icon

Je správne povoliť dôchodok po 40 rokoch?

8. dec 2023

Ja neviem, všade čítam, že nebude dosť pekárov, vodičov a podobne kvôli odchodu ľudí do dôchodku po 40 rokoch. Ako mohli poslanci schváliť také niečo a neuvedomiť si dôsledky, že je pracovnej sily málo a bude menej? O záťaži na štátny rozpočet ani nevravím. Treba si uvedomiť, že tam nejde o 40 reálne odpracovaných rokov a teda do takého dôchodku môže ísť aj 55 ročný človek, čo mal ešte 9 rokov pracovať. Lebo tým starším sa do odpracovaných rokov počíta učňovka, vojna, rodičovská dovolenka, evidencia na úrade práce a podobne.

hellwant
8. dec 2023

@hiro ok, plati to ak robis to, co ta rozvija a naplna,ale to je tak mozno 20% ludi. Vies, ako to je na Svk. Väcsina pracuje v montovniach, obchodoch- predavacky, stavebnictve, sicky ....
Apropo na dôchodku je najhorsia strata socializacie, to ubíja dôchodcov( rovesnici vymru, deti sa odtahuju za lepsim a mladí susedia maju svojich) treba sa niecomu venovat, ale s rozumom a najst spriaznene duse ak je este zdravie😉

majulino
8. dec 2023

@stanulienkat presne. Mamina bývalá suseda má 14deti. Z toho raz dvojčatá. Má 49 rokov. Ja si ju celý život pamätám buď z bruchom alebo z kočíkom ... Ešte aj teraz je na materskej má 8mesacne dieťa. Veď tá môže o chvíľu do dôchodku ísť. Prvé mala v 15

hiro
8. dec 2023

@hellwant Tak nejako. Vela ludi po odchode na dochodok takto schatra. Niekde som nedavno cital psychologa ci koho ze to kludne cloveka zabije. Strata socialnych kontaktov, strata zmyslu zivota... Ja by som do prace chodil aj zadarmo. Aj keby mi nemali co dat uz len to ze by som s kadecim vedel poradit s cim by mali problem, dat si kavicku, prehodit reci o aktualnej situacii vo svete :D

laurita285
8. dec 2023

@simsalabim to nikoho nebude zaujímať či oni vládzu alebo nie, aj pod mostom sú voľné miesta, tvrdý kapitalizmus. Kto si nenašetrí "kým mu ruky a nohy slúžia" si môže vyhliadnuť miesto pod mostom prípadne sa aspoň chodiť najesť do nejakých sociálnych mimovládok

hellwant
8. dec 2023

@hiro ano zabije, ti co maju to stastie, ze maju ake take telesne zdravie odídu myslou, a ak sa nehybes telo ti stuhne ako 70 rocnemu, to su tie nastrahy dôchodku....

subartic
8. dec 2023

tak ja neviem ale občas mám pocit akokeby som čítala ultraľavičiarsky týždenník . robotnícke pozície hor sa dopredu .. ja som baník kto je viac , teplé miestečka, flákanie na stredných a vysokých školách , len robotnícka trieda za zásluhy pôjde skôr.
Keď som ja v 90 tych rokoch študovala na VŠ tak dostať sa tam bolo pomerne náročné. do dnešnej doby povznikali mnohé vysoké paškoly a zanikajú tradičné učňovské školy , čo je aj škoda. Na druhej strane prudko ide dopredu digitlaizácia a umelá inteligencia, tak do budúcna aj tak zaniknú mnohé manuálne práce a ostanú len ľudia ktorí to budú riadiť. Napríklad v meste kde som ako dieťa žila zaniklo klasické záhradníctvo , kde sa pestovalo všeličo , robili tam aj ľudia s ĽMR. Dnes na tejto úrodnej pôde stoja novostavby bytových jednotiek . A takto to pôjde so všetkým , niekedy mám pocit že nám ani nebude treba už jest .
Ja som za nech je spoločnosť vzdelaná , nech je vysoký podiel vysokoškolákov ale z kvalitných vysokých škôl , trh to aj tak preriedi . Ale sito by malo nastať už na začiatku , menej vysokých škôl , vyššie nároky na študentov .

krtko1313
8. dec 2023

Mňa, by veľmi zaujímalo, prečo policajti, vojaci stále, idú do výsluhoveho dôchodku tak skoro. Toto by som hneď zatrhla. Ja ako zdravotník kategorie A ,mne zrušili skorší odchod do dôchodku, a to sa týkalo 1r. A môžem povedať, že niektoré kolegyne sa ani dôchodku nedožili ,alebo majú po x rokoch také zdravotné problémy, že až.

catherine87
8. dec 2023

Určite sa tam evidencia na UP nepočíta. Mamina chcela ísť a toto jej chýbalo. Myslím, že po 40 rokoch si zaslúži dôchodok. Vychovala 3 deti, zaopatrila rodičov i svokrovcov. A teraz by pomohla aj nám dcéram, keďže deti sú týždeň doma a týždeň v škôlke. A my by sme mohli pracovať.

subartic
8. dec 2023

@hiro a ja veru by som do práce zadarmo nechodila. Ja by som si ten čas na dôchodku teda užila inak , splnila si to čo som chcela ako mladá , kludne zabehla aj polmaratón ako senior, alebo sa venovala vnúčatám .

simca06022011
8. dec 2023

@hiro ja si nemyslim, ze bude, lebo este aj ludia s tym budu musiet suhlasit... vezmi ake strajky boli vo FR

luccija
8. dec 2023

@hiro ty budeš ako de Niro vo filme stážista🙂

luccija
8. dec 2023

@stanulienkat nátlak na gymnáziá a odborné školy tomu nasvedčuje.Ale v každom prípade som za nech idú do dôchodku odrobili majú na to nárok.Potom sa nestane, že vo firmách nemá kto robiť, lebo operácia chrbtice, iné zdravotné problémy a ostatní ťahajú za starších ľudí.Radsej nech sú na zaslúženom dôchodku, ale zase ano veľa ľudí pozná len prácu a domov chýba im potom režim, kolektív a nevedia čo s voľným časom to je skôr smutne, že majú zrazu toľko času a nevedia čo s ním

simsalabim
8. dec 2023

@hiro no dat si kavicku a pokecat mozes aj bez prace. Mozes sa venovat roznym hobby a zaujmom - cestovanie, turistika, keramika, malovanie, sport... co len chces, na co pred tym nebol cas. Na toto nie je nevyhnutna praca.

lienka.7
8. dec 2023

@simsalabim pokial platil z tých dohôd odvody, resp.mal prácu nebodaj na TPP, v poriadku. Pokial vsak robil "len na seba" a štátu neodviedol ani €, co sa mu ma akoze "zaratat?

lienka.7
8. dec 2023

@luccija dnešné deti a šikovné? 😯 videla si výsledky testovania? Podpriemerné....

1ryba
Odpoveď bola odstránená
krtko1313
8. dec 2023

@1ryba ja nezávidím, ja vravím že nemá dôvod ísť skôr do dôchodku. Tak by mohli všetci povedať po 15 r že dovidenia.

subartic
8. dec 2023

@lienka.7 deti boli predovšetkým podpriemerné v porozumení textu ktorý čítali . Podľa mňa preto lebo nečítajú knihy, ak aj niečo tak fakt odpad a nie dobrú literatúru . Povinné čítanie na mnohách školách ani nie je , ono formálne existuje , ale slovenčínári to vzdali .

subartic
8. dec 2023

@krtko1313 už je to 25 rokov.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
krtko1313
8. dec 2023

@subartic ďakujem za info.

joannita
8. dec 2023

@stanulienkat ty pises o romkach ktore nepracuju cely zivot. Ja pisem o pracujucuch zenach, ktore maju 1 az 2 deti, obcas 3, ktore su tu matersku a rodicak ODROBILI a este ODROBIA. Zeny na MD a RD niesu "financne podporovane" ale tie zeny si cely zivot platia odvody a dane z ktorych "sa im setri" na tieto socialne davky. Ti mas velmi pomylene ze taka zena sa vala doma 😄 su ma pobavila.
Ano kedysi boli statne jasle, kam mohli dat RODUCIA (ano obaja rodicia) dieta, dnes take nieco neexistuje a prave preto je 3 rocna RD.
Samozrejme ze by bolo diakriminacne keby zena resp ten co sa stara o deti pocas RD a MD nemal zaratane roky do dochodku. Dovody pisem hore. Ty miesas jablka s hruskami.

stanulienkat
8. dec 2023

@joannita tak ked maju 1-2 deti, lahko odrobia 35-40 rokov. Stale nerozumiem, ze ked pocas Md nepracuju, preco sa im to ma zaratat? A nie, nie je nic diskriminacne. Odpracovane roky, vs venovanie sa doma svojej vlastnej rodine, kde ti stat bohato dozici byt 3!! roky doma so socialnymi davkami platenymi statom.

hellwant
8. dec 2023

@simsalabim probkem, ktory si nezobrala v uvahu na dôchodku- mensi prijem-=budes mat nato? Ano da sa sport- ak mas zdravie, treba ti aj na lieky- skoro kazdemu, kavicka v kaviarni ak mas peniaze a ak mas vôvec s kym, ak ostatny umru, ci su na slabom dôchodku, ci pomahaju detom, ktore sa neuchytili... Velmi si to idealizujes, ale bodaj by si mala pravdu, taky dôchodok aj ja chcem a prajem ho kazdemu🙂

joannita
8. dec 2023

@stanulienkat furt dokola. Citas vobec co pisem?
Tie davky si sama zaplatis v odvodoch, odrobis si ich.
Ja nerozumiem, preco sa kedysi zaratavali roky ked bol clovek na UP. Materska mi pride uplne logicka, pretoze vychovavas dalsieho danoveho poplatnika. Je to aj motivacne aby mali ludia deti, co myslis kto bude robit na tvoj dochodok?
Ty asi nemas deti ze?

pralinka25
8. dec 2023

@hiro treba si budovat dobre vztahy rodinne susedske priatelske... treba mat konicky hobby zaujmy... ciele sny aj vo vyssom veku.
citam to tu casto temy typu mne staci moja rodina manzel deti nepotrebujem babky susedov priatelov. a potom deti odidu z domu manzel moze zomriet alebo opusti zenu a zrazu samota, alebo casto tu pisu ze ich nebavi chodit tam a tam ze im staci prist z prace domov dat si papucky a kuknut spravy. taky clovek potom naozaj trpi v dochodku.

nwnw
8. dec 2023

Treba si uvedomit, ze napr ten murar, obklada, pekar.. co ide by siel do dochodku v dajme tomu 58r je zrobený jak otrok. Tych profesii je vela. Nemyslim si, ze je na tom nieco zle. Skor si kukni kolko absolventov maju skoly s profesiami a kolko kolko absolventov humanitnych odborov mame kde sa uplatnia.

simsalabim
8. dec 2023

@hellwant no ved, ze aj ta praca sa da, iba ked mas zdravie, ci? Kavicka u priatelov… atd. Ano, nizky prijem je problem.

arasidka123
8. dec 2023

@hellwant jej došlo že do 1.1.2004 takže je možné že to upravovali...

oli18
8. dec 2023

@mogaa volakedy, ked si sa ty narodila, bola realne materska dovolenka pol roka. Ked sme ostali doma dlhsie, bola to neplatena dovolenka. Ale inak spravna je tvoja pripomienka.