Je toto normálny postup zamestnávateľa?
Ahojte, chcem Vás poprosiť o názory. Týka sa to mojej švagrinej, dnes bola prvý krát v práci, má pracovať v nemenovanom obchode na pokladni + dokladať tovar a starať sa o predajňu. To len tak na ozrejmenie situácie 🙂 Ide však o to, že už niekoľko krát predtým tam bola kvôli rôznym somarinám, dnes jej kázali prísť prvý raz, avšak zmluva nikde. dnes normalne odpracovala celý deň na kase, podotýkam bez zmluvy!!! a bez akéhokoľvek podpisu hmotnej zodpovednosti, avšak na konci zmeny sa v kase zistilo manko, nič hrozné len nejaké euro a pár centov a ona ich musela hned na počkanie do tej kasy dať z vlastnej penaženky. je mladá, zatiaľ ešte poriadne ani nepracovala, nemá žiadne skúsenosti, veľmi sa tešila, že má konečne zamestnanie a teraz je veľmi sklamaná, povedala by som že až otrávená. predtým jej povedali že dnes bude mať zmluvu hotovú, dnes vsak žiadna zmluva nebola, tak vraj zajtra...ale ktovie...
viem, že si možno poviete, že je to smiešne ale myslíte že je naozaj normálne nechať pracovať s kasou človeka, ktorý nemá žiadne skúsenosti a ani podpísanú zmluvu?
dakujem Vám za Vaše názory
ja som bola tak v obchode, boli to vlastne lahodky+maso. zavolali ma, ze sa mam prist na skusku ukazat, ze ako mi to pojde. to som odrobila 3 hod, dalsie 3 dni mi slubovali, ze mi prinesu zmluvu, ked ju nakoniec manazerka priniesla, ta manazerka mala 19 rokov a bavila sa so mnou, ako s handrou, tak povedala, ze tie 3 uz odrobene dni mi nezaplatia, ze si ich mam vybrat ako nahradne volno. zmluvu som nakoniec nepodpisala, lebo sa mi to nepacilo, tak isto sa mi nepacilo spravanie manazerky, isla som na inspektorat prace. ale ani tam som nepochodila, lebo nikde som v tej firme nebola vedena, ze tam pracujem, rozpis smien rychlo prepisali, akoze som tam v zivote nebola a este som musela aj na inspektorate odvolat ten podnet na presetrenie, lebo mi hrozilo, ze ja zaplatim pokutu 2000 ee, za to, ze som tam robila na cierno... 😠 😠 😠 😠
@zuzik16 No zbohom.... no vies, ja pracujem trosku v inej sfere ako tvoja sestra 🙂 takze par centov ano 🙂 Ale tringelty su ich, to by som si v zivote nedovolila siahnut im na to....su to ich zarobene peniaze, ich odslapane hodiny..... a ked si zarobi na tringeltoch 50 eur, par centov ich nezabije ..... ale stava sa to strasne malokedy. Manko si uhradia hned pri odovzdani kasy druhej smene...mne sa do ruk papiere dostavaju uz s vyriesenym mankom..... davaju si bacha....vedia aky je ten svet dnes strasne zly... kazde euro si vazia.. ale hovorim, zalezi od sefa.... ved aj ja som mala kočky co v zivote nerobili to čo robia a aha ho.... proste som pri nich stale, pokial mi nepovedali: šefka, uz to zvladnem sama.... ale podpisanu hm.zodpovednost maju urcite hned pri podpisani PZ a pri vstupe na rajon...
@zuzik16 Pokiaľ jej nedajú zmluvu, nech ich pošle do péčka. Ako sory, ale nedajú jej zmluvu a ešte vykasujú manko?? Iba s ňou manipulujú, robila zadarmo a ešte im tam aj nechala peniaze. Treba jej rozumne vysvetliť, že takto sa nepracuje, takto sa otročí. Nejaká sviňa to nahlási, dôjde inšpekcia, švagriná tam s menovkou na hrudi, že predavačka a zmluva moja pekná, tú máš kde?
@sofija18 no tu ked maju v kase viac..tak to ide pod firmu...ale ked chyba tak musia cvakať...jasne je to uplne logicke že su za to zodpovedne tie ktore s tou pokladnou pracuju..ale som zarazena z toho že nechali mladu babu bez skusenosti robiť bež zmluvy takmer cely den na pokladni a ešte od nej chcu aj zaplatit manko...
@zuzik16 no ze bez zmluvy moze byt aj nemusi, u nas sa nie raz stalo ze nam sef nepodpisal zmluvu pre noveho lebo mu nevysiel krok, ale!!! zamestnanec bol nahlaseny na socialnej poistovni.
co sa tyka prace na kase mala byt v zacviku a za chrbto jej mala stat "kontrola". Zajtra rano by som si zavolala na socialku a informovala by som sa ci som vedena ako zamestnanec a odkedy.ak ano na papiere by som si pockala, ak nie zavolala by som rovno na inspektorat nech ma pridu skontrolovat
@eeffka ved vraj pri nej aj bola nejaka ina pokladnička..ale ta aj odbiehala...ale aj tak je to vela podla mna, tolke hodiny v kuse ked to ešte poriadne nevie...
len ona to takto radikalne zatial nechce riesiť..avsak ak tu zmluvu ani zajtra nedostane tak už na nu budeme musieť zatlačiť...aby to riesila nejako
@zuzik16 je to hrozne ale aj tak si myslim, ze by nebolo marne ich pekne ohlasit a mozno aj media. Toto si nemozu dovolovat. Je to spinavost. Co ak by bolo manko sto a viac eur? Dnes skusili s eurom, zajtra mozno s tou stovkou, no kto by nevyuzil nasit manko nejake naivke, ktora este netusi kde je sever a nicim nie je chranena! Bez pracovnej zmluvy sa predsa nepracuje a bez hmotnej zodpoednosti uz vobec nie. Nemala ju platit vobec, mala ich poslat do muky. de iure tam nepracovala, manko si mohli kludne vyziadat aj od nahodneho zakaznika.
@jabadaba ved prave, bojime sa aby zajtra neprisla domov s plačom že ma vacsie manko...alebo že nebodaj prerobila...ach jajaj..
no každopadne vam vsetkym dakujem za prispevky..zajtra vam dam vedieť hned či jej tu zmluvu dali alebo nie a čo je nove...
@zuzik16 drzim palce a na zmluve nech trva. Pokial ukaze, ze ma totalne pravne bezvedomie tak ju maju ako na tanieri a mozu s nou orat kolko sa im zachce. Pridem, asertivne a dorazne si vyziadam pracovnu zmluvu, tu si samozrejme precitam - ta sa dava obycajne vopred, aby si ju zmluvne strany precitali lebo je to dvojstranny pravny akt,nie jednostranny! V zmluve musia byt uvedene veskere podmienky od platu az po klauzulu o tej hmotnej zodpovednosti. A je na zamestnancovi ci ju vobec podpise.
Hmmm, podľa mňa je jedno, či je firma malá alebo veľká, ide o to, na akého zamestnávateľa človek natrafí. A keďže je v súčasnosti veľká nezamestnanosť, tak si väčšina z nich robí čo chce. Využívajú to vrámci hesla "ak sa ti nepáči, môžeš ísť" ......a ak je človek v situácií, že nutne potrebuje prácu, prípadne býva v oblasti, kde je práca veľmi ťažko dostupná, tak pretrpí aj nejaký ten deň bez výplaty, či iné nezákonné nevýhody. Ono sa to dobre povie - vykašľať sa na takého potenciálneho zamestnávateľa, ale ak niekto nemá čo do úst, tak veľmi nevyskakuje....... A celkovo si myslím, že slovenský národ je utiahnutý a nebojuje za svoje práva (a to nielen v zamestnávateľskej sfére), preto na slovensku aj všetko vyzerá tak, ako vyzerá. Nikto sa na nikoho nesťažuje a tak nikto nikomu nešliape po krku. Okrem toho na veľké rodinkárstvo a známosti ani tie sťažnosti často nezaberú. Ide o to, ako veľmi človek prácu potrebuje, ak veľmi, tak takýto jeden deň pretrpí. Ale samozrejme, že je to mimo zákona.
@sednaja
@jabadaba
@sofija18
@eeffka
@soniatko
@milota164 ahojte vsetky. vcera som nemala vôbec čas sem napisať, ale veci sa maju tak že tu zmluvu teda vcera dostala, ale rozhodla sa nasledovne: ma možnosť ukončiť pracovny pomer v skusobnej lehote..dnes sa pytala z roboty skôr pretože jej bolo nevolno, isla k lekarovi, na dnes ma priepustku a zajtra sa tam už nechce vratit za nič na svete...už ma aj prislubenu inu pracu, začinala by o tyžden.
lenže nevieme či môže takto zo dna na den skončiť tento pracovny pomer...pretože v robote ešte nič netušia
@soniatko dakujem ti aj za nu 🙂 lebo vieš ako, je to predajna, maju sa tam čo otačať a ked zo dna na den skratka nepride tak to môže spôsobiť problemy...rano chce zavolať veducej že nepride..ale neviem či ma zaniesť tu vypoved osobne ešte zajtra či postou ?...aby to bolo platne a aby potom z toho nemala nejake problemy...
hovori že je jej to aj take blbe odisť po par dnoch z prace 😀 že jej tam je blbe aj ist zajtra 😀
@zuzik16 ja som tiez pracovala v niekolkych obchodoch a z 1 som odisla po tyzdni, iba som zavolala manazerovi, ze na druhy den prinesiem vypoved. a tiez sa nam stalo, ked som pracovala v inom obchode, ze baby neprisli v zaucnej dobe. je to na veducej, aby si to dokazala nejako zariadit. ona ma teraz tu vyhodu, ze je v zaucnej dobe, takze moze momentalne odist kedy chce bez udania dovodu.
@zuzik16 V rámci skúšobnej doby môže odísť hocikedy a BEZ UDANIA DôVODU.........a pozor, nebude písať výpoveď, ale - rozviazanie pracovného pomeru v skúšobnej dobe.........s dátumom to presne neviem, bežný pracovný pomer sa rozviazuje tuším k poslednému dňu v mesiaci.......ale ja osobne som sa stretla už aj s tým, že danej firme sa nepáčila mnou napísaná "výpoveď", tak mi ju napísali oni.....z toho sa nestrieľa, prinajhoršom to švagriná prepíše 😉........a ináč, áno, môže odísť už po prvom dni...........môj otec tak odišiel z práce a tuším nepísal ani žiadnu "výpoveď", on skrátka tuším ani viac neprišiel do práce (ale neviem či mal vôbec zmluvu) - ale ten deň, čo bol v robote mu zaplatili 😉

no normalny postup to urcite nie je, presne tak bez hmotnej zodpovednosti predsa nemusi nic platit. Aj ked ono sa to lahko povie, ked nezaplati tak tu zmluvu neuvidi. Zacarovany kruh. Drzim palce