Je správne povoliť dôchodok po 40 rokoch?
Ja neviem, všade čítam, že nebude dosť pekárov, vodičov a podobne kvôli odchodu ľudí do dôchodku po 40 rokoch. Ako mohli poslanci schváliť také niečo a neuvedomiť si dôsledky, že je pracovnej sily málo a bude menej? O záťaži na štátny rozpočet ani nevravím. Treba si uvedomiť, že tam nejde o 40 reálne odpracovaných rokov a teda do takého dôchodku môže ísť aj 55 ročný človek, čo mal ešte 9 rokov pracovať. Lebo tým starším sa do odpracovaných rokov počíta učňovka, vojna, rodičovská dovolenka, evidencia na úrade práce a podobne.
Autorka.jasne.my ako mladí sme rovno po škole skočili na lukratívne miesta.vsak?... Čo takto sa do " lepších" pozícii dopracovať po čase a s dobrými prác.skusenostami?
Autorka, tak zrazu uz sme pri "teplych miesteckach" a zacala si pekarmi, vodicmi... Takze co vlasne riesime?
@ibatanecnica to by chcelo skôr zreformovať školstvo, viesť mladých k manuálnej práci. Dnes aj lenivý hlupák nejakú sociálnu prácu alebo filozofiu vyštuduje a naučí sa len, že sa od základnej školy po skončenie vysokej 18 a viac rokov poflakuje životom a život funguje. Ak by bol väčší pretlak, menej škôl s maturitou, začali by sa manuálnej práci učiť aj 14-15 roční tak by deti vedeli, že nič nie je zadarmo v živote a takí, čo by v učení nevynikali by si zvykli na fyzickú prácu a zobrali by také práce.
@janinah ešte to tak, makať a roky čakať kým sa vypracujú? To sa už dnes nenosí. najlepšie hneď a zaraz. Čeesť výnimkám
autorka - tu treba veľa reforiem, ale žiaľ, všetko ide dolu kopcom
Normálne by som zaviedla umiestnenky...po škole pridelené miesto výkonu práce..moja mamka tak šla učít kdesi na kraj sveta...išla a nepindala.tam bolo treba učiť tak šla...nevymýšľala ani ona ani jej rovesníci..toto na vás treba a nie " slobodu" .že sa neviete zmestiť do kože
@janinah ja by som to nechala tak, ako to bolo kedysi. Tí naj išli na gymple, my - takí dobrí ale nie že top, stredné školy, a tí čo na to nemali, príp. sa im nechcelo - učňovky a remeslo. Teraz je gymplov plná r...ť a robiť sa nechce nikomu. Veď je neskutočné, že na gympel sa dostane aj trojkár. No dobre, teraz možno nie, lebo je dosť žiakov ale roky sa dostávali.
@ibatanecnica no o tom práve píšem, 9 rokov sa fláka na základne, 4 na strednej, 5 na vysokej a skončí s titulom. Sa naučia len lenivosti, nič si nemusia vydobyť a potom sa nečudujme, že po skončení školy len špekulujú ako nič nerobiť a nič sa im nepáči. Ja si pamätám časy kedy aj na lepšie učňovky ako kaderníčka a tak sa aj dvojkárky báli, či ich s takými známkami zoberú.
Autorka, nepopieram to, ze nase skolstvo sa desatrocia ruri na dno nesmiernou rychlostou. To je na inu debatu. Ale to este neznamena, ze ludia, ktory odpracovali +40 rokov nemaju mat moznost odchadzat do dochodku, lebo pre tych mladych, co tuzia po teplych miesteciak nebude mat kto upiect rozky a nebude ich mat kto odviezt do obchodu. Kym pojde tato generacia radobymanazerov do dochodku, tak si na neho bude musiet zarobit. Zarobit aspon tak ako si na neho zarobili dnesni ziadatelia o dochodky, hoc aj predcasne
Ono by mozno stacilo, keby sa nepchali vsetci na rozne pofiderne VS a na VS by isli iba ludia, ktori na to maju a potom by bolo dost tych, ktori by mohli nahradit ludi, ktori 40 rokov manualne makali. Ale toto nechcu pocut ani premotivovane mamicky a nakoniec ani politici v tom nie su ochotni urobit poriadok.
nech zapriahnu vsetkych ciganov a bude pracovnej sily, uvedom si ze nas stat zivi kopec darmozracov, nad tymi plac. A mladi zo SK odidu, tato krajina je bez perspektivy
tebe kto zakazal ist na vysoku, ze zavidis ako sa flakaju
Autorka - mnoho mladych ludi skolu neflaka a poctivo studuje a popri tom brigaduje. Ja mam nad 50r, uz pocas gympla som brigadovala v potravinach, pocas VS vselikde inde. Od skoncenia VS pracujem, na materskej som nikdy nebola 3 roky… odpracovala som toho zatial dost a uprimne, som zvedava, ako velmi budem mentalne a fyzicky fit v dochodkovom veku. Mam pocit, ze mnohi v dochodcovskom veku by uvitali moznost skrateneho uvazku, lebo praca na plny uvazok je uz velkou zatazou. Nie je to lenivostou, len vek nepusti.
Ja si myslím, že odchod do zaslúženého dôchodku po ODPRACOVANÝCH 40.rokoch je úplne najlepšie čo vzniklo za posledné roky, za podmienok tak ako sú nastavené.
Tak ono pracovnej sily je dost, akurát že sa títo ľudia netrasú na robotu pekára, vodiča či murára. Radsej by sedeli v teple a dzobkali do pocitaca 8-16.
A čo teraz? Keď sa deväť rokov flakaju na základnej? Obnovime detskú prácu? 😂. Autorka tvoje deti kde študujú? Akú strednú školu? Už ťa vidím ako ty, keď budeš mať nárok na dôchodok budeš robiť ďalej😉. Apropo môj syn od prvého ročníka na SŠ ako mu to bolo zákonom povolené chodil na brigády. Zo školy hneď do roboty, lebo tam kde brigádoval boli s ním spokojní...čiže teraz v 24 má už nepretržite odpracovaných 3.5 roka plus 4 brigadne.
Ja neberiem tento krok vlády ako neuvážený. Ale ako niečo čo si ľudia zaslúžia. Vidím to na kolegyniach,ktoré teraz odchádzali.
je to podla mna vporiadku, mladych je dost, nech prestanu studovat 3vysoke skoly a potom aj tak koncia v tescu a zacnu pracovat, pripadne rodicia ich zivia bez prace niektorych aj do 30tky. A nie je to tak, ze 40 kalendarnych rokov odpracuju cize 18+40=58rocna idem... ale presne sa to prepocitava na dni.
TOto ma dve strany, ked je odchod do dochodku neskoro = mladi sa stazuju, ze im stari beru pracu, ked je to naopak, stazuju sa ludia ze nema kto robit. V dobe automatizacie, pocitacov... ked vsetko je zrychlene, zjednodusene... nezmysel.
ak ten zákon dovtedy vydrží tak ho moja mama určite využije, ešte 3 roky , už sa n vie dočkať kedy môže ostať doma ..makať majú mladí a nie tí čo odpracovali 40 a viac rokov. jasné že niekto mal ťažšiu a niekto ľahšiu robotu, ale aj tak im niet čo závidieť, majú právo užiť si dôchodok a hlavne v zdraví
@hellwant ráta sa tam presne ako autorka píše..viem, lebo svokra práve rieši papiere a došlo jej z poisťovne aj evidencia na ÚP pred rokom 2004
My chceš povedať, že keby si mala túto možnosť, tak by si ju určite nevyužila a radšej by si makala do úmoru,lebo vek odchodu do dôchodku sa bude stále zvyšovať. Veď na veľa ľuďoch sa v práci doslova orie.
Nikde nie je napísané, že za pár rokov na tie dôchodky vôbec bude. Teraz odídu v 55-tke, pošetria zdravie, zregenerujú a o päť rokov späť hajde do roboty,
@arasidka123 tak potom asi len pre 2004 ale ostatne ako pisalamooga, su totiz 2 predcasne s odlisnymi podmienkami
@simsalabim Všetci študenti neflákajú štúdium, niektorí aj keď sa snažia nezvládnu prvý alebo druhý ročník VŠ.
Okolo dôchodkov sa to bude určite ešte meniť, ale aj mne by sa pozdávalo, že by mohli napr. po 60-tke robiť kratší úväzok alebo napr. vypomáhať starším dôchodcom, ktorí zostali sami.
Mama išla do dôchodku po 63 roku a tiež hovorila, že do šestdesiatky skoro ani nemaródila, ale po šestdesiatke sa už zhoršuje zdrav.stav.
@petronelag napisla som “ mnoho mladych ludi skolu neflaka a poctivo studuje a popri tom brigaduje” - zda sa ti, ze to odporuje tomu, co som napisala ja?
Autor- ku tomu flakaniu, ako vazne aj zakladnu a strednu tak beries? To chces aby ti deti vyrastali pri potoku a kravach a nevedeli citat a pisat? pišes úplne mimo, skôr mám pocit, ze sa čosi odflaklo u teba v hlave.
@simsalabim Nie to neodporuje, práve sú školy VŠ, ktoré sú náročné a nedá sa ich flákať.

autorka - aha, takže starého necháme makať, a mladí nech si šunky váľajú v teplúčku? Zvláštný prístup. Kto potom bude robiť o 20-30 rokov, keď všetci tí mladí, budú starými.