icon

Kde pracujú ľudia 50+?

29. jún 2022

Mozno divna otazka, ale ked si to tak zvazim, tak skoro v kazdej praci kde som robila (sukromne firmy), naozaj absentovala tato vekova skupina. A ak tam predsa len robili, tak to bolo tak v zastupeni par percent. Aj tu casto pisete a aj medzi znamymi mam takych co robili za mlada kvalifikovanu pracu a mnohi z nich smerom k dochodku klesli v kariernom rebricku. Ake mate skusenosti?

Strana
z3
dvojicky16
23. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl ludia 50+ pracuju vsak hej, ale vela z nich ak hlada novu pracu sa k nej uz nedostane (nehovorím o odborníkoch, podnikateľoch) ... myslim, bežné administratívne pracovné miesta ... ani bežné VS miesta v komerčnej sfére ...

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2023

@dvojicky16 ja sama sa pohybujem na VS, ale mam znamych, ktori pracuju v inych sferach, su podobne stari ako ja a nejako nikto z nich nema problem najst pracu, resp. su to ludia, ktori pracu maju, su v nej zabehnuti a nepotrebuju hladat nejaku novu a ak, tak jedine ak idu za niecim, co im vyhovuje viac, ale problem nemaju. Nemam vo svojom okoli v mojom veku nikoho nezamestnaneho.

dvojicky16
23. mar 2023

@zuzuliennka1 z mojej praxe, teraz 50 rokov má asi 5% všetkých zamestnancov, v predošlej firme nikto nemal viac než 40 rokov, v korporátoch sa pohybuju zvacsa len ludia mladší než 40 rokov ... určite veľa 50 tnikov pracuje ale ak si má niekto vybrať či zamestná človeka s VS ktory má 30 a toho čo má 50 tak asi koho si vyberie ... neviem ja fakt nevídam veľa zamestnaných 50 tnikov :D ... ked máte VS asi upratovačku alebo predavačku robiť nechcete ...

dvojicky16
23. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl ... ono je to v podstate velmi pozitivne co pisete ... asi mate stastie na pozitivne prostredie a ste v prostredí kde sa ludom dari ... ale naozaj je to pravda, ze 50 tnikov na slusnych pozíciách v beznych pracach je zalostne malo ... mozno by to preukázala len štatistika

dvojicky16
23. mar 2023

@ddaassuullaa
@viesta ...idem vam dokazať ze trochu gramošky viem 🙂 .. z Bratislavy ... a este co tam bolo ste schopní ... množné číslo prídavných mien :D ... prepáčte ...

viestta
23. mar 2023

@dvojicky16 patdesiatnik s patricnou kvalifikaciuo je prespektivny zamestnanec. Ma este 15 rokov do dochdku, nehrozi ani materska ani OCR, ma dostatocnu kvalifikaciu a aj prax. Kvalifikovany clovek si pracu najde. Nekvalifikovany tiez. "Teple miestecko" v stanej sprave mozno dostane tazsie, ale vzdy ide o to ci ma svojmu buducemu zamestnavatelovi co ponuknut. Ked nema co ponuknut, tak sa vyhovara na "vychodniarsku lobby", prekvalifikaciu a co je viem co este. Skor by som pvedala, ze niektori patdesiatnici nepracuju. V takom veku uz tych rozumnych presla mladicka nerozvaznost a vedia, ze mladost v kybli, do penzie daleko a co si na penziu nezarobia teraz, uz nezarobia nikdy. Takze ak nemaju v hlave seno, zoberu aj miesto s nizsimi poziadavkami, ak o to ide. Ja v o svojom okoli poznam len pal zufalcov, ktori si "nevedia" najst robotu. Ale to nie je chyba pracovneho trhu, ale len to, ze oni su ako zamestnanci uplne nepouzitelni a ak si aj nejaku robotu najdu, tak v nej rychlo skoncia. Ked skoncia, je to ich chyba a urcite to nebude vysokymi narokmi zo strany zamestnavatela. A prax je taka, ze ti 50+ maju kolkokrat nizsi plat pri vyssom vykone ako mlade, vecne nespokojne, na vsetko sa vyhovarajuce "perspektivne" ucha.

zuzuliennka1
23. mar 2023

@dvojicky16 tak ale najdolezitejsia otazka v takom pripade je - preco vobec 50tnik nema pracu, ako dlho nema pracu, kde a ci vobec pracoval predtym.
Pretoze je velky rozdiel 50tnik s dobrou kvalifikaciou, odrobenymi rokmi, skuseny,.. a bez prace, lebo napr. skrachovala firma (teda nie je bez prace jeho vinou) alebo 50tnik, ktory nikde poriadne nerobil, alebo nerobil vobec
50tnici maju veru do dochodku este daleko, to urcite nie su ludia “na odpis”

viestta
23. mar 2023

@dvojicky16 ak si ako auditorka nevies najst pracu, mozno by nebolo od veci zmenit odbor. Vzdelanie mas, takze este si dost mlada a pruzna na to aby si zmenila profesiu. A nemyslim tym, ze mas ist umyvat riady do skolskej jedalne, aj ked ako docasne riesenie je aj to. Mas VS ekonomickeho smeru ak si auditorka, mas toooolko moznosti kde sa uplatnit. Len nemusi to byt ani v statnej sprave ani v korporatoch. Zivot bezi aj mimo tychto dvoch oblasti.

babababka
23. mar 2023

malá pripomienka.Osoba 52 ročný, 20 rokov nepracoval bol v plnom invalidnom dôchodku,pred polrokom mu to zrušili, nevie si nájsť prácu.Predtým pracoval v zdravotníctve.Žiaľ aj takéto prípady sú.

Strana
z3