icon

Kde pracujú ľudia 50+?

29. jún 2022

Mozno divna otazka, ale ked si to tak zvazim, tak skoro v kazdej praci kde som robila (sukromne firmy), naozaj absentovala tato vekova skupina. A ak tam predsa len robili, tak to bolo tak v zastupeni par percent. Aj tu casto pisete a aj medzi znamymi mam takych co robili za mlada kvalifikovanu pracu a mnohi z nich smerom k dochodku klesli v kariernom rebricku. Ake mate skusenosti?

yoxinka
30. jún 2022

Baby ti už napísali, kde všade pracujú 50+ ľudia. Naša vzdialenejšia rodina je rodina architektov. Aj deti aj rodičia. Rodičia sú 50+ a nikdy ich nemôžeš vidieť pracovať, pokiaľ by si si nešla dať navrhnúť luxusný dom do ich vlastného ateliéru, lebo to je ich práca.

viestta
30. jún 2022

Kto tu dal odpoveď, ktorá sa ta dotkla? Alebo aj inac, ak sa ta niektorá odpoveď dotkla, chyba nebude na strane odosielateľa.

dskjhfdlkdjhl
30. jún 2022

@viestta myslim, ze autorka sa citi dotknuta, lebo cakala uplne ine odpovede😉 Taky ten samonasieraci typ😉

zuzuliennka1
30. jún 2022

a ako podla teba vyzeraju ludia 50+? 😁 lebo ty mas v prvom rade skreslenu predstavu o ich vzhlade, takze sa s nimi bezne stretavas v banke, poistovni, lekarni, nemocnici, manazerky, riaditelky, upratovacky, sekretarky, podnikatelky, uctovnicky….. cokolvek. Len je tiez rozdiel, ci niekto pracuje cely zivot rukami, na nohach, alebo sedi v kancelarii, predsa len, je to iny styl, tak sa to aj odrazi ma vzhlade. Tak ci tak, moja mama ma napr 56 rokov a vzhladom strci do vrecka aj 40tnicky. Upravena, vysportovana postava, konf. velkost 36

dvojicky16
22. mar 2023

Uz sa fakt nestiham smiat.... z odvazdnych tvrdeni ze si mimo a oni su in... mas pravdu okolo mna je extremne malo 50 tnikov, ktory pracuju do konca aj v statnej sprave na to maju meter. Tu jedna osoba uviedla ze ich vidi robit v manazerskych poziciach mno na zasmiatie...kolko je to percent z celkovej zamestnanosti firmy .... nie nie si mimo len tu niektori maju nabubrale ego.... ludia robia menej kvalifikovanu pracu ... su tu samozrejme manazeri, vela sa ich horkotazko drzi v statnej a verejnej sprave, uctovnici zvyknu mat viac, zivnostnici .... ale pracu v sukromnej firme ci korporate by som nehladala... iba ak po znamosti ... s vekom je to tazsie...tuto otazku si kladiem uz dobrych 20 rokov .... zistila som ze vela starsich robi v call centrach .... dokonca som zistila ze bratislavcania su tam peceni vareni nakolko su k tomu trhom prace dotlaceny .... je to fenomen... kedze su tu vselijaky mimo bratislavski dravci... special je vychodniarska lobby... vsak on je od nas zeberme ho ... narodis sa tu a na stare kolena aby si sa odstahoval na vidiek alebo robil upratovacku 🙂....

dskjhfdlkdjhl
22. mar 2023

@dvojicky16 Pozri, kazdy sa pohybuje v nejakej spolocnosti, jemu blizkej-ci uz pracovne, alebo inak a podla toho tie odpovede vyzeraju. Ja ucim na VS a tam naozaj nikto (koho poznam) karierne vekom neklesa, ludia naopak vekom stupaju (ano, niektori aj odidu, ale nejdu za horsim). Ak sa niekto pohybuje v inej bubline, tak toto zrejme nema ani sancu vidiet. Takze sa darmo smejes, resp. nestihas smiat. Ty mas nejaku skusenost a druhi ludia maju inu skusenost.

viestta
22. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl ja sa zas smejem na vychodniarskej lobby. To uz je iny matros 😅

dvojicky16
23. mar 2023

@viestta je to aj bez matrošu, asi ste to nezazili v práci ... do smiechu by vam nebolo, ak nie ste vychodniarka aha ste ... mno ak teda ste fakt by sme ocenili trošku vacsiu toleranciu od vasich krajanov, zastupujucich velmi vela manazerskych miest v Bratislave a protezujucich na tieto miesta vlastnych v mene "však on je náš" ... bez objektivity ... a tiez by sme mozno ocenili ak by ste racili platit dane do tohto vami velmi casto nenávideného mesta .. pouzivate jeho sluzby a kopec inych veci, ktoré sa mi fakt nepacia ... nemám nič proti východniarom, pokiaľ poznajú korektné správanie a isté medze v rámci tolerancie a slušnej výchovy

viestta
23. mar 2023

@dvojicky16 este, ze sa mate na koho stazovat a vyhovarat. Ale inac su vam vychodniari dobri, len nesmu zaberat miesta na parkovanie

dvojicky16
23. mar 2023

@viestta vy sa stazujete viac nez dost ...a ste schopny dodzubat cloveka len pretoze je z Bratislavi a to vam ani nic urobit nemusi

dvojicky16
Autor odpoveď zmazal
ddaassuullaa
23. mar 2023

@dvojicky16 🤦‍♀️ toto je zly sen. Neovlada to ani pravopis, ale poukazovat na nezmysly, ktore sleduje nejaka socialna vrstva je fakt dolezite🙏💪👌 potom ta nasa spolocnost tak vyzera. Nekladiem si nepodstatne otazky, neriesim zasadne kto odkial pochadza, pokial vie robit co ma. Zasadny problem su velke ega, nie asertivita ale namyslenost a neschopnost pracovat zmysluplne, s nasadenim a s vysledkami. A je alter jedno vek alebo region povodu. Ani s poziciami nesuhlasim, tiez to musi vychadzat len z vrtsvy, kde sa pohybujes. Na kazdej pozicii su ludia kazdeho veku, no ak cakas, ze niekde zbadas svoju 55 rocnu babku "vo fertuche a zastere", tak von z omylu😁

dvojicky16
23. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl ... prepáčte ale učit na VS nie je svet bežnych ludi ano v tom sektore je vela starsich a dalej????... a netykajte mi prosim ... prečo by som čakala ze najdem niekoho vo vertuche???? nechápem ... tak uz sa smejem trojnasobne pani čo uči na VS ... vidim tu skatulkovanie super len tak dalej studenti z Vas iste maju radost

viestta
23. mar 2023

@dvojicky16 my z vychodu aspon vieme ako sa podstane meno Bratislava sklonuje

dvojicky16
23. mar 2023

@ddaassuullaa prosíííím :D, to tu o čom rozprávate ... dobre ... nechajme to tak ... vertuchy ... dobre fajne pravopis ... som disgrafik ... poprosim o toleranciu ... gramtiku ak mam dovod ovladam dobre

ddaassuullaa
23. mar 2023

@dvojicky16 aj nepochopenie pri citani napovie. Takze kludne nechajme, len sa potom nespravajme ako absolutni odludi. Svoje ignorantstvo nezakryvajme za "lobby", neznalost neobmedzujme na svoj uzky priestor na hodnotenie.
PS: mala poznamka, si na portale, kde si prihlasenim suhlasila s tykanim. Ak s tym nesuhlasis, mas na vyber - opustit portal alebo tento fakt proste akceptovat.
Pekny den

dvojicky16
23. mar 2023

@ddaassuullaa ak sa Vas to dotklo, prepáčte, žiaľ to sú naše skúsenosti ... nie sme všetci rovnakí, ale naozaj poprosím o vyššiu toleranciu aj z vašej strany ... žiaľ ja sa s východniarskou lobby stretávam, často a nie je to hanlivý výraz je to len označenie určitého fenoménu, nikde som nenapísala, že sú zlí, napísala som len určité veci, ktoré mi vadia a vy ste ma označili za analfabeta a istú sociálnu vrstvu, úplne vám unikla podstata celej moje sťažnosti ... ste ešte príliš mladá ... môžeme sa porozprávať vo vyššom veku keď váš svet a pohľad naň buď trošku širší, ďakujem a pekný deň ...

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2023

@dvojicky16 vazena, na MK si vsetci tykame a neviem, cim Ta tak popudil moj prispevok. Kazdy by predsa mal v prvom rade pisat o svojich skusenostiach, tak nebudem pisat o tom, ako je to napr. v korporate, ked som tam nikdy nepracovala. Doporucujem nieco na ukludnenie a naucit sa citat s porozumenim.

simca06022011
23. mar 2023

Myslim, ze clovek, ktory pracuje na svojej kariere a praci, tak priprechode cez 50tku nebude zrazu upratovat kancelarie a neprepadne sa na menej kvalifikovane prace. Velakrat ale prehodnotia situaciu, ci uz to potrebuju, nahanat sa, robit "tak vela", alebo prost esi najdu nieco psychicky menej narocne. Alebo zmenia profesiu. Ludia, ktorym aj v 30tke staci pracovat za 500EUR v jednote (vid tema zo vcera, kde chlap zarabal 6, ci 8? rokov tuto sumu a bol spokojny), tak ano budu mat problem. Niektore prace nebudu vladat, na niektore ich nebudu chciet. aj ka do skladu ked vyberam cloveka, tak je to fit chlap, vacsinou mlady, ktoreho naucim a nie ufrflany starsi pan, nech si hovori kto chce co chce. Vela ludi dnes pred dochodkom ostane bez prace, je to jasne preco.. odchodne a odstupne pri ukonceni PP je vysoke. Kto neveri, nech si porata. A kto mu casto aj vykonnost je inde. Pri odbornych pracach. NAOZAJ odbornych je to o inom. Ale takyto odbornici maju vlastne firmy, zivnosti, nepotrebuju sa prosti o pracovne miesto. A pracuju az pokym mozu/chcu.

dvojicky16
23. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl vazena, tak Vás poprosím, nekritizujete moje skúsenosti a nepopierajte ich je to absurdné

dvojicky16
23. mar 2023

ospravedlnujem sa všetkým východniarom, ktorých som sa dotkla, žiaľ to su moje názory vychádzajuce z mojich skúsenosti, ,,,, aj tak to môže byť, tak to prosím akceptujte ...

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2023

@dvojicky16 Absurdna si Ty, len bohuzial asi nemas sancu to pochopit, chce to klud a nozky v teple😉

viestta
23. mar 2023

@dvojicky16 tak z hlavy ti teraz vymenujem par ludi 50+ a kde robia
- predavacka v potravinach
- pediatricka
- sestricka v nemocnici
- zamocnik udrzby vo fabrike
- monter
- prednosta stanice
- majster vo fabrike
- programator
- operatorka HelpDesku
- ucitelka
- pokladnicka na stanici
- kucharka v skole
- upratovacka v budove korporatu
- porodna asistentka
- sofer autobusu
- policajt na vysluhovom dochodku robi v SBS
- vedecky pracovnik Ustavu experimentalne fyziky SAV
(viac sa mi nechce vypisovat)

srferreira
23. mar 2023

Napr. v mojej praci prevlada vek 40+ v mojom team nenajdes 20 a sme tam tri co mame 30. A celkovo v odvetvi. Su to miesta kt. ked clovek dostane tak si ho drzi zubami nechtami, a posuva sa iba v ramci spolocnosti. Aj ked stale prijimane zamestnancov, potrebujes specificku kvalifikaciu a ked uz pracu dostanes tak neodides za par mesiacov, rokov preto, ten staff turnover je mensi.
Inak vidim 50+ pracovat uplne vsade.

dvojicky16
23. mar 2023

@viestta este raz unika nam tu podstata, ano niektorí 50 tnici pracujú, ale je dost tazke si nájst nové pracovné miesto ak máte 50 rokov ...jej to tazsie nez pre mladsie ročníky ... jednoducho prihladaní nového pracovného miesta ste prekvalifikovaná a neperspektívna, máte vyššie nároky a viac ich stojíte ... pri výbere sa po vas nebudú hrnúť všetkými desiatimi ... to snád je jasne nie? :D

dvojicky16
23. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl a v čom som absudná??? nepochopila som

srferreira
23. mar 2023

@dvojicky16 toto velmi zalezi aj od odvetia kam sa clovek hlasi.

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2023

@dvojicky16 vo svojich reakciach napr. na mna, ale mne to nastastie nevadi. A vyjadrim sa este k tomu hladaniu prace v 50-tke. Osobne by som cakala, ze v tomto veku (mam 52) ma uz clovek nejaku karieru a v podstate aj rozumne miesto. Uz to nie je zena po MD, ze si hlada pracu a musi pocitat s nemocnostou svojich malych deti, naopak je to clovek so skusenostami, takze by nemal mat az taky problem. Ale zrejme usudzujem fakt len z toho, co poznam zo svojho okolia.

dvojicky16
23. mar 2023

@dskjhfdlkdjhl ... si dobre poznamenala, je to o tom v akom prostredí sa človek pohybuje, ty ako zamestnanec VS .. nehnevaj sa ale je to skreslené... ja som auditor statna správa ... 50+ neradi prijímajú ... ten človek je zvacsa naodpis ak ho prijmu ... v businese bol človek starý už ked mal 40+ ... naozaj je to fakt ked mas 50 a hladas si novú prácu veľmi tazko sa ti hlada ... nie si uz taka perspektívna ... hlavne v komerčnej sfére ... a uz ani v štátnej ... je to aj neekonomicke

zuzuliennka1
23. mar 2023

@dvojicky16 “niektori 50tnici pracuju”? praveze sa uz xy rokov dookola vsade riesi, ako starne populacia, rodi sa malo deti, plus sa zvysuje vek odchodu do dochodku.
A vela mladych odchadza do zahranicia. Neviem kde zijes, ale obyvatelstvo praveze starne a 50tnici su uplne priemerny vek zamestnancov, vsade - od univerzit az po upratovacky.
Skor by ma zaujimal dovod, preco si 50tnik musi hladat pracu, co a kde robil dovtedy, ake ma skusenosti, ze si ju najst nevie