Kam by som mohla ísť robiť so sociálnou prácou?
Ahojte,
predtym, nez sa zacnete vysmievat, ze smetiarku alebo do lidla pokladnicku, tak prosim vas, taketo komentare mi nepiste. Pocuvala som to dost dlho. 🙄 Bohuzial. Hlavne od ludi, ktori maju iba strednu alebo iba zakladnu... 🥴
Pritom mam 31 rokov, studium som zvladla na same Acka s titulom Mgr., dostavala som aj motivacne stipendia, a pritom som aj pracovala v Orangei. Nebolo to take lahke vsetko spojit. Ale dala som to. Momentalne som na materskej, a rozmyslam, ako dalej po materskej, rada by som pracovala s chorymi detickami, alebo nieco podobne v takejto sfere. Asistenku pre deti v skole. Treba plus este nejake dostudovanie?
Vedel by mi niekto poradit?
Dakujem pekne!
Ak chceš robiť s chorými detičkami, tak asi najskôr nejaké DSS, centrum sociálnych služieb pripadne služba včasnej intervencie.
Ja som pred MD robila psychologičku v centre sociálnych služieb (vedúca mala skončenú sociálnu prácu a tiež ešte jedna kolegyňa tam bola ako sociálny pracovník) a tiez sme poskytovali aj službu včasnej intervencie kde sme chodili za znevýhodnenými detičkami od 0-7 rokov v zložení psycholog, sociálny pracovník, fyzioterapeut a občas aj špeciálny pedagóg.
A na túto prácu potrebuješ len 2. stupeň socialnej práce. Samozrejme sme občas chodievali na nejaké školenia pripadne supervízie.
Tazko, velmi tazko najdes pracu v tomto odbore. Ja som si dorabala vzdelanie a robim teraz v specialnej skolke. Ako socialny pracovnik si mozes urobit rozsirujuce vzdelanie specialna pedagogika a vychovavatelstvo. Alebo si mozes urobit dvojrocne pomaturitne studium ucitelka v materskej skole a vychovavatelka.
Autorka: Treba si spravit DPS (budes moct robit asistentu). Ak si k DPŠ pridas este rozsirujuce studium, budes plne kvalifikovana v odbore, ktory si vyberies (npr. specialna pedagogika)
@kaia rok 2000 bol pred 22 rokmi. Dnes to funguje úplne inak. Dnes sa človek so sociálnou prácou na dobré miesto v HR nedostane. Živím sa headhuntingom, robím v tejto oblasti a v manažmente dosť dlho. Aj ty ak si vo svojej práci priemerne dobrá, tak vieš, že dnes so sociálnou prácou sa do HR nechodí.
@melanta ja sa niekedy cudujem ci z tych VS vychadza.... Chyba mi vo viacerych oblastiach rozhlad, cerpanie novych informacii, a hlavne, mam pocit, ze lenivost tu doslova kvitne.
V našo meste hľadajú sociálnych pracovníkov s ukrajinským jazykom. Kým vám skončí materská hovoríte perfektne ukrajinsky a pomáhate mamkam s deťmi. Práce bude dosť, a máte rada ľudí, nebojte sa.
@martinkatinka tak tak, dnes môžeš mat aj dve take školy, no zarobiť môžeš len 600-700€, ak to fakt nieje nejaký perspektívny odbor. To viacerí po skončení utekajú robiť do zahraničia lacné pracovne sily, lebo lepšie zarobia.😒
Ja by som do oblasti ktoru si vystudovala robit nesla.Pekne by som sa vratila do yoho Orangeu a od piku zacala budovat karieru v korporate,kde mas moznost,karierneho rastu,slusnyvh zarobkov a teda istej miery istoty.
@martinkatinka pretože mnohé odbory ešte stále učia teoretici a nie úspešní ľudia z praxe. A ešte stále sa v našom školstve všeobecne (od ZŠ až po VŠ) viac orientuje na biflovanie teórie ako na rozmýšľanie.
To, že si skončila so samími A ešte neznamená, že to na pohovore niekoho zaujímať bude. Žiaľ.
Ponúkaný plat bol 1200 eur nástupný. Nedajte sa odradiť, ak vás to baví, nebude problém nájsť prácu.
@annamalaga no ak mi na pohovore niekto povie, že samé A alebo červený diplom, tak zbystrím, prečo sa tým má potrebu prezentovať. Niekedy to nič neznamená, proste mu to dobre páli. Ale niekedy sa za tým skrývajú špecifickí ľudia, ktorí napr nie sú tímoví, majú problém so spätnou väzbou, sú menej pragmatickí a pod.
@melanta presne tak… červený diplom a samé Ačka sú niekedy viac na škodu ako na osoh.. častokrát sú to ľudia ťažko fungujúci v tíme, prípadne málo flexibilní.. ja ako uchádzač o zamestnanie by som to na pohovore vôbec nevravela (samozrejme pre personalistu je to naopak cenná info 😀).
Čiže autorka, radím ti to vôbec nespomínať.
No ja držím palce, aby sa ti podarilo nájsť prácu, kde budeš pomáhať ľuďom. O tom by to malo byt. Lebo drvivá väčšina absolventov to robí len pre titul a je im jedno kde robia. Sociálne cítenie im tiež chyba. Majú trápenie iných ludi úplne na háku, oni chcu len ten titul. Zažila som osobne, pri snahe pomôcť niekomu ten postoj absolventa 😶 tak sa nečuduj, že sa ľudia smejú. Lebo keď niekto študuje záhradnú architektúru, asi to chce robiť. Ale študenti soc.prace - ach jaj... Takže nech sa darí a urobíš tej skole dobre meno.
Ak chceš pracovať v školstve, zvlášť s postihnutými deťmi, bolo by fajn doštudovať. Píšem ti to ako špec.ped. Práca s týmito deťmi je náročná a sociálka na ňu nestačí. Vzdelanie potrebuješ aj ako asistent. Ono to tak potom v praxi vyzerá, keď v školstve robia ľudia, čo nevedia čo a ako 😔 celkovo nerozumiem tomu trendu, ktorý tu nastal -> že je úplne jedno, čo kto vyštudoval, uplatní sa takmer hocikde, stačí že má titul 🤷🏻♀️
Ja keď som hľadala prácu, tak práveže všade chceli VŠ, sociálna práca. Úrad práce, mestský úrad, klientske centrum, nemocnica, domov dôchodcov, určite aj MŠ ako asistent. Takže možností pre tento odbor je v dnešnej dobe určite veľa. Len si vybrať.
Ale to akože teraz vážne...ty fakt nevieš, kde môžeš ísť pracovať so soc.pracou? Študovala si 5 rokov...celý čas vám vtlkali ,s kym môžete pracovať a ty sa pýtaš? Holka, ved ty by si mohla ponúkať poradenstvo po tomto štúdiu...nie sa opýtať, kde s tým môžeš ísť...ja tento rok Bc.soc.praca a uz teraz viem, kde pôjdu žiadosti, nie to ešte keď by som mala už Mgr..
predpokaldam, ze si to skoncila na Alzbete🙂 pripadne inej vysokokvalitnej skole, ktora chrli absolventov socialnej prace jedna radost. Idealne na externom studiu, ktore je urcite "rovnako tazke ako denne studium". Kedze viem z najblizsej rodiny, ako sa studuje na tychto skolach, ja osobne, keby som bola HR, neviem, ci by som prijala absolventa z tychto skol. mala by si ako absolventka vediet, ze mozes ist robit terenneho pracovnika, praca s ludmi bez domova, domovy dochodcov atd. Ked som ja koncila gympel, bola v celej BA len jedna socialna praca na pedagogickej fakulte, dalsia v NR. A boli to klasicke denne studia, kde bolo tazke sa dostat. Nechodili tam absolventi ucnoviek atd. Este k teme, v skolstve sa da robit aj pedagogickeho vzdelania, v sukromych skolkach vacsina nema ani pedagogicke vzdelanie, ani na asistenta ucitela nepotrebujes, ale je mozne, ze skola to bude vyzadovat.
So socialnou pracou robia zname v roznych domovoch...pre deti, postihnuti, dochodcovia. Da sa aj v nejakom dennom stacionari pre dochodcov. Ked si dorobis pedagogicke mininum, mozes aj asistentku v skolke, skole.
Ked specialnu skolku, skolu, tak musis mat specialnu pedagogiku.
Tiez mam soc pracu ukoncenu, pracovala som v skolke ako asistent ucitela ci pomocny pracovnik ucitela oficial nazov, nebolo treba dorobit pedagogicke, neskor som robila v tom istom zariadeni vychovavatela starsim detom, to uz som potrebovala dorobit pedagogicke (popri praci som externe). Ono zalezi aj na aku poziciu, lebo vidis, bola v som skolke, pomahala s vyucbou a netrebalo pedagogicke. Asistentov ucitelov hladaju stale, do spec skol mozno staci len SP, zalezi podla nazvu prac ponuky
Mám kamaráta, ktorý s týmto vzdelaním,ale len Bc pracoval dennom stacionari pre dospelých s prevažne mentálnym postihnutím.pracoval tam však už pred začiatkom štúdia a vš si dorobil ako bonus.pre túto prácu je dôležitejšie srdce ako vzdelanie
Ja viem o mnohých kancelárskych miestach na ÚP, mestskom úrade, obvodnom. Sú také miesta, kde Ti bude úplne stačiť Tvoje vzdelanie, ale dostať sa tam nie je jednoduché.
Fuha, kolko negativ na studium socialnej prace. Ja som studovala soc. pracu nie pre titul ale preto, ze som sa tomu chcela v buducnosti venovat. Skoncila som studium za "starych cias" v NR v roku 2006.Od vtedy pracujem v socialnej sfere. Vyskusala som pracu v domove dochodcov, so zdravotne postihnutymi, na Urade prace-kompenzacie, v CDR s detmi a teraz pracujem v ZNB s tyranymi zenami. Chcela som si prejst roznymi oblastami aby som sa "nasla" a zistila co konkretne chcem robit. Praca ma velmi bavi a naplna. Takze nie kazdy absolvent soc. prace je "honic za titulom", no su aj ludia, ktori studium brali vazne(a vtedy to aj vazne studium bolo) a chcu a pracuju v danej oblasti😉

@luccija nemôže pracovať v školstve bez pg.vzdelania...ani v súkromnej škôlke