icon

Je práce účtovníčky perspektívna kariérna cesta?

12. apr 2025

Ahojte, rada by som informovala ohľadom jednej veci: Nedávno som sa dozvedela, že je na trhu nedostatok účtovníkov, tí ktorý sú na voľnej nohe majú presah práce, a rada by som sa na toto remeslo dala, nakoľko sa rada vrtám v číslach, dokumentoch a výpočtoch.
Máte tiež pocit že je to služby účtovníka záujem? Prácu si predstavujem tak, že by som toto robila v rámci voľného času cez pracovný týždeň, alebo cez víkendy. Kurz by som si našla a zaplatila .. len, skôr sa chcem spýtať, či je o túto profesiu a o tieto služby záujem, a ako dlho to trvá sa to naučiť tak, aby som to vedela robiť samostatne? (je mi jasné že niekomu to môže trvať deň a niekomu rok, ale tak všeobecne.. či je to niečo čo sa dá naučiť na individuálnom kurze za 3 dni, alebo je k tomu treba pomaly vyštudovať školu)
Ďakujem za každu odpoveď

monnci2226
12. apr 2025

ja by som povedala ze na trhu je nedostatok dobrych uctovnikov..... takych ako pises ty po kurze, po roku uctovania je dostatok. a po roku uctovania, po 3 mesacnom kurze sa dobry uctovnik nerodi. treba na to mat bunky, venovat sa tomu (a nie len po vikendoch)... ak to chces robit naozaj dobre treba prax. ale aj ten dobry uctovnik zacinal najskor od nuly takze skus a uvidis sama ako ti to pojde. ale naozaj nerataj ze to spravi 3 mesacny kurz.

momo00
12. apr 2025

No chcela by som ťa vidieť ako sa to dokážeš naučiť všetko za tri dni. Dcéra to študuje na strednej 5 rokov a potom ešte vysoká. Ak chceš byť naozaj dobrá, tak tam nestačia iba základy. Je rozdiel jednoduché a podvojné účtovníctvo, špecializácie... Ja som v tomto robila 4 roky a poviem ti, že tam sa neprestávaš učiť. Neustále sa menia zákony, programy... Ak to chceš robiť popri zamestnaní, tak zohnať klientov pre ktorých budeš poskytovať služby

autor
12. apr 2025

Vďaka za odpovede, dodám že by sa jednalo iba o jednoduché účtovníctvo, do povdojného by som sa nepúšťala

katarinaba
12. apr 2025

Jednoduche ci podvojne, k obom potrebujes ovladat celkom velku legislativu. Navyse jednoduche ucto v dnesnej dobe pouziva uz len maly podiel zivnostnikov. Tam by som uz svoju karieru nevidela. A uz nie nejaky zarobok.
Kurzom uctovnictva ziskas nejake zaklady, rozhodne nie vedomosti samostatnej uctovnicky.
Ak si naozaj presvedcena, ze to chces robit, tak si urob kurz, len nie troj dnovy 🤦‍♀️, a zamestnaj sa v uctovnej firme, kde ta budu dalej ucit a budu na teba dozerat. Urcite nie niekde doma, "na kolene", po vikendoch.
Uctovnictvo nie je len nahadzovanie cisiel do programu. Kym zauctujes jeden doklad, musis ho vediet vyhodnotit z viacerych oblasti este pred nahodenim so systemu.
A este je tu praca ohladom rocnej zavierky - toto nie je stlacenie gombicka.
Dobry uctovnik robi na plny uvazok, nie len ako privyrobenie po vikendoch.

mimka11111
12. apr 2025

Praca účtovníka nie je zaplatená,pretože všetci si myslia,že účtovníctvo je len založiť 3 faktúry do sanona a nič viac.

mogaa
12. apr 2025

Oj ale si ma pobavila😅 naozaj si myslíš že učtovníctvo sa dá naučiť za 3 dni? a uvedomuješ si , že ak sa pomýliš platíš prípadnú pokutu ty? a tieto pokuty teda nie sú lacné...teraz vážne, ak chceš byť dobrou účtovníčkou, to sa učí mesiace, roky....a keďže sú tam stále zmeny, tak je to v kuse samoštúdium, kurzy.....nie len jeden trojdňový kurz....ten ti nedá ani len základy....

petronelag
12. apr 2025

Trojdňový kurz nestačí, aj trojmesačný by bol len slabý základ a bolo by treba ďalej získať prax v účtovnej firme, aspoň rok-dva a to by musel natrafiť na ochotné spolupracovníčky.

zojazoja
12. apr 2025

Akorat som sa o tom bavila predvčerom s našou účtovnou firmou...že sústavne len opravujú účtovníctvo od klientov novo-starych, ktorí prešli od nich k inej účtovnej firme za lacne peniažky.....rýchly účtovníci bez vzdelania a dostatocnej praxe...

katarinaba
12. apr 2025

@zojazoja och, vedela by som roman o tom napisat 🤦‍♀️

zojazoja
12. apr 2025

@katarinaba 🙂😀 je mi to úplne jasné 😀

katarinaba
12. apr 2025

@zojazoja najnovsi postreh: uctovnicka v uctovnictve zauctovala nakup auta, zaradila odpisovala v OC 10000. A ked mi majitelka priniesla karty majetku (aj to len toho este neodpisaneho), tak na karte auta OC 12000, aj odpisy z toho pocitane, ZC nesedi s uctovnictvom. Akoze fakt? A co ja teraz s tym? Ide ma porazit. Ale co uz, ja som kuzelnik 🤣🤣🤣

zojazoja
12. apr 2025

@katarinaba 🙂😀 hezkyyyyy🙃 teraz musíš kuzlit a pomôcť si s pomocnymi účtami 🤣

hyta
12. apr 2025

Živila som sa účtovníctvom dosť rokov po skončení školy. Určite by mi dáky rýchlokurz nestačil. Je to práca zodpovedná, chodia kontroly, hrozia sankcie. Musíš stále študovať, lebo zákony sa menia. Ak sa chceš účtovníctvu venovať, tak určite už podvojné.

aurinia
12. apr 2025

Je to celoživotne študium....kurz nestaci, sama to nezvladnes. Je to zodpovedna praca. Maš ekonomicke vzdelanie? Ak nie. Hladala by som ine povolanie.

siegi
12. apr 2025

Prave si robim uctovnicky kurz v ramci rekvalifikacneho kurzu z uradu pracu. Mam VS ale uplne ineho zamerania. Nikdy som nic spolocne s uctovnictvom nemela, kurz je 3 mesacny a poviem ti teda ze ten kurz nepokryje ani len 1% vedomosti co uctovnik musi mat. Ja som jedina na kurze co k uctovnitvu ani neprivonala a je to riadne vidno. A to som nemala lahku vysku a skoncila som s cervenym diplomom. Vobec nerozumiem uctovnym operaciam v podvojnom uctovnictve, uctovna zavierka je uplna spanielska dedina. Akurat tak sa na mna nieco nalepilo z jednoducheho ale to by som si netrufla robit. To naozaj jedine po skonceni sa zamestnat v nejakej firme kde ta skusena uxtovnicka vsetko nauci a neustale sa vzdelavat a drzat krok s roznymi zmenami

fairestofthemall
12. apr 2025

Úprimne, veľa ľudí nadáva, alebo skôr ľutuje, že sa dali na túto cestu, lebo ich to nebaví, ale keď to robia na voľnej nohe a majú meno, tak slušne zarobia. Na toto treba mať také bunky. V korporátnom svete to nie je veľmi lukratívna pozícia, kde je nejaký ten postup. Teda riaditeľ závodu by mal mať takéto pozadie, ale riaditelia závodov môžu byť aj z kvality, a na kvalite sa zarába lepšie - a ak to nie je fyzická výroba, kde treba byť stále vo výrobe a človeka to ubíja, ale napríklad kvalitarska pozícia s hybridným modelom a sluzobkami, prípadne kvalita/testovanie v SW, tak to je niečo dobré. Osobne by som sa zamerala na SW, či už vývoj alebo testovanie, pretože výrobné závody sú psycho, teda tie, kde tá firma si nevie urobiť poriadny systém ako majú americké firmy, a nič tam nefunguje a ľudia, ktorí majú akurat maturitu a nevedia ani poriadne jazyk žiadny, sa tam flakaju a niekto s univerzitou tam mladý maká ako otrok a ešte si ho nevážia, kým nie je po roku prijatý do inej firmy. Toľko z bohatej praxe a z poznatkov z rôznych typov firiem/odvetví/kultúr firemných. Treba sa dobre zorientovat. Účtovník môže byť stabilná práca, ale pre toho, kto má k tomu vzťah, veľký postup tam nečakať...ale musí si to každý sám odzit a vedieť zmeniť, ak treba.

petronela1985
12. apr 2025

Komunikujem s účtovníkmi v rámci mojej práce. A poviem ti, nestretávam sa často s pozitívnym ohlasom. Keď som niektorým spomenula, že raz by som chcela robiť účtovníctvo, normálne ma odhovárali. Nemôžu si ani vziať dovolenku kedy chcú, kedy potrebujú, lebo uzávierky, DPHčky, legislatívne zmeny, byrokracia...

tiika
13. apr 2025

Je fajn, ak uvažuješ nad tou prácou z toho dôvodu, že by ta bavila, máš na to predpoklady. Avšak tvoje predstavy sú ďaleko od reality.
Pokial sa tým chceš živiť, nie si privyrábať po víkendoch, tak fajn. Chod do toho. Podľa tvojho plánu, by si ale potrebovala už xy rokov praxe (ako samostatná nie zacinajuca účtovnícka) a finančne by sa ti to neoplatilo. Platíš totiž za účtovnícky program, potrebuješ sa vzdelávať, sledovať zmeny, mat nejaké poradenstvo pre seba či školenia, za to všetko platíš a pri par hodinách to je nerentabilné.
Po kurze máš iba základy. Avšak v praxi riešiš rôzne situácie, zložité prípady, na ktoré ta tam nevedia pripraviť, nakoľko ich je nekonečne množstvo v závislosti od rôznych firiem a organizácii.
Osobne nepoznám nikoho, kto robí len jednoduché účtovníctvo, skús sa keď tak popýtať priamo výhradne iba na to.

betulinka1
13. apr 2025

Skus si najst najpr pracu v nejakej firme, kde sa naucis a dorucis co ti kurz neda. Jasne, ze aj s kurzom budes vediet spravit jednoduche uctovnictvo s odpisom paušálnych vydavkov ale to ta neuživí cely rok. Praveze ta uživia firmy, mesačný platcovia DPH ale tie firmy uz potrebuje aj poradit ako optimalizovať vydavky. Preto ak ta uctovnictvo bavi, najprv sa ho uč vo väčšej účtovnej firme, pracuj na sebe, vela sa uč a za takych 5 rokov mozes uz pracovat sama pre seba.

lenkakravcova
13. apr 2025

Na jednoduché účtovníctvo účtovníka takmer ani živnostníkovi netreba.
Ja si to napr urobím sama. Načo mám za toto platiť? To sa ozaj SZČO naučí behom pár týždňov (tak ako aj ty po kurze). Rovnako tak daňové priznanie pri jednoduchom účtovníctve.
Čo treba je práve tých na podvojné účtovníctvo a na daňové priznania pre zamestnancov, ktorí majú kombinovaný príjem ((SZČO, ttp, zahraničie). Tých, čo vedia viesť viacero účtovníctve pre sro zároveň pomedzi to optimalizovať všetko čo podnikateľovi treba (napr DPH, preklad firmy do zahraničia, aktívne pasívne príjmu atď).
Takže, ak do toho chceš ísť a vravíš že čísla ťa bavia, tak jedine ak to chceš robiť poriadne. Inak sa na to vykašli.

katarinaba
13. apr 2025

@betulinka1 pozor pausalne vydaje nie je uctovnictvo. Ani danova evidencia nie je uctovnictvo.

katarinaba
13. apr 2025

@lenkakravcova to, ze si robis sama, aste neznamena, ze to mas dobre. A urcite vedies uctovnictvo? Pochybujem. Navyse, ked som videla zopar tvojich prispevkov k danovej teme, prajem vela stastia.

lenkakravcova
13. apr 2025

@katarinaba ďakujem. Ja len jednoduchú evidenciu, nič viac a robí to priamo systém ako ho máme nastavený. Prvé dva roky mi to kontrolovala origo účtovníčka, aj s daňovým priznaním, tak myslím, že dobre to mám, ani na daňovom úrade s tým nemali problém. 🙂 Ale vďaka za starostlivosť.

katarinaba
13. apr 2025

@lenkakravcova takze ako vidime, nemas ani ponatia, co je uctovnictvo.
Netvrdim, ze to mas zle. A tiez, ze DP nebolo vypisane v poriadku. Ved system ta bez povinnych nalezitosti nikam nepusti, aj spocita vsetko matematicky spravne.
Pisem o zakonnych veciach. A na to by trebalo kontrolu kazdej polozky. Do toho uz danovy urad nevidi. A tiez ci mas vsetky evidencie. Ci si aj v DP vypisala vsetko co si mala - je tam jedna vec, ktoru 90% danovnikov ako ty ignoruje.

mikadooo
13. apr 2025

Ahoj, práca účtovníčky je perspektívna, ale nie s kurzom a hneď si po večeroch hľadať zákazky. Ja by som ti navrhla najskôr sa zamestnať ako nejaký Junior účtovník, získať skúsenosti+ nejakého seniora, ktorý ti vie helfnúť, keď si v úzkych. Až keď sa oťukáš v praxi a zistíš čo to to účtovníctvo vlastne je, tak až potom by som začala uvažovať o nejakom samostatnom podnikaní po večeroch.

betulinka1
13. apr 2025

@katarinaba tak ale robia to účtovnícky a výkazy pre mesačných platcov DPH a vsetko okolo toho. Ja tez len pozbieram doklady kazdy mesiac a davam účtovníkovi a on robi vsetko. Mzdy, DPH a uz iba posiela zoznam co kam treba zaplatit, kedy a kolko treba zaplatit.

wagea
13. apr 2025

Ak chceš v tejto oblasti podnikať, priprav sa na nikdy nekončiace vzdelávanie, kde budeš mať tak 99 % času pocit, že tam ani nepatríš 😅 Ale k téme. Všetko sa dá, keď sa chce. V prvom rade ti môžem odporučiť urobiť si napr. kurzy cez https://www.cus.sk/ napr. Účtovník expert (nie, ja som si ho nerobila, ale vyzerá to dobre), k tomu následne ich vzdelávanie a produkty. Potom určite odporúčam školenia od https://martintuzinsky.sk/ a zákony. Je potrebné vedieť sa riadne orientovať v zákonoch, pretože nikdy nebudeš vedieť všetko, ale musíš vedieť, kde to hľadať. Následne po dajme tomu roku intenzívneho vzdelávania sa skús poobzerať po nejakej pozícii junior účtovníka v účtovnej firme, ktorá má rôzne spektrum klientov. A tam to začne. Ale to už nebudeš robiť popri práci, to si neviem predstaviť. Bez praxe to určite nepôjde. Alebo to pôjde zle, s pokutami, nespokojnými klientmi. Alebo na úkor všetkého tvojho času, pretože veľmi veľa vecí si budeš dohľadávať.

katarinaba
13. apr 2025

@betulinka1 nechapem, co si tym chcela povedat?

betulinka1
13. apr 2025

@katarinaba ty si pisala, ze paušálne výdaje ani daňová evidencia nie je uctovnictvo. Ale v podstate to je to v balíku sluzieb u účtovníckej spolocnosti. Sro chce iba odovzdat doklady a viac neriešiť. Cize sa to ucakava v cinnosti účtovníka .

katarinaba
13. apr 2025

@betulinka1 jasne, ze to maju uctovnici v ponuke. Je to sluzba, ktoru poskytuju. Ale nie je to uctovnictvo ako take. Pri pausale alebo danovej evidencii nedochadza k uctovaniu. Uctovnictvo ma svoje postupy, principy, vykazy, rocnu zavierku. Tie dve spomenute nemaju s uctovanim nic spolocne, ide o evidencne zaznamy.