icon

Je toto bežné správanie personalistu?

17. júl 2024

Ahojte, prišla som sa sem opýtať. Po MD chodím po pohovoroch, hľadám si prácu v odbore, ktorý som študovala a pred MD som robila 7 rokov v odbore. Jedna nemenovaná firma sa so mnou naťahovala pomaly pol roka, bola som na 4roch kolách pohovoru + 1 zadanie. Jedná sa o vysoko technickú pozíciu. Dnes ráno mi prišiel mail, že ma teda neprijali resp. neposunuli do ďalšieho kola:

Dobrý deň ....,
chcela by som Vás informovať o tom, že vo výberovom konaní na pozíciu .... sme sa rozhodli uprednostniť iného kandidáta, teda ďalšie kolo pohovoru sa neuskutoční.
Ďakujeme za Váš záujem.
S pozdravom

Nahnevalo ma to, ale však dobre, chcela som len vedieť, čo by som mohla spraviť lepšie a odpísala som im toto:

Pekný deň ....,
ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď. V rámci osobného rozvoja by som sa rada opýtala na dôvod, kvôli ktorému ste sa nakoniec rozhodli pre iného kandidáta. Zároveň by som Vás rada požiadala o spätnú väzbu, na čo by som sa mala zamerať ak by som sa chcela znova hlásiť na miesto vo Vašej spoločnosti.
Ďakujem

Prišla mi na to odpoveď, ktorú som nepochopila a chcela by som vedieť, či vám to príde normálne.

Dobrý deň,
nehnevajte sa na mňa ale nie je Vám to trápne takto vyzvedať, prečo sme vybrali niekoho iného? Dôvod som Vám napísala. Buďte rada, že sme sa Vám vôbec ozvali.

beata_k
17. júl 2024

Pytat sa na spatnu vazbu je uplne v poriadku a bezne sa to robi. Avsak, pytat sa preco vzali ineho kandidata a nie teba je nevhodne.

iwesska
17. júl 2024

Absolutne neprofesionalna a trapna reakcia HR. Ja by som bola svina a poslala to riaditelovi. Ze si sa len chcela slusne informovat a dostala si takuto odpoved,ci sa mu to zda v poriadku. Mozno ani netusi,aku sliepku tam zamestnava a narobi s nou poriadky. Nam sa tiez stavalo,ze sa kandidat opytal preco a sef mu normalne slusne odpisal,ze nasim poziadavkam viac vyhovoval iny kandidat a nesnazil sa ho ponizit. Normalne by som bola rada,ze ma do takejto firmy neprijali.

jarmilaj
17. júl 2024

Personalistka je inteligenčne na úplne inej úrovni ako ty.

dadis
18. júl 2024

@muchotrafka298 Asi bolo lepsie odpisat pravdivo, ze nesplnil poziadavky kladene na kandidata. Tam by uz typek nemal co argumentovat. Spatna vazba je velmi vzacna a ak ako personalista neustale posielas tu istu formulku, tak sa ti to v podobe takehoto kandidata vrati. A pre mna je nepredstavitelne, cloveku, ktory by bol u vas 4x, venoval cas zadaniu, ci niekedy zaberie i par hodin - nedat uprimnu spatnu vazbu.(tym nemyslim teba, ale personalistku z pribehu autorky)

muchotrafka298
18. júl 2024

@dadis v tom mojom pripade, kedze toto spada do mojej agendy som napisala pravdivo, ze nesplanal poziadavky na zadanu pracovnu poziciu a preto nebol ani pozvany na osobny pohovor. Co je myslim slusne napisane, teda ja to povazujem za uplne OK. Nemusela som mu pisat vobec, kedze v inzerate bolo jasne uvedene, ze kontaktujeme iba vybranych uchadzacov.
Kazdemu, kto pride na pohovor a neuspeje, tak odpisujem, ze sme si vybrali ineho kandidata. Slusne. Pokial by chcel dotycny spatnu vazbu, kolega mu napise/zavola.
V tomto popisanom pripade od autorky si myslim, ze je to cele vymyslene.

vikiki29
18. júl 2024

Personalistika je nejaká rodina s konateľom? Inak si neviem predstaviť ako takéto indivíduum môže zastávať túto funkciu vo firme. Presne ako u nás v práci. Smutné. 🤷‍♀️

melanta
18. júl 2024

Ak niekto prejde cez 4 kolá, tak je úplne automatické a profesionálne, že dostane informáciu telefonicky, nie mailom a dostane aj spätnú väzbu na seba. Žiaľ, často tu píšem a napíšem to znova, úroveň HR je na Slovensku v mnohých firmách brutálne amatérska.

melanta
18. júl 2024

A mimo toho autorka - o akú pozíciu ide? Neviem si predstaviť zadanie a 4 kolá. Už to svedčí o tom, že firma má nielen nekompetentné HR ale aj manažérov. Nikto, kto vie svoju prácu robiť dobre, nepotrebuje zadanie a 4 kolá na to, aby si "očekoval" kandidáta. Čiže ja by som ako kandidát toto odmietla už po 2 kole, nešla by som už do tretieho. V podstate nešla by som ani do druhého, ak by som vedela, že to nie je finálne kolo.

dadis
18. júl 2024

@muchotrafka298 Ja neviem, co si v skutocnosti napisala, reagovala som na tvoj koment, ze ste mu napisali, ze ste vybrali ineho kandidata. A to, ze mate uvedene v inzerate, ze kontaktuje iba vybranych kandidatov nieco svedci o vasej profesionalite. Ja teda posielam cv malo, vacsinou sa mi vzdy ozvu kvoli pohovoru, ale ak by mi nikto neodpisal, tak si o takej firme ppmyslim svoje

muchotrafka298
18. júl 2024

@dadis prepac, som to zle precitala. Ja si myslim, ze nie je nic zle napisat, ze sme si vybrali ineho uchadzaca. Len toto bol evidentne nejaky mešuge, co mal potrebu sa ventilovat. Pricom som nemusela napisat nic.

dadis
18. júl 2024

@muchotrafka298 Nie je nic zle, ale ten kandidat bol asi dost uz frustrovany (mozno aj slabe slovo), kedze posielal aj na inzeraty, kde podmienky nesplnal. Nezastavam sa ho, pri adekvatnej odpovedi by v podstate nemal co namietat - nesplnil podmienky, ziadne sive miesto, ziadny priestor pre manevrovanie. Smitec a bodka 🙂. Podla mna je slusnost odpovedat, je to tvoja praca.

dadis
18. júl 2024

@melanta Aj ja som sa uz stretla s vyberom na viac kol (ak kolom povazujeme telefonicke interview a online pohovor s agenturou, interview so zamestnavatelom, niekdy aj s top manazmentom) a pri mojej pozicii je podmienkou vypracovanie zadania takmer vzdy. Suhlasim, ak kandidat venuje pohovoru tolko energie, tak si zasluzi telefonat. Ale aj opacne. Tiez som presla 2-kolovym vyberom a dostala som ponuku, ktoru som vsak odmietla, sucho napisat email sa mi zdalo malo, nakolko tiez museli vynalozit cas a usilie celemu procesu. Tiez som volala.

muchotrafka298
18. júl 2024

@dadis tak pokial niekto nesplna ziadnu zo zadanych poziadaviek /nejednalo sa o poziciu, kde byl do prace mesiace zaucany niekym inym/, musi pocitat s tym, ze nebude ani pozvany na pohovor.

dadis
18. júl 2024

@muchotrafka298 Ved to je v poriadku, ale nezda sa mi ok neodpovedat. Ved to je najmenej po prvom filtri vyradit tych, co nesplnaju podmienky a kazdemu jednemu nakopirovat tu istu odpoved.

melanta
18. júl 2024

@muchotrafka298 len jedna vec je nebyť pozvaný na pohovor, čo je v poriadku a je to rozhodnutie manažéra či recruitera aj v prípade, že človek spĺňa podmienky. Druhá vec a na tú naráža podľa mňa @dadis že ak niekto pošle CV, mal by dostať aspoň suché info, že "dovi dopo, nepozveme ťa na pohovor". Ešte v dobe, keď som bola zamestnaná, som mala s kolegyňou z HR dohodu, že trvám na tom, aby ak robí výber v rácmi môjho odboru, tak chcem, aby každý, koho nepozveme na pohovor, dostal mail. Jednotný mail nie je náročné preposlať.

muchotrafka298
18. júl 2024

No len zas je rozdiel, ci mas tych zivotopis 500 alebo 5. Lebo pisat kazdemu jednemu, tak to tiez zabera cas. V kazdom druhom inzerate na bezne pracovne pozicie (nie managerske a riadiace, ktore nenajdes na internetovych portaloch) je napisane, ze kontaktujeme iba vybranych uchadzacov.
A aj tak si myslim, ze cely ten prispevok je fake zas na rozputanie diskusie, ako to tu uz bolo velakrat. Lebo ja neverim, ze niekde v praci by tolerovali taketo spravanie ako dotycna co odpovedala na email.

sevrin
18. júl 2024

@melanta ja keď som chodil na pohovory, ktoré boli organizované nejakým personalistom, tak som mal často pocit, že som na výsluchu u Gestapa, než na nejakom pohovore.

kalifka
18. júl 2024

@zuzubb007 čo mu sa ty profesijne venuješ? lebo toto napísať...🙈 je normálne slušne odpovedať na vyšších profesiách, čo by mali zlepšiť. Aj ja to tak robím v práci, vždy keď sa ma na to spýta kandidát.

zuzubb007
18. júl 2024

@kalifka ja robím asistentku, a všetko asi tak 10 veci v 1 osobe, mám pre to pochopenie čo je na tom, mohla to napísať krajšie to je pravda, ale napríklad niekomu je človek nesympatický ale má v hlave proste ho nechcú povedia ti to myslíš, robte dačo zo sebou? Ľudia sú kadiaki a mám skúsenosť z inej firmy pri prijímaní ľudí čo si hovoria a ako hodnotia už z fotky ludi, a keď máš dačo vylepšiť tak čo ti má napísať, začnite lepšie rozprávať alebo co, navyše ak treba odpísať 500 ľuďom tak to by zamestnanec nič nerobil mesiac tak pani zrejme už nervy v návale práce chytila, aj to sa stáva, netreba to zase neviem ako riesit

evaachesa
18. júl 2024

Ako toto ma fakt pobavilo. 😂😂😂
Pani "personalistika" zjavne používa predpripravené odpovede ešte od predošlej personalistky, ktoré len skopíruje a pošle. Na tento druh otázky ale nemala predpripravenú odpoveď a tak to žiaľ muselo ísť z jej hlavy. A takto to dopadlo. Táto osoba zjavne ani netuší akým zázrakom sa dostala na tú pozíciu. Kľudne by som dala odpovedať všetkým a pridala do mailu ešte niekoho vyššie postaveného, aby ti na otázku zodpovedal niekto kompetentný. 😏

dadis
18. júl 2024

@muchotrafka298 Ak vam pride 500 CV, tak je mozne to riesit aj systematicky, su rozne dostupne nastroje (uz aj xls s makrami zvladne jednoduchy job)..ktory dokaze generovat emailovu odpoved aj s oslovenim, aj s dynamicky doplnenim dovodu. Treba oslovit manazment, pretoze takto prichadzate o reputaciu. Asi si este nezazila situaciu, ze ti neprislo na poziciu ani jedno CV..

luccija
18. júl 2024

Fúha to je správanie.Nie som pomstychtiva, ale posun to ďalej nadriadenému čo najvyššie🙂

muchotrafka298
18. júl 2024

@dadis to bol priklad, u nas ked vypisujeme nejake vyberovanie konanie (nie je to casto), nepride ich vela. Ale to je jedno, predmetom diskusie nie je to, ze ako to robim ja a co ma robit firma ako si mame kupit system na odpovede. Kedze autorka povodneho prispevku vobec neodpisuje, tak mi to pride len taka diskusia medzi nami, ze co a jak.

raffaella
18. júl 2024

Tie 4 kolá (plus zadanie) mi veľmi pripomenulo príspevok jedného zaujímavého chlapíka ktorého followujem na LI, posielam nižšie. Bolo to už pred rokom, ale doteraz si ten príspevok pamätám a mal aj veľký dosah. Koho to zaujíma, tak vrelo odporúčam si prečítať ku tomu aj komentáre.
Reakcia personalistky je úplne amatérska a úbohá, ja by som si dala tú námahu a zistila si kontakt na vedenie a dostala tú odpoveď by som ku nim . Ani nie že jej nadriadený, ale priamo vedenie. Možno je to firma už od vrchu zlá a možno nie. Ale to človek nezistí pokiaľ to neskúsi.

autor
18. júl 2024

@muchotrafka298 Veľmi by som si želala aby to bol fake ale nie je. Programátorská pozícia, konkrétne senior Java Developer v Bratislave.

misanthropicdann
18. júl 2024

Automaticky ak nedostanem spätnú väzbu od firmy prečo som nebol vybratý, posúvam ju do zoznamu firiem kam ani už v budúcnosti nepôjdem pracovať.. Na tvojom mieste by som jej mail preposlal na vedenie firmy pre informáciu aby vedeli ako firma vystupuje voči okoliu. Rýchlo uvidíš ten obrat a ešte dostaneš poďakovanie ak ide o seriuznu firmu

kalifka
18. júl 2024

Ja by som sa posnažila a poslala toto vedeniu, lebo takto reagovať by nemala. Aj keď má blbý deň..

moonlight1210
18. júl 2024

V ramci odpovede by som je napisala, ze jej dakujem za odpoved a mile vysvetlenie, ze v tejto spolocnosti si pracu v buducnosti uz nemam hladat.

Do kopie by som dala niekoho vyssie postaveneho (a myslim, ze moja odpoved by ho zaujala natolko, aby pozrel nizsie, o co islo.).

A tym by som to povazovala za vybavene. Bud si s nou niekto u nich pohovori, ze takto nie a nabuduce musi komunikovat slusnejsie, alebo s tym nebudu robit vobec nic, lebo sa im nechce. Ale to uz je o danej spolocnosti.

muchotrafka298
18. júl 2024

Podla mna toto nebola personalistka, bola to recepcna, sekretarka, proste osoba, ktora odpoved na emaily,ktore pridu na dany napriklad vseobecny email. Ano, odpoved takto nemala, je to neprofesionalne a napisem rovno ze buranske a sedlacke.
Ja by som nepisala nikam, ziadnemu nadriadenemu, lebo k nemu sa to aj tak s najvacsou pravdepodobnostou nedostane ani. Proste mas skusenost a tejto firme by som sa ja osobne do buducnosti vyhybala, nikdy by som tam uz na ziadny pohovor nesla. A spravila by som im medzi znamymi take PR, ze ani nikto z nich.

dadis
18. júl 2024

@muchotrafka298 Mno, mna by tiez celkom zaujimal nazov tej firmy, nech v buducnosti nestracam cas..