icon

Kde pracujú ľudia, ktorí nemajú maturitu?

13. nov 2021

Kde končia ľudia ktorí nemajú maturitu? Je to dnes tak veľmi dôležité, že bez nej som úplný neschopak?

Strana
z2
tosomja
14. nov 2021

@diusqa761 a zase sestra robila v Anglicku a tam vysokoškolski inžinieri zametali ulice a nehanbili sa za to.

luccija
14. nov 2021

@tosomja remeslo má zlaté dno Nepoznám kaderníčku, kozmeticku, nechtarku, ktorá by sa sťažovala na nedostatok financií či zákazníkov.Maturita je, ale určite fajn, keď chces ísť do kancelárie.

bagerka
14. nov 2021

Ja nemám maturitu. V 18tich som odisla do Írska-balenie CD, ukladanie tovaru v Zara...,dalo sa super zarobiť. Potom na tenerife-pomoc v kuchyni, natieranie zabradlia, potom som sa vrátila na Slovensko..6 rokov čašníčka na dedine, plus prevadzkarka a posila v kuchyni. 😁 ale svet ma stále lákal, takže cez agentúru som prešla kúsok sveta, vždy sa niečo našlo v xy baroch, diskotékach. Tam som stretla svojho muža života a teraz sme z DE už 5 rokov na SVK a venujeme sa produkcii hudby. Hudba bola vzdy moja súčasť. No ja som sa aj rýchlo učila reči-Aj od 1.triedy, na strednej nemčina a na tenerife behom mesiaca španielsky. No a zároveň vieme, že ani tu nie je naša posledná destinácia na život 😁 keď nie si leňoch a ideš si za svojim, nestratíš sa. Od 19 nemám rodičov a proste aj keby čo bolo, musela som sa o seba postarať (Od 16 som už chodila na brigády a vždy som si vedela zarobiť)

slovakboy
14. nov 2021

Prečo sú vzdelaní viac zaplatení? Lebo sú vzácnejší. Teraz už nestačí mať len školu. Treba vedieť a treba vedieť robiť. A manuálna práca bude vtedy dobre platená keď bude vzácne nájsť na to človeka. Remeselníci dobre zarobia. Kvalitní. Aj elektrikár so skúškami o ktorom píše @diusqa761 . Aj zvárači s výučným listom. Existuju dobre platené povolania na ktoré netreba vzdelanie. Napríklad mladi chlapci ktorým sa nechce učiť sa takto dajú nalákať na rybárske lode. Je to ale hrozná drina a nebezpečná. Bude dobre zaplatený filozof? Momentálne asi nie. Sestrička v nemocnici zatiaľ nezarobí dobre lebo u nás stále sa štát tvári, že zdravotníctvo je zadarmo a nezabezpečil mu zdravé financovanie. Či chceme alebo nie za zdravie si budeme musieť priplatiť. Ale nie takým systémom ako doteraz. To je na inú diskusiu. Dobre zarábať budú ľudia šikovní pracovití a výnimoční. Vzdelanie, aspoň to veľmi náročné vysokoškolské nie je nutná podmienka dobrého zárobku. A maturita? Maturita stratila svoj punc výnimočnosti. Zamestnavatelia ju zbytočne preceňujú a myslia si že človek čo nedokáže urobiť školu s moturitou je hlúpy. Pritom len nemá vzdelanie. Stále však môže byt šikovný pracovitý a dokonca aj múdry. Nechcem tým dehonestovať vzdelanie. Len si myslím že sú aj iné spôsoby ako byt výnimočným. Ak nemáš maturitu buď šikovná, pracovitá a múdra. Ak na to nemáš motiváciu tak ju nájdi tým, že si dáš čas a dobre si rozmyslia čo budeš robiť. Nájdi niečo čo ťa bude baviť napĺňať a robiť ti radosť. Hold lekárka už nebudeš s tým sa treba zmieriť. Ak ti v tom čo si vyberieš bude treba nejaké odborne dovzdelanie tak si ho dorobíš. Nevzdávaj sa a hoci teraz momentálne nevidíš budúcnosť ružovo pozitívnym nastavením a konaním v prítomnosti nájdeš svoje miesto pod Slnkom.

maris5
14. nov 2021

@ivkazba
@sense
Lenze pracu, ktoru by chcela robit je potrebna maturita.
Ano, ja si tiez myslim, ze tu skor vyhovorky, aby nemusela makat. Ludia s ucnovkou robia skor manualnu pracu.

luci310
14. nov 2021

Dorob si maturitu a nebudeš sa musieť nad týmto zamýšľať a nebudeš mat zlý pocit zo seba 🙂 známa si dorabala v 30

stanulienkat
14. nov 2021

Ved dnes ani maturita uz nema vahu.

lubik87
14. nov 2021

Všade ...kľudne v kancelárii alebo ako vedúci prevádzky majú vlastné firmy...to že niekto nemá maturitou neznamená hneď že je neschopný ...koľko je vyštudovaných a ako sa hovorí ...diplom dostal blbý zostal 🥳

ivkazba
14. nov 2021

@maris5 aha, takže na prácu, ktorú by chcela robiť, potrebuje maturitu. Takže 14 rokov kvôli tomu nerobí ale ani maturitu si neurobila, hoci za tých 14 rokov ju mohla stihnúť aj viac krát. Takže lenivosť a tupá hlava k tomu. No comment.

sense
14. nov 2021

@maris5 no tak to je ako vravím prehnane nároky alebo lenivost
A na manuálnej práci nič nie je, síce sa človek viac namaka fyzicky ako v kancli, ale šikovný remeselník vie zarobiť toľko co niekt pracovníci v kancelarii

maris5
14. nov 2021

@luci310 tak, nikdy nie je neskoro. Kamaratka si tiez dorabala maturitu v 30tke a este isla aj na vysoku. Trosku sa zamyslala, ze asi nechce cely zivot robit v obchode predavacku.

tncka
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
14. nov 2021

Maturitu si dorobis aj neskor.
Ale teraz mas na to priestor a cas. Potom je to skor o robeni skoly popri praci, inych povinnostiach. Mozno ti ju potom daju z dobreho srdca (nechaju ta prejst), a mozno nie.

Radsej sa k tomu dokop teraz, uz to vydrz a mas to z krku.
A mas priestor a cas pre dalsie veci. Ako potom dodatocne este maturitu nahanat, stracat cas, ked uz mozes byt na pracovnej pozicii, ktora ju vyzaduje.

Teraz ti to pride ako vela ucenia sa. Potom si budes nadavat, ze uz to davno mohlo byt.

jankapepe
14. nov 2021

@maris5 a aká presne je to práca?

diusqa761
14. nov 2021

@tosomja presne. Aj tu na SVK poznám ľudí čo majú VŠ a nevedia sa uplatniť na trhu práce.

karolinakr
15. nov 2021

@lesana25 hláška dňa

sticker
karolinakr
15. nov 2021

Načo špekuluješ, poznam jedneho typka čo bol vyhodeny z 2 ročnej učňovky v 1. ročníku, v 30ke mal 30 firiem a prvy milion na konte, takže ked si trúfaš...

karolinakr
15. nov 2021

Alebo sa prihlas do Farmy...bez maturity ženy robia upratovačky a pomocné sily v kuchyni, nadrú sa ako kôň a dostanú minimálku, z čoho nezaplatia ani podnájom, chlapi bez maturity kde robia neviem, kopú ulice, alebo smetiara, a možno aj v sklade a vodiča, nie všade pýtajú maturitný list, a ked vieš niečo robiť, sprav si živnosť a budeš v balíku tiež

nelinka888
16. nov 2021

Podľa mňa všade 🙂 Šikovný človek sa vie dostať v princípe skoro všade, kde si zaumieni 🙂 Ide skôr o ochotu zamestnávateľa zamestnať aj takéto človeka.

gabika0825
23. nov 2021

Pracovala som na rôznych pozíciách… maturitu mám s vyznamenaním. Nikdy odomna nikde nepýtal maturitu a ani sa nepýtal na školu. Skôr ich zaujímajú skúsenosti.

Strana
z2