icon

Kariérne rozhodovanie po ukončení medicíny

16. júl 2025

Ahojte, hladam asi ihlu v kope sena, no nenajde sa tu niekto s podobnym osudom? V maji som skoncils medicinu. Celych 6 rokov som chcela robit gynekologiu, no neviem co sa mi v poslednom rocniku stalo, dostala som strasne uzkosti, riesim to so psychologom (zatial). Bola som na zopar pohovoroch, aj ma vzali, ale ja som z toho vycuvala. Bojim sa zodpovednosti, bojim sa tam nastupit, ze na to nemam, nemam ziadne sebavedomie, len ked si pomyslim ze by som mala nastupit do praxe, trasu sa mi ruky a neda sa mi dychat. Zvazujem uz aj ine, mozno jednoduchsie odbory, no citim sa ako kus 💩 ktore na to proste nema. Neviem co robit dalej so svojim zivotom. A ano. Mala som na to mysliet skor. Ale v 18tke mi to nenapadlo, tieto stavy prisli postupne…

Strana
z2
mikadooo
16. júl 2025

@anonym_autor Ono to môže byť z toho dlhodobého stresu a vyzerá, že si asi na seba dosť prísna. Jasné že na to nemáš preboha, veď nikto ťa nenechá, že šup tu máš ambulanciu, pacientky a rob... Veď ešte musíš si spraviť atestáciu pod dohľadom skúseného lekára s dlhoročnou praxou a tá atestácia je práve na to, aby si neskôr "na to mala", čiže nabrala praktické zručnosti a skúsenosti, no nie? 😄.

sss777
16. júl 2025
@anonym_cb7e68

@janinah ja tiez pracujem v zdravotnictve a tiez nechapem autorku- ved musela praxovat?. Lekar majster sveta je problem, ale takisto je problem absolvent ktory sa ani neodvazi nastupit do zamestnania. To je opacny extrem.

@anonym_cb7e68
Na praxi ani zďaleka nevidíš reálnu medicínu. Je úplne bežné, že niekto nájde ten správny odbor až keď začne pracovať.

anonym_e3bb19
16. júl 2025
@sss777

@anonym_cb7e68
Na praxi ani zďaleka nevidíš reálnu medicínu. Je úplne bežné, že niekto nájde ten správny odbor až keď začne pracovať.

@sss777 súhlasím. Ja som sa rozhodovala veľmi dlho a vždy som sa stretla s nepochopením okolia (nezdravotníci), že ako to, že neviem, že to nie je možne, atp… pritom presne ako píšeš, ľudia to aj v praxi zmenia, kým nájdu odbor, ktorý im sadne.

janinah
16. júl 2025
@anonym_cb7e68

@janinah ja tiez pracujem v zdravotnictve a tiez nechapem autorku- ved musela praxovat?. Lekar majster sveta je problem, ale takisto je problem absolvent ktory sa ani neodvazi nastupit do zamestnania. To je opacny extrem.

@anonym_cb7e68 ona nastupi...a ma pravo na pochybnosti

lienka.7
16. júl 2025
@anonym_autor

@noone007 ano studovala a uspesne dostudovala. Co mam teda podla teba robit? Mali ma to naucit v skole ci ako?

@anonym_autor inak v septembri ma byt nejaké mechechce pre medikov v inchebe. Možno sa tam chod potom pozrieť... zatiaľ oddychuj, daj sa do kopy a uvidis. Neboj, si silná žena, všetko das 💪😊

noone007
16. júl 2025
@janinah

@noone007 nechapes,lebo sa nepohybujes v zdravotnictve...najhorsi je mlady lekar,ktory je majster sveta,vsade bol a vsetko vie,to je postrach kolegov a skusenych sestier ...prave ten pochybujuci a zodpovedny sa môze vypracovať na skveleho lekara

@janinah tri veci. 1. Prispevok mi pride vymysleny resp. nerealny lebo formou aj obsahom nezodpoveda realite. 2. Lekar ma mat aj psychicku odolnost a sebavedomie cize musi vydzat a podrzat pacienta. Cize lekar potrebuje nielen vedomosti ale este viac psychiku. 3. Ak ma lekar prejavy uzkosti alebo fobie mal by urcite vediet co robit cize vyhladat psychologa alebo kolegu psychiatra a vyriesit si to. Okrem toho by sa to prejavilo velmi pravdepodobne uz pocas studia. Aj ked by to vyriesit uplne neslo, je velmi nepravdepodobne ze sa pojdes pytat na konika. A viem o com hovorim. Howg.

autor
16. júl 2025
@noone007

@janinah tri veci. 1. Prispevok mi pride vymysleny resp. nerealny lebo formou aj obsahom nezodpoveda realite. 2. Lekar ma mat aj psychicku odolnost a sebavedomie cize musi vydzat a podrzat pacienta. Cize lekar potrebuje nielen vedomosti ale este viac psychiku. 3. Ak ma lekar prejavy uzkosti alebo fobie mal by urcite vediet co robit cize vyhladat psychologa alebo kolegu psychiatra a vyriesit si to. Okrem toho by sa to prejavilo velmi pravdepodobne uz pocas studia. Aj ked by to vyriesit uplne neslo, je velmi nepravdepodobne ze sa pojdes pytat na konika. A viem o com hovorim. Howg.

@noone007 1. Vymysleny nie je. Ale prajem si aby bol
2. Aj lekar je len clovek, ma vlastny zivot, vlastne problemy 3. K psyxhologovi chodim. Prejavilo sa to v poslednom rocniku, od kedy ho aj navstevujem.
Vystudoval si medicinu? Vies kolko zdravotnikov ma psychicke problemy?

betulinka1
16. júl 2025

@anonym_autor vyhorela si. Je to v poriadku. Skoncila si tazku skolu. Ak mozes, kludne si daj pauzu nejaky cas. Nemusis sa rozhodnut teraz, lebo tym na seba tlacis viac a viac a to spúšťa tie uzkosti este viac. Alebo pre zaujímavosť chod na psychiatriu alebo pedopsychiatriu. Tym sa budes špecializovať na to, co prave prezivas. Casom sa rozhodnes. Mas tolko casu kolko potrebujes na rozhodnutie a musi zvoľniť ty sama. Ked to pochopis, prejdú aj uzkosti. Odpoved mas len ty niekde hlboko v podvedomi.

autor
16. júl 2025

Dakujem vsetkym za odpovede. Asi je to ozaj vyhorenie, len prislo trosku skor nez som cakala. Verim ze sa dam cim skor do kopy a najdem si nieco v com budem vediet fungovat a co ma bude naplnat

janinah
16. júl 2025
@noone007

@noone007 tiez viem o com pisem a pisem,ze nemas celkom pravdu..lekar je tiez len clovek..ja poznam mladu lekarku,internistku,ktora sa z tej zodpovednosti az psychicky zrutila a skoncilo to pokusom o samovrazdu...

loliki
16. júl 2025
@anonym_autor

Dakujem vsetkym za odpovede. Asi je to ozaj vyhorenie, len prislo trosku skor nez som cakala. Verim ze sa dam cim skor do kopy a najdem si nieco v com budem vediet fungovat a co ma bude naplnat

@anonym_autor Super, že si to sem takto napísala. Každý má na lekárov len nároky a zabúdame na to, že aj lekári sú ľudia a majú svoje problémy, rodinné, osobné, zdravotné, psychické. Je to náročné. Ale verím, že si dobrá. Dopraj si oddych, relax a potom choď za svojim snom. 🙂 Nech sa ti darí.👍

glade22
17. júl 2025
@anonym_cb7e68

@anonym_autor doteraz - ako studentka- si nemala aspon ciastocnu zodpovednost za pacienta? Pytam sa lebo vravis ze sa obavas zodpovednosti

@anonym_cb7e68 ako medik na praxi nemáš žiadnu zodpovednosť za pacienta. Tam ti len ukážu pacienta, ktorý už je zdiagnostikovany, čiže oni už vedia, čo mu je a bavite sa o príznakoch, vyšetreniach, ktoré by si dal urobiť a liečbe. Ale všetko v teoretickej rovine, napriek tomu, že pacient je reálny. Alebo sa pridás k nejakému doktorovi a robíš mu chvostik, čiže všetko robíš s ním....ti povie: tohto si popocuvaj, tohto si pozri RTG.... atď

betulinka1
17. júl 2025
@noone007

@noone007 uprimne kazdy clovek co zacne mat prejavy vyhorenia to nejaku dobu odmieta. Zacne premyslat nad zdravotným stavom, lebo proste mas pocit, ze si pred infarktom a zomieras. Je to jedno ci si lekar, manager, upratovacka. Silnejsie osobnosti sa tomu snazia postavit ale kazdy z nich nakoniec skonci u psychologa alebo psychiatra alebo pod zemou. Mali sme v rodine gynekológa, Ano ako pises mal prve prejavy pocas štúdia ale bol z lekárskej rodiny, velky tlak. Dlho si to nechcel nikto z rodiny priznať. Kedze tatko bol prednosta v nemocnici, tak sa snazil mu pomahat a rozne ulavi. Vysledok, asi do 5 rokov po skole skoncil na invalidnom dochodku ako psychiatrický pacient, preplo mu uplne, nakoniec sa predávkoval liekmi. Mal 37 rokov. Moja mama hovorila, ze mal odist uz z medicíny a radsej zmenit VS ale to by jeho mama neprežila, lebo Ved tatko vysoka funcia.

glade22
17. júl 2025
@anonym_e3bb19

Mňa by zaujímalo, nájde sa tu aj niekto, kto už v praxi menil odbor? Ja som 50/50, či ísť na pediatriu a robiť po atestácii všeobecnú lekárku pre deti v ambulancii alebo na pneumológiu a robiť s dospelými pacientami. Predstaviť si viem jedno, aj druhé, akurát každú chvíľu jedno z toho preváži viac a naopak… Stalo sa vám alebo poznáte niekoho, že nastúpil na jedno odd. a po nejakej dobe išiel na iné odd.? Nie je to potom komplikované aj administratívne, čo sa týka atestačného zaradenia a pod.?
A autorka, držím palce, podľa mňa ale určite nechoď robiť iný odbor, ktorý sa ti zdá ľahší bez toho, aby si aspoň skúsila nastúpiť a uvidela, ako to budeš znášať, samozrejme aj s odbornou pomocou, nepoddaj sa strachu, ten máme všetci čerství lekári... aby si potom nebola frustrovaná, že si nezapracovala na psychike a vzdala sa vysnívaného odboru.😕

@anonym_e3bb19 zmeniť špecializáciu sa dá, musí ti to však umožniť zamestnávateľ. Každý , kto sa zapisuje do specializacneho štúdia, musí podpísať zmluvu o zotrvani v pracovnom pomere po skončení špecializácie. Jej súčasťou je aj podmienka, že ak špecializáciu nedokoncis, alebo dáš výpoveď, musíš zamestnávateľovi splatiť dlh - teda všetky poplatky, ktoré za teba zaplatil a všetky platy, ktoré si dostala, keď si cirkulovala niekde inde, cestovné, ubytovacie náklady, ktoré ti zaplatia podľa dohody. Ak súhlasí so zmenou, samozrejme nemusíš platiť nič.
Keď dáš výpoveď, musíš vyplatiť všetko, ale nový zamestnávateľ vie prebrať tvoj dlh na seba, zase je to o dohode.
Na fakulte problém nie je, dáš žiadosť a hotovo, ak máš v oboch odboroch rovnaké cirkulácie, vedia ti to uznať.

anonym_e3bb19
17. júl 2025
@glade22

@anonym_e3bb19 zmeniť špecializáciu sa dá, musí ti to však umožniť zamestnávateľ. Každý , kto sa zapisuje do specializacneho štúdia, musí podpísať zmluvu o zotrvani v pracovnom pomere po skončení špecializácie. Jej súčasťou je aj podmienka, že ak špecializáciu nedokoncis, alebo dáš výpoveď, musíš zamestnávateľovi splatiť dlh - teda všetky poplatky, ktoré za teba zaplatil a všetky platy, ktoré si dostala, keď si cirkulovala niekde inde, cestovné, ubytovacie náklady, ktoré ti zaplatia podľa dohody. Ak súhlasí so zmenou, samozrejme nemusíš platiť nič.
Keď dáš výpoveď, musíš vyplatiť všetko, ale nový zamestnávateľ vie prebrať tvoj dlh na seba, zase je to o dohode.
Na fakulte problém nie je, dáš žiadosť a hotovo, ak máš v oboch odboroch rovnaké cirkulácie, vedia ti to uznať.

@glade22 ďakujem ti, toto, o čom píšeš, je kvalifikačná dohoda, ak sa nemýlim. Je to všade štandardom, že sa to podpisuje?

glade22
17. júl 2025
@anonym_e3bb19

@glade22 ďakujem ti, toto, o čom píšeš, je kvalifikačná dohoda, ak sa nemýlim. Je to všade štandardom, že sa to podpisuje?

@anonym_e3bb19 to neviem, či je to všade štandard, ale napríklad mala som kolegyne, čo to nepodpísali a všetko si platili sami + šetrili si dovolenky a náhradné voľná na predatestacnu prípravu. Lebo v tej dohode je aj to, že ti umožnia myslím 40 dní študijného voľna
Tiež neviem, ako riešili nejaké dlhšie cirkulácie, či tiež tým náhradným voľnom alebo neplatenym voľnom alebo ako

anonym_e3bb19
17. júl 2025
@glade22

@anonym_e3bb19 to neviem, či je to všade štandard, ale napríklad mala som kolegyne, čo to nepodpísali a všetko si platili sami + šetrili si dovolenky a náhradné voľná na predatestacnu prípravu. Lebo v tej dohode je aj to, že ti umožnia myslím 40 dní študijného voľna
Tiež neviem, ako riešili nejaké dlhšie cirkulácie, či tiež tým náhradným voľnom alebo neplatenym voľnom alebo ako

@glade22 ďakujem, ja som si zatiaľ pozerala a všetky „kmeňové” cirkulácie by som mala mať na pracovisku, čiže by som nemusela zatiaľ cestovať nikam inam.. Tak pevne dúfam, že mi toto nebudú dávať podpisovať s tým, že inak ma nezamestnajú. Upokojila si ma tým, že nejaké tvoje kolegyne zamestnali aj bez tej kvalifikačnej dohody s tým, že si platili všetko sami - tým myslíš tie cirkulácie mimo pracoviska, voľno na učenie a nejaké vzdelávacie aktivity asi, že? Ach, no celé je to také komplikované, že normálne som ostala neistá, či neísť radšej do Česka.🙈🫠

glade22
18. júl 2025
@anonym_e3bb19

@glade22 ďakujem, ja som si zatiaľ pozerala a všetky „kmeňové” cirkulácie by som mala mať na pracovisku, čiže by som nemusela zatiaľ cestovať nikam inam.. Tak pevne dúfam, že mi toto nebudú dávať podpisovať s tým, že inak ma nezamestnajú. Upokojila si ma tým, že nejaké tvoje kolegyne zamestnali aj bez tej kvalifikačnej dohody s tým, že si platili všetko sami - tým myslíš tie cirkulácie mimo pracoviska, voľno na učenie a nejaké vzdelávacie aktivity asi, že? Ach, no celé je to také komplikované, že normálne som ostala neistá, či neísť radšej do Česka.🙈🫠

@anonym_e3bb19 ak to máš všetko vo vašej nemocnici, tak to je paráda. Ja som bola zaradená v pediatrii v malej okrajovej nemocnici, tam máš hneď podmienku asi 9 mesiacov na klinike. Bola som na klinike rok, keďže viaceré oddelenia v našej nemocnici nemáme. Žiaľ nepodarilo sa mi to dokončiť, po návrate z materskej som prácu v nemocnici nevedela skĺbiť s rodinou.

anonym_e3bb19
18. júl 2025
@glade22

@anonym_e3bb19 ak to máš všetko vo vašej nemocnici, tak to je paráda. Ja som bola zaradená v pediatrii v malej okrajovej nemocnici, tam máš hneď podmienku asi 9 mesiacov na klinike. Bola som na klinike rok, keďže viaceré oddelenia v našej nemocnici nemáme. Žiaľ nepodarilo sa mi to dokončiť, po návrate z materskej som prácu v nemocnici nevedela skĺbiť s rodinou.

@glade22 to ma mrzí, takže si nakoniec atestáciu z pediatrie nedokončila? Inak, na toto človeka nikto nepripraví, keď ide na medicínu.. na všetky tieto úskalia, ktoré potom vedia skomplikovať život…

Strana
z2