icon

Kde nájsť prácu bez známosti?

5. feb 2024

Som čerstvou absolventkou VŠ pred mesiacom som ukončila štúdium úspešne v odbore marketing, avšak prácu si hľadám už dlhodobo ešte počas školy ale buď sa mi neozvú alebo mi príde odpoveď po pohovore, že vybrali iného uchádzača, naozaj nie som náročná na prácu, akurát čo nechcem je robiť niekde za strojom na 3 zmeny, dokonca ani do obchodu sa nikde neviem dostať pracovať, popri škole mám aj skúsenosť ako Lektor pre deti a zároveň aj v obchodoch som robila, v tom čo som študovala som nikdy nedostala príležitosť robiť aj keď som hľadala naozaj stále, avšak vidím, že v mojom okolí t.j. Žilina a blízke okolie sa nemôžem zamestnať vôbec, SŠ mám obchodnú akadémiu a mám solídne základy účtovníctva, personalistiky a pod., orientujem saj v účtovných programoch aj v zákonoch ale žiaľ ani takéto pozície nie sú v ponuke a keď aj áno tak nechcú absolventa, časovo som skutočne flexibilná čiže tam problém nevidím, mám za sebou stovky žiadostí, pohovorov a nič z toho, mám pocit, že bez známosti sa nikde nedostanem, vidím to aj na kamarátoch, každý má parádne pozície či už v súkromnom sektore alebo štátnych inštitúciách ale každému to niekto z rodiny vybavil, žiaľ ja takúto možnosť nemám, keďže nemáme skutočne žiadne známosti aby mi vedel niekto niečo dohodiť, už som z toho zúfala

Strana
z2
gemerka17
5. feb 2024

@natalia2007 ja som to čítala dobre. Je taky problém si najist prenajom v BA - zdieľanu izbu a ísť za prácou?
Takto to robí väčšina Slovákov - absolventov ak doma tie príležitosti nemajú. A u autorky to fakt nie je od veci. Hádam neostane bez práce neviem koľko rokov.

uglybetty1234
5. feb 2024

U nas teraz hladaju aj absolventov. Ak mas anglictinu.
https://www.profesia.sk/praca/dentsply-sirona-s...

simca06022011
5. feb 2024

pozrela by som sa na ten tvoj odbor, co yb si v nom chcela robit, ci by sa ti neoplatilo ist solovu drahu nejaku... pisanie, pomoc s kampanami.. napr. eshopy oslovit na spravovanie socialnych sieti, google a kadecoho.. to s da aj nadialku castokrat. TEraz ide o marketingu aj IA, hlavne do pisania textov, su o tom rozne skolenia, kampane..
neviem co konkretne by si chcela.. urcite necakaj ze ti ako asolventke len tak nieco padne do narucia.. proste nie, je to tazke...
Tiez netreba to prehanat so sebadoverou.. moja sksenost je, ze realne clovek absolvent hlasiaci sa do prace, vie tam max polovicu toho co predvadza ze vie:D alebo si mysli ze vie.. tak trochu skromnosti, aj ked teda vsade o sebavedomom vystupovani pisu, ale netreba to prehanat. Teiz CV strucne, jasne, prisposobit...
Neviem na co sa hlasis do pokladni, alebo na predavacku.. si mlada, tak sa spakuj a chod aj do BA ak ti ponuknu pracu... aj hocikam do sveta 🙂

reanda
5. feb 2024

@vanilkovazmrzka pre niekoho mozno bludy, pre niekoho nie.. ja sa ani nikomu nedivim, ze nechce prijat cistu negativistku, ktora je mesiac von zo skoly, este ani nikde nepracovala a uz vie, ze vsade prijimaju iba po znamosti, ze vo svojom odbore sa neuplatni, ze s vysokou skolou je pre iste prace prekvalifikovana, ze tam je taky problem, tam hentaky, tam toto nefunguje.. na ktorej vobec nebadat, ze by mala nejaky svoj sen, viziu, vlastne smerovane, len lamentuje, ze jej nema kto po znamosti vybavit job.. toto z cloveka sala na kilometre, moze mat vysperkovany zivotopis ako chce..

vanilkovazmrzka
5. feb 2024

@reanda prosim ta a to ako vedia na HR podla zivotopisu, co si tu ty popisala o jej charaktere? Mne sa zdas skor ty ako negativistka, takze asi tolko k tymto instantnym sudom.

sanny2993
5. feb 2024

@natalia2007 Ahoj, písala som ti správu 🙂

reanda
5. feb 2024

@vanilkovazmrzka no ak si myslis, ze mozu v(i)ediet len to, co je napisane v zivotopise, tak potom chapem, ze nechapes 🙂 .. a bude teda asi pravda, co si mysli autorka, ze sa neda zohnat si pracu inak, ako po znamosti 😎

medda_beda
5. feb 2024

@natalia2007 Takže radšej vezmeš umelca bez znalostí než odborníka.
Ja sa už ani nečudujem, že vo firmách šéfujú totálne tupelá.Hlavne, že použili dobrú grafiku v životopise 😂🤦.
Ja som si myslela, že byť pekný a mať prázdnu gebulu nestačí, ale doba sa asi zmenila.

tramtada31
5. feb 2024

Na fb je skupina marketeri, copywriteri, popytaj sa tam. Potrebujes nabrať portfólio prac, ucit sa, potom bude o teba zaujem

natalia2007
6. feb 2024

@medda_beda neboj sa, tupele ako si ty nepomoze ani pekna grafika 😉

andula1961
7. feb 2024

viem o praci ,,hladaju ambiciozny ch,cielavedomych a komunikativnych ludi,,

medda_beda
7. feb 2024

@natalia2007 Veď práve preto si ja tupela pijem kávičku v kľude 😉 a mám dobrý pocit zo svojej práce.
Nemusím aspoň robiť tupelo zo seba pre teba.

natalia2007
7. feb 2024

@medda_beda Ano, mas pravdu, staci ze ho zo seba robis tu.

medda_beda
7. feb 2024

@natalia2007 Ja som si do zamestnania nevyberala ľudí na základe farebnosti životopisu tak ako ty, ale na základe zručností, praxe a iných aspektov.Takže radšej budem tupela ktorá sa za svoj výber nemusí hanbiť.

natalia2007
7. feb 2024

@medda_beda Ani ja som nevyberala ludi na zaklade farebnosti zivotopisu a som rada ze si so sebou spokojna.

gab1sol
7. feb 2024

@medda_beda tak v prípade marketingu je vzhľad životopisu dôležitý… Práve životopis je prvá vec, ktorou sa uchádzač snaží predať…Tiež ním môže uchádzač ukázať práve svoje marketingové zručnosti. Ďalšia vec, samozrejme, že skúsenosti a zručnosti sú asi najdôležitejšie, ale aj vzhľad životopisu veľa napovie o uchádzačovi. Napr. keď si niekto dá do životopisu, že kladie dôraz na gramatiku, ale v motivačnom liste v každej vete dve-tri chyby. Alebo, že je pokročilý v MS office, ale neovláda zarovnanie textu, na odrážky používa medzerník a podobne. Toto je reálny prípad, čo sa mi dostal do rúk.
A súhlasím aj s @reanda - mať mesiac po škole za sebou rozposlaných stovky žiadostí a pohovorov, to sa dá? A ak aj áno, viem si predstaviť, s akým vyžarovaním ide človek na ďalší a ďalší pohovor. Reč tela vie tiež veľa povedať o človeku. A tiež je možné, že pri takom množstve žiadostí sa stane, že viaceré žiadosti sa dostanú rovnakému personalistovi (ak teda berieme pracovný trh ZA a okolie).

Autorka, v prípade marketingu by som naozaj pouvažovala nad Bratislavou, či Prahou, kde sídli viac väčších firiem, takže väčšia šanca nájsť juniorskú poziciu. Príp. požiadať pracujúcich spolužiakov, či v ich práci nefunguje nejaký referral program…

medda_beda
7. feb 2024

@gab1sol Vzhľad ako taký posúdi každý úplne iným spôsobom kedže každý má iný vkus.Nič to nevypovedá o záujemcovi o prácu ktorého životopis si HR ani len nepozrie lebo je fialový.

Nevravím, že životopis nemá zaujať, ale stará škola písala základné životopisy a môžu to byť vzdelaní ľudia s praxou.
Takže ja osobne by som si pozrela všetky.

valeria_h
7. feb 2024

@natalia2007 No ty si teda hlúpa žena 🤦‍♀️

gab1sol
7. feb 2024

@medda_beda vôbec nejde o to, či je fialový, s kvietkami, jednorožcami, alebo nad “i” použité srdiečka. Aj keď, aj toto by veľa vypovedalo o záujemcovi. Ale aj životopis má mať nejaké náležitosti. A tiež sa napríklad odporúča prispôsobiť životopis tej danej pozícii, o ktorú má uchádzač záujem. A samozrejme, ak personalista selektuje CV bez toho, aby si ich pozrel, tak to nebude chyba uchádzača, ale toho personalistu.

natalia2007
7. feb 2024

@valeria_h ako povies

medda_beda
7. feb 2024

@gab1sol Tak s tým súhlasím.

andrejko2019
18. nov 2024

@astero2 presne

andrejko2019
18. nov 2024

@medda_beda presne tak je to ako pišete,každý životopis treba prečitať,tak robia rozumni ludia

andula1961
19. nov 2024

ja som si pred nedavnom tiez hladala pracu a niekedy sa tasko najde taka co akurat sadne ale nasla som si som sama sebe panom casu a mam pasivny prijem

Strana
z2