icon

Je to šikana v práci?

26. nov 2022

Zdravim,prosim o vas nestranny nazor. Prispevok bude mozno trosku dlhsi. Pracujem ako asistentka pedagoga od zari na prazskej zakladnej skole. Predtym som bola na materskej a pred materskou som pracovala na viacerych zs ako AP. Ale nikdy som toro nezazila... kolegyna,ucitelka v triede kde asistujem. Bola velmi mila prve tri tyzdne v zari,kym syncek neochorel a nemuseli sme ostat doma tri tyzdne. Mal zanet stredneho ucha a covid. Ked som prisla do prace po tych 3 tyzdnoch,zacalo mi peklo. Neustale narazky,ze som mala ostat este na materskej, vo vyuke robi chaos nieco mi kaze spravit a potom ma zhodi pred detmi ze to nie je moja praca. Vcera deti na zaciatku hodiny radily ona este nebola v triede tak som sla dopredu,ukludnila ich a v tom vosla do triedy.opytala sa ma co sa deje a povedala som,ze nic,ze cakame na pani ucitelku. Nato sa ironicky zasmiala a povedala uz si teda muze pani asistentka sednout dozadu na sve misto. Zvykla som si do prace nosit termosku s kavou,ktoru som si davala dozadu na taku lavicu, ktoru mi pani ucitelka na zaciatku sama ponukla ze si tam mam davat svoje veci. Vo stvrtok mi vravi,ale ty tu nemozes mat tu kavu,co kdyby nekdo vesel jak to vypada...tak vravim ok,budem si davat kavu do kabinetu. Tak vravi,ale to ne ,to by si rusila kolegyni vis,ona ma nekdy volne hodiny a tak..nikdy nemala volnu hodinu ale ok. Tak si nebudem teda nosit tu kavu... a vcera mi zo skrine vyhodila moj batoh so slovami,ze si nema kam dat svoje kozacky. Pritom stacilo ho trosku posunut a krasne by to voslo. Su tam aj zidlicky v kabinete,aj kresla,mohla mi ten batoh polozit na nich ale nie,ona ho nechala na zemi pri dverach. Ako nemam slov. Som smutna z jej jednania..ustavicne poznamky,narazky. Som iba ja precitlivela,alebo z jej strany nie je vsetko ok? Dakujem za nazory

Strana
z2
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
mogaa
26. nov 2022

tak jasne ti dáva na vedomie, že ťa tam nechce....ono sa to zhoršilo tými 3týždňami čo si bola doma s dieťaťom, lebo z 3mesiacov bola skoro 2mesiace na celú triedu sama....ak dieťa nemá 3roky a nastúpila si pred skončením RD tak úprimne sa jej ani nečudujem....ono je veľký predpoklad že s deiťaťom ak chodí prvý rok do škôlky, budeš viac doma ako v škole a ona musí suplovať aj tvoju robotu...

kitycat
26. nov 2022

Tak jej rovno povedz ci je problem tvoja termoska, batoh alebo TY 🤷‍♀️

autor
26. nov 2022

@mogaa syn ma tri a pol roka. Jasne,chapem ze to nie je prijemne,ked chybam. Ale co mam robit? Ona sama kedysi pracovala v ms ako ucitelka,teraz robi na prvom stupni zs. Ma dvoch dospelych synov ,sama mi na zaciatku vravela ze vie ako to s malickymi detmi chodi

prasiatko30
26. nov 2022

Tak ono by bolo dobre - aspon ked zacinas niekde v robote, dohodnut sa s partnerpm a ocr tahat aspon 50-50% lebo tofakt nie je fer voci tvojej kolegyni aby tahala a vykryvala vsetky tvoje ocr - teraz ak bude tvoj syn 2 tyzdne v skole 2 tyzdne doma tak ty budes vzdy na ocr?

danielinaa
26. nov 2022

Baby zas jej nenakladajte. Pri deťoch nikdy nevieš kedy ti ochoreju aj pri starších deťoch, nielen 3 ročných, komukoľvek sa to môže stať. Mozno ma chlapa na tyzdnovkach, neodsudzujte, ked neviete.

autor
26. nov 2022

Nwpytam sa ale na moje ocr,ale konkretne na spravanie tej ucitelky...

autor
26. nov 2022

@danielinaa dakujem 🙂

zuzubb007
26. nov 2022

No po pravde trosku sa kolegyni necudujem, ono syn moze byt kludne dva tyzdne z mesiaca doma, takto sa neda robit uplne robota, ten prvy polrok by som teda zariadila aby sa mi mal kto o dieta postarat, nasrala sa lebo bola sama na vsetko a ty nova ostanes hned takmer mesiac doma

danielinaa
26. nov 2022

@autorka Okrem toho nabudúce bude mozno OCR alebo pn ta kolegyňa a ty budeš musieť tiež ťahať za ňu. Jej správanie je neospravedlnitelne.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
autor
26. nov 2022

@bilberryday tiez mi to tak peide..na zaciatku bola vsak strasne mila a ze ako sa ona tesi ze ma asistentku konecne... ja za to ale fakt nemozem,ze mam male dieta a moze ochoriet .

autor
26. nov 2022

@bilberryday ver mi,ze bli casy ked som viac suplovala za chorych ucitelov ako asistovala..

anita010
26. nov 2022

Je to neprípustné. Otvorene sa porozprávajte. Ak to nepôjde, choď s tým za vedením. Aj od toho tam sú. Máš nárok aj na OČR, aj na PN,...U nás chýbajú kolegyne aj mesiac a viac...Potom si za to suplovanie vyberú náhradné voľno. Obe strany majú byť spokojné.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
anaj_janka
26. nov 2022

Ploty na domoch sú na ochranu. I ty musíš postaviť plot okolo seba, čo si kto môže do teba dovoliť,aby mi niekto vychadzoval topánky a batoh? To sme v školke???
Že má vyššiu pozíciu neznamená,že je hodná väčšej úcty a dôstojnosti ako ty,ste si rovné. Ona je zle.
Podriadená sa nerovná hlúpa, nemôžeš nechať aby sa takto po tebe vozila,keď si ty neurobila nič zlé.
Nemôžeš napĺňať jej predstavy,ty máš svoju náplň a hotovo....s niekým sa nedá dobre vychádzať i keď sa snažis. Uvedom si čo chces v prvom rade.....prácu?alebo jej prijatie? Držím palce.

jana_eyre_2
26. nov 2022

tak ja som celú dobu ako som bola doma počúvala aká som nezodpovedna že som doma s deťmi a tu zase dokážu chápať kolegyňu čo šikanuje lebo autorke ochorelo dieťa a defacto je autorkina chyba že bola doma s chorým dietatom lebo nastúpila príliš skoro? .. smutné fakt aká divná je táto spoločnosť, nikdy nič nie je dobre.. aj minule som si vypočula hnusne ohováranie v knižnici, keď dve ohovarali tretiu, "čo má zase choré decko!"..

Autorka, správanie kolegyne nie je ok, na tvojom mieste by som sa priamo ohradila.. ak nepomôže, porozprávala by som sa s nejakým nadriadeným.. u nás v práci sa mi strašne páči, že na takéto správanie kolegov máme postupy ako tomu predchádzať a ako sa zachovať ak sa k nám niekto.sprava takto nesprávne.. vidno to potom v celej spoločnosti že si kolegovia nedovolia nič čo je mimo slušného správania..

deti95060810
26. nov 2022

pani učiteľka sa správa ako hlupaňa...

elia9
26. nov 2022

Chyba je len a len v nej..nikto si predsa dobrovoľne nevyberie ostať doma s chorým dieťaťom..ty by si tiež radšej bola v práci a mala zdravé dieťa v škôlke..skús sa jej opýtať aký má s tebou problém a potom dodaj, že si nemusí kvôli tebe robiť vrásky, lebo budeš aj tak viac doma ako v práci 😅a nech ju rozdrapí od jedu...

autor
26. nov 2022

Damy,este taka situacia mi napadla zo vcera...na zaciatku septembra mi vravela ta ucitelka,ze od 19.12. do vianoc bude v skole riaditelske volno teda aj my ucitelia budeme doma. Vceda mi vravi ze sice deti nepridu ale my zamestnanci ano..a hned na to poznamka.. ale ty si to volno stejne zaridis ne?

panelacikova
26. nov 2022

áno, svojím spôsobom toto šikana je. ja robím roky asistentku učiteľa a teda toto som nikdy nezažila. bežne "zastúpim" kolegov v triede po zvonení, než prídu. ešte to uvítajú, že dám "deti dokopy" (ide o druhý stupeň). nikdy mi nikto nič nevyčítal, čo sa kávy či čaju týka, taktiež nie. pýtam sa, ale nie pedagóga, ale žiakov (mám aspergerov), že či im nevadí vôňa/zápach daného nápoja. ak nie, neriešim viac a sŕkam si cez hodinu.... možno je načase porozprávať sa s vedením školy, aký máš problém, nejak to riešiť. takto sa pracovať totiž nedá.

elia9
26. nov 2022

Nemám slov na ňu, mohla si sa usmiať a povedať áno, zariadim si🙈to s takými ľuďmi sa inak nedá.. normálny ľudský človek by ťa skôr polutoval, lebo byť doma s dieťaťom, ktorého trápi ucho je peklo...

evivb
Autor odpoveď zmazal
barborachors
26. nov 2022

jezisi ja neznasam taketo nepriame slepačie správanie.. normalne jej povedz že mas dojem ze sa nieco deje a ze chceš vedieť, čo sa stalo? ze vase fungovanie bolo predtym iné, bez problémov a teraz mas pocit, ze jej vadis. Ze to chceš zmenit. Prinajhoršom ti povie, ze nic a bude robiť dalej zle. Ale tým ze sa ozves a vymedzis sa, das jej najavo svoje hranice a taketo spravanie nebudeš tolerovať..S úsmevom na tvári by som jej to povedala...

lalenka33
26. nov 2022

Správanie tvojej kolegyne nieje OK, to určite vieš aj sama. Ale si predsa dospelá osoba, jedná sa o tvoju kolegyňu, nie nadriadeného, tak otvor ústa a normálne sa s ňou o tom porozprávaj. Opýtaj sa jej aký má zrazu problém. Prečo sa tak správa. Možno, keď uvidí, že si nenecháš skákať po hlave, tak sa bude správať inak.
Inak mimo tému, ale dúfam, že pred deťmi ako asistentka učitela nehovoríš slovensko-česky ako v tejto diskusii.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
lilitela
26. nov 2022

Mas navrch, premysli si s nou priamy rozhovor, ona s takym niecim nepocita, takze bude zaskocena a nebude mat pripravene odpovede. Normalne na rovinu ved ste dve rovnocenne dospele zeny, ze sa ti nepaci jej jednanie a komunikacia, ze trieda, ako priestor nie je jej, ale statu ci obce a nerozhoduje o tom, kde bude termoska ci batoh. A ze veris, ze sa v dobrom dokazete dohodnut, ale zatial mas pocit, ze si len ustupovala. Ze nech do toho nemontuje ziadne volna ani OCR, ale ciste len komunikaciu. Ona zajtra moze padnut na poladovici, a bude 2 mesiace doma s nohou ci chrbtom, take veci sa neplanuju. A ze veris, ze si toto vyriesite same medzi sebou, a nebudete musiet do toho zbytocne tahat vedenie. (a je nepodstatne ci sa lepsie pozna s riaditelkou, no tak pojdes inde asistovat)

ysseba
26. nov 2022

Samozrejme, ze to nie je v poriadku a ja by som si to nenechala. Najprv by som sa otvorene porozpravala s tou ucitelkou. Ako pisala baba vyssie- opytala by som sa na rovinu co je problem, ci kava, batoh alebo ty? Zaroven jej povedala, ze chapes ze jej tvoje OCR prekazaju, ale ze sama velmi dobre vie zo skusenosti zo skolky a ked boli jej deti male, ze tak to proste chodi a tvoje dieta nie je v tomto vynimka. A ked nepomoze, tak by som sla za riaditelkou ci by ta nemohla preradit do inej triedy od noveho skolskeho roka. No a ked to nepojde ani tak ani tak, tak by som sa poobzerala po inej skole. Alebo si zvysila vzdelanie aby si mohla byt ucitelkou. Ved je ich nedostatok, nemusis byt odkazana na tuto furiu 🤭

buberova
26. nov 2022

@bilberryday napríklad by to mohlo viesť k používaniu čechizmov, čo mi príde napríklad na hodinách slovenského jazyka nevhodné. A môže to vytvoriť zlozvyky používať také slová aj u detí..

Strana
z2