Minimálne môžeš odmietať dvíhať bremená a také fyzicky náročné veci, ale iné riziká neviem, či tam také extra sú 🤷 A či vôbec tam vzniká nárok na tú požiadavku o preradenie. Každá práca má riziká, ktoré si musí žena premyslieť.
Moja mama odrobila v gastre tri tehotenstvá až po materskú - to už Ty musíš vedieť, ako to u vás máte. Minimálne môžeš odmietať dvíhať bremená a také fyzicky náročné veci, ale iné riziká neviem, či tam také extra sú 🤷 A či vôbec tam vzniká nárok na tú požiadavku o preradenie. Každá práca má riziká, ktoré si musí žena premyslieť.
@michaela329 tak pokial nebudem mat nejaký problém tak by som rada robila čo najdlhšie. Ak všetko pôjde ok s tehotenstvom tak určite nechcem ísť len tak na pn
@autorka ty musíš vedieť, ako to máš v praci. Co iné by si tam mohla robiť?
U nás co chodíme na obedy sme mali napr.casnicku až do porodu 😊 sme sa jej pýtali, ze ci to dava, ona ze áno, ale samozrejme ma "setriaci" režim. Nemusíš byť na radové, môžeš napr.capovat nápoje, ak sa dá. A pod.
Ja napr.ked som bola tehu sa zrovna sťahoval archív a knižnica, cize logicky toto som nerobila, resp.nenosila ťažké koše a krabice. Ale inak som normalne chodila do prace, spisovala, odniesla ľahké knižky v rukách. Keď som bola unavená jasne ze som si sadla.
Cize veľmi závisí od povahy prace.
Ale tehotenstvo určite oznam, keď budeš mat potrvdene, nezabudni písomne.
@autorka ty musíš vedieť, ako to máš v praci. Co iné by si tam mohla robiť?
U nás co chodíme na obedy sme mali napr.casnicku až do porodu 😊 sme sa jej pýtali, ze ci to dava, ona ze áno, ale samozrejme ma "setriaci" režim. Nemusíš byť na radové, môžeš napr.capovat nápoje, ak sa dá. A pod.
Ja napr.ked som bola tehu sa zrovna sťahoval archív a knižnica, cize logicky toto som nerobila, resp.nenosila ťažké koše a krabice. Ale inak som normalne chodila do prace, spisovala, odniesla ľahké knižky v rukách. Keď som bola unavená jasne ze som si sadla.
Cize veľmi závisí od povahy prace.
Ale tehotenstvo určite oznam, keď budeš mat potrvdene, nezabudni písomne.
@lienka.7 no ja som v kuchyni, nie čašníčka. Tam to je tie náročné.. tehotenstvo chcem oznámiť ale tak okolo 12tt
Čašníkovala som a moja vedúca bola tehotná, mala vtedy 42.
Ak nebola akcia, tak ráno ťažké nákupy a potom od obeda do večera.
Ak boli akcie, v kuchyni bola od rána od 6-7 do noci, na druhý deň znova (to boli zväčša pia-so-ne a potom zvyšné dni v kuchyni "len" poobede.
Sama v kuchyni, dvíhala ťažké hrnce, ale aj sudy, upratovala, starala sa o prevádzku. Možno jeden deň v týždni mala voľno, aj to vtedy riešila iné veci.
Psychicky, fyzicky mega náročné, napriek tomu do nejakého 37tt tuším pracovala.
Ty musíš vedieť, ako je na tom tvoje telo, koľko toho v robote zvládneš, ako sa k tebe postavia nadriadení (aj keď zákonom si chránená, ale vieme, že to nie je vždy jediný problém), no a potom neskôr aj či nebudeš riziková alebo naopak ukážkové tehotenstvo. 5tt je skoro ešte.
Ale držím palce 💜
Čašníkovala som a moja vedúca bola tehotná, mala vtedy 42.
Ak nebola akcia, tak ráno ťažké nákupy a potom od obeda do večera.
Ak boli akcie, v kuchyni bola od rána od 6-7 do noci, na druhý deň znova (to boli zväčša pia-so-ne a potom zvyšné dni v kuchyni "len" poobede.
Sama v kuchyni, dvíhala ťažké hrnce, ale aj sudy, upratovala, starala sa o prevádzku. Možno jeden deň v týždni mala voľno, aj to vtedy riešila iné veci.
Psychicky, fyzicky mega náročné, napriek tomu do nejakého 37tt tuším pracovala.
Ty musíš vedieť, ako je na tom tvoje telo, koľko toho v robote zvládneš, ako sa k tebe postavia nadriadení (aj keď zákonom si chránená, ale vieme, že to nie je vždy jediný problém), no a potom neskôr aj či nebudeš riziková alebo naopak ukážkové tehotenstvo. 5tt je skoro ešte.
Ale držím palce 💜
@vkatush no tak tvoja šéfka bola silná žena a riadne to zvládla, ja viem že 5tt je skoro a vôbec netuším čo má ďalej bude v tehotenstve čakať (moje prvé, vytúžené, dlho sa nedarilo) takze ono za to tam je nejaký ten strach a chcela som počuť názory aj iných ako to mali v gastre, či sa to dalo zvládnuť. Kamoska má začala strašiť že v žiadnom prípade toľko hodín a náročná práca že to nemôžem robiť, takze aj preto takéto myšlienky a úvahy. Zas neviem aké tehotenstvo bude, prečo nie ak mi bude dobre a budem zvládať tak prečo by som nemohla robiť. Ja aj chcem robiť, lebo upísať sa na pn a neísť nikam len čo vyhradený čas tak to je na figu, hlavne ak mi nič nebude.
No ja som bola riziková od začiatku, tie vychádzky boli fakt na nič a byť zavretá doma 7 mesiacov bolo miestami na hlavu.
Vravím, uvidíš, aké bude tehotenstvo a aj ako sa ty budeš cítiť, koľko budeš zvládať.
No ja som bola riziková od začiatku, tie vychádzky boli fakt na nič a byť zavretá doma 7 mesiacov bolo miestami na hlavu.
Vravím, uvidíš, aké bude tehotenstvo a aj ako sa ty budeš cítiť, koľko budeš zvládať.
@vkatush dúfam že bude všetko ok, naozaj neviem aké tehotenstvo bude a ako to budem zvládať. Ďakujem
Ja neviem niektore tu pisu ze ta a ta robila do neviem kedy😆 by som chcela vidiet ci by robili v teplej kuchyni do 37tt 😆 ja som tiez chodila do prace do dna porodu ale teda s robotou v kuchyni sa to porovnat neda ani omylom. U nas kto otehotnel uz som ho v praci nevidela 😆
Jednu babu som zazila co makala v kuchyni do nejakeho 6 mesiaca v pizzerii ale ona tam robila aj so svojim muzom a on vela robil za nu pomahal jej.
Ja osobne by som pockala a uvidis ako ti bude, ked oznamis tehotenstvo skus sa opytat na inu poziciu alebo na kratsie smeny.
Zenske citate? Je kucharka 🤣
@anonym, ja myslim, ze kym vladzes tak mozes este varit aj 14ky robit. Zase si si vybrala takuto pracovny dobu. Ked budes mat knizku oznam tehotenstvo. Ked uz sa ti zacne crtat brucho, tak uz by som nenosila bremena tazke, meni sa ti tazisko, chrbtica je obybnejsia a nachylnejsia na bolest, vtedy by som sa uz zacala setrit.
Alw co este mozes robit? Skrabat zemiaky? Sypat suroviny do hrnca? No a pracovna doba je narocna, to je co za kuchyna?
Zenske citate? Je kucharka 🤣
@anonym, ja myslim, ze kym vladzes tak mozes este varit aj 14ky robit. Zase si si vybrala takuto pracovny dobu. Ked budes mat knizku oznam tehotenstvo. Ked uz sa ti zacne crtat brucho, tak uz by som nenosila bremena tazke, meni sa ti tazisko, chrbtica je obybnejsia a nachylnejsia na bolest, vtedy by som sa uz zacala setrit.
Alw co este mozes robit? Skrabat zemiaky? Sypat suroviny do hrnca? No a pracovna doba je narocna, to je co za kuchyna?
@kitycat tak mame celkovo veľa roboty, menu sa rozbehlo, po obedoch mame alacart. Vždy je čo robiť aj keď niesu objednávky. Už ako netehotna som kapala po smenach. Ešte som zabudla dodať ze mám pcos a problém otehotnieť dva roky, už sme navštívil car a mali sme iui ktoré prvé vyšlo, preto to aj nechcem riskovať, aj keď mi zatiaľ nič nieje, lebo ozaj som na začiatku, ale nechcem nič ohroziť

V ktorom si tt? Uz mas tehotensku knizku? A oznamovala si oficialne tehotenstvo v praci?