Je to šikana v práci?
Zdravim,prosim o vas nestranny nazor. Prispevok bude mozno trosku dlhsi. Pracujem ako asistentka pedagoga od zari na prazskej zakladnej skole. Predtym som bola na materskej a pred materskou som pracovala na viacerych zs ako AP. Ale nikdy som toro nezazila... kolegyna,ucitelka v triede kde asistujem. Bola velmi mila prve tri tyzdne v zari,kym syncek neochorel a nemuseli sme ostat doma tri tyzdne. Mal zanet stredneho ucha a covid. Ked som prisla do prace po tych 3 tyzdnoch,zacalo mi peklo. Neustale narazky,ze som mala ostat este na materskej, vo vyuke robi chaos nieco mi kaze spravit a potom ma zhodi pred detmi ze to nie je moja praca. Vcera deti na zaciatku hodiny radily ona este nebola v triede tak som sla dopredu,ukludnila ich a v tom vosla do triedy.opytala sa ma co sa deje a povedala som,ze nic,ze cakame na pani ucitelku. Nato sa ironicky zasmiala a povedala uz si teda muze pani asistentka sednout dozadu na sve misto. Zvykla som si do prace nosit termosku s kavou,ktoru som si davala dozadu na taku lavicu, ktoru mi pani ucitelka na zaciatku sama ponukla ze si tam mam davat svoje veci. Vo stvrtok mi vravi,ale ty tu nemozes mat tu kavu,co kdyby nekdo vesel jak to vypada...tak vravim ok,budem si davat kavu do kabinetu. Tak vravi,ale to ne ,to by si rusila kolegyni vis,ona ma nekdy volne hodiny a tak..nikdy nemala volnu hodinu ale ok. Tak si nebudem teda nosit tu kavu... a vcera mi zo skrine vyhodila moj batoh so slovami,ze si nema kam dat svoje kozacky. Pritom stacilo ho trosku posunut a krasne by to voslo. Su tam aj zidlicky v kabinete,aj kresla,mohla mi ten batoh polozit na nich ale nie,ona ho nechala na zemi pri dverach. Ako nemam slov. Som smutna z jej jednania..ustavicne poznamky,narazky. Som iba ja precitlivela,alebo z jej strany nie je vsetko ok? Dakujem za nazory
Určite je to sikana. Ja by som to riešila s nadriadeným. Pani kolegyňa má dáky problém.a ak si neváži že má konečne asistentku tak nech si učí sama. Zhadzovať by som sa nenechala a to že máš malé dieťa neznamená že nemôžeš byť v práci a aj na ocr keď je dieťa choré . Platíš si odvody a na ocr máš nárok. Ak to niekto nevie pochopiť tak to nie je tvoj problém. Ak ti ona nevie určiť kde máš mať veci tak poziadaj o to nadriadeného nech ti prsné určí tvoje miesto. Taketo povahy sa odbavuju na druhých. Nedaj sa. Určite si není jej prvá a ani posledná obeť
@bilberryday nevidíš problém v tom, že žiaci nebudú vedieť spisovne ten jeden rodný jazyk, ktorý by mali vedieť poriadne?
Stále si sa nevyjadrila ci si len nechavas v praci od nej kalat na hlavu alebo sa aj ohradis?
Ci len tu sa vyventilujes a v praci budes suchat nohami s batohom na chrbte.? 🙄🙄
Ja si myslím,že to vnima takto: bola si tam 3 týždne, potom 3 týždne OCR a v zahraničí je bežnejšie vypadnúť len tak na deň alebo pár dní, viac než týždeň hádam žiadny kolega nechýbal ani z tých, čo majú 3 malé deti. Proste ostanú doma s deťmi v tom čase, čo sa dieťa cíti zle a na zvyšok (doliečenie) si zozenu za seba náhradu, dajú dieťa k rodine, babysittera, hocičo. COVID u detí väčšinou nič nie je, tak sa jej to zdá proste, že super dôvod si spraviť dovolenku. Česko sa mentalitou k tomuto už viac podobá Rakúsku a Nemecku než Slovensku, kde niekedy tehotné ženy ostanú na PN aj celé tehotenstvo s takým dôvodom len na papier. Tak ťa tak vidí a nemá pre to pochopenie a nemá ťa rada. Bola by rada, keby odtiaľ odídeš a preto sa to správa. Nie že by to bolo ok.
Skús byť pri nej viac asertívnejšia. Ja som zažila tiež rôzne situácie v práci (tiež v školstve), musíš si určiť hranice. A tie očr sú normálne, hlavne na začiatku keď dieťa nastúpi do škôlky s tým treba počítať. Máte na to nárok. Žiaľ, väčšine zamestnávateľom a kolegom to hrozne prekáža, tak to už chodí v spoločnosti.
Je to neprípustné správanie. Aj keby si chybala 2 mesiace. Chce ta alebo vystvat alebo si na Tebe riesi svoje komplexy a preto sa k Tebe sprava ako k handre. Je dost mozne,ze keby si deti pred hodinou v predu ziakov neutisovala, zvozila by ta za to ,ze je tam hurhaj. Podla mna je hrozne ze Ta takto pred detmu zhodila. Ona je zodpovedá za obsah a sposob vyucby,ale ty si tiez pedagog,co ma mat respekt aj od nej ako kolegyne aj od deti, nie si sluzka učiteľke ani deťom. Bola som asistentka a teraz ucim. Takze poznam obe strany.