Kam do zamestnania?
Ahojte, tak sa zamyslam nad tym, kde sa po skonceni RD uplatnit, lebo vraj na podnikanie je uz trh presyteny, volnych miest malo... vsade sa len vyhovarame na krizu... Po skonceni skoly, som sice kratko pracovala, ale miesto uz zrusili. Potom som zostala na materskej, takze je to iste poznate akysi zacarovany kruh, do prace ma nechcu bo nemam prax a prax nemam kde ziskat kedze ma nikde nechcu... Tak mam teraz dilemu, ci za zvysny cas RD mam sa v niecom vzdelavat, co by teoreticky trh pace potreboval, alebo ako vlastne dalej rozbehnut karieru po materskej...
@zita19 tak medicinsku repku by som rozhodne neprirovnala k Avon lady :D a uz vôbec nie k poistovaciemu agentovi.....zrejme o tej profesii vela nevies, akurát mas pravdu v tom ze treba mat dar reci, byt extrovert a mat zmysel pre obchod- lebo je to obchod ako kazdy iny a ako v kazdom obchode ide o to predat a splnit plan, akurát mozno oproti Avon lady a poistovacim agentom a spol mas na tejto pozicii znacne vyhody- auto aj na sukromne ucely, telefon s neobmedzenym pausalom, flexi prac. cas atd atd...... @ewisam nie su to iba biológovia, ja mam kolegov kt. maju skoncenu TV, zemepis, etiku, polnohospodarsku skolu, lesnicku skolu,......ja sama som zivy priklad toho ze BIO smer nie je nutny- mam drevarsku VS so zameranim na marketing a obchod, neviem aky si typ cloveka a ci by si to dokazala robit, resp. ci mas v sebe obchodného ducha bo to je hlavny predpoklad, mna to len tak spontannne napadlo pri citani tejto diskusie
@muruska ale vsak viem, ze medicinsky reprezentant je o iných výhodách ako Avon Lady ale v principe je to rovnaka robota. Predat niekomu nieco co v konecnom dosledku ani tak velmi nepotrebuje. Proste ho okecat... A nie kazdy ma na to hubu a naturu... Robi to kolegova zena, benefity su najozaj hviezdne. Lenze treba si na nich zarobit. Je otazka, ci ti tie benefity stoja za to ak ta taka robota nenaplna.
Ale kazdemu vyhovuje ina robota. Ja si budem trpezlivo tukat do PC a vidim za sebou urobenu robotu. Pokecam si s nervoznym uzivatelom, ktory sa zamotal v systeme a som spokojna, ked od nadavania prejde k dakujem. Akehokolvek výrobkového reprezentanta by som robila len keby bola nudza najhorsia.
pre vidinu vlasnej dôležitosti a nenahraditeľnosti budeme hazardovať s vlastným zdravím, so zdravím našich detí, zanedbávať najdôležitejšie chvíle (byť pri chorom dieťati), s vyplazeným jazykom budeme do večera v práci aby sme ukazovali svoju lojálnosť firme a pritom naše deti budú doma samé...
Ľudia, to kam smerujeme, keď si nevážime samých seba? Potom v tridsaťpäťke zistíme, že máme chronické choroby zo stresu, začneme aj tak behať po lekároch a čudovať sa, ako je to možné, že ja, vitálny, energický človek mám zdravotné problémy? Potom zistíme, že každý z nás je nahraditeľný a zamestnávateľa náš zdravotný stav vôbec, ale vôbec netrápi...
Ženy, toto nevidíte? Že je zlá doba a makať sa musí, šeky sa musia platiť a bla bla bla, vždy boli zlé doby, vždy sa šeky platiť museli a vždy sa išiel niekto posrať zo svojej tzv. nenahraditeľnosti a vždy tu bolo pár detí, ktoré si museli odtrpieť matku-úderníčku, ktorá si myslela, že sa bez nej celá firma zrúti 😒
dovolim si prisipet do diskusie ako z profesnej, tak osobnej skusenosti. Pred MD som pracovala na dobrej pozicii v korporatnej firme, pracovna doba neurcita, robila som aj cez sviatky a piatky, matky s detmi vo firme prakticky neboli. Nedalo sa byt mamou a zamestnana zaroven, bezne som chodievala domov utahana po 19 hod. Pocas MD som zacala part time pracovat, to sa este ako tak dalo, pomahali mi rodicia. Ostala som s malym sama a v troch rokoch nastupil do skolky, len pre info tento skolsky rok sme prekonali zapal pluc, anginu a teraz mame mononulkeozu, rodicia mi pomahaju ako sa da, ale mama je lekarka a pracuje na full time, otec je doma ale ma 75 rokov, cize sa nevie o syna postarat cely den. Pytam sa samej seba, ako som efektivna pre zamestavatela? chapem, ze sa da robit aj home office,ale efektivita je asi 50%, potrebujem sa aj stretavat s kandidatmi ( som personalistka), musim ist do officu, ale kde mam nechat maleho? opatrovatelke? Je to zacarovany kruh...a co sa tyka, ze nepovedat, ze mate dieta pocas pohovoru je jedna vec, ale standard je poslat CV pred pohovorom, co napisat za obdobie trvania MD? nechat volne obdobie? prva otazka znie, "co ste robili?"...
@0silvia0 to, ze som sa stala matkou sice zmenilo moj rebricek priorit, ale napriek tomu som ostala clovekom, ktory ma svoje potreby, ambície... To, ze sa zena chce zamestnat, vykonavat pracu, ktora ju naplna a samozrejme aj prispieva k tomu, ze sa lahsie naplnia aj materialne potreby rodiny, z nej este nerobi matku druhej kategorie.
Treba najst kompromis medzi detmi, rodinou a sebou samou. Niekedy to ide lahsie, niekedy nie, ale treba sa snazit.
Mna by pracovna pozicia matky a manzelky na plny uvazok nenaplnala. Mozno som pre niekoho divna, ale napriek tomu, ze deti boli na prvom mieste nepodriadila som im cely svoj zivot. Ale ked sa niekto najde v roli matky a manzelky na plny uvazok, tak nech si ju uziva.
@zita19 nejako si ma nepochopila. Vôbec som nepísala o matke a manželke na plný úväzok. Písala som len o práve čerpať OČR keď je moje dieťa choré. OČR čerpajú zamestnané matky, nie matky na plný úväzok. To vôbec netrvrdím, že zamestnaná matka je matkou druhej kategórie. Ide o to, že tých pár kritických rokov, keď sa deti v škôlkarskom veku dokola motajú v chorobách je treba, aby sa riadne preliečili a keď treba, je nutné čerpať aj OČR. Decká z chorôb rýchlo vyrastú, človek na choroby rýchlo zabudne a potom sa matka môže venovať aj do 65-ky kariére. Čo je na tom, venovať tých pár kritických rokov svojim deťom! Veď v podstate sú to 2-3 roky a tieto 2-3 roky sú ničím v porovnaní s tými desiatkami rokov, ktoré človek strávi v zamestnaní!
Teraz po sebe čítam, že som očr v mojom prvom príspevku priamo nespomenula, preto si to pochopila inak. Ale reagovala som na príspevok myslím od mima, ktorá písala, že u nich sa žiadne očr nečerpajú.
@0silvia0 tak toto som tam naozaj nevycitala... No tak v tomto mas pravdu. Ale kazda minca ma 2 strany a nesud ked nevies vsetky okolnosti... Kazdy je zodpovedny sam za seba a nesie dosledky svojich (a zial aj cudich) cinov a rozhodnuti.
A vasa generacia ma na karieru fakt kopu casu. Budete rady ked pôjdete do dochodku v 70. To mate pred sebou cca 40 rokov na sebarealizaciu.
@0silvia0 tak ja 35 uz mam, ziadne choroby zo stresu a znovu - ine je byt doma s akutne chorym dietatom a ine s usoplnenym... 4-5rocne dieta myslim uz prezije aj bez maminky a to ze nemam k dispozicii starych rodicov tak musim ja je len mija neschopnost si najst doveryhodnu osobu ktora by mi pomahala... osobne nepodavam na ho 50%vykon, detto dieta nema vaecsinou len matku ale aj otca 5ak nechapem preco sa s ocr len matky ohanaju etc. ... stale ma vaecsina matiek viac ako 1 dieta, mnohe dokonca retazovo a mnohe premyslene retazovo niekolko rokov za sebou bez pocitu nutnosti sa udrziavat imformovana, vzdelana, v spojeni s pracou etc. ... zial potom sa nemozno cudovat ze v praci na mna necakaju pripadne si na moje miesto radsej vyberu omnoho motivovanejsiu personu☹
A este k tomu ze mnohe firmy neposkytuju ho - znovu vlastna skusenost - robim v IT 12 rokov, vkuse je tento sektor podzamestnany, vkuse sa hladaju novi ludia a z mojho pohladu fakt kvalifikacia nizka s nastupnym platom okolo 1000 euro... co vidim entry pozicie - potreba je cudzi jazyk perfektne a schopnost flexibility a zaradenia sa do kolektivu... cudzi jazyk sa nauci kazdy kto chce - ci z telky, citanim, pocuvanim etc. ... povedala by som ze je to 50 na 50 cestovanie a ine formy ucenia - poznam nenormalne antitalenty na jaxyky ktore ho pod vplyvom situacie dali - pre mna je materska idealne obdobie na ucenie jazyka - napr. Namiesto sedenia na konovi, namiesto cume ia do nejakeho divokeho vina si zapnem bbc pripadne film v originale etc. ...
Ahojte, taj aj ja niečo to prispejem z mojej skúsenosti: som mama na plný úväzok,ale čas sa kráti a ja by som sa pomaly mala vrátiť do práce.na deti som viacmenej sama , nakoľko mm pracuje vo firme kde sa vyžadujú aj 3-*4 týždne na služobke( cez víkend je doma) takže je všetko na mne.z rodiny tu máme iba moju mamu ta vždy pomôže pokiaľ sa dá,ale je ešte sama zamestnaná takže je to obmedzené navyše má aj zdravotné problémy.mm rodina je 400km smerom na východ a nie veľmi ochotná pomáhať len v nevyhnutných prípadoch.ja som mala od 01/2015 nastúpiť do práce,ale pani, ktorá mala ísť k deťom mi to odriekla.pracujem v telekomunikačnej firme,(takmer 10 rokov) kde sa pomery počas mojej neprítomnosti dosť zmenili, začali sa robiť 12tky čo je v mojom prípade viacmenej neprípustné(alebo by ste niektorá boli ochotná robiť 2 -3 dni 12tky a platiť ten čas opatrovateľke? )momentálne sa snažím dohodnúť aspon na 8hodinový uväzok,ale asi sa to nepodarí, tak zvažujem výpoved.proste nie som ochotná mať deti pri cudzích ľudoch a chodiť do roboty len pre dobrý pocit...takže zvažujem čo ďalej...ale kde sa zamestnať??? hlavne si myslím, že nie sú prispôsobené štátne zariadenia(škôlky) , že v dnešnej dobe málokto pracujte od 7-15 prípadne 16 hod.
ale ak by ste vedeli o takej robote ozvite sa 🙂
@zuzub treba potom hladat skolky ktore su dlhsie a pracu ktora je kratsie... ak skolky tak dlho nie su tak skus skombinovat pani na strazenie plus skolka. Uprimne ja ako matka nie som ochotna robit na zmeny ani mat 12 hodinovy pracovny cas... preto chcem byt na trhu prace ziadana aby mi firmy vychadzali v ustrety - toto sa mi dari len vdaka kvalifikacii a flexibilite - co znameba ale aj aktivne zapohenie muza a v pripade potreby opatrovatelky... inak pracovny cas 8-9 do 17tej... robim potom este z domu ked deti spia, skolka, skola - do 17.30 - samozrejme ze som nutena davat deti do sukromnej aby som to nejak logisticky stihala... ale v ba viem aj o statnych ktore su dlhsie otvorene ako nasa...de ka si v druzine robia ulohy, potom su vonku s kamaratmi az pokial nepridem- zvysok je nas cisty cas...
@zita19 ja nesúdim, len chcem upozorniť všetky mamy (keďže mám už odrastené deti), ktoré sú v zápale budovania cudzej firmy, že spätne môžu ľutovať, že tie chvíle, ktoré mohli stráviť so svojimi deťmi, strávili v kolektíve svojich kolegýň, šéfov, pracovných intríg a pracovného zápalu. Obzrieš sa spätne a zistíš, že si budovala nesprávnu istotu v živote a už s tým nič neurobíš, môžeš len ľutovať.
Viac menej som to nepísala pre ženy, pre ktoré je kariéra prvoradá, ale skôr pre ženy, ktoré sú tlačené do niečoho, s čím vnútorne nesúhlasia - len okolie ich presviedča, že je normálne makať v robote od nevidím do nevidím, realizovať sa v kariére, a ich deti budú v cudzích rukách (prinajlepšom s príbuznými). Človek často v pracovnom zápale a ponorený v praktikách firiem sa nevie pozrieť na svoju situáciu komplexne a koná tak, ako konajú všetci bez toho, aby sa nad normálnosťou a ľudskosťou firemných praktík vôbec zamyslel...
@dai ja som nehovorila konktrétne o tebe, ja som tiež v 35-ke nemala diagnózy zo stresu, ale poznám pár žien, ktoré sa ani nestihli vydať a porodiť deti a už majú diagnózy, ktoré sú prekážkou materstvu. Samozrejme netvrdím, že je to u každej ženy, uviedla som to ako možný prípad...
@0silvia0 uzasne si vyjadrila co ja som nevedela
@makromolekula ďakujem, tak mám odpracovaných 21 rokov v pracovnom procese a vidím, ako to chodí... žena, ktorá sa ide pretrhnúť od toho, aby šéfovi vylízala r.ť, tá žena, ktorá si o sebe myslela, že je nenahraditeľná, dokonca pár rokov robila navyše ako dôchodkyňa, zrazu odišla a nič sa nestalo... svet sa nezrútil, práca sa robí ďalej, a v pohode bola nahradená mladšou kolegyňou. Na toto by sme nemali zabúdať, každý jeden z nás je nahraditeľný a nikto si po rokoch nespomenie, či si bola na očr raz, dva-krát, či 10-krát. Toto sú nedôležité veci, dôležité je naše svedomie 🙂
@0silvia0 v istom smere mas pravdu, firma neskrachuje, vsetci sme nahraditelni... ALE momentalne to vidim z tej druhej strany. Syn mi zacal chodit do skolky a prve tri mesiace bol viac doma ako tam. Neskutocny kolotoc, dva dni tam, tyzden doma. Dr. sa na mna divala ako na blazna, ze sak teplotu nema, to ze kasle a sopli je normal..Ktory zamestnavatel by mi toleroval ked to zratam cca 2m OCR?
@ewisam chápem, aj ja som si prežila obdobie, keď mi deti chodili do škôlky a boli často choré. Pamätám sa, ako som bola 10 dní na očr, týždeň v práci. Potom s druhým dieťaťom 10 dní očr a potom 2 týždne v práci atď. Potom sa to predlžovalo a bolo to ok. Takéto kritickejšie obdobie trvalo 1-2 roky. Moji rodičia vtedy pracovali a nemohli mi strážiť deti. Pracujem v ženskom kolektíve, kde sme mali vtedy všetky malé deti a stále niekto behal po lekároch. Dnes máme deti odrastené a nikto už nechodí na očr. Nikto sa už ani nepamätá, kto kedy koľkokrát na očr bol... všetky tie problémy a starosti s malými deťmi odišli a prišli problémy s veľkými deťmi - školy, stredné školy, svadby atď. Teraz sú moji rodičia na dôchodku a mohli by varovať aj 5 chorých detí, ale už netreba 😒 Problémy sú na to, aby sa riešili, nikdy to nie je tak, ako si človek želá a ako by to vyhovovalo človeku. Treba vždy racionálne zhodnotiť situáciu a určiť priority a hlavne nezabúdať, že všetko raz prejde a príde iná situácia, ktorú bude treba riešiť. Pri každom probléme treba použiť trocha nadhľadu, aj keď v krízovej situácii je to ťažké, ja viem.
@0silvia0 super si to napisala.
ono ide presne o to, ze je to taky zacarovany kruh a bohuzial dnes doba rodicovstvu nepraje. ja som tiez nemala dieta na to, aby som ho strkala po opatrovatelkach a chodila domov ked uz spi 😖
musim povedat ze nie som ziadna zienka domaca, pred RD by som sa tiez oznacila skor za karieristku a trochu aj workoholicku, ale pri malom dietati sa proste neda dalej takto fungovat. a musim povedat ze ma to ani nebavi, ved clovek zabije cely den v praci, nevie ci vonku svieti slnko ci prsi, pride domov vypluty vecer a moze ist rovno spat... podla mna idealne je pre zenu skombinovat pracu s normalnym alebo skratenym prac.casom a rodinou.
@dai poznam par ludi co robia resp.robili pre nadnarodne IT firmy. podla mna tento sektor je preto podzamestnany, ze to nikto nezvlada-neche robit, resp.vydrzia tam len kratko. to je fajn pre absolventov aby ziskali nejaku prax, alebo potom pre manazerov co su tak dobre zaplateni ze im to stoji za to. inak sme len lacna prac.sila pre nich, zamestnanec len cislo v openspaci. nehovorim platy nie su zle, ale ten prac. cas je hrozny, pri uzavierkach aj do 22hod. 😖 a to ze mi daju 2x do mesiaca home office a preplatia 3 dni sick days by mi za to asi nestalo. ale to je len moj nazor, kazdemu vyhovuje nieco ine.
@rainee aspoň na tých pár rokov, kým má žena malé deti by bolo vhodné zľaviť z pracovného nasadenia a z kariérnych postupov. Fakt sa jedná možno o nejakých 5 rokov, potom deti odrastú a matku už tak intenzívne nepotrebujú a matka sa môže do dôchodku realizovať kde len chce, koľko chce, ako chce.
Ale samozrejme je to každého osobná vec, ale je mi ľúto žien, ktoré po RD nastúpia do práce, kde sa do nich tlačí a sú nútené prispôsobiť sa firemnej sociálnej (skôr nesociálnej) politike a konať proti svojmu svedomiu a nie je akceptované a brané do úvahy ich materstvo.
@rainee tak samozrejme ze sa treba snazit aby si dosiahla potom funkciu kedy ti to uz stoji zato...tych ho je aspon u nas 2 dni do tyzdna nie do mesiaca a uzavierky mas 2 dni v mesiaci a aj to sa ludia prestriedavaju... suhlasim ale s tebou ze malo ludi vydrzi - ja ale vidim skor dovod v nerealnych ambiciach mladych ludi, kde kazdy chce byt manazerom s manazerskym platom rok potom ako vysiel zo skoly☹ ak sa to nesplni tak odchazda z firmy... ale teda nastastie nie kazdy takto rozmysla, cize vela ludi aj zostava...
Baby je to ťažké, mám 2 VŠ kvalifikácie. Keď som otehotnela, neplánovane, mesiac som sa rozhodovala, čo ďalej - kariéra, alebo dieťa. Bolo to najťažšie rozhodnutie v mojom živote, absolútne som deti nemala v pláne. Pracovala som, študovala, chcela vycestovať a zrazu bác. V sekunde ako som to zistila, som vedela, že moje plány už neexistujú. A tak prišlo 1. dieťa, po chvíľke 2., dojčenie, rodina....a zrazu 5 rokov fuč. Rok pred skončením RD som absolvovala ďalšie vzdelávania - odporúčam jazyky, PC, ale aj konkrétny odbor. Takže pomôže sústrediť sa na jednu vec, ktorá by vám mohla ísť, ak nemáte vzdelanie, hľadať príslušné vzdelávania, školenia. A neustále skúšať posielať žiadosti a reagovať na inzeráty. A nájdete určite....Ja som chodila 6 mesiacov a hľadala, neustále, systematicky. Keď ma nakoniec prijali, normálne mi už tie chodenia po pohovoroch chýbali 🙂 Po zapracovaní, šéf videl, že pracujem a ide to, dohoda o pracovnom čase 7-15:00, síce občas doma hodku, dve, ale v čase, ktorý mi vyhovuje. Určite to ide, ale samozrejme to nie je to o čom som snívala. No som spokojná, deti sú najdôležitejší ľudia na svete.
ešte podotknem, že moje známe s VŠ - 2 sú bez detí a rodiny v nadnárodných firmách, tretia sa 2 roky pokúšala o bábo, pokým sa im zadarilo, hlavne kvôli stresu a pracovnému vyťaženiu a posledná už 10 rokov doma s 3 deťmi, sem tam pracuje na polovičný úväzok a živí ich manžel
Vyskúšaj prácu na doma v americkej firme,je na trhu práce už vyše 16rokov ,firma dáva školenia online,budeš maťvlastnú web stránku,stačí hodinku denne práce,dokonca ak si tam cez svoju web stránku niečo kúpiš,pridá sa to k výplate,za body MRP,sa po dosiahnutí určitého limitu dajú dostať veci zadarmo.Sú tam aj super aukcie. Tu je link : http://www.sfi.4.com/13745755/FREE
Dobrý deň,
Ak by niekto mál záujem o prácu na doma cez internet, tak má môžete kontaktovať. Na požiadanie zašlem bližšie informácie.
Majo
Práca na doma ktorú som ponúkla ,správny link je tento: http://www.sfi4.com/13745755/FREE a obchod http://www.tripleclicks.com/13745755

@levma presne tak, zaujimave ze vsade na "zapade" to funguje, dokonca mamicky po RD si mozu vybrat kolko % uvazok vezmu pri malom dietati. lenze tu ta moznost nie je. bud sa zoderes od rana do vecera aj s muzom v praci, decko ani nevidis, alebo zena (a nie jedna co poznam)musi ostat doma a muz zaraba.