Kedy mám nárok na dovolenku a ošetrovné v novej práci?
Milé žienky od novembra začínam v práci po 8 mich rkovh na materskej .zod
Kedy mam nárok na prvú dovolenku ocr atď nejaké znalosti by pomohli mam skolkara a skolacku
@anonym_autor od prvého dňa máš nárok na všetko, len prvé 3 mesiace by som na tvojom mieste moc nevymýšľala, lebo môžeš rýchlo skončiť v práci, keďže je to skúšobná doba. Dovolenka je 25d/rok, ale na tu máš nárok, až keď odpracuješ 60 dní - ak sa so zamestnávateľom nedohodneš inak.
@anonym_autor odporuca sa to po skusobnej dobe, ale mozes aj skor.
Tak to je ale nádhera, že toto ťa zaujíma ako prvé. Nie nejaké skúsenosti, že ako sa ostatné mamičky zaradili do pracovného procesu po dlhšej dobe, nie o tom, či treba priniesť pohostenie pre kolegov alebo sa to už nenosí, nie teba zaujíma kedy môžeš "neprísť" do práce.
Tak to je ale nádhera, že toto ťa zaujíma ako prvé. Nie nejaké skúsenosti, že ako sa ostatné mamičky zaradili do pracovného procesu po dlhšej dobe, nie o tom, či treba priniesť pohostenie pre kolegov alebo sa to už nenosí, nie teba zaujíma kedy môžeš "neprísť" do práce.
@anonym_391dc0 akoby sa zaradili, proste prisli do prace a zacali pracovat, doma na materskej urcite nezlenivela.
Pohostenie? To sa robilo niekedy? Pred 30timi rokmi?
@anonym_391dc0 akoby sa zaradili, proste prisli do prace a zacali pracovat, doma na materskej urcite nezlenivela.
Pohostenie? To sa robilo niekedy? Pred 30timi rokmi?
@anonym_55fa76 vidno že si pochopila pointu môjho komentára 👍🏼
@anonym_391dc0 Nechapem preco by sa na to mala pytat. To, ze ty to nevies je tvoja vec. Jej otazky pri skolkarovi su uplne opodstatnene. Je jasne, ze je doma casto zo skolky kvoli chorobe.
@anonym_55fa76 vidno že si pochopila pointu môjho komentára 👍🏼
@anonym_391dc0 ja som pochopila velmi dobre, ty si nepochopila moj, ale ani som to necakala, sudiac podla tvojho prveho komentara ;)
Všetko záleží od zamestnavatela. Ja som nastúpila minulý rok v decembri a hneď v decembri som čerpala 2 dni dovolenky. 🤷🏻♀️
@anonym_391dc0 Zaujimave...mna tiez nejako extra netrapilo, ci mam zobrat kolegom nejake zakusky 🥴, ale skor to, ako sa budeme moct s muzom doma striedat pri detskych chorobach po nastupe syna do skolky 🤷.
Kazdy mame zjavne ine priority...
@anonym_autor Ahoj, idealne, ak by sa ti podarilo 3m zotrvat bez tohto vsetkeho, kedze sa jedna o zaucaciu dobu. Samozrejme zalezi aj od zamestnavatela. Len zas chorobu si clovek nevyberie, kedy pride, ci u dietata alebo u teba. Napr. zatial v tych pracach, ktore mam za sebou a ani v tejto co som dlhodobo s tym problem nebol, pretoze tiez po ludskej stranke vedeli na to prihliadat. Ale zas viem co mala kamoska skusenost, tak s odretymi usami si ju tam nechali, este aj sef jej na to nie prijemne povedal svoje. Takze zalezi skor na nich, ak su normalni, tak to pochopia, samozrejme pokial nebudes pn-kovat a ocr-kovat dlho ci dlhodobo. Narok inak na to mas. Tak drzim palce do novej prace, nech mas dobry kolektiv a nech sa dobre zaucis🙂🍀
Za každý odpracovaný mesiac budeš mať nárok na 1/12 nároku. Ak mieriš otázkou tam, či si budeš môcť v decembri čerpať dovolenku, tak so súhlasom zamestnávateľa. Čiže vyčerpáš si tu, čo ti vznikne za november, potom môžeš čerpať aj dopredu z dovolenky za december a január, ak s tým bude zamestnávateľ OK. ČO sa týka OČR máš nárok od prvého dňa, vypláca to SP. Len pozor na to v skúšobnej dobe.
Aspon v skusobnej dobe,treba chodit riadne do prace.K dietatu otca,ci mamu,svokru ak si chces udrzat pracu,lebo inak do 3m bude po praci.A tak isto pozor na konci zmluvy.Tiez sa divaju na dochadzku,ako vynechava v praci,ocr,pnky aj podla toho rozhodnu predlzit zmluvu.
@anonym_autor Nárok na dovolenku za kalendárny rok alebo jej pomernú časť vzniká po tom, ako zamestnanec odpracuje najmenej 60 dní v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa.
@anonym_391dc0 Nechapem preco by sa na to mala pytat. To, ze ty to nevies je tvoja vec. Jej otazky pri skolkarovi su uplne opodstatnene. Je jasne, ze je doma casto zo skolky kvoli chorobe.
@beata_k mňa fakt fascinuje a úprimne,či sú rakúske deti zdravšie,alebo ako ...ocr prichádza do úvahy pár dní do roka a to na všetky deti .... Ako to robia tie matky? Ja poznám základ a to je,že si skokom sa nesedí doma. Ale aj tak ma to fascinuje. A žiadne osem rokov doma. Sa tu uteká do zahraničia a ajhľa,je to ok,po ôsmych rokoch byť viac doma ako v práci,lebo škôlkar. Hm
@beata_k mňa fakt fascinuje a úprimne,či sú rakúske deti zdravšie,alebo ako ...ocr prichádza do úvahy pár dní do roka a to na všetky deti .... Ako to robia tie matky? Ja poznám základ a to je,že si skokom sa nesedí doma. Ale aj tak ma to fascinuje. A žiadne osem rokov doma. Sa tu uteká do zahraničia a ajhľa,je to ok,po ôsmych rokoch byť viac doma ako v práci,lebo škôlkar. Hm
@maciatkolulu Nijak specialne ma zahranicie nezaujima. Ja si nemyslim, ze tam je trava zelensia. Kludne si tam deti mozu do skoly posielat aj s infuzkami. Ja ked mozem dietatu dopriat pohodlie domova tak to urobim. A kazdy detsky psycholog, aj ten zahranicny ti povie, ze dietatu je dobre s matkou do 3 rokov. Len tolko k tomu tvojmu zahraniciu.
@maciatkolulu akým skokom?
Aké rakúske deti?
Čo tu splietas?
@maciatkolulu Nijak specialne ma zahranicie nezaujima. Ja si nemyslim, ze tam je trava zelensia. Kludne si tam deti mozu do skoly posielat aj s infuzkami. Ja ked mozem dietatu dopriat pohodlie domova tak to urobim. A kazdy detsky psycholog, aj ten zahranicny ti povie, ze dietatu je dobre s matkou do 3 rokov. Len tolko k tomu tvojmu zahraniciu.
@beata_k no,keďže k psychológom mam dosť blízko😉,ti môžem zaručene napísať,že žiaden psychológ netvrdi,že dieťa doma do troch rokov a potom kolektív...žiaden normálny, každý ti povie, že je to individuálne a preto by malo byť rozhodnutie na rodičoch.
@maciatkolulu akým skokom?
Aké rakúske deti?
Čo tu splietas?
@anonym_90448d že nie sú doma každé dva týždne. Ze žiadna ocr každý mesiac,lebo to neexistuje,tak reku,či je ten vzduch lepší,či tie potraviny a aviváže,ja neviem.
Ja len jednu vec, skúšobný dobu netreba považovať za svätú.
Ak zamestnanec nie je schopný pracovať, tak ako sa vyžaduje, dá sa ho zbaviť aj po skúšobnej.
@beata_k no,keďže k psychológom mam dosť blízko😉,ti môžem zaručene napísať,že žiaden psychológ netvrdi,že dieťa doma do troch rokov a potom kolektív...žiaden normálny, každý ti povie, že je to individuálne a preto by malo byť rozhodnutie na rodičoch.
@maciatkolulu Kludne sa mozes chytat slamky. Pravda je taka, ze vacsina to odporuca. Kazdopadne dnes uz nik zo zapadu na rit nepada...
@maciatkolulu Kludne sa mozes chytat slamky. Pravda je taka, ze vacsina to odporuca. Kazdopadne dnes uz nik zo zapadu na rit nepada...
@beata_k ja sa ničoho nechytám,okrem iného ako mama troch detí ti viem zaručene napísať,že každý normálny rodič vie čo je pre jeho dieťa najlepšie. Myslím,že tu dobu,keď niekto rozhodoval za bežných občanov máme za sebou. Niekomu vyhovuje dať dieťa do jasliciek,druhému nie,niekto vidí,že dieťa potrebuje kolektív,fajn,druhý nie. Prečo sa má akože dávať príkazom niečo ohľadne druhých. A brat to stadovito. To som nepochopila. Ze nejaká skupina ľudí by to mala brat vážne... Niekto verí tomu,že sa to dá zákonom a araňka bude preto posielana do skolky? Možno keď by zaplatili obedy,všetko bolo zadarmo,vtedy možno nejaké percento,ale inak snáď tomu nikto neverí.
@anonym_90448d že nie sú doma každé dva týždne. Ze žiadna ocr každý mesiac,lebo to neexistuje,tak reku,či je ten vzduch lepší,či tie potraviny a aviváže,ja neviem.
@maciatkolulu jej, tak si sa pochvalila, ze zijes v Rakusku a mas tri zdrave deti, blahozelam, mate lepsi vzduch aj avivaze - tie avivaze ma pobavili velmi v suvislosti so zdravim dietata
autorka sa uplne nieco ine pytala a ty mas sice blizko k psychologom, ale citanie s porozumenim ti velmi nejde
@maciatkolulu jej, tak si sa pochvalila, ze zijes v Rakusku a mas tri zdrave deti, blahozelam, mate lepsi vzduch aj avivaze - tie avivaze ma pobavili velmi v suvislosti so zdravim dietata
autorka sa uplne nieco ine pytala a ty mas sice blizko k psychologom, ale citanie s porozumenim ti velmi nejde
@anonym_90448d skús ty čítať s porozumením🤣a všímať si iróniu. Nereagovala som na autorku inak. Nuž a k nej len toľko... Ak ju zaujíma táto informácia,mala by ísť na správne miesta u svojho zamestnávateľa, ale každému je jasné,že toto dobre nebude. Pri podpise zmluvy akože nič neriešili? Neverím.
@maciatkolulu podľa mňa tie rakúske matky to riešia nejakou opatrovateľkou ktorú sú schopné zo svojho platu platiť - nijak inak mi to nevychádza ...
@maciatkolulu podľa mňa tie rakúske matky to riešia nejakou opatrovateľkou ktorú sú schopné zo svojho platu platiť - nijak inak mi to nevychádza ...
@biba_18 no riešia ako sa dá a najmä nie sú doma deti so soplom a pri prvom kychnuti,to je základ. Rakúsky plat-rakuske náklady. .
@maciatkolulu neviem teda ale ako to riešia keď sú v škôlke so soplom keď niektoré deti z toho sopla majú aj zápal priedušiek a podobne ...
@beata_k ja sa ničoho nechytám,okrem iného ako mama troch detí ti viem zaručene napísať,že každý normálny rodič vie čo je pre jeho dieťa najlepšie. Myslím,že tu dobu,keď niekto rozhodoval za bežných občanov máme za sebou. Niekomu vyhovuje dať dieťa do jasliciek,druhému nie,niekto vidí,že dieťa potrebuje kolektív,fajn,druhý nie. Prečo sa má akože dávať príkazom niečo ohľadne druhých. A brat to stadovito. To som nepochopila. Ze nejaká skupina ľudí by to mala brat vážne... Niekto verí tomu,že sa to dá zákonom a araňka bude preto posielana do skolky? Možno keď by zaplatili obedy,všetko bolo zadarmo,vtedy možno nejaké percento,ale inak snáď tomu nikto neverí.
@maciatkolulu Ono je ti jasne, ze na SK deti so soplikom v zariadeniach vacsinou nie su vitane? Ja by som velmi rada mojho syna s nejakym neskodnym miernym soplikom (v pripade ak nema nejake ine zavazne ochorenie) do skolky zobrala, ale ak sa to neakceptuje tak co s tym maju rodicia robit? No jedine riesit skrz OCR, strazeniami inych rodinnych prislusnikov alebo si zaplatit za opatrovanie...
Takze vobec nechapem z akeho dovodu tu ideme porovnavat Slovensko s Rakuskom...🤦 ked je ocividne jasne, ze kazda krajina ma ine nastavenie.
@maciatkolulu Tak potom som nepochopila preco sa navazas do zien, ktore su doma s dietatom. Je to hadam ich vec nie?
@maciatkolulu Tak potom som nepochopila preco sa navazas do zien, ktore su doma s dietatom. Je to hadam ich vec nie?
@beata_k však môžu byť doma. Ale nie formou ocr každý mesiac dva týždne.

Niektorí zamestnávatelia dovolia dovolenku až po skúšobnej dobe...